Tot ce trebuie sa stii despre hipotiroidie si cum poate fi tratata

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in mijlocul gatului, mai jos de laringe (organul raspunzator de voce) si mai sus de clavicule. Tiroida produce doi hormoni, triiododotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (metabolismul organismului). Functia tiroidiana este controlata de o glanda din creier, cunoscuta sub numele de glanda pituitara. Aceasta produce hormonul stimulator tiroidian (TSH), hormon care stimuleaza tiroida pentru a produce cei doi hormoni (T3 si T4).
hipotiroidie
Despre hipotiroidie

Ce este hipotiroidia?

Hipotiroidia este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a asigura buna functionare metabolica a celulelor organismului. Este cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene.

Care sunt cauzele hipotiroidiei?

In circa 95% din cazuri, hipotiroidismul se datoreaza unei probleme in sine a glandei tiroide si este numit hipotiroidism “primar”.

Anumite medicamente si anumite boli pot scadea si ele functia tiroidiana. Hipotiroidia poate aparea si in cursul tratamentului pentru hipertiroidie (dupa indepartarea chirurgicala a glandei tiroide sau dupa terapia cu iod radioactiv).

In unele cazuri, hipotiroidia este o urmare a scaderii productiei de hormon stimulator tiroidian (TSH) de catre glanda pituitara.

Care sunt simptomele hipotiroidiei?

Gravitatea simptomelor depinde de severitatea deficitului de hormoni si de rapiditatea cu care s-a dezvoltat acest deficit. De obicei, simptomele sunt mai usoare cand hipotiroidismul se dezvolta treptat.

Cea mai mare parte a simptomelor de hipotiroidie reflecta incetinirea proceselor metabolice.

TSH Hormon de Stimulare Tiroidiana

CUMPARA ONLINE

Women Check-up Essentials

CUMPARA ONLINE

Women Check-up Essentials VIP

CUMPARA ONLINE

Simptomele hipotiroidiei

Simptomele hipotiroidiei pot fi urmatoarele:

 • oboseala
 • incetinirea gandirii
 • cresterea in greutate
 • intoleranta la frig
 • pielea poate deveni uscata si creste grosimea ei
 • parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea sa dispara si unghiile pot deveni fragile
 • usoara umflare a pleoapelor
 • umflarea limbii si raguseala
 • incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai pe minut ale inimii)
 • dispnee de efort (lipsa de aer / oboseala in respiratie in timpul efortului)
 • poate creste nivelul de colesterol din sange
 • incetinirea  miscarilor intestinului, constipatie
 • femeile cu hipotiroidism pot avea ciclu mestrual neregulat
 • cea mai severa forma – coma – foarte rara, apare daca o persoana are hipotiroidie severa si este expusa la un stres (traumatism, infectie, expunerea la frig, precum si anumite medicamente)

Cum se pune diagnosticul hipotiroidiei?

Prezenta simptomelor si semnelor de mai sus poate sugera hipotiroidie. Analizele de sange pot confirma diagnosticul. Cand medicul suspecteaza hipotiroidia, de obicei verifica nivelurile sanguine de TSH (hormonul stimulator tiroidian). TSH este cel mai sensibil test. Tiroxina (T4), principalul hormon produs de glanda tiroida, poate fi, de asemenea, evaluat pentru a confirma si a evalua gradul de hipotiroidism.

Care este tratamentul hipotiroidiei?

Majoritatea cazurilor de hipotiroidie sunt cronice si necesita un tratament pe toata durata vietii. Obiectivul este de a mentine TSH si T4 in limite normale si, implicit, atenuarea simptomelor.

Se foloseste tratament de substitutie hormonala (medicamente care se administreaza pe cale orala), incepand cu doze mici pentru a nu modifica rapid parametrii metabolici cu consecinte potential grave asupra inimii.

In cele mai multe cazuri, simptomele de hipotiroidie incep sa se amelioreze in termen de doua saptamani. Cu toate acestea, cei cu simptome mai severe pot necesita mai multe luni de tratament pentru recuperarea integrala.

Data publicării 18.10.2018