Tot ce trebuie sa stii despre examinarea prin rezonanta magnetica

Rezonanta Magnetica Nucleara, denumita, pe scurt, RMN, este o investigatie performanta si moderna care ofera informatii precise fata de celelalte investigatii traditionale.
RMN
Despre RMN

Ce este investigatia prin rezonanta magnetica?

Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru putea “vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului.

Trebuie sa fac anumite pregatiri inainte de examinare IRM?

De obicei, nu. Chiar daca poti manca si bea lichide in mod normal, ar fi totusi bine sa nu o mai faci cu aproximativ 2-3 ore inainte de examinare. Pentru confortul tau este indicat sa mergi la toaleta inainte de a intra in sala de examinare. Pentru examinarea de cap ar fi ideal daca te-ai putea demachia (daca esti femeie).

Ce documente trebuie sa aduc cu mine in ziua examinarii?

In ziua examenului trebuie sa ai la tine:
  • trimiterea de la medicul curant
  • lista scrisa cu medicamentele luate in mod obisnuit
  • dosarul cu examinarile precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonante magnetice)
  • toate analizele de sange (in special cele care investigheaza functia renala: uree, creatinina)

Ce se intampla imediat inainte de examinare?

La sosire, ti se vor pune mai multe intrebari, cele mai importante fiind cele privitoare la existenta sau nu a unui stimulator cardiac (pacemaker), a valvelor cardice sau a altor tipuri de instrumente medicale ce contin fier in interiorul corpului mai ales la nivelul ochilor sau in interiorul capului.
 
Pentru a obtine imagini de buna calitate, vei fi rugat sa te dezbraci de toate vesmintele care contin agrafe, nasturi, fermoare, curele cu catarama. Vei fi rugat sa lasi in cabina de schimb, care se va incuia, bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cartile de credit cu banda magnetica, precum si telefonul mobil.

Cum se desfasoara examinarea?

Vei intra in sala de examinare, care se va inchide in timpul examinarii tale. Vei fi rugat sa te intinzi pe un pat care se va deplasa in interiorul si in afara unui fel de tunel (care reprezinta in magnetul ce va realiza investigatia).  In cele mai multe cazuri vei sta culcat pe spate, exista situatii particulare in care vei fi rugat sa stai in alta pozitie.
 
Un dispozitiv denumit “antena” va fi pozitionat in jurul regiunii care va fi examinata. Acesta va permite realizarea unor imagini deosebit de clare in regiunea respectiva. In momentul in care esti in pozitia necesara, masa de examinare va aluneca in spatiul din interiorul magnetului. In functie de regiunea examinata este posibil sa ramani cu capul in afara magnetului, dar trebuie sa stii ca de obicei regiunea de examinat va sta in mijlocul magnetului. Asistenta va parasi camera de examinare, dar va fi in contact vizual si auditiv cu tine, prin intermediul unui sistem de tip interfon si a unei camere de supraveghere.
 
In timpul examinarii vei fi singur in sala de examinare, iar comunicarea cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon. Echipa medicala este foarte aproape de tine, in spatele unui geam special, si te vor vedea si te vor auzi pe parcursul intregului examen. Pentru a chema echipa medicala sau pentru a ne spune ceva, ai la dispozitie o sonerie pe care o vei tine in mana.  Examenul poate fi intrerupt in orice moment daca este cazul.

Ce trebuie sa fac in timpul examinarii?

Vei ramane in sala de examinare intre 30 si 60 de minute. Examinarea este alcatuita din serii de secvente, care dureaza fiecare intre 1 si 6 minute, cu mici pauze intre ele.
 
Cooperarea ta este foarte importanta: trebuie sa ramai nemiscat. Relaxeaza-te si incearca sa ramai cat mai nemiscat cu putinta. Orice miscare in timpul examinarii duce la scaderea importanta a calitatii imaginii, care pot deveni neinterpretabile.
 
In anumite cazuri, iti vom comunica prin microfon sa iti tii respiratia pentru cateva secunde. Daca este vorba de o examinare a capului este recomandat sa tii ochii inchisi si sa limitezi la minim miscarea globilor oculari.

Voi simti ceva in timpul examinarii?

In timpul examinarii vei auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat in timpul functionarii. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, vei avea casti antifonice la urechi si optional vei putea asculta muzica
 
Examinarea IRM este lipsa de durere si destul de confortabila. Cerinta principala este nemiscarea.
 
In anumite cazuri, poate fi nevoie de o injectie cu substanta de contrast, pentru o mai buna vizulizarea a ariilor de interes. Injectia se va face intravenos, la nivelul plicii cotului.

Cum stiu daca am nevoie de substanta de contrast?

In multe cazuri examinarea IRM se poate realiza fara substanta de contrast.
 
In functie de patologia ta, in anumite situatii se poate ca medicul radiolog sa aiba nevoie de substanta de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect.  Decizia injectarii substantei de contrast este a medicului radiolog-imagist, care decide acest lucru dupa vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fara contrast.

Ce riscuri implica injectia pentru rezonanta magnetica?

Produsul de contrast injectabil cel mai des utilizat este pe baza de Gadoliniu. Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reactii alergice banale precum urticaria. Reactii alergice grave sunt cu totul exceptionale.
 
Injectarea intravenoasa poate provoca in cazuri rare  un mic hematom la locul injectarii, care va disparea treptat in cateva zile.
 
In timpul injectarii, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substantei de contrast sub piele.
 
Daca simtiti durere puternica la locul injectarii, te rugam sa o semnalezi imediat. Aceste complicatii sunt rare si pot necesita un tratament local in mod exceptional.

Ce simt dupa examinare?

In majoritatea cazurilor nu vei simti nimic particular. Nu ezita insa sa contactezi echipa medicala pentru orice ti se pare anormal.

Cand pot intra in posesia rezultatului examinarii efectuate?

Un prim comentariu va putea fi oferit imediat dupa examinare, si nu va putea fi decat un raspuns preliminar, general. Raportul final, detaliat,  asupra investigatiei necesita o  analiza complexa pe un computer specializat, compararea cu eventualele examinari anterioare si va fi redactat de catre medicul specialist radiolog incepand cu ziua urmatoare examinarii.

Poate exista vreun motiv pentru care sa nu fac aceasta examinare?

Exista cateva situatii in care examinarea IRM este contraindicata. Acestea sunt:
 
- daca ai un stimulator cardiac (pacemaker)
- daca ai proteze valvulare cardiace (metalice)
- daca ai implantat un stimulator neuronal
- daca ai clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componenta feroasa la nivel intracranian.
- daca ai fragmente metalice (schije, aschii) la nivelul capului in special ochi sau orbita

Nu sunt sigur despre tipul de implant pe care il am in corp. Ce sa fac?

Orice alt fel de implant metalic in corpul tau, materiale chirurgicale sau nu, prezenta tatuajelor sau a dispozitivelor contraceptive intrauterine trebuie raportate medicului radiolog pentru a se decide posibilitatea sau nu a efecturarii investigatiei. In continuare, vom incerca sa explicam cateva dintre posibilele dispozitive medicale care pot interfera cu examinarea IRM.
 
Stimulatorul cardiac (pacemakerul) nu va permite sa efectuezi examinarea IRM. La intrarea in camera de examinare, campul magnetic al instalatiei va afecta sever functionarea acestuia cu riscuri severe asupra starii tale, inclusiv deces. Daca ai un astfel de dispozitiv, anuleaza programarea la examinarea IRM si vorbeste cu medicul tau curant sau radiolog pentru a gasi o alternativa la examinarea IRM.
Firele metalice de sutura sternala dupa operatiile pe cord deschis sunt in general compatibile, dar este nevoie a se verifica specificatiile.
 
Posibilitatea existentei de fragmente metalice in ochi/orbita
 
Daca ai avut vreodata schije sau fragmente metalice in ochi sau in orbita, te rugam sa anunti acest lucru, chiar daca acest lucru s-a intamplat cu foarte mult timp in urma. Chiar daca ele au fost extrase sau au iesit singure, exista posibilitatea sa existe inca fragmente nedetectate. De aceea singura modalitate de a ne asigura ca nu mai exista astfel de fragmente este de a efectua o radiografie de craniu. Riscul ca aceste posibile fragmente metalice sa se deplaseze si sa iti raneasca ochiul (posibil orbire) este foarte ridicat.
 
Clipsurile anevrismale sunt dispozitive utilizate in neurochirurgie si in functie de compozitia lor pot sa fie incompatibile cu examinarea prin rezonanta magnetica. De aceea, daca ai suferit vreodata o astfel de interventie, este absolut necesar sa prezinti datele tehnice ale dispozitivelor implantate pentru a verifica compatibilitatea lor.
Valvele cardiace mecanice – desi exista modele compatibile cu rezontanta magnetica, examinarea IRM trebuie facuta in dupa verificarea compatibilitatii acestora. De asemenea, este important de stiut prezenta sau nu a stimulatorului cardiac asociat, care este o contraindicatie absoluta a investigatiei.
 
Firele implantate, stimulatoarele si bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile in corp sunt o contraindicatie absoluta a examinarii si pot produce vatamari grave sau chiar deces in timpul examinarii.
 
Stenturile intravasculare sunt dispozitive medicale intravasculare, cu localizari diverse (vasele cerebrala, vasele inimii, alte vase), care au ca rol principal mentinerea deschisa a vasului respectiv. Sunt de metal, de obicei compatibil cu rezonanta magnetica (in functie de model) si pot fi acoperite cu diferite substante medicametoase, mai ales cele de la nivelul inimii. Ele se introduc in corp prin manevre interventionale, pe calea marilor vase ale membrelor.
 
Filtrele de vena cava tip umbrela – unele pot fi compatibile cu IRM-ul, dar trebuie verificat fiecare model in parte.
 
Aparatele auditive trebuie scoase in timpul examinarii.
 
Materialele de osteosinteza utilizate in ortopedie (placi, tije, suruburi) pot fi compatibile cu rezonanta magnetica, insa este necesar sa furnizezi datele tehnice ale acestora pentru verificare (de la ortopedul tau)
 
Protezele articulare (sold, genunchi) pot fi de obicei scanate in functie de caracteristicile tehnice, insa examinare regiunii respective este suboptimala si necesita o colaborare directa cu medicul ortoped trimitator, precum si consultarea compatibilitatii pentru fiecare model in parte.
 
Daca ai suferit operatii la nivelul ochilor sau urechilor este important sa anuntati medicul radiolog, pentru ca desi majoritatea sunt inofensive, unele implanturi pot sa nu fie compatibile.
 
Lentilele de contact pot fi utilizate fara probleme, atat timp cat puteti sta cu ochii inchisi fara sa va deranjeze.
 
Lucrarile dentare (plombe, proteze, implanturi dentare) sunt in general compatibile cu rezonanta magnetica, dar pot cauza artefacte in imagine (lipsa de informatie, distorsiuni) in zonele de apropiere. Daca insa totusi ai lucrari dentare extensive si permanente, discuta cu medicul radiolog acest lucru.
 
Cateterele venoase centrale sunt in general compatibile, dar totusi este nevoie de datele tehnice ale acestora, obtinute de la medicul curant.
 
Plasele utilizate in operatiile de hernie sunt compatibile cu examinarea, chiar daca sunt metalice.
 
Dispozitivele uterine implantabile sunt de obicei compatibile cu examinarea, dar pot crea artefacte locale.
 
Cristalinul implantabil (in urma unei operatii de cataracta) este compatibil cu rezonanta magnetica.
 
Plasturii cu substante medicamentoase (nitroglicerina, anticonceptionale, nicotina) trebuie scoase inaintea examinarii (contin un mic fir metalic ce poate cauza probleme in timpul examinarii).
Sarcina nu reprezinta o contraindicatie a examinarii, in prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fatului. Totusi din motive de precautie, examinarea in primul trimestru al sarcinii ar trebui evitata.
 
Examinarea femeii care alapteaza poate fi efectuata fara probleme, fara contrast. Daca este nevoie de substanta de contrast, va necesara intreruperea alaptarii pentru 48 de ore.
 
Inelele pot fi pastrate pe deget, atat timp cat nu intra in aria de scanare, dar daca sunt usor de scos este de preferat sa fie scoase. La fel si pentru cercei si alte bijuterii.
 

De ce este nevoie sa ma demachiez?

Unele produse cosmetice contin diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea, producand artfeacte si alterand calitatea imaginii, de aceea pentru examinarea regiunii capului este bine sa te demachiezi.
 
Data publicării 14.10.2018