Contractii uterine

Contractiile uterine reprezinta un simptom manifestat sub forma unor crampe dureroase la nivelul abdomenului inferior si pot fi intalnite atat in sarcina cat si in afara acesteia.

Contractiile uterine in afara sarcinii sunt resimtite sub forma crampelor menstruale si au rolul de a elimina straturile interioare spongios si compact ale endometrului in faza de sangerare menstruala. Contractiile uterine specifice menstruatiei pot varia in intensitate si durata de la caz la caz, insa durerile accentuate si persistente, prezinta de obicei substrat patologic.

Contractiile uterine din timpul sarcinii pot fi intalnite in mod fiziologic in afara travaliului incepand cu al doilea trimestru de sarcina si poarta denumirea de contractii Braxton Hicks. Acestea sunt favorizate de perioadele lungi de ortostatism ale gravidei si se diminueaza in conditii de repaos.

Contractiile uterine din timpul travaliului genereaza disconfort dureros care nu prezinta pozitie antalgica si apar in mod succesiv la intervale regulate de timp la fiecare 4-5 minute. Contractiile uterine de tranzitie prezinta intensitate mai mare si dureaza pana la cateva minute, putand fi acompaniate de frisoane, senzatie de greata si uneori varsaturi. Contractiile uterine de dupa nastere au rol de eliminare a placentei si de asigurare a involutiei corespunzatoare a cavitatii uterine (uterul revine la dimensiunile normale anterioare sarcinii).

Principalele afectiuni care determina aparitia contractiilor uterine sunt reprezentate de: