Frisoane cu sau fara febra, la adulti si copii

Frisonul este un simptom resimtit sub forma de frig sau senzatie de rece in prezenta unei contracturi musculare generalizate, involuntare. Senzatia de frig se asociaza in mod frecvent cu febra, insa in anumite situatii, frisonul poate fi generat de expunere prelungita la temperaturi ambientale scazute. Frisoanele care apar in contextul insolatiei se datoreaza resetarii termostatului prezent la nivelul hipotalamusului si incapacitatea acestuia de reglare a temperaturii corporale, dupa expunerea directa si prelungita la soare.
Frisoane cu sau fara febra, la adulti si copii

Cuprins

Infectiile virale sezoniere (raceala banala) reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a frisoanelor atat la copii, cat si la adulti. Infectiile bacteriene care disemineaza hematogen (prin sange) si determina aparitia bacteriemiilor sau infectiile bacteriene ale tractului respirator (pneumonii, tuberculoza), urinar sau digestiv, reprezinta alte conditii patologice care pot asocia in evolutia lor aparitia de frisoane.

Ce sunt frisoanele

Frisoanele reprezinta manifestari aparute in urma unui raspuns reflex din partea organismului, care genereaza contractii musculare involuntare succesive, cu scopul de a creste temperatura corpului.

Paradoxal, frisoanele se manifesta in multe situatii in cadrul sindroamelor febrile de diferite cauze, acest lucru fiind explicat prin faptul ca evaporarea transpiratiei la suprafata tegumentului, determina pierdere de caldura si aparitia unei necesitati a organismului de intensificare a termogenezei. Acest mecanism compensator, accentueaza cresterea temperaturii datorate resetarii termostatului intern al organismului reprezentat de hipotalamus. Astfel apare un cerc vicios care intretine sindromul febril si accentueaza senzatia de frig specifica frisoanelor.

Tipuri de frisoane si cum se manifesta

Frisoanele reprezinta manifestari frecvent intalnite in cazul expunerii prelungite la temperaturi ambientale scazute care determina hipotermie. Hipotermia severa poate determina pe langa frisoane, aparitia dereglarilor de ritm cardiac si respirator, halucinatiilor si in cazuri grave coma. La polul opus se afla frisoanele cauzate de insolatie, care pot fi insotite de cefalee, vertij, senzatie de greata, confuzie si stare generala alterata.

Frisoanele manifestate la menopauza se datoreaza modificarilor hormonale specifice pentru aceasta perioada si sunt precedate de aparitia bufeurilor. Bufeurile reprezinta reactii vasomotorii manifestate la nivelul toracelui superior care genereaza senzatia de caldura brusca, insotita de transpiratii abundente. Evaporarea transpiratiei de la nivelul tegumentului determina pierdere de caldura si favorizeaza aparitia frisoanelor, prin intermediul carora organismul incearca sa regleze temperatura corpului.

Frisonul reprezinta o manifestare care poate fi intalnita in evolutia multor patologii, fiind insotit de manifestari secundare specifice bolii care ii genereaza aparitia si anume:

  • Racelile comune determinate de diferite virusuri sezoniere cu tropism respirator si gripa datorata infectiei cu Influenzae virus determina aparitia frisoanelor insotite de simptomatologie respiratorie: secretii nazale abundente, congestie nazala, febra, tuse, dureri musculare, inapetenta, cefalee si stare generala alterata.
  • Mononucleoza infectioasa determinata de virusul Epstein Barr evolueaza cu frisoane in context febril, cefalee, adenopatii cervicale si/sau axilare, mialgii, durere in gat si stare de oboseala accentuata.
  • Infectiile pulmonare de etiologie bacteriana cauzeaza aparitia frisoanelor insotite de febra, tuse productiva, dispnee si stare generala alterata cu slabiciune accentuata. Tuberculoza pulmonara evolueaza cu transpiratii nocturne abundente, febra, frison, inapetenta, scadere ponderala, tuse productiva, stare de oboseala accentuata.
  • Infectiile urinare provocate de diferiti germeni uropatogeni, reprezentate de cistite si pielonefrite, pot determina aparitia frisoanelor in context febril alaturi de dureri lombare, disconfort dureros la urinare, mialgii, stare generala alterata.
  • Meningitele de etiologie virala, bacteriana sau fungica pot determina aparitia febrei insotite de frison, cefalee accentuata, redoare de ceafa (contractura involuntara a musculaturii laterocervicale), fotofobie, somnolenta, letargie, varsaturi incoercibile, convulsii.
  • Malaria este o infecție cauzata de protozoare din grupul Plasmodium, intalnita in zonele tropicale si subtropicale, care se manifesta prin febra si frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi, tuse, crampe abdominale, sindrom diareic si stare de slabiciune accentuata.
  • Septicemia reprezinta o infectie generalizata a corpului, datorata diseminarii hematogene la nivelul intregului organism al unui germen patogen bacterian sau fungic, dintr-un focar septic cunoscut sau nu, care se manifesta prin febra, frison, stare generala alterata si in cazuri grave MSOF - Multiple Shock Organ Failure (insuficienta multipla de organ).
  • Cancerele hematologice de tipul limfoamelor evolueaza cu febra, frison, transpiratii abundente, scaderea neintentionata in greutate, tuse uscata iritativa, adenopatii cervicale, axilare sau inghinale si oboseala persistenta.
  • Anemille feriprive (cu deficit de fier) se pot manifesta prin aparitia frisoanelor, alaturi de paloare tegumentara, vertij, dispnee, dureri toracice si stare de slabiciune accentuata.
  • Hipotiroidismul afecteaza capacitatea de termoreglare a organismului si favorizeaza aparitia frisoanelor, alaturi de senzatia de oboseala, dereglari ale ritmului cardiac, depresie, inapetenta, constipatie si castig ponderal.
  • Sindromul imunodeficientei umane - SIDA apare in conditiile unei scaderi ale celulelor CD4 sub 200/mmc si se manifesta prin aparitia febrei si a frisoanelor, scaderii ponderale neintentionate, tusei neproductive, inflamarea diferitelor grupe de ganglioni limfatici si oboseala cronica.
  • Tulburarile de anxietate pot determina manifestari somatice reprezentate de dereglari ale ritmului cardiac, dispnee, senzatie de greata, vertij, transpiratii abundente si frisoane.

Tratament frisoane

Tratamentul frisoanelor este etiologic si are ca scop indepartarea cauzei care le determina aparitia. In functie de contextul in care apar, frisoanele pot fi ameliorate in anumite situatii prin metode de tratament suportiv, reprezentate de administrarea de antitermice sau aplicarea de manevre specifice care sa diminueze pierderile de caldura de la nivelul corpului: indepartarea hainelor ude, incalzirea graduala a organismului in cazul hipotermiei sau dimpotriva aplicarea de comprese reci si evitarea expunerii la caldura in cazul frisoanelor determinate de insolatii.

Medicatie pentru frisoane

Tratamentul medicamentos al frisoanelor se adreseaza patologiilor specifice care le induc aparitia si se administreaza in functie de recomandarile medicului curant.

  • Infectiile bacteriene beneficiaza de antibioterapie tintita specifica germenilor care declanseaza aparitia manifestarilor sau medicatie antifungica si antivirala in cazul patologiilor determinate de fungi si virusuri.
  • Medicatia antiretrovirala este utilizata in cazul pacientilor cu sindromul imunodeficientei umane, in timp ce antimalaricele sunt utilizate in cazul infectiei cu diferite tipuri de Plasmodium.
  • Preparatele hormonale pot ameliora frisoanele determinate de hipotiroidism si dereglarile hormonale specifice persoanelor de sex feminin aflate la menopauza.
  • Patologiile oncologice care prezinta in evolutia lor frisoane beneficiaza de tratament chirurgical, chimioterapic, radioterapic sau o combinatie a acestora in functie de tipul de cancer si de indicatia medicului curant.
  • Anxioliticele sunt rezervate persoanelor care prezinta frisoane asociate tulburarilor de anxietate si se administreaza in conformitate cu recomandarile medicului psihiatru.
  • Frisoanele care se manifesta in context anemic sunt tratate cu ajutorul suplimentelor de fier administrate in functie de recomandarile medicului curant.

Cum gestionam frisoanele la copii

Frisoanele copiilor apar cel mai frecvent in contextul febrei, fiind asociate infectiilor virale respiratorii sau celor bacteriene ale tractului urinar si digestiv ori se pot manifesta ca urmare a administrarii anumitor vaccinuri. In prezenta frisoanelor la copil, este indicata determinarea temperaturii corporale cu ajutorul unui termometru.

La copil, o temperatura intrarectala mai mare de 38° C este considerata a fi febra, insa acest fapt nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare daca cel mic se alimenteaza corespunzator si isi desfasoara activitatile in mod normal. Frisoanele la copil pot fi ameliorate prin administrarea de lichide sub forma de lapte matern, lapte praf, ceaiuri sau apa la temperatura camerei pentru inlocuirea pierderilor prin transpiratie.

Copilul trebuie imbracat subtire, schimbat periodic de hainutele ude in cazul in care transpira, iar temperatura in camera acestuia trebuie mentinuta constanta, cu evitarea extremelor - nici foarte cald deoarece se vor accentua pierderile lichidiene prin transpiratie, nici foarte rece pentru a nu accentua senzația de frig.

Cand reprezinta frisoanele o urgenta medicala

In cazul in care frisoanele se manifesta in context febril inalt de peste 39.5° C care nu se remite dupa administrarea de antitermice sau persistent cu evolutie care depaseste 5 zile, este recomandata contactarea medicului de familie sau al pediatrului, pentru consult medical si instituire de tratament corespunzator.

Refuzul alimentatiei, prezenta semnelor de deshidratare acuta ale copilului, dificultatile respiratorii, contractura musculaturii cervicale, cefaleea severa, cianoza extremitatilor si convulsiile care insotesc frisoanele in context febril reprezinta o urgenta medicala si necesita prezentarea la medic cat mai rapida pentru evaluarea si administrare de tratament.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Referinte:

Data publicării 18.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023