De ce se masoara perimetrul cranian la nou nascuti

Evaluarea maturitatii neonatale reprezinta o notiune care se refera la procesul de crestere si diferentiere raportat la criteriul cronologic temporal. Prin maturitate la o anumita varsta gestationala se intelege atingerea anumitor criterii de dezvoltare somatica si functionala in raport cu standardele acceptate pentru acea varsta gestationala, adica valori standard obtinute pe grupe de nou-nascuti cu varsta de gestatie cunoscuta si conditii geografice si socio-economice similare.
De ce se masoara perimetrul cranian la nou nascuti

Exista o legatura intre dezvoltarea somatica apreciata prin datele antropometrice reprezentate de greutate, talie si perimetru cranian si cea cronologica exprimata prin curbele de crestere intrauterina. In conformitate cu aceste grafice, nou-nascutii cu dezvoltare corespunzatoare varstei gestationale se situeaza intre percentilele 10 si 90. Nou-nascutii mai mari pentru varsta gestationala inregistrata se plaseaza mai sus de percentila 90, in timp ce copiii mici care prezinta retard de crestere intrauterina se situeaza sub percentilul 10.

Cuprins

Evaluarea nou-nascutului

Evaluarea nou-nascutului se efectueaza urmarind o serie de parametri care caracterizeaza nasterile la termen si anume:

  • Talia (lungimea) cuprinsa intre 48-52 cm
  • Perimetrul cranian cu valori normale intre 34-36 cm
  • Perimetrul toracic cu valori cuprinse intre 33-34 cm
  • Perimetrul abdominal cu valori cuprinse intre 31 si 32 cm.

Examenul clinic efectuat pentru evaluarea nou-nascutului trebuie sa urmareasca atat parametrii antropometrici, cat si buna dezvoltare si functionare a diferitelor organe si sisteme.

Circumferinta capului reprezinta o metoda eficienta de evaluare a dezvoltarii neuronale si ofera o imagine de ansamblu asupra cresterii generale a diferitelor structuri componente ale sistemului nervos central. 

Studiile cefalometrice au demonstrat faptul ca la copii cu varsta mai mica de 3 ani se inregistreaza o crestere mai mare la nivelul bazei anterioare a craniului fata de cea posterioara, avand un maxim in primul an de viata. In timpul primelor 6 luni de viata se inregistreaza o crestere in dimensiuni a circumferintei craniului de pana la 7 cm, modificarile fiind specifice stadiilor timpurii ale dezvoltarii cerebrale fiziologice.

La nou-nascuti, capul este voluminos si cuprinde ¼ din talie, la nivelul cutiei craniene putand fi observate fontanela anterioara de forma romboidala cu diametre de 2.5/3.5 cm si fontanela posterioara de forma triunghiulara cu diametru de 1.5/1.

Tabel valori normale circumferinta craniana (0-12luni)

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valorile normale ale perimetrului cranian pana la varsta de 1 an sunt reprezentate de:

Varsta (luni)

Perimetru cranian sex masculin

Perimetru cranian sex feminin

Nou-nascut

32.1-36.9

31.7-36.1

1

35.1-39.5

34.3-38.8

2

36.9-41.3

36.0-40.5

3

38.3-42.7

37.2-41.9

4

39.4-43.9

38.2-43.0

5

40.3-44.8

39.0-43.9

6

41.0-45.6

39.7-44.6

7

41.7-46.3

40.4-45.3

8

42.2-46.9

40.9-45.9

9

42.6-47.4

41.3-46.3

10

43.0-47.8

41.7-46.8

11

43.4-48.2

42.0-47.1

12

43.6-48.5

42.3-47.5

Circumferinta craniana este inluentata de factorii genetici si de mediu care determina manifestarea particularitatilor anatomice reprezentate de grosime, dimensiunea si forma structurilor care intra in alcatuirea craniului. Chiar daca perimetrul cranian este in mod obisnuit corelat cu gradul de dezvoltare neurologica al nou-nascutului, acesta reprezinta un bun indicator si cu privire la influenta factorilor prenatali asa cum sunt: retardul de crestere intrauterina, statusul nutritional maternal si fetal, numarul de sarcini al mamei, greutatea la nastere si nu in ultimul rand prezenta sau absenta anumitor afectiuni de ordin genetic.

Influenta acestor factori asupra cresterii si dezvoltarii normale a sistemului nervos central in timpul vietii intrauterine, demonstreaza importanta efectuarii masuratorilor perimetrelor craniene, atat in timpul perioadei de sarcina cat si la nou-nascut.

In anumite situatii pot fi identificate anumite modificari plastice la nivelul cutiei craniene a nou-nascutului, determinate de pozitii intrauterine vicioase sau nasteri laborioase, insa craniul revine la forma fiziologica in primele 7 de zile de viata.

Bosele sero-sangvinolente sunt determinate de edeme hemoragice ale tesuturilor scalpului si sunt situate de obicei in regiunea occipitala, avand evolutie spontan favoribila. Cefalhematomul apare ca urmare a unei hemoragii subperiostale care este bine definita de structura oaselor craniene si poate persista cateva luni, avand uneori tendinta de calcificare.

Microcefalia nou-nascutului

Microcefalia reprezinta o afectiune neurologica rara, care se caracterizeaza prin dimensiuni reduse ale cutiei craniene ale nou-nascutului, care se situeaza cu 2.5 deviatii standard sub limita minim admisa, raportat la varsta gestationala si apartenenta la sex.

In anumite situatii, afectiunea este determinata de o dezvoltare anormala a sistemului nervos central in timpul perioadei de viata intrauterina, insa exista si situatii in care microcefalia apare dupa nastere si este cauzata de cresterea si dezvoltarea anormala a creierului.

Microcefalia apare in urma actiunii unui cumul de factori genetici si de mediu si din pacate, reprezinta o afectiune care nu beneficiaza de tratament curativ. Principalele cauze implicate in aparitia microcefaliei sunt reprezentate de:

  • Craniosinostoza: fuziunea prematura a fontanelelor care impiedica dezvoltarea si cresterea normala a creierului
  • Anomalii cromozomiale de tipul sindromului Down
  • Hipoxie nivelul creierului din cauza complicatiilor in perioada de sarcina sau in timpul nasterii
  • Infectii in timpul sarcinii cu Toxoplasma, Citomegalovirus, Rubella, virus Varicelo zosterian sau Zika care determina malformatii la nivelul sistemului central al produsului de conceptie
  • Expunerea mamei la substante toxice, anumite medicamente cu efect teratogen sau droguri in timpul sarcinii
  • Malnutritia severa a gravidei poate determina aparitia malformatiilor cerebrale fetale prin deficitul de nutrienti necesari unei cresteri si dezvoltari optime in perioada intrauterina de viata
  • Netratata, fenilcetonuria la gravide poate determina aparitia malformatiilor la nivelul sistemului nervos central fetal.

Complicatiile microcefaliei depind de factorii care ii determina aparitia si de severitatea anomaliilor, fiind in general reprezentate de:

Dezvoltare motorie intarziata si dificultati de vorbire

  • Retard mintal
  • Dificultati de mentinere ale echilibrului postural si de coordonare a miscarilor
  • Crize tonico clonice
  • Nanism hipofizar
  • Dismorfism facial
  • Hiperactivitate.

Hidrocefalia sugarului

Hidrocefalia congenitala reprezinta o patologie a sistemului nervos central care presupune acumularea de lichid cefalorahidian la nivel cerebral, determinand cresterea in dimensiuni a diametrelor craniene.

Acumularea de lichid cerebrospinal exercita presiune asupra structurilor cerebrale prin cresterea dimensiunilor ventriculilor cerebrali si determina aparitia manifestarilor reprezentate de:

  • Cresterea anormala in dimensiuni a craniului
  • Somnolenta sau letargie
  • Convulsii
  • Miscari anormale ale globilor oculari, privire “in apus de soare”
  • Diminuarea apetitului
  • Varsaturi
  • Afectarea tonusului muscular.

Hidrocefalia prezenta la nastere poate fi determinata de:

  • Dezvoltarea anormala a sistemului nervos central care determina obstructia cailor de drenare a lichidului cerebrospinal (LCR)
  • Hemoragii ventriculare care pot surveni ca urmare nasterii premature
  • Infectii in timpul vietii intrauterine cu Treponema sau virusul rubeolei.

Afla si despre Screeningul metabolic la nou nascut

 

Referinte:

Data publicării 30.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023