Sughit

Sughitul reprezinta un simptom care se datoreaza contractiei bruste a diafragmului (muschi care delimiteaza cavitatea toracica de cea abdominala) prin iritatia nervului vag. Contractia brusca si involuntara, repetata a diafragmului determina un inspir rapid in cadrul caruia aerul se loveste de corzile vocale care se inchid brusc si determina aparitia unui zgomot caracteristic.

Iritarea nervului vag care determina contractiile involuntare ale diafragmului se produce in cazul ingestiei unei cantitati crescute de alimente, consumului de bauturi carbogazoase, inghitirea accidentala a aerului in timpul meselor sau in situatiile de schimbare brusca a temperaturii (de la cald la rece).

Lezarea sau iritarea nervului frenic care inerveaza diafragmul poate fi determinata de procese tumorale sau formatiuni chistice ale gatului, laringite sau boala de reflux gastroesofagian, in timp ce afectiunile sistemului nervos central care pot determina aparitia sughitului sunt reprezentate de encefalite, meningite sau accidente vasculare cerebrale.

Cauze posibile ale sughitului:

Sughit