Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

Furunculul reprezinta o leziune dureroasa la nivelul pielii care apare sub forma unei pustule si este cauzata de aparitia unei infectii bacteriene la nivelul unuia sau mai multor foliculi pilosi. Initial, furunculul se manifesta sub forma de leziune eritematoasa de culoare rosiatica sau mov, care evolueaza ulterior cu aparitia unei pustule dureroase ce contine infiltrat inflamator.
Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

Cuprins

Evolutia spontana a furunculozei poate include extinderea leziunii initiale catre alte regiuni ale pielii si confluarea pustulelor in cazul in care infectia cuprinde mai multi foliculi pilosi. In final pustulele fistulizeaza (furunculul se sparge), eliberand secretia purulenta continuta si formeaza cruste care se pot remite cu aparitia de tesut cicatriceal. Leziunile se manifesta in special la nivelul fetei, cefei, axilelor, coapselor, feselor, dar si inghinal, afectand mai frecvent persoanele de sex feminin.

In situatii rare, infectia poate disemina in torentul sangvin, determinand septicemie sau focare secundare de infectie bacteriana la nivelul diferitelor aparate si sisteme ale organismului: endocardite bacteriene, infectii ale tesutului osos, meningita bazala purulenta (mai ales in localizarile faciale ale furunculozei) si abces cerebral. Diseminarea locala a infectiei cu punct de plecare de la nivelul unui furuncul poate determina aparitia limfangitei, limfadenitei, abceselor, flegmoanelor sau tromboflebitei.

Cauze furuncul

Majoritatea furunculelor se datoreaza infectiei foliculilor pilosi cu Staphylococcus aureus, un agent bacterian regasit in mod normal la suprafata tegumentului si la nivelul mucoasei nazale. Tulpinile de stafilococ auriu meticilino rezistente sunt frecvent responsabile de recurenta furunculelor si pot determina in anumite situatii fasceita necrozanta, prin capacitatea microorganismului de a sintetiza anumite toxine.

Exista insa si situatii in care infectia se datoreaza altor bacterii (Escherichia coli) sau fungi care se regasesc in mod fiziologic la suprafata pielii si ajung in profunzimea tegumentului, afectand foliculii firelor de par. Microorganismele patrund in piele prin intermediul solutiilor de continuitate de la suprafata tegumentului si infecteaza foliculii pilosi, cauzand aparitia pustulelor dureroase caracteristice.

Factorii de risc principali implicati in mod frecvent in aparitia furunculozei sunt:

  • Contactul direct cu persoane care sufera de aceasta afectiune dermatologica
  • Diabetul zaharat prin statusul imunitar deficitar pe care il determina aceasta afectiune metabolica
  • Asocierea altor afectiuni dermatologice de tipul acneei si al eczemelor care favorizeaza distructia barierei tegumentare protective
  • Deficitele sistemului imunitar ale pacientilor cu HIV sau al celor aflati sub tratament imunosupresiv, chimioterapic ori radioterapic.

Furuncul inghinal

Furunculoza inghinala reprezinta un tip particular al acestei afectiuni dermatologice manifestata prin aparitia de pustule la nivelul zonei intime care cauzeaza disconfort pacientului pe masura ce boala avanseaza.

Inflamatia de cauza infectioasa a foliculului pilos determina aparitia de pustule care pot conflua formand abcese in zona intima, fiind insotite de durere si miros neplacut. De ce apare un furuncul inghinal? Factorii favorizanti ai furunculozei inghinale sunt reprezentati de:

  • Utilizarea in comun cu alte persoane care sufera de aceasta afectiune a prosoapelor sau a aparatelor de ras
  • Hiperhidroza (transpiratie excesiva)
  • Hidrosadenita supurativa (inflamatie a glandelor sudoripale)
  • Diabet zaharat
  • Obezitate
  • Deficitele imunitare.

Factorii implicati in mod direct in aparitia leziunilor specifice furunculozei inghinale sunt:

  • Igiena intima precara
  • Utilizarea aparatelor de ras pentru epilarea in zona intima; utilizarea lamei de ras faciliteaza aparitia de microleziuni la nivelul pielii prin intermediul carora pot patrunde bacterii cu potential patogen care fac parte din flora saprofita a pielii
  • Purtarea de lenjerie intima din material sintetic, stramta, care favorizeaza aparitia de transpiratie excesiva si inmultirea bacteriilor la suprafata tegumentului.

Diagnostic furunculoza

Diagnosticul de furunculoza este stabilit in urma unui consult medical amanuntit care include anamneza si examenului clinic al pacientului.

Diagnosticul etiologic al furunculozei este realizat prin intermediul investigatiilor de laborator pentru identificarea agentului bacterian implicat in aparitia infectiei. In acest scop, medicul specialist poate recomanda efectuarea unui examen bacteriologic al secretiei purulente recoltate de la nivelul leziunilor specifice, investigatia furnizand in acelasi timp si antibiograma specifica germenului patogen pe baza careia se poate initia tratamentul antibiotic specific.

Tratament furuncul

Tratamentul nemedicamentos al furunculozei presupune evitarea incizarii (stoarcerea) acestora de catre pacient din cauza riscului de a raspandi infectia la nivelul altor zone tegumentare adiacente. De asemenea, se recomanda mentinerea curata a zonei afectate si aplicarea de comprese calde pentru ameliorarea durerii si favorizarea drenajului spontan.

Incizia chirurgicala este practicata pentru drenarea pustulelor in cazul formelor de severe de furunculoza in urmatoarele situatii:

  • Furunculul nu dreneaza spontan
  • Pacientul devine febril
  • Pustulele determina sindrom algic si disconfort accentuat
  • Furunculul apare la nivelul fetei sau periorbital (in jurul orbitei oculare)
  • Leziunile nu se remit dupa o perioada de 2 saptamani de evolutie
  • Furunculoza reapare frecvent.

Tratamentul antibiotic al furunculozei poate fi administrat sub forma de creme si solutii sau pe cale orala, in special in cazul pacientilor care prezinta boala recidivanta.
Produsele pe baza de sulfat de magneziu pot fi aplicate pe zonele afectate pentru a preveni inmultirea bacteriilor si reducerea dimensiunilor furunculului.

Dupa fistulizarea si drenarea pustulelor se pot aplica diverse unguente si creme cu proprietati antibacteriene apoi bandaj steril, cu mentinerea curata a zonei afectate prin spalare de 2-3 ori pe zi cu solutii antiseptice.

Tratament furuncul

Cum poate fi prevenita aparitia unui furuncul

Pentru a preveni aparitia unui furuncul se recomanda:

  • Mentinerea curata a mainilor prin spalare cu apa si sapun
  • Ingrijirea corespunzatoare a leziunilor tegumentare prin aplicare de solutii antiseptice urmate de acoperire cu material steril
  • Evitarea utilizarii lamei de ras, a prosoapelor si obiectelor de uz individual in comun cu alte persoane
  • Evitarea lenjeriei intime din materiale sintetice, a pantalonilor stramti
  • Mentinerea unei greutati corporale adecvate prin adoptarea unui stil de viata sanatos
  • Utilizarea regulata a sapunurilor si a gelurilor intime antiseptice
  • Spalarea la temperaturi inalte a lenjeriei de pat si prosoapelor.

Toate acestea reprezinta metode eficiente de preventie a furunculozei inghinale. Epilarea cu IPL si utilizarea laserului reprezinta proceduri cosmetice pentru prevenirea leziunilor la nivelul foliculului care se pot suprainfecta, favorizand aparitia de furuncule in zona inghinala.

 

Referinte:

Data publicării 13.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023