Tine sub control bufeurile de caldura

Bufeurile de caldura reprezinta manifestari resimtite ca o senzatie de caldura sub forma de valuri care afecteaza partea superioara a corpului - torace anterior, zona cervicala si fata. In mod frecvent aceste valuri de caldura sunt insotite de transpiratie si uneori de o senzatie de rece imediat dupa remiterea fenomenelor vasomotorii, cauzate de evaporarea brusca a transpiratiei de la suprafata pielii.
Tine sub control bufeurile de caldura

Cuprins

Cand apar bufeurile si care sunt cauzele?

Bufeurile de caldura se pot manifesta atat ziua, cat si pe parcursul noptii si afecteaza ambele sexe insa, sunt asociate mai frecvent femeilor aflate in perioada de perimenopauza. Motivul exact care determina manifestarea bufeurilor sub forma de valuril de caldura, nu a fost stabilita cu exactitate insa, in prezent este considerat faptul ca bufeurile sunt cauzate de fluctuatiile hormonale estrogenice.

Scaderea nivelului de estrogen determina aparitia unor modificari specifice la nivelul sistemului nervos central, in cursul carora apare o resetare a hipotalamusului. In consecinta, termostatul organismului (reprezentat de hipotalamus) actioneaza determinand aparitia bufeurilor pentru a mentine sub control temperatura corpului, prin scaderea acesteia cu ajutorul acestor fenomene vasomotorii tranzitorii.

Exista si situatii in care bufeurile sunt declansate de administrarea anumitor tratamente asa cum sunt terapiile oncologice, afectiunile tiroidiene sau anumite tipuri de cancer. Starile de anxietate reprezinta un alt factor de risc implicat in aparitia manifestarilor vasomotorii mai ales pe parcursul perioadei de tranzitie catre menopauza.

Principalele patologii care pot prezenta in evolutia lor bufeuri sunt reprezentate de:

  • Hipertiroidism
  • Tumori ale glandelor suprarenale
  • Tumori ale hipotalamusului
  • Tumori carcinoide
  • Mastocitoza
  • Cancerul de prostata si tumorile testiculare
  • Scleroza multipla
  • Epilepsia.

Bufeuri de caldura in timpul menstruatiei

Bufeurile de caldura care apar la persoanele de sex feminin de varsta reproductiva se manifesta in special in cadrul sindromului premenstrual, fiind datorate variatiilor hormonale lunare fiziologice. Bufeurile in perioada premergatoare menstruatiei se manifesta cu 3-4 zile inainte de aparitia sangerarilor vaginale si sunt insotite in mod frecvent de stare de iritabilitate, depresie, incetosare mentala, apetit crescut, crampe abdominale si nu numai, sindromul premenstrual fiind denumit si sindromul cu 150 de simptome.

Oscilatiile hormonale fiziologice care determina aparitia bufeurilor dispar dupa instalarea menstruatiei, insa pot fi accentuate de stilul de viata necorespunzator, de alimentatie si de stresul zilnic. Excesul ponderal si fumatul reprezinta factori care predispun la aparitia bufeurilor in cadrul sindromului premenstrual, mai ales in cazul persoanelor de sex feminin cu varsta de pana la 30 de ani.

Bufeurile la menopauza

Majoritatea persoanelor de sex feminin de varsta mijlocie aflate in perioada de perimenopauza experimenteaza bufeuri in mod regulat atat pe timpul zilei, cat si al noptii. Aceste fenomene vasomotorii sunt declansate de scaderea sintezei de estrogen specifica perimenopauzei, manifestarea lor pe timpul noptii ducand la aparitia insomniilor, cu alterarea calitatii somnului si al nivelului de productivitate pe timpul zilei.

Este estimat ca bufeurile afecteaza pana la 70% din femeile aflate in perioada de tranzitie catre menopauza si in aproape 60% din cazuri, fenomenele vasomotorii apar pe timpul noptii si uneori pot persista pentru perioade indelungate de timp chiar si dupa disparitia completa a menstruatiilor.

Bufeurile nocturne pot determina aparitia tulburarilor de dispozitie, nivelului de concentrare si al memoriei prin afectarea calitatii somnului la femeile aflate in perioada de perimenopauza. Studiile desfasurate pana la momentul actual sugereaza existenta unei relatii de cauzalitate intre manifestarea bufeurilor si riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare si al osteoporozei la menopauza.

Bufeuri de caldura la barbati

Bufeurile la barbati sunt provocate de un dezechilibru hormonal al androgenilor, scaderea sintezei de testosteron reprezentand principalul factor implicat in aparitia fenomennelor vasomotorii. Dupa varsta de 40 de ani, sinteza testosteronului scade in mod fiziologic cu aproximativ 1%/an, insa valorile se mentin la niveluri suficient de ridicate pentru aparitia bufeurilor la barbati.

Tratamentele medicamentoase utilizate pentru scaderea sintezei de testosteron in cazul cancerului de prostata determina aparitia efectelor secundare sub forma de bufeuri. Reducerea sintezei de testosteron sau blocarea receptorilor pentru hormonii androgeni, au ca scop incetinirea proliferarii celulelor canceroase de la nivelul prostatei. Ambele tipuri de terapii pot determina resetarea termostatului reprezentat de hipotalamus, care genereaza vasodilatatie in procesul de reglare al temperaturii corporale prin scaderea acesteia.

Manifestarile vasomotorii cunoscute ca bufeuri sunt resimtite de catre barbati sub forma de valuri de caldura de scurta durata insotite de eritem la nivelul toracelui superior, gatului si capului. In mod frecvent aceste manifestari vasomotorii apar pe timpul noptii si pot fi insotite ca si in cazul sexului feminin, de stare de iritabilitate, anxietate sau dereglari ale ritmului cardiac.

Exista tratament pentru bufeuri?

Bufeurile datorate fluctuatiilor hormonale sunt ameliorate prin intermediul tratamentului hormonal in cadrul caruia sunt administrate estro-progestative persoanelor de sex feminin in perioada de perimenopauza sau medroxiprogesteron in cazul barbatilor diagnosticati cu tumori maligne ale prostatei. Tratamentele hormonale utilizate pentru ameliorarea bufeurilor si a simptomatologiei specifice perimenopauzei nu sunt lipsite de efecte adverse, astfel ca instituirea unei astfel de terapii trebuie efectuata numai la indicatia medicului specialist.

Tratamentul cu antidepresive prin utilizarea de inhibitori selectivi ai recaptarii de serotonina reprezinta o alta varianta terapeutica pentru persoanele care experimenteaza bufeuri. Chiar daca acest tip de medicatie nu este la fel de eficient ca terapia hormonala, antidepresivele sunt utile persoanelor care nu pot tolera sau care prezinta efecte adverse semnificative la estro-progestative. Principalele efecte adverse ale antidepresivelor sunt reprezentate de senzatia de greata, insomnia, crestere ponderala, uscarea mucoasei orale si disfunctie sexuala in cazul persoanelor de sex masculin.

Anticonvulsivantele de tipul gabapentinului sunt utilizate cu succes pentru tratarea bufeurilor atat la femei, cat si la barbati, ameliorand fenomenele vasomotorii in proportie de pana la 70%. Efectele adverse ale acestui tip de tratament sunt reprezentate de starea de somnolenta si ameteala.

Procedura de blocare a receptorilor nervosi presupune injectarea de anestezic la nivelul unui cluster nervos situat cervical, fiind utilizata in mod frecvent in managementul durerii. Aceasta procedura poate fi utila persoanelor care experimenteaza bufeuri de intensitate usoara si moderata, insa poate avea ca efecte adverse durere locala si echimoze in zona punctiei.

Combaterea factorilor de risc care predispun la aparitia bufeurilor poate fi efectuata prin:

  • Reducerea consumului de cafea, alcool, tutun si alimente condimentate
  • Practicarea antrenamentului fizic moderat pentru prevenirea supraincalzirii corpului
  • Mentinerea unei greutati corporale adecvate
  • Evitarea bailor si dusurilor fierbinti
  • Consumul de alimente bogate in fitoestrogeni.

 

Referinte:

Data publicării 19.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023