Blefaroplastie: tipuri, proceduri si recuperarea post interventie

Blefaroplastia este o procedura chirurgicala de rejuvenare care poate implica atat pleoapa mobila superioara, cat si pe cea inferioara. In afara considerentelor estetice, blefaroplastia este practicata in scop medical fiind recomandata persoanelor care prezinta limitarea campului vizual periferic din cauza pleoapelor lasate prin imbatranirea fiziologica, in urma traumatismelor sau a diverselor patologii neuro-musculare.
Blefaroplastie: tipuri, proceduri si recuperarea post interventie

Cuprins

Tipuri de blefaroplastie

Diminuarea sintezei de colagen si elastina de la nivelul pielii care apare odata cu inaintarea in varsta favorizeaza pierderea elasticitatii si fermitatii tegumentului pleoapelor superioare. Acest proces duce la aparitia ptozei palpebrale (caderea pleoapei superioare) si a aspectului inestetic de „pungi sub ochi” prin acumularea de tesut gras la nivelul pleoapelor inferioare.

In functie de zona abordata, blefaroplastia poate fi efectuata la nivelul pleoapei superioare mobile sau a celei inferioare.

  • Blefaroplastia superioara corecteaza blefaroptoza care se poate datora detasarii fibrelor musculare ce deservesc pleoapa superioara si slabirii tesuturilor conjunctive de la acest nivel. In anumite situatii, modificarile fiziologice ale tesuturilor de sustinere ale pleoapelor care apar odata cu inaintarea in varsta, pot asocia hernierea depozitelor adipoase care genereaza un aspect inestetic de ochi umflati sau caderea pleoapei superioare.
  • Blefaroplastia inferioara are ca scop corectarea „pungilor” infraorbitare cauzate de subtierea pielii, pierderea calitatii tesutului conjunctiv si acumularea de fluid la acest nivel.

Indicatii medicale ale blefaroplastiei

Principala indicatie medicala a blefaroplastiei superioare este reprezentata de remedierea dificultatilor functionale ale pleoapelor superioare datorate pliurilor tegumentare care afecteaza vederea.

Blefaroplastia inferioara este practicata pentru remedierea caderii pleoapei inferioare ce poate favoriza patrunderea particulelor de praf la nivel ocular, cu aparitia iritatiei sau abraziunii corneene.

Alte cauze care pot favoriza caderea pleoapelor in afara modificarilor specifice ale imbatranirii fiziologice sunt reprezentate de:

  • Anumite interventii chirurgicale oftalmologice (operatia de cataracta poate favoriza aparitia ptozei palpebrale)
  • Traumatismele oculare
  • Alte afectiuni ale ochiului de tipul strabismului.

In aceste situatii blefaroplastia este efectuata pentru ameliorarea vederii afectate de limitarea campului vizual si pentru a diminua disconfortul pacientului care intampina dificultati in deschiderea completa a ochiului si la privitul in sus.

Din punct de vedere estetic, blefaroplastia are ca scop imbunatatirea aspectului estetic prin indepartarea excesului de piele de la nivelul pleoapei superioare ce determina ptoza palpebrala si a pungilor de sub ochi, care dau impresia de oboseala permanenta.

Cum se desfasoara operatia de blefaroplastie?

Blefaroplastia reprezinta o interventie chirurgicala efectuata de chirurgi plasticieni cu experienta in domeniu, prin manevre blande intraoperatorii, cu ajutorul unui instrumentar specializat pentru a evita aparitia sangerarii excesive.

Pregatirea preoperatorie include efectuarea unui examen clinic amanuntit al pacientului de catre medicul chirurg care efectueaza interventia si cuprinde o serie de recomandari care se refera la:

  • Incetarea aportului alimentar si hidric cu cel putin 8 ore inainte de interventie.
  • Incetarea sau reducerea dozelor tratamentului anticoagulant de fond in conformitate cu indicatiile medicului cardiolog, inainte cu 2 saptamani de interventie, pentru a preveni riscul hemoragic intraoperator.
  • Evitarea curelor de slabire inainte de blefaroplastie deoarece acestea pot ingreuna procesele de vindecare tisulara care au loc in perioada postoperatorie.
  • Evitarea expunerii la soare/solar si abtinerea de la fumat cu cel putin 1 saptamana inainte de interventie.

Interventia chirurgicala de corectare a pleoapelor cazute se efectueaza de regula sub anestezie locala asociata cu analgezice intravenoase pentru a spori confortul pacientului atat in timpul, cat si imediat dupa procedura. Pe durata efectuarii manevrelor chirurgicale, pacientul este insensibil la durere si are un somn superficial din care se poate trezi rapid dupa finalizarea interventiei.

Interventia chirurgicala de corectare a pleoapelor cazute poate fi efectuata in conditii de ambulator, pacientul putand fi externat in seara care urmeaza procedurii, cu conditia sa respecte cu strictete indicatiile medicului cu privire la repaosul nocturn si aplicarea de comprese sterile reci la nivelul tesuturilor suturate. In cazul in care interventia se realizeaza dupa amiaza, pacientul necesita internare de o zi, fiind externat in cursul diminetii urmatoare.

Pe durata spitalizarii sunt administrate antibiotice sistemice, ochelari speciali de racire si picaturi cu antibiotic pentru diminuarea inflamatiei si al riscului de aparitie al infectiilor bacteriene.

Interventia asociaza o stare minima de disconfort a pacientului care se poate manifesta postoperator prin:

  • Vedere incetosata (datorata picaturilor sau unguentului oftalmic cu antibiotic)
  • Sensibilitate la lumina
  • Ochi iritati
  • Senzatie de amorteala a pleoapelor
  • Edeme si disconfort dureros la nivel incizional si periocular.

Recuperarea dupa blefaroplastie

Dupa interventie apar edeme si echimoze perioculare care se remit in decurs de 7- 10 zile. Pacientul este indrumat sa isi intrerupa activitatea profesionala in aceasta perioada sau cel putin in primele 3 zile dupa interventie.

In acest timp se recomanda purtarea ochelarilor de protectie deoarece tesuturile perioculare sunt sensibile la soare si vant pana la definitivarea proceselor de vindecare. Firele de sutura se indeparteaza de regula la 7 zile dupa interventie, iar tesutul cicatriceal care se formeaza este subtire, foarte putin sesizabil.

In perioada de recuperare care urmeaza blefaroplastiei se recomanda igienizarea regulata a pleoapelor, utilizand unguentul sau solutiile prescrise de catre medic, evitarea frecatului la ochi, al aplicarii lentilelor de contact si abtinerea de la fumat.

In majoritatea situatiilor, pacientii prezinta o perioada de recuperare scurta, putand sa isi reia complet activitatile profesionale cu revenirea la un program normal in aproximativ 2 saptamani de la interventie.

Activitatea fizica intensa insa se recomanda a fi amanata pana la 4 saptamani dupa efectuarea blefaroplastiei pentru a favoriza procesele de vindecare ale tesuturilor fara aparitia complicatiilor (efortul fizic intens poate cauza microhemoragii, iar transpiratia din zona ochilor poate determina iritatii ale inciziilor cu riscul de aparitie al infectiilor).

Igiena ochilor constituie un pas deosebit de important atat pentru asigurarea proceselor de vindecare dupa operatia de blefaroplastie, cat si pentru mentinerea sanatatii ochilor. In acest scop se recomanda utilizarea produselor de curatare blanda a ochilor, demachierea regulata, evitarea aplicarii extensiilor de gene si utilizarea lentilelor de contact in conformitate cu specificatiile producatorului.

 

Blefaroplastia constituie o interventie chirurgicala estetica cu rezultate satisfacatoare in rezolvarea problemelor de vedere periferica si imbunatatirea aspectului pleopelor, ale carei efecte se mentin pe toata durata vietii pacientului, in conditiile in care este efectuata corect de catre un personal medical cu experienta vasta in domeniu. 

 

 

Referinte:

Data publicării 08.02.2024