Tot ce trebuie să știi despre hipotiroidie și cum poate fi tratată

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată în mijlocul gâtului, mai jos de laringe (organul răspunzător de voce) și mai sus de clavicule. Tiroida produce doi hormoni, triiododotironină (T3) și tiroxină (T4), care reglementează modul în care organismul utilizează și stochează energie (metabolismul organismului). Funcția tiroidiană este controlată de o glandă din creier, cunoscută sub numele de glanda pituitară. Aceasta produce hormonul stimulator tiroidian (TSH), hormon care stimulează tiroidă pentru a produce cei doi hormoni (T3 și T4).

Ce este hipotiroidia?

Hipotiroidia este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a asigura buna funcționare metabolică a celulelor organismului. Este cea mai frecventă tulburare a funcției tiroidiene.

Care sunt cauzele hipotiroidiei?

În circa 95% din cazuri, hipotiroidismul se datorează unei probleme în sine a glandei tiroide și este numit hipotiroidism “primar”.
Anumite medicamente și anumite boli pot scădea și ele funcția tiroidiană. Hipotiroidia poate apărea și în cursul tratamentului pentru hipertiroidie (după îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide sau după terapia cu iod radioactiv).
În unele cazuri, hipotiroidia este o urmare a scăderii producției de hormon stimulator tiroidian (TSH) de către glanda pituitară.

Care sunt simptomele hipotiroidiei?

Gravitatea simptomelor depinde de severitatea deficitului de hormoni și de rapiditatea cu care s-a dezvoltat acest deficit. De obicei, simptomele sunt mai ușoare când hipotiroidismul se dezvoltă treptat.
Cea mai mare parte a simptomelor de hipotiroidie reflectă încetinirea proceselor metabolice.

Simptomele hipotiroidiei

Simptomele hipotiroidiei pot fi următoarele:

 • oboseală
 • încetinirea gândirii
 • creșterea în greutate
 • intoleranță la frig
 • pielea poate deveni uscată și crește grosimea ei
 • părul poate deveni aspru sau subțire, genele ar putea să dispară și unghiile pot deveni fragile
 • ușoară umflare a pleoapelor
 • umflarea limbii și răgușeală
 • încetinirea ritmului cardiac (scade numărul de bătăi pe minut ale inimii)
 • dispnee de efort (lipsa de aer / oboseală în respirație în timpul efortului)
 • poate crește nivelul de colesterol din sânge
 • încetinirea  mișcărilor intestinului, constipație
 • femeile cu hipotiroidism pot avea ciclu mestrual neregulat
 • cea mai severă formă – comă – foarte rară, apare dacă o persoană are hipotiroidie severă și este expusă la un stres (traumatism, infecție, expunerea la frig, precum și anumite medicamente)

Cum se pune diagnosticul hipotiroidiei?

Prezența simptomelor și semnelor de mai sus poate sugera hipotiroidie. Analizele de sânge pot confirma diagnosticul. Când medicul suspectează hipotiroidia, de obicei verifică nivelurile sanguine de TSH (hormonul stimulator tiroidian). TSH este cel mai sensibil test. Tiroxina (T4), principalul hormon produs de glanda tiroidă, poate fi, de asemenea, evaluat pentru a confirma și a evalua gradul de hipotiroidism.

Care este tratamentul hipotiroidiei?

Majoritatea cazurilor de hipotiroidie sunt cronice și necesită un tratament pe toată durata vieții. Obiectivul este de a menține TSH și T4 în limite normale și, implicit, atenuarea simptomelor.
Se folosește tratament de substituție hormonală (medicamente care se administrează pe cale orală), începând cu doze mici pentru a nu modifică rapid parametrii metabolici cu consecințe potențial grave asupra inimii.
În cele mai multe cazuri, simptomele de hipotiroidie încep să se amelioreze în termen de două săptămâni. Cu toate acestea, cei cu simptome mai severe pot necesită mai multe luni de tratament pentru recuperarea integrală.
 
Data publicării 18.10.2018