De ce nu dorm bebelusii? Somnul fragmentat al copiilor mici

Somnul reprezinta principala activitate cerebrala pe parcursul primelor luni de viata ale nou-nascutului, dar si ale copilului mic, si constituie un factor decisiv pentru buna dezvoltare si maturare a sistemului nervos central la aceasta categorie de varsta. Alternanta starilor de veghe cu cele de somn pe parcursul a 24 de ore si durata de timp totala pe care o petrece nou-nascutul dormind, reprezinta factori implicati in mod direct in procesele de maturare neuronala corespunzatoare, specifice acestei etape de dezvoltare.
De ce nu dorm bebelusii? Somnul fragmentat al copiilor mici

Cuprins

Perioadele de somn ale nou-nascutului pot varia intre 14 si 17 ore pe zi, cu repartizare in reprize a cate 30 de minute pana la 3-4 ore, care alterneaza cu stari de veghe de pana la 1 ora in primele luni de viata. Modificarea programului de somn al sugarilor cel mai usor de recunoscut este reprezentata de distribuirea inegala a reprizelor de somn pe durata unei zile, cunoscuta sub denumirea de somn polifazic.

Tranzitia catre somnul monofazic specific adultului care se desfasoara in principal in timpul noptii, are loc gradual, de la nastere pana in jurul varstei de 5 ani ai copilului. Cantitatea de somn scade gradual, in medie cu 8 minute pe luna in primul an de viata al sugarului si ajunge sa o echivaleze pe cea a adultului in jurul varstei de 5 ani.

Aceasta fragmentare a somnului poate fi epuizanta pentru parinti, insa este esentiala pentru sugar, deoarece in primele luni de viata, acesta trebuie hranit la intervale regulate de timp pentru sustinerea unei bune cresteri si dezvoltari.

Importanta somnului la copii

  • Neurofiziologia somnului la sugarii cu varsta de pana la 12 luni prezinta implicatii directe in procesele de maturare cerebrala, organizare neuronala, dezvoltarea proceselor de invatare si memorare.
  • In timpul somnului sugarului sunt activate mecanisme de dobandire a abilitatilor practicate in timpul zilei, este dezvoltata creativitatea si are loc reglarea sintezei de grelina-hormonul foamei.
  • Exista studii care atesta faptul ca diminuarea cantitatii somnului la sugari creste riscul de aparitie al obezitatii, somnul insuficient fiind asociat cu niveluri crescute ale glicemiei.
  • In timpul somnului au loc procese de regenerare si reparare tisulara atat la nivelul sistemului nervos central, cat si al celui circulator, aditional, fiind cunoscut faptul ca odihna corespunzatoare sustine in mod activ buna functionare a sistemului imun.
  • Nou-nascutii si sugarii care prezinta tulburari ale somnului sunt mai predispusi la imbolnaviri recurente din cauza afectarii capacitatii de aparare a organismului.

Somnul reprezinta un proces multidimensional caracterizat de o serie de aspecte care tin de durata, calitate si profunzime, care variaza de la caz la caz in functie de particularitatile fiecarui sugar in parte. In fazele de somn profund cunoscute sub denumirea de REM (Rapid Eye Movement), sunt sintetizate cantitati crescute de GH hormon de crestere, esentiale pentru buna crestere si dezvoltare a nou nascutului in aceasta perioada de viata.

Cate ore trebuie sa doarma un nou-nascut?

  • Pe durata primelor 30 de zile de viata, durata somnului la sugar variaza intre 15 si 18 ore pe zi care poate fi fragmentat in aproximativ 5-6 reprize.
  • Nou-nascutii inainte de termen inregistreaza insa o crestere a perioadei de somn care se poate extinde pana la 90% din zi, aceasta particularitate reflectand intensitatea proceselor de maturare cerebrala in conformitatea cu stadiul de dezvoltare al prematurului.

La aceasta categorie de varsta nu este inca dezvoltata capacitatea de orientare in functie de ritmul circadian (alternanta zi noapte), astfel incat in majoritatea situatiilor, somnul este neregulat.

Cate ore trebuie sa doarma un bebelus?

  • Dupa prima luna de viata, durata de somn a sugarilor se reduce la 15 ore pe zi.
  • Incepand cu varsta de 6 saptamani de viata, sugarul incepe sa doarma mai mult pe durata noptii, uneori si in reprize de cate 4-6 ore.
  • In jurul varstei de 4-5 luni se definitiveaza procesele de reglare ale somnului, in conformitate cu ritmul circadian si propriul ceas biologic.

Cate ore trebuie sa doarma copilul intre 6 luni – 1 an?

  • In jurul varstei de 6 luni, somnul bebelușului este cuprins intre 12 si 15 ore pe zi. Pe langa somnul nocturn, sugarul doarme si ziua in cate 2-3 reprize mai scurte, fiecare dintre acestea putand fi cuprinsa intre 1-2 ore.

Cate ore trebuie sa doarma copilul intre 1 – 3 ani?

  • Copilul mic cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 3 ani necesita aproximativ 14 ore de somn pe zi repartizat cu precadere in timpul noptii. Odata cu inaintarea in varsta a copilului mic, scade necesitatea de somn pe timpul zilei, iar programul de somn devine asemanator cu cel din perioada adulta.

De ce nou-nascutii si copiii mici se trezesc atat de des noaptea?

Unul dintre principalele motive care determina fragmentarea somnului nocturn la nou nascuti si sugari este reprezentat de nevoia de hrana. Nou nascutul ingereaza o cantitate redusa de lapte matern in timpul unei hraniri, astfel ca necesita alimentare la san la intervale regulate de timp, atat pe parcursul zilei, cat si al noptii. Reglarea somnului sugarului in conformitate cu ritmul circadian incepe in jurul perioadei de 4,5-5 luni, astfel incat pana la aceasta varsta, bebelusul nu isi poate coordona odihna nocturna in conformitate cu alternanta zi/noapte.

Colicile care apar pe timpul noptii reprezinta un alt motiv pentru care sugarii prezinta somn fragmentat in aceasta etapa de crestere si dezvoltare. In mod frecvent colicile sunt determinate de imaturitatea florei intestinale a sugarului, ingestia de aer in timpul hranirii la san sau hiperperistaltismului tubului digestiv, si in mai putin de 5% din situatii sunt asociate unei patologii specifice de tract intestinal.

Poate somnul fragmentat sa creeze probleme de sanatate?

In cazul sugarilor cu varsta de pana la 12 luni si al copiilor mici de pana la 3 ani, tulburarile specifice ale somnului se clasifica in parasomnii si disomnii.

Disomniile constituie tulburari ale cantitatii, calitatii si profunzimii somnului la sugari si copii mici, in aceasta categorie fiind incluse si insomniile. Cea mai frecventa forma de disomnie a sugarului este reprezentata de apneea obstructiva de somn, o afectiune similara celei intalnite la adult. Acest tip de disomnie poate determina aparitia dezvoltarii deficitare a sistemului nervos central, iritabilitate, deficit de atentie si schimbari ale dispozitiei copilului pe timpul zilei.

Parasomniile reprezinta tulburari de somn care apar in general dupa 18 luni de viata si se manifesta prin somnambulism si somnilocvie (vorbit in somn). Somnambulismul in sine poate reprezenta un pericol pentru cel mic din cauza riscului de ranire accidentala in timpul deplasarilor nocturne de care copilul mic nu este constient si pe care nu le poate controla.

Sindromul mortii subite a sugarului reprezinta cea mai severa forma de tulburare a somnului de etiologie necunoscuta, care din nefericire, constituie principala cauza de deces a copiilor cu varsta mai mica de 1 an, in special al celor nascuti prematur. In prezent se considera ca principalii factori care determina aparitia acestui sindrom sunt reprezentati de nastere prematura, greutatea scazuta la nastere si multiparitatea mamei.

Afla mai multe despre Ce rol are melatonina in ameliorarea tulburarilor de somn?

Cele mai frecvente probleme de somn la copii si cum se trateaza?

Apneea obstructiva de somn a sugarului si copilului mic se datoreaza in mod frecvent proceselor de inflamatie a amigdalelor si poate fi tratata prin excizia chirurgicala a acestora. Parasomniile sunt de obicei tranzitorii si se remit spontan odata cu inaintarea in varsta a copilului, insa in prezenta acestora, se recomanda supravegherea copilului pe timpul noptii de catre parinti, pentru a preveni eventuale accidentari ale celui mic.

Sindromul mortii subite in somn nu poate fi diagnosticat precoce pe baza unui tablou clinic specific, insa, pentru evitarea asfixiei sugarului se recomanda ca acesta doarma in decubit dorsal (pe spate) si sa se indeparteze pernele sau asternuturile din patutul acestuia, pentru evitarea unei obstructii accidentale a cailor aeriene ale copilului.

 

Asigurarea unei bune igiene a somnului la sugar si copilul mic este deosebit de importanta pentru o dezvoltare psihosomatica optima a celui mic, in acest scop fiind recomandat parintilor sa instituie o rutina de odihna cat mai din timp. In acest sens poate fi utila diversificarea activitatilor desfasurate cu cel mic in timpul zilei si evitarea acordarii de atentie excesiva copilului pe timpul noptii, in afara orelor de hranire la san, deoarece in lipsa stimularii, acesta poate readormi singur.

 

Referinte:

 

Data publicării 20.02.2023
Data ultimei actualizari 21.04.2023