Cinci tipuri de probleme ale pielii care pot aparea in sarcina

Chiar daca sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei, aceasta poate sa aiba si aspecte putin mai placute. Toate viitoarele mamici isi doresc o piele stralucitoare, neteda si frumoasa. In realitate insa, schimbarile hormonale duc mai degraba la aparitia cosurilor, a melasmei si a altor modificari ce pot speria o viitoare mamica, mai ales daca se afla la prima sarcina. La ce probleme ale pielii sa te astepti atunci cand esti insarcinata si cum poti sa le tratezi?
Cinci tipuri de probleme ale pielii care pot aparea in sarcina

Sarcina produce multe modificari hormonale, la care pielea nu este imuna. Din fericire, cele mai multe schimbari sunt inofensive si vor disparea dupa nastere. Dar la ce schimbari sa te astepti? Acestea sunt cele mai des intalnite probleme ale pielii in sarcina.

Articol realizat de Dr. Vasilika Gero - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Melasma (masca sarcinii) si linia nigra

Melasma, cunoscuta si sub denumirea de cloasma sarcinii, este cauzata de o crestere a melaninei, substanta din organism care e responsabila de culoarea pielii. Sarcina creste secretia de melanina.

Melasma este o hiperpigmentare a pielii, care se manifesta prin aparitia unor pete maronii la nivelul fetei, in jurul obrajilor, nasului si fruntii. Melasma este o problema frecventa, care se mai numeste si masca sarcinii.

Linia nigra e linia inchisa la culoare care apare in centrul abdomenului, de la buric pana in zona pubiana, fiind o alta problema a pielii ce poate aparea in sarcina. Pentru a reduce efectul acesteia, este recomandata evitarea expunerii la soare si folosirea cremelor cu factori de protectie solara.

Partea buna este ca atat melisma, cat si linia nigra dispar dupa nastere, deci nu trebuie sa te ingrijoreze prea tare aceste aspect, pentru ca sunt absolut normale.

Vergeturile

Vergeturile reprezinta o problema care afecteaza o mare parte dintre viitoarele mamici. In cazul vergeturilor, disconfortul major este de ordin estetic si poate afecta increderea in sine a mamicii.

Vergeturile sunt dungile sau liniile rosiatice, inestetice, care apar cel mai frecvent pe burta, sanii sau coapse in ultimul trimestru de sarcina.

Acestea apar de cele mai multe ori la femeile care au un castig ponderal mare in sarcina, care au copii cu greutate mare la nastere si sarcini gemelare. Un alt factor important care poate duce la aparitia vergeturilor este si cel genetic.

Aparitia vergeturilor nu poate fi prevenita in totalitate, dar efectul acestora poate fi ameliorat prin hidratarea corecta a pielii si o dieta sanatoasa. Tratamentul pentru vergeturi consta in aplicarea de creme emoliente si diferite uleiuri pentru hidratarea pielii. Produsele pe baza de vitamina E, unt de cacao, aloe vera si ulei de masline pot fi eficiente in reducerea riscului de aparitie a vergeturilor, prin efectul hidratant pe care il au asupra pielii.

Din nefericire, vergeturile nu dispar de tot dupa nastere. Acestea se albesc si se estompeaza.

Probleme ale pielii care pot aparea in sarcina


Sindromul PUPPP (papule urticariene pruriginoase si placarde urticariene de sarcina)

Sindromul PUPPP sau urticaria gestationala este tipica pentru sarcina si reprezinta o problema a pielii des intalnita la viitoarele mamici. Aceasta se manifesta prin eruptie si prurit cutanat, care apare in trimestrul III de sarcina, la mamele cu cel putin o sarcina dusa pana in trimestrul III (sarcina primipara) si la mame cu istoric de alergii cutanate.

Eruptia din sindromul PUPPP apare pe abdomen, fese, coapse, iar papulele sunt de culoare roz-pal. Pruritul este intens si produce o mare stare de disconfort femeii insarcinate. Din fericire, nu afecteaza viata mamei si a copilului, disparand dupa nastere.

Tratamentul pentru sindromul PUPPP consta in hidratarea corecta a pielii, prin utilizarea cremelor emoliente, precum si prin respectarea recomandarilor privind consumul de lichide in sarcina. Daca folosirea cremelor nu amelioreaza simptomele, medicul specialist poate recomanda unguente cu hidrocortizon sau antihistaminice orale pentru ameliorarea pruritului intens.

Acneea

Acneea este una dintre problemele pielii care pot aparea in sarcina, mai ales in primul trimestru. Motivul il reprezinta modificariile hormonale care duc la cresterea secretiei de sebum. Respectarea unei rutine zilnice de ingrijire a tenului ajuta foarte mult la ameliorarea acneei de sarcina. Este recomandata curatarea frecventa a tenului, prin folosirea de produse cosmetice adaptate nevoilor tenului. Din fericire, acneea se diminueaza pe masura ce sarcina avanseaza si dispare total dupa nastere.  

Papiloame si telangiectazii

Tot la capitolul probleme ale pielii ce pot aparea in sarcina, se numara si papiloamele. Acestea sunt mici formatiuni cutanate, ca niste ciucurasi, de culoare bruna care apar si cresc in sarcina, tot datorita modificariilor hormonale. Apar mai frecvent la nivelul gatului, axilei si sub sani. Papiloamele se trateaza dupa nastere prin electrocauterizare.

Telangiectazii si angioamele apar in sarcina datorita cresterii circulatiei sanguine si modificarilor hormonale, acestea estompandu-se dupa nastere.

Aparitia acestor probleme ale pielii in sarcina este perfect normala si nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mame, deoarece exista solutii eficiente de tratament pentru fiecare dintre aceste afectiuni. Mai important decat atat, majoritatea afectiunilor dispar dupa nastere. 

 

Data publicării 20.01.2021