Ghid pentru un control oftalmologic reusit

Primul pas in prevenirea, dar si tratarea problemelor oculare este examenul oftalmologic. Examinarea oftalmologica completa trebuie facuta periodic, deoarece multe boli oculare sunt silentioase sau asimptomatice.
examinare oftalmologica
Control oftalmologic

In cadrul examinarii oftalmologice pot fi detectate boli cu potential de orbire, manifestari oculare ale unor boli sistemice, patologie tumorala sau anomalii cerebrale. Primul examen oftalmologic se face la nastere, apoi periodic, la 3 ani, la inceperea scolii, apoi mai rar daca nu apar tulburari oftalmologice, apoi la 40-45 ani cand este nevoie de ochelari de citit, ulterior la 3-5 ani cand se schimba acestia. Dupa 60 ani, controalele sunt mai frecvente, intrucat apar bolile batranetii: cataracta, glaucom, degenerescenta maculara etc.


Un examen oftalmologic corect incepe printr-un dialog medic-pacient referitor la antecedentele personale patologice si heredo-colaterale (familiale) si continua cu examinarea oculara propriu-zisa. Aceasta consta in testarea acuitatii vizuale cu si fara corectie optica, evaluarea motilitatii oculare (a pozitiei si miscarilor globilor oculari), autorefractometrie, examen biomicroscopic, masurarea tensiunii oculare si examenul fundului de ochi (cu sau fara dilatarea pupilei).

 

Determinarea dioptriilor

Masurarea dioptriilor se face cu ajutorul autorefractometrului, iar medicul oftalmolog, pe baza rezultatului, stabileste corectia optica prin proba cu lentile. Medicul oftalmolog poate recomanda, in functie de varsta, autorefractometria dupa dilatarea pupilei. In acest caz, dupa examen, pacientul va vedea in ceata, aproximativ 3-4 ore. Nu este recomandata conducerea autovehiculului sub influenta acestor picaturi.
La copii, prezenta strabismului poate fi asociata prezentei dioptriilor, astfel incat corectarea acestora prin ochelari poate amana sau anula necesitatea interventiei chirurgicale.

Biomicroscopia oculara

Biomicroscopia este o investigatie ce ne permite examinarea microscopica a polului anterior, a vitrosului si a polului posterior. Cu ajutorul biomicroscopiei se pot depista leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivei, sclerei, corneei, irisului si cristalinului (cataracta). Biomicroscopia ne permite observarea grosimii si a profunzimii tesuturilor care alcatuiesc ochiul.

Masurarea tensiunii oculare

Tensiunea oculara reprezinta presiunea din interiorul globului ocular. Masurarea ei se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit aplanotonometru care vine in contact cu suprafata oculara. Manevra nu este dureroasa, fiind realizata sub anestezie topica (picaturi). Evaluarea periodica a tensiunii oculare este importanta in diagnosticarea precoce a glaucomului. In absenta diagnosticului si implicit a tratamentului, aceasta afectiune duce la orbire.

Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi, practicat sistematic cu prilejul oricarui examen oftalmologic complet, este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retiniene, precum si gradul de afectare a organismului de catre anumite boli generale (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemii etc). Examinarea se poate face cu ajutorul biomicroscopului si a unei lentile de pol posterior sau cu oftalmoscopul direct sau indirect.

Recomandari ale medicului oftalmolog pentru buna desfasurare a consultatiei

Pentru a obtine cele mai bune rezultate ale examinarilor si investigatiilor oftalmologice este bine ca pacientii sa se prezinte cu cateva minute inainte de programare, sa aiba la ei ochelarii de distanta si aproape, in cazul in care sunt purtatori de ochelari. De retinut faptul ca, in cazul in care trebuie sa se administreze picaturi, pacientelor le poate fi deranjat machiajul.
 
Data publicării 18.10.2018