Foliculita: cauze, preventie si tratament

Foliculita este o afectiune dermatologica caracterizata de inflamatia foliculilor de par si se manifesta prin aparitia unor puncte rosii si a unor mici umflaturi vizibile pe suprafata pielii. In unele cazuri, se produc pustule (cosuri) cu un capat albicios sau alb-galbui, fiind adesea confundata cu acneea.
Foliculita: cauze, preventie si tratament

Foliculita apare frecvent dupa epilat (inclusiv in cazul epilarii cu laser) si dupa barbierit, afectand femeile si barbatii in aceeasi masura. In functie de zona unde este localizata inflamatia se pot dezvolta: foliculita inghinala, foliculita genitala, foliculita fesiera samd. Practic, orice zona a corpului unde creste par este expusa riscului de aparitie a foliculitei.

Cuprins

Din ce cauze apare foliculita?

Foliculita are cauze infectioase si neinfectioase. Foliculita infectioasa este provocata de bacterii, infectii fungice, stafilococul auriu fiind principalul responsabil de inflamatia foliculilor parului. Utilizarea unor produse cosmetice, creme si lotiuni sunt o sursa pentru foliculita neinfectioasa, la fel si firele de par crescute pe sub piele.

Exista doua tipuri de foliculita: foliculita superficiala si foliculita profunda. Gravitatea acestei afectiuni dermatologice este data de gradul de afectare al foliculilor de par.

Foliculita nu reprezinta doar o problema estetica. In functie de tipul acesteia, de administrarea unui tratament adecvat (ori din contra, netratarea foliculitei), in anumite cazuri pot aparea complicatii precum: extinderea foliculitei catre alte zone ale corpului, prurit sever si aparitia furunculului.

Nu se cunoaste cu exactitate numarul persoanelor care se confrunta cu foliculita. Cei mai multi dintre pacienti se adreseaza medicului dermatolog atunci cand leziunile produse de foliculita au provocat mancarimi puternice, ce au lasat cicatrici pe piele, ori cand infectia este una extrem de severa si cauzeaza alte complicatii.

Cum prevenim aparitia foliculitei?

Eliminarea factorilor declansatori si a factorilor de risc ai foliculitei este primul pas catre preventia acestei afectiuni dermatologice:

  • Mentinerea unei bune igiene in timpul epilatului si al barbieritului, acasa sau la salonul cosmetic: schimbarea frecventa a aparatul de ras, atentie acordata solutiilor aplicate pe piele imediat dupa epilare (in special in urma epilatului cu ceara), atunci cand pielea este mai sensibila si prezinta un risc crescut de iritatie, folosirea unor prosoape curate si uscarea pielii prin tamponare
  • Inotul in bazine si piscine publice sigure, nivelul crescut de clor si nivelul pH-ului din apa pot provoca afectiuni cutanate ale pielii, inclusiv asa numita foliculita de piscina
  • Utilizarea cu precautie a cazilor cu hidromasaj/ jacuzzi, la persoanele care folosesc cazile cu hidromasaj/ jacuzzi primele semne ale foliculitei (eruptii si mancarimi) pot aparea la cateva ore sau chiar zile distanta
  • In sezonul cald, adoptarea unor tinute lejere care permit pielii sa respire, transpiratia excesiva fiind printre factorii de risc ai foliculitei; evitarea hainelor stramte, din materiale sintetice, care irita pielea
  • Stilul de viata sanatos contribuie la buna functionare a sistemului natural de aparare al organismului, un sistem imunitar scazut creste riscul de dezvoltarea al unor afectiuni, printre care si foliculita
  • Tratarea afectiunilor medicale ce pot interfera cu rezistenta organismului la infectii, asa cum este SIDA/ Virusul Imunoeficientei Umane (HIV)
  • Tratarea altor probleme dermatologice care favorizeaza foliculita, precum acneea si dermatita.

Tratament foliculita

Formele usoare de foliculita superficiala de cauza stafilococica, cand sunt prezente cateva pustule, se vindeca de la sine in cateva zile, in mod spontan, fara interventii medicale.

Atunci cand aceasta cuprinde o zona extinsa si provoaca mancarimi, tratamentul cu antibiotice este o optiune. In tratamentul foliculitei superficiale, cea mai comuna forma de foliculita, mentinerea curata a zonei si administrarea antibioticelor topice, inclusiv a cremelor, prescrise de catre medicul dermatolog, sunt suficiente.

Pentru tratament foliculita adreseaza-te medicului specialist dermatolog. Dermatologul este in masura sa evalueze tipul de foliculita, sa recomande anumite investigatii medicale care determina agentii patogeni ce au cauzat infectia si totodata sa prescrie tratamentul potrivit in functie de rezultatele obtinute.

Consultul la dermatologie cuprinde o anamneza in timpul careia medicul dermatolog pune intrebari despre: utilizarea tratamentelor pe baza de corticosteroizi, a antibioticelor orale, istoric de transpiratie axcesiva, mancarimi ale pielii, utilizarea piscinelor/ jacuzzi, antecedente HIV.

Examenul fizic include inspectarea atenta a suprafetei afectate. Se poate recomanda efectuarea unei dermatoscopii.

Dermatoscopia reprezinta o tehnica de examinare a pielii si a leziunilor pielii, cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop, care permite vizualizarea in straturile profunde ale pielii, nu doar la suprafata. Procedura nu este una invaziva si nici dureroasa pentru pacient.

In cazul foliculitei profunde, pot fi necesare si alte proceduri medicale care implica drenajul leziunilor.

Afla mai multe

 

Data publicării 15.04.2022
Data ultimei actualizari 06.07.2022