Diverticulita: cauze, simptome si tratament

Diverticulita reprezinta inflamatia dilatatiilor saculare de la nivelul colonului denumite diverticuli si apare mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.
Diverticulita: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta diverticulita?

Diverticulita reprezinta inflamatia dilatatiilor saculare de la nivelul colonului denumite diverticuli si apare mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.

Care sunt cauzele diverticulitei?

Principalii factori predispozanti ai diverticulitei sunt reprezentati de:

  • Obezitate;
  • Consumul de tutun;
  • Lipsa exercitiilor fizice regulate;
  • Consumul de alimente bogate in grasimi nesaturate si carne rosie;
  • Aportul scazut de fibre alimentare;
  • Administrarea anumitor preparate medicamentoase de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene, steroizilor sau substantelor opioide.

Constipatia cronica favorizeaza acumularea de materii fecale la nivelul dilatatiilor saculare ale intestinului care se pot inflama, determinand aparitia simptomatologiei specifice bolii. Dezechilibrele la nivelul florei intestinale saprofite cu exacerbarea bacteriilor patogene reprezinta un alt factor care poate duce la inflamarea mucoasei intestinale de la nivelul diverticulilor intestinali.

Simptomele diverticulitei

Forma acuta a bolii se manifesta prin dureri abdominale intense insotite de distensie abdominala gazoasa si constipatie, in anumite situatii fiind prezenta emisia de scaune cu sange rosu, proaspat. Diverticulita cronica evolueaza cu inflamatia persistenta la nivelul diverticulilor intestinali si se poate complica prin aparitia obstructiei intestinale acute, manifestata prin incetarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, distenise abdominala, febra, greata si varsaturi.

Diverticulita: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul diverticulitei

Diagnosticul de diverticulita este stabilit de catre medicul chirurg cu ajutorul datelor de anamneza, consultului clinic si al investigatiilor paraclinice imagistice pentru explorarea colonului. Colonoscopia este utilizata pentru investigarea pacientilor care prezinta emisii de sange in scaun in timp ce computer tomografia abdominala este rezervata pacientilor care sufera de diverticulita acuta, in cazul carora exista riscul de ruptura a intestinului gros la insertia endoscopului.

Investigatiile paraclinice de laborator au scopul de a stabili prezenta pierderilor sangvine de la nivelul colonului prin intermediul testului de hemoragii oculte din materii fecale, in timp ce analizele sangvine sunt utilizate pentru confirmarea starilor de infectie cauzate de ruperea diverticulului inflamat.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Tratamentul in diverticulita

Formele moderate ale bolii beneficiaza de tratament simptomatic pentru reducerea durerilor abdominale, regim alimentar lichidian, repaos la pat si antibiotice pentru prevenirea aparitiei infectiilor la nivelul mucoasei intestinale inflamate.

Cazurile de diverticulita severa necesita suprimarea totala a alimentatiei orale, montarea unei sonde nazo gastrice pentru evacuarea continutului gastric, administrare de tratament antibiotic si antialgic pe cale parenterala si efectuarea unei interventii chirurgicale pentru indepartarea portiunii de colon afectata in evolutia bolii diverticulare care poate fi completata de lavaj abdominal in cazul perforatiilor de colon.

Colostoma reprezinta o deschidere artificiala la nivelul peretelui abdominal prin care se elimina continutul intestinal la nivelul unei pungi aderente de tegumentul pacientului. Aceasta procedura de rezectie intestinala urmata de colostomie este necesara in situatiile in care nu se poate realiza anastomoza imediata a capetelor libere intestinale obtinute dupa indepartarea diverticulilor colonici.

Afla mai multe:

Data publicării 08.12.2021
Data ultimei actualizari 07.02.2024