Hemoglobina glicozilata

Cuprins

 

Ce este hemoglobina glicozilata?

Hemoglobina glicozilata sau glicata este unul dintre markerii cei mai importanti ai controlului glicemic la pacientii care au fost diagnosticati cu diabet.

 Foarte importanta in diagnosticarea si monitorizarea afectiunii, hemoglobina glicozilata este masurata in procente, prin acest test. Astfel, rezultatele arata media glicemiilor din ultimele 3 luni. Daca valoarea acesteia este mare, inseamna ca si valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicata.

Rezultatele obtinute in urma testului de hemoglobina glicozilata sau glicata sunt independente de dieta si fluctuatiile glucozei in sange, spre deosebire de simpla determinare a glicemiei.

Cand sa efectuezi testul de hemoglobina glicozilata?

Determinarea hemoglobinei glicozilate reprezinta in esenta un mijloc de evaluare si monitorizare a controlului glicemic, la pacientii cu diabet zaharat. Acest tip de test poate fi recomandat si pentru a evita complicatiile diabetului, precum retinopatia si nefropatia.

In functie de rezultatele acestui test, medicul de specialitate poate fi ajutat sa gaseasca cea mai buna forma de tratament sau sa o corecteze pe cea existenta. De aceea, este recomandat ca pacientii cu diabet sa efectueze aceasta testare la intervale regulate de timp, in functie de tipul de diabet si stabilitatea controlului glicemic.

Frecventa efectuarii testului de hemoglobina glicozilata este stabilita de medicul de specialitate, de fiecare data. In unele cazuri, frecventa este de 2-4 ori pe an, iar in alte cazuri, testul trebuie efectuat mult mai des(de exemplu, in cazul diabetului gestational).

Testul este recomandat si persoanelor suspecte de diabet zaharat, deoarece ajuta la diagnosticare exacta. In urma efectuarii testului, medicul isi poate da seama daca glicemia ridicata a fost doar un episod intamplator sau este un fenomen recurent.

Cum sa te pregatesti pentru hemoglobina glicozilata?

Pentru efectuarea testului de hemoglobina glicozilata nu este necesara o pregatire prealabila a pacientului. Conditia ca acesta sa nu manance inainte de recoltare nu exista, in acest caz.

 Proba de sange este recoltata venos, iar pacientul poate resimti o mica stare de disconfort dupa recoltare.

Valori normale pentru hemoglobina glicozilata

Testul pentru hemoglobina glicozilata este disponibil in majoritatea laboratoarelor. Valorile de referinta pot cunoaste variatii, in functie de laborator si metodologia folosita in cadrul laboratoarelor.

Chiar si in aceste conditii, majoritatea specialistilor sunt de parere ca valorile normale pentru hemoglobina glicozilata sunt situate intre 4,8% si 5.6%. Atunci cand valorile sunt intre 5.6% si 6,4%, pacientul poate fi in faza de prediabet. Toate valorile care depasesc 6.5% indica un diagnostic clar de diabet zaharat.

Tinta terapeutica pentru pacientii diabetici este sub 7%.

Atunci cand valorile hemoglobinei glicozilate sau glicate sunt mai mari, inseamna ca in ultimele 2-3 luni pacientul a suferit de hiperglicemie. De asemenea, valorile sunt crescute la pacientii care au diabet zaharat recent diagnosticat. Scaderea valorilor se inregistreaza treptat, pe parcursul mai multor luni de zile.

 Metodele rapide pentru determinarea hemoglobinei glicozilate nu sunt indicate, deoarece acuratetea acestora este foarte scazuta. Nu exista o valoare standard de la care medicul diabetolog sa recomande tratamentul cu insulina.

Cresterea valorilor hemoglobinei glicozilate nu inseamna neaparat ca pacientul sufera de diabet zaharat. Alte afectiuni care pot duce la cresterea acestor valori sunt: anemie feripriva si policitemie.

Valori scazute se intalnesc in cazul femeilor insarcinate, al persoanelor care au pierderi cronice de sange, precum si al anemiilor hemolitice.

Anumite tipuri de medicamente pot influenta valorile hemoglobinei glicozilate, mai ales in cazul pacientilor aflați pe tratamente medicamentoase de lunga durata.

Afla mai multe: