Tot ce trebuie sa stii despre testarea Babes Papanicolau

Descoperit in anul 1928 de dr. George Papanicolau, testul reprezinta cea mai buna metoda de a depista dintr-o faza timpurie cancerul de col uterin sau eventualele modificari ale colului ce pot fi asociate cu inflamatiile, infectiile. Testul Papanicolau este o investigație foarte simplă, ce se poate efectua in cadrul unui control ginecologic de rutina si este recomandat a fi facut anual de catre orice femeie.
test babes papanicolau
Test Babes Papanicolau

Ce este testul Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau este cea mai buna metoda de a depista aparitia cancerului de col. Facut regulat, an de an, acest test simplu poate identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o faza timpurie, inainte ca acestea sa se transforme in leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente pentru a depista cancerul de col uterin.

Cum se face testul Papanicolau?

Probele pentru testul Babes Papanicolau se recolteaza in timpul unei consultatii de rutina. Nu este dureros, nu implica o interventie agresiva sau invaziva, este usor de recoltat si dureaza foarte putin. Celulele se recolteaza din colul uterin, cu ajutorul unei periute speciale, urmand ca probele sa fie trimise la laborator. Dupa recoltare, sunt posibile usoare sangerari vaginale. Se vor evita spalaturile vaginale si contactul sexual pentru 24-48 de ore. ”Probele pentru testul Papanciolau se poate recolta chiar si in ambulatoriile din provincie, fiind usor de efectuat”, ne-a spus dr. Tatiana El Hok, medic specialist în ginecologie. Pacienta isi poate relua imediat activitatea zilnica fara nicio problema.

In ce consta pregatirea pentru testul Papanicolau?

Pentru pregatirea pacientelor pentru efectuarea testului Babes Papanicolau exista cateva recomandari:

Cu 48 de ore inainte de test, pacienta nu trebuie sa foloseasca creme, ovule, tampoane sau alte solutii intravaginale, pentru a nu altera rezultatul testului.

Nu se recomanda contactul sexual cu 48 de ore inainte de recoltare.

Cand se recolteaza Papanicolau?

Testul nu trebuie efectuat in timpul menstruatiei. Cea mai potrivita perioada pentru recoltare este mijlocul ciclului menstrual, intre ziua 10 si 20 a ciclului menstrual (in care ziua 1 este prima zi a menstruatiei).

La ce varsta se face testul Babes Papanicolau?

Odata cu implinirea varstei de 21 de ani, medicii recomanda tinerelor testul Babes Papanicolau obligatoriu, o data in an. Exista insa si anumite cazuri cand pacientei i se poate recomanda testarea Papanicolau chiar daca are mai putin de 21 de ani. In acest sens, dr. Tatiana El Hok spune ca ”exista si paciente mai tinere care, chiar daca nu au implinit 21 de ani, se prezinta pentru o leziune externa. Daca au o simptomatologie, modificari sau disconfort, pacienta se poate prezenta la medic, iar daca acesta constata ca este cazul sa faca un test Babes Papanicolau, se efectueaza testul”.

Chiar daca femeia este la varsta menopauzei, efectuarea testului se face anual pana in momentul in care doar medicul ginecolog recomanda intreruperea acestei investigatii.

La ce varsta se face primul control ginecologic?

Primul control ginecologic trebuie facut dupa inceperea vietii sexuale, Exista si patologii pentru care fetele se prezinta mai devreme - care sunt legate de ciclul menstrual sau alte patologii care nu au legatura cu cancerul de col neaparat si atunci, in functie de patologie, se alege abordarea terapeutica potrivita”.

Care pot fi rezultatele testului Papanicolau?

Rezultatul testului Papanicolau este gata, de regula, in doua saptamani de la recoltare si poate arata astfel:

  • Normal - atunci cand nu exista celule anormale
  • Inflamatie - indica existenta unor celule usor anormale, care se pot datora unei inflamatii/infectii
  • Anomalii - indica existenta unor celule anormale, care pot insemna modificari pre-canceroase; aceste modificari anormale pot fi de tip:
  • ASCUS - indica modificari ale celuleler scuamoase; medicul poate recomanda repetarea testului Papanicolau in 4-6 luni sau o examinare amanuntita a colului, caz in care se efectueaza un test HPV si o colposcopie
  • LSIL - leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad redus; se recomanda repetarea testului Papanicolau la 6-9 luni si efectuarea unei colposcopii
  • HSIL - leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad inalt; se recomanda investigatii suplimentare: colposcopie, biopsie si examen histopatologic
  • AGC - anomalii ale epiteliului glandular; este necesara efectuarea unui chiuretaj de endocol (este o portiune din colul uterin, putin vizualizata si locul in care debuteaza majoritatea cancerelor de col) si examen histopatologic
  • Cancer - celulele canceroase s-au raspandit in profunzime in col

Testul Papanicolau trebuie efectuat de fiecare femeie, in fiecare an. Daca exista anumite suspiciuni, medicul va recomanda repetarea testului la un interval de 6-9 luni de la precedentul. Este un test ce poate identifica din timp modificarea unor celule, care au potential malign.

De asemenea, cu ajutorul testului Papanicolau pot fi depistate infectiile genitale, fiind un prim pas in vindecarea acestora.

Consultant Medical Dr. Tatiana El Hok
Data publicării 23.08.2019
Data ultimei actualizari 17.07.2023