Ce afecțiuni provoacă sedentarismul?

Durerile de spate sunt des întâlnite în confruntarea cu sedentarismul. Celelalte afecțiuni sunt nepopulare și deseori trecute cu vederea, deși ele există.

Ce afectiuni provoaca orele lungi petrecute pe scaun, la birou sau in masina?

Statul îndelungat pe scaun provoacă dureri de spate, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului și chiar depresiei.

 

Studiile recente evidențiază creșterea de două ori a îmbolnăvirii prin cancer de colon provocată de șederea îndelungată pe scaun. Un articol publicat în Jurnalul American de Epidemiologie susține că sedentarismul este la fel de nociv precum fumatul.

 

Persoanele care suferă de afecțiuni venoase ale membrelor inferioare trebuie avertizate în mod prioritar în privința riscului unei morți subite provocată de sedentarism. Pasagerii din zborurile lungi, transatlantice pot deveni victime din cauza complicațiilor tromboembolice.

 

Care sunt remediile cunoscute pentru tratarea durerilor de spate?

Repausul la pat (poziție culcat, cu genunchii ușor flexați) este recomandat în cazul apariției durerilor de spate deoarece această poziție scade presiunea pe coloană, are rol decontractant și poate ameliora durerea.

 

Este recomandată administrarea cu prudență a medicamentelor antialgice și antiinflamatorii, cea mai inovata formulă (“inhibitori” de ciclooxigenază 2, având efect ulcerigen scăzut).

 

Alternativa tratamentului medicamentos este terapia fizică. Procedurile de terapie fizică de joasă frecvență trebuie efectuate în unități medicale specializate, fiind eficiente contra sedentarismului.

 

Programul de recuperare prin kinetoterapie are scopul de a dezvolta și menține un tonus muscular necesar efortului de susținere a coloanei vertebrale într-o postură corectă.

 

Data publicării 05.11.2018