• ecografie gravidei

  Ecografia in sarcina

  Ecografia in sarcina poate fi o investigatie de rutina, neinvaziva, in care o imagine cu ultrasunete este creata folosind unde de sunet de inalta frecventa, transmise prin uter si reflectate ca imagine pe ecran. Medicul recomanda imediat o ecografie in urma unei dureri sau sangerari ori din cauza unor probleme la o sarcina anterioara.
 • factori daunatori sarcinii

  Alcoolul si fumatul dauneaza grav fatului!

  Fiecare femeie are un risc de baza intre 3-5%, de a dezvolta pe parcusul sarcinii o malformatie congenitala. Alcoolul si fumatul, impreuna sau fiecare separat, pot produce o crestere a acestui risc de baza, astfel ca malformatiile congenitale sunt mai frecvente in randul bebelusilor ai caror mame au consumat alcool sau au fumat, pe timpul sarcinii. Atat alcoolul, cat si fumatul, au efecte chiar...
 • listeria

  Listeria si femeile insarcinate

  Listerioza este o infectie cauzata de bacteria Listeria Monocytogenes, pe care oamenii o pot contracta prin consumul de alimente contaminate. Printre alimentele cu cel mai mare risc de contaminare sunt: laptele nepasteurizat (crud), carnea si pestele care nu sunt preparate termic corespunzator, legumele si branzeturile moi.
 • efectele cofeinei in sarcina

  Cafeaua si consumul ei pe durata sarcinii

  Cofeina este o substanta naturala ce se gaseste in semintele, frunzele si fructele a mai mult de 60 de specii de plante. Substanta stimulanta se regaseste in multe alimente si bauturi, ba chiar si intr-o serie de medicamente si produse farmaceutice. Unele plante cum ar fi guarana, contin de asemenea cofeina.
 • sarcina incipienta

  Ecografia in sarcina incipienta

  Ecografia a fost folosita timp de multi ani fara efecte daunatoare dovedite. Daca apeleaza la un departament de sarcina incipienta, aproape toate femeile vor face, la un moment dat, o ecografie. Tipul si frecventa acestora vor depinde de cat de avansata este sarcina si de ceea ce arata ecografia initiala. Investigatia permite medicului sa decida cu privire la cel mai bun tip de ingrijire pentru mama...
 • greata si voma in sarcina

  Greata si voma in sarcina

  Greata si voma in sarcina sau greturile de dimineata - "morning sickness" - sunt cateva din cele mai frecvente afectiuni intalnite in sarcina, ce afecteaza 50-90% din femeile gravide. Simptomele variaza intre moderate si severe si pot aparea oricand in timpul zilei sau noptii si includ greata, regurgitare, voma, eructatii.
 • bts

  Sarcina si bolile cu transmitere sexuala (ITS/BTS)

  Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii virale sau bacteriene si pot fi transmise si de la mama la copil, fie afectand dezvoltarea fatului, fie ulterior, a copilului. Cea mai sigura cale de a preveni BTS-urile este prin a practica sexul protejat, indiferent de natura acestuia (vaginal, oral, anal). O femeie care intentioneaza sa ramana insarcinata, trebuie sa faca testele pentru bolile cu...
 • alimentatia in sarcina

  Alimentatia pe durata sarcinii

  Alimentatia are un rol fundamental pe toata durata sarcinii, atat pentru binele mamei, cat si al copilului, asadar este recomandat sa fie alese alimente de calitate, care sa cuprinda, zilnic, toate clasele de nutrienti (carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si minerale).
 • greata si varsaturile in sarcina

  Greata si varsaturile in timpul sarcinii

  Trei sferturi dintre femei sufera de greata si varsaturi in primele luni de sarcina. Sarcina poate fi o perioada foarte emotionala si starile de rau te pot face sa te simti deprimata, dar acestea dureaza, de obicei, doar cateva saptamani.
 • sarcina molara

  Sarcina molara

  In timpul sarcinii normale, placenta are rolul de a hrani bebelusul in curs de dezvoltare si de a indeparta produsele reziduale. Placenta este alcatuita din milioane de celule cunoscute sub numele de celule trofoblastice. Intr-o sarcina molara, aceste celule se comporta anormal de indata ce ovulul a fost fertilizat de spermatozoid. Rezultatul este o masa de celule anormale care pot creste ca niste...