Refluxul gastroesofagian la sugar si copil

Refluxul gastroesofagian la sugar si copil se manifesta prin ascensionarea retrograda a alimentelor ingerate dinspre stomac spre esofag, fara varsatura. Refluxul gastric se poate manifesta in mod repetat pe parcursul aceleiasi zile fara a semnala prezenta unei patologii specifice a sugarului. Refluxul gastroesofagian apare mai frecvent in cazul copiilor cu varsta mai mica de 18 luni, incidenta manifestarilor de acest tip la populatia pediatrica scazand odata cu depasirea acestei varste.
Refluxul gastroesofagian la sugar si copil

In cazuri rare, episoadele de reflux gastroesofagian repetate, determina refuzul alimentatiei cu aparitia retardului de crestere si dezvoltare sau pierdere in greutate a copilului, manifestari care indica prezenta unei conditii medicale subiacente evolutive, care necesita investigatii suplimentare si tratament.

Refluxul gastroesofagian al copilului se considera a fi patologic atunci cand apar complicatii de tipul esofagitei sau stricturilor esofagiene (ingustare a esofagului), conditii medicale cunoscute sub numele de boala de reflux gastroesofagian BRGE. Boala de reflux esofagian reprezinta o entitate medicala diferita de refluxul esofagian si se asociaza in mod frecvent cu alte conditii medicale reprezentate de prematuritate, deficit al dezvoltarii neurologice ale copilului sau afectiuni pulmonare de tipul fibrozei chistice.

Cuprins

 

Cauze si simptome reflux gastroesofagian la sugari

La sugari, sfincterul esofagian inferior (inelul muscular prin care esofagul patrunde in cavitatea gastrica) este incomplet dezvoltat, permitand trecerea ocazionala a alimentelor ingerate din stomac inapoi catre esofag, fara a determina insa aparitia varsaturilor. Refluxul gastroesofagian al sugarului este favorizat de anumiti factori de risc printre care se regasesc:

 • Plasarea sugarului in decubit dorsal imediat dupa ingestia alimentara
 • Ingestia de hrana preponderent lichida
 • Nasterea prematura.

Manifestarile care insotesc refluxul gastroesofagian la sugari sunt nespecifice si includ in mod frecvent plans excesiv, stare de iritabilitate, arcuirea spatelui prin contractia musculaturii paravertebrale si uneori regurgitare alimentara.

Cum amelioram refluxul la sugar

Refluxul gastroesofagian la sugari poate fi ameliorat prin cateva metode simplu de aplicat si anume:

 • Hranirea copilului in pozitie verticala si mentinerea acestei posturi inca 30 de minute dupa masa. Aceasta manevra favorizeaza trecerea alimentelor din esofag catre stomac sub influenta gravitatiei.
 • Alimentarea frecventa si in cantitate mica a sugarului deoarece refluxul gastroesofagian al sugarului poate fi ameliorat prin reducerea cantitatii de lapte ingerate per portie in biberon sau alimentarea la san pentru perioade mai scurte, repetate la intervale mai mici de timp.
 • Stimularea sugarului sa eructeze - in timpul alaptarii, copilul poate inghiti aer care favorizeaza refluxul gastroesofagian dupa masa. Este incurajata plasarea copilului in pozitie verticala pe umarul mamei si tapotarea blanda la nivelul toracelui posterior al sugarului, pana la eliminarea aerului ingerat.
 • Plasarea sugarului in decubit dorsal (pe spate) in timpul somnului, la cel putin 30 de minute dupa ingestia alimentara.

Cauze si simptome reflux gastroesofagian la copii

Cauzele refluxului gastroesofagian la copil pot include:

 • Boala de reflux esofagian care se diferentiaza de refluxul esofagian prin asocierea leziunilor de la nivelul mucoasei esofagiene.
 • Stenoza pilorica afectiune caracterizata de ingustarea valvei dintre stomac si intestinul subtire care previne evacuarea continutului gastric in duoden.
 • Intoleranta alimentara la proteinele din laptele de vaca.
 • Esofagita eozinofilica patologie manifestata prin prezenta infiltratelor eozinofilice la nivelul mucoasei esofagiene care determina inflamatia si lezarea esofagului.

Copii mai mari cu reflux gastroesofagian acuza in mod frecvent durere sau senzatie de arsura retrosternala, durere la inghitit si senzatie de greata. Copilul poate fi ragusit prezentand tuse recurenta si/sau wheezing (respiratie suieratoare) in lipsa unei patologii ale sistemului respirator de tip infectios sau astmatiform. Uneori copilul poate prezenta varsaturi alimentare, bilioase de culoare verde/galbui sau varsaturi sangvinolente, cu aspect de zat de cafea, asociate sau nu cu scaune inchise la culoare.

Ecografia in diagnosticul refluxului gastroesofagian la copil

Chiar daca in majoritatea situatiilor, refluxul gastroesofagian al copilului nu presupune asocierea unei patologii specifice, exista insa manifestari in prezenta carora medicul specialist poate recomanda efectuarea de investigatii diagnostice si anume:

 • Sugarul nu indeplineste criteriile specifice curbelor de crestere si dezvoltare pentru varsta la care se afla
 • Aparitia de varsaturi in jet
 • Refuzul alimentatiei
 • Sugarul prezinta dificultati de respiratie sau tuse recurenta in absenta oricarei patologii respiratorii superioare sau inferioare
 • Sugarul devine irascibil imediat dupa ingestia alimentara.

In prezenta acestor modificari, medicul poate solicita efectuarea unei serii de investigatii imagistice precum:

 • Ultrasonografia - investigatie utilizata pentru depistarea stenozei pilorice (ingustarea inelului muscular la nivelul caruia are loc pasajul alimentelor dinspre esofag spre cavitatea gastrica). Ecografia abdominala mai poate identifica prezenta unei hernii hiatale (slabirea hiatusului diafragmatic permite “alunecarea” cu ascensionarea stomacului in mediastin) si disfunctiile de motilitate gastrica
 • Endoscopia digestiva superioara reprezinta o investigatie imagistica efectuata dupa administrarea de anestezie generala, care utilizeaza un endoscop pentru vizualizarea esofagului, stomacului si primei parti ale intestinului subtire reprezentate de duoden. Investigatia permite vizualizarea in timp real a tractului digestiv superior si poate fi utilizata pentru prelevarea de biopsii ale mucoasei gastrice/intestinale la nevoie. In prezenta semnalelor de alarma cum ar fi hematemeza copilului, endoscopia digestiva superioara poate diagnostica eventuale complicatii ale refluxului gastroesofagian reprezentate de stricturile esofagiene sau esofagul Barrett, patologii care intra in alcatuirea BRGE (bolilor de reflux gastroesofagian).  Endoscopia digestiva superioara efectuata la populatia pediatrica mai este utilizata pentru diagnosticarea afectiunilor care predispun la aparitia BRGE de tipul herniilor hiatale sau ale patologiilor care evolueaza similar bolii de reflux gastroesofagian - esofagita eozinofilica sau de tip infectios.
 • Manometria esofagiana reprezinta o investigatie prin care se pot evalua forta de contractarez si coordonarea muschilor esofagieni ce contribuie la deplasarea alimentatiei catre stomac. Denumita si studiu de motilitate esofagiana, aceasta investigatie poate fi utilizata la copiii cu reflux gastroesofagian pentru diagnosticarea acalaziei (disfunctie la nivelul sfincterului esofagian inferior), esofagitei eozinofilice sau a peristaltismului hipercontractil (spasme esofagiene anormale).

Tratamentul refluxului gastroesofagian in functie de varsta copilului

Refluxul gastroesofagian al sugarului si copilului care nu determina aparitia simptomatologiei suparatoare nu necesita tratament medicamentos specific. La copii cu varste de pana la 1 an care prezinta retard de crestere, pierdere ponderala sau asociaza simptomatologie specifica de esofagita, medicul curant poate prescrie preparate antiacide de tipul cimetidinei sau famotidinei pentru ameliorarea refluxului gastroesofagian.

Refluxul gastroesofagian determinat de alergiile alimentare sau intoleranta la anumite alimente prin deficit enzimatic, poate fi ameliorat prin evitarea produselor alergene ce determina aparitia raspunsului imunitar si excluderea laptelui care nu poate fi digerate corespunzator de catre sugar/copil prin inlocuire cu formule de lapte praf speciale.

Interventia chirurgicala pentru consolidarea sfincterului esofagian este rezervata copiilor care prezinta reflux gastroesofagian sever, ce implica aparitia dificultatilor respiratorii acute si previn cresterea si dezvoltarea normala a acestuia. Procedura este minim invaziva si presupune intarirea musculaturii circulare care constituie sfincterul esofagian, pentru prevenirea refluxului acid dinspre stomac spre esofag.

Stenoza pilorica sau ingustarea sfincterului dintre stomac si duoden care impiedica evacuarea stomacului in intestinul subtire si predispune la aparitia dezechilibrelor electrolitice, pierdere in greutate a sugarului sau pneumonie de aspiratie, beneficiaza de tratament chirurgical laparoscopic minim invaziv.

 

Daca cel mic prezinta simptome care te ingrijoreaza, programeaza o consultatie de specialitate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Referinte:

Data publicării 23.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023