Ai aflat ca ai ovare micropolichistice? Iata ce trebuie sa stii

Acest sindrom se intalneste cu o frecventa de cca 6,5 - 8% in populatia feminina europeana.
ovare polichistice
Despre ovarele polichistice

Conditia ovarelor polichistice este o afectiune frecventa la special la femeile de pana in 35 de ani,  responsabila de  peste 25% din tulburarile menstruale si de  aproximativ 70% din cazurile de  infertilitate.

Aceasta entitate se caracterizeaza prin prezenta anomaliilor menstruale de tip oligomenoree (menstre mai putine ca numar pe an cu sansa mai mica de sarcina), amenoree (lipsa menstruatiei), hirsutism (cresterea parului in mod exagerat la nivelul fetei,pe piept, in jurul areolelor mamare, pe abdomenul inferior pe linia mediana, acne, ingrosarea vocii si caderea parului din regiunea temporala a capului), obezitate (aparitia dislipidemiei cu cresterea nivelului de trigliceride si de colesterol), infertilitate, dezvoltarea HTA si diabet zaharat.

De mentionat ca nu toate pacientele pot avea toate manifestarile sus-mentionate, totusi marea majoritate a pacientelor prezinta unele simptome sau semne clinice mai devreme.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscuta. Se presupune ca exista o anomalie functionala a axului hormonal hipotalamus-hipofiza-ovar care duce la modificarea metabolismului androgenului (hormon masculin), si un control deficient asupra productiei de testosteron, androstendion, DHEA.  
De asemenea, LH crescut si FSH scazut conduc la transformarea deficitara a androgenului in estrogen, cu modificari histologice in structura ovarian, cu ingrosarea capsulei ovariene si “arestarea” foliculilor ovarieni sub capsula cu involutia lor. Totusi, exista paciente cu nivele normale de hormoni androgeni.
 
S-a presupus existenta unui nivel scazut de adiponectina la nivelul tesutului adipos, care duce la un metabolism deficitar al glucidelor si lipidelor, cu cresterea greutatii si aparitia obezitatii, iar apoi inchiderea unui cerc vicios de crestere ponderala si rezistenta periferica crescuta la insulina, care duc la un debut de diabet zaharat si cresterea tensiunii arteriale.
 
Transmiterea genetica a acestui sindrom este neclara dar posibila, dupa ultimele studii.

O femeie care intruneste 2 conditii din cele trei de mai jos este diagnosticata cu sindromul ovarelor micropolichistice.

1) Oligomenoree, amenoree (oligoovulatie, anovulatie)

2) Hiperandrogenism clinic sau hiperandrogenemie pe baza de probe de laborator (biochimice, hormonale: testosteron, DHEA-S, SHBG etc)

3) Aspect ecografic al unui ovar cu 12 foliculi de 2-9 mm, sau volum de peste 10 cm3

Femeile diagnosticate cu SOMP au risc mai mare pentru hiperplazie endometriala si un eventual cancer endometrial din cauza dezechilibrului estrogeno-progesteronic. Avand un risc mai mare pentru diabet zaharat, se recomanda la pacientele de peste 30 ani care sufera de obezitate sa faca screening pentru diabet zaharat.
 
Cum s-a spus mai sus, etimologia acestui sindrom este necunoscuta, deci nu exista un tratament tintit si cauzal; totusi se incearca prin mai multe tratamente paleative sa se reduca din simptome si complicatii ulterioare, drept pentru care se folosesc contraceptive antiandrogenice tip Diane 35 sau Yasmin pentru reglarea menstrelor si reducerea hirsutismului.
 
In acelasi timp se folosesc agenti antiandrogenici tip spironolactona, solutii dermatologice de specialitate pentru reducerea acneei si a excesului de fire de par in regiunea fetei si a membrelor inferioare. Pentru inductia ovulatiei se folosesc medicamente tip clomiphene, precum si medicatie antidiabetica tip metformin, mai ales la pacientele obeze, prescrise de un endocrinolog.
 
Se mai pot utiliza metode chirurgicale laparoscopice, ca drilling ovarian, cu rezultate discutabile. Totusi trebuie stiut ca cel mai important lucru la pacientele cu obezitate este reducerea ponderala prin regim dietetic corespunzator si exercitii fizice cel putin 150min/sapt, precum si renuntarea la fumat.
 
In concluzie, acest sindrom poate avea diferite forme de manifestare clinico-paraclinica, de la individ la individ, iar diagnosticul se pune numai dupa ce au fost excluse alte diagnostice asemanatoare.
Consultant Medical Dr. Hamid Reza Ayatollahi
Data publicării 04.10.2018
Data ultimei actualizari 17.07.2023