Tot ceea ce trebuie sa stii despre pancreatita

Pancreatita biliara este o inflamatie a pancreasului, care nu genereaza simptome decat in fazele acute, cand pacientul se prezinta la spital, de urgenta. Acestea sunt informatiile pe care ar trebui sa le stii despre aceasta afectiune tacuta, de la simptome pana la solutii de tratament!
Tot ceea ce trebuie sa stii despre pancreatita

40% din pancreatite sunt de oricine biliara, iar dintre acestea, 80% sunt forme usoare sau medii.

Sunt doua cauze principale care duc la aparitia pancreatitei. Prima dintre acestea este cea biliara, produsa de prezenta calculilor biliari in colecist, care migreaza. Cea de-a doua este data de consumul excesiv de alcool.

Cuprins

Ce simptome are pancreatita biliara?

Din nefericire, pancreatita declanseaza simptome in fazele ei acute, cand pacientul ajunge la spital, in urgenta, in urma unui debut agresiv al afectiunii. Printre aceste simptome se numara:

  • Durere abdominala puternica, cu precadere in regiunea epigastrica si a buricului. De cele mai multe ori, aceasta durere iradiaza in spate si nu cedeaza la medicamente si nici la schimbarea pozitiei.
  • Balonare
  • Febra moderata
  • Extremitati palide, transpirate sau de culoare galbena
  • Puls accelerat, tensiune normala sau scazuta
  • In unele cazuri, apare si icterul
  • Greturi si/sau varsaturi
  • Abdomen dureros la palpare, incordat

Cum este pus diagnosticul de pancreatita biliara?

Examenul clinic si simptomele pacientului sunt principalele doua modalitati care ajuta la diagnosticare.

In urma consultului de specialitate, medicul mai poate recomanda si investigatii suplimentare, precum ecografia abdominala, examinare care poate certifica existenta pietrelor in colecist sau la nivelul coledocului/caii biliare principale, precum si cresterea in dimensiuni a pancreasului. Mai pot fi recomandate analizele de laborator, printre care se numara:

  • lipaza si amilaza crescute mult cu valori de mii de unitati
  • leucocitoza constant prezenta
  • cresterea valorilor bilirubinei si fosfatazei alcaline, gammaGT, sau transaminazelor

Ce tratament exista pentru pancreatita biliara?

Pacientul va fi internat, va fi mentinut a jeun (nealimentat) si i se vor administra medicamente impotriva durerii, antiinflamatorii si protectoare gastrice, chiar si antibiotic in unele cazuri. De cele mai multe ori, i se va administra si tratament perfuzabil.

Va fi necesara o examinare tomografica, pentru a stabili in ce masura este afectat pancreasul. Daca forma de pancreatita este una grava, pacientul va ramane internat si urmarit ecografic, tomografic si prin analize de laborator, deoarece pot aparea complicatii care sa necesite interventiile chirurgicale in urgenta.

Daca apar complicatii precum inflamatia calilor biliare sau icter, poate fi recomandata o ERCP (opacifierea cu o substanta de contrast pe cale endoscopica a canalului pancreatic si coledocului si vizualizarea calculului care a declansat episodul de pancreatita) cu sfincterotomie endoscopica . Adica, se va introduce prin cavitatea bucala un tub flexibil cu o camera video in capat, pentru a explora stomacul si duodenul in detaliu. In acest fel, se poate vizualiza locul din duoden unde se varsa atat pancreasul, cat si coledocul si se poate largi, astfel incat  secretia pancreatica si biliara sa se poata elimina cum cum se elimina in mod normal.  De asemenea, calculul sau calculii car au dus la declansarea pancreatitei pot fi extrasi.

Ulterior, colecistul va fi operat la distanta, in timp, dupa rezolvarea pancreatitei.

Din fericire insa, acestea cazuri sunt destul de care. In cele mai multe dintre cazuri, pancreasul isi recupereaza functia complet, prin tratament medicamentos.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pancreatita

Cand devine necesara colecistectomia?

Extirparea colecistului este necesara si recomandata de fiecare data, pentru a prevenit aparitia unor complicatii biliare, precum colecistita si icterul sau aparitia unui nou episod de pancreatita. Interventia chirurgicala  numita colecistectomie se realizeaza in primul an de la episodul de pancreatita, in mare parte din cazuri.

Dupa operatie, pacientul va urma regim alimentar pentru o perioada de 30 de zile, iar firele vor fi scoase dupa 10 zile.

Sunt recomandate controlul ecografic si analizele de laborator pentru a monitoriza evolutia vindecarii organismului.

Data publicării 27.05.2021
Data ultimei actualizari 10.04.2023