25-OH-Vitamina D

Cuprins

 

Ce este 25-OH-Vitamina D?

Vitaminele D sunt unele dintre cele mai importante vitamine, care asigura buna functionare a organismului. Vitaminele D sunt sintetizate prin expunere la lumina solara. Din toata gama de vitamine D, cele mai importante sunt vitamina D2 si D3.

Vitamina D2 este derivata din plante, iar vitamina D3 este de origine animala, ambele fiind sintetizata sub actiunea ultravioletelor. Formarea vitaminei D este direct conditionata  de durata si intensitatea expunerii la soare. De aceea, folosirea cremelor cu factor de protectie reduc considerabil productia acestei vitamine, intr-un procent de peste 90%.

Cum nici vitamina D3, nici vitamina D2 nu au activitate biologica relevanta, este necesar ca acestea sa fie metabolizate in forme care sunt active hormonal. Primul stadiu de activare a acestor vitamine se realizeaza la nivel hepatic, iar apoi la nivel renal.

25-OH- Vitamina D este cel mai bun indicator al statusului vitaminei D in organism, avand un timp de injumatatire de 2-3 saptamani. Peste 90% din 25-OH vitamina D este reprezentata de 25-OH vitamina D3, in timp ce 25-OH vitamina D2 creste ca nivel doar la pacientii care iau tratament ce contine vitamina D2.

Nivelul optim de 25-OH vitamina D care ar trebui sa existe in cadrul organismului nu este cunoscut, acesta fiind un aspect inca studiat de specialist. Dar atunci cand vitamina D este deficitara sau in exces, se pot instala afectiuni precum osteoporoza, rahitism sau hiperparatiroidism secundar.

Cand sa efectuezi testarea 25-OH-Vitamina D?

Testarea 25-OH- Vitamina D poate fi efectuata in momentul in care apar probleme la nivelul oaselor, in principal: dureri osoase si fracturi. Deficitul de 25-OH- Vitamina D se poate traduce si prin risc ridicat de infectii, rezistenta la insulina, insuficienta cardiac, depresie, schizofrenie, autism.

Cauzele manifestarii deficitului de 25-OH- Vitamina D pot fi:

  • Expunerea insuficienta la soare
  • Alimentatie inadecvata
  • Pierderi de Vitamina D
  • Deficit de absorbtie la nivel intestinal sau pierderi crescute de vitamina D

Un deficit de vitamina D poate genera instalarea osteoporozei si a hiperparatiroidismului, iar deficitul sever poate duce la insuficienta mineralizarii tesutului osos. De asemenea, boala Chron, fibroza chistica, sindromul de intestine scurt, ciroza biliara si tratamentele cu anumite medicamente pot duce si ele la un deficit de vitamina D, resimtit acut de organism.

Categoriile de persoane considerate a avea un risc ridicat de deficit de vitamina D sunt adolescentii, femeile si varstnicii. Persoanele care au un pigment mai inchis al pielii, pacientii obezi si cu boli cronice severe sunt si ei susceptibili in a avea deficit de vitamina D.

Foarte rar se intampla ca un pacient sa aiba exces de vitamina D, simptomele instalarii acesteia fiind: anoxerie, greata, varsaturi, tulburari de ritm cardiac si diaree.

Cum sa te pregatesti pentru 25-OH-Vitamina D?

25-OH- Vitamina D este o analiza de sange, recoltarea fiind indicat a se efectua dimineata.

Valori normale pentru 25-OH-Vitamina D?

Rezultatul testului arata nivelul seric de 25-OH- Vitamina D prezent in organism, provenit din alimentatie si sinteza cutanata a vitaminelor sub influenta ultravioletelor. Acest nivel poate fi influentat de varsta, sex, rasa, precum si localizare geografica. Nivelul  25-OH- Vitamina D poate avea variatii in functie de anotimp, in timpul sezonul rece fiind mai scazut.

Chiar daca au fost efectuate foarte multe studii privind cantitatea optima a 25-OH- Vitamina D in organism, nu exista un consens asupra acestor valori. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca deficitul de vitamina D incepe de la valori precum <20 ng/mL (50 nmol/L), deficitul sever inregistrandu-se la valori <10 ng/mL.

La polul opus, excesul de vitamina D apare la valori serice ale 25-OH vitaminei D >150 ng/mL (374 nmol/L).

Aceasta analiza impune si investigatii suplimentare, pentru o diagnosticare exacta a afectiunilor de care poate suferi pacientul.   

Afla mai multe: