Poligrafia ventilatorie nocturna

Sindromul de apnee obstructiva in somn (SASO) este un diagnostic tot mai frecvent intalnit in practica medicala curenta. Obezitatea si problemele ORL (obstructie nazala, hipertrofia luetei) sunt principalii factori care determina ingustarea faringelui in timpul somnului, cu aparitia sforaitului si a unor pauze respiratorii in timpul somnului. Poligrafia ventilatorie nocturna reprezinta o investigatie medicala non-invaziva, complet nedureroasa pentru pacient, recomandata de medic pentru diagnosticarea si evaluarea tulburarilor aparute in timpul somnului, asa cum este cazul apneei.
Poligrafia ventilatorie nocturna

Apneea in somn obstructiv este o afectiune mai frecventa la barbati din cauza constitutiei anatomice, dar si la femei, dupa menopauza mai ales. Partenerele sunt primele care observa ca in timpul noptii partenerul lor sforaie si face pauze respiratorii din ce in ce mai lungi.

Aceste pauze respiratorii repetate sunt importante deoarece scad aportul de oxigen si cresc riscul de evenimente cardiace, precum fibrilatie atriala, extrasistole ventriculare si alte tulburari de ritm, hipertensiune arteriala, riscul de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat, accidente in trafic si moarte subita.

Factori de risc apnee in somn:

Sunt mai predispuse la aparitia sindromului de apnee in somn persoanele care prezinta:

  • Obezitate (IMC peste 30 kg/m 2)
  • Gat scurt anatomic (Sindromul Pickwick si circumferinta peste 42)
  • Factori ORL (scor Mallampati peste 2, hipertrofie de lueta, sindrom rinosinusal).

Cuprins

Cum ne afecteaza apneea calitatea somnului si sanatatea?

Trezirile repetate din timpul noptii specifice apneei in somn obstructiv, de care suntem sau nu constienti, determina instalarea unei stari de obosala si somnolenta pe timpul zilei. Deprivarea sistematica de somn produce efecte nedorite in planul sanatatii si necesita suport medical specializat. Atunci cand nu dormim suficient, fie din cauza unor tulburari ale somnului precum insomnia, fie din cauza sindromului de apnee obstructiva in somn, sanatatea, fizica si psihica, ne este afectata in multiple moduri:

  • Creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale si de a dezvolta alte afectiuni cardiovasculare
  • Predispune la rezistenta la insulina si la aparitia diabetului zaharat de tip 2
  • Scade protectia oferita de sistemul imunitar, in special cea a celulelor imunitare NK (Natural Killer), ceea ne ce face mai vulnerabili in fata racelilor spre exemplu, a infectiilor de tract respirator in general
  • Creste riscul de aparitie a cancerului colorectal
  • Este un factor de risc semnificat implicat in aparitia depresiei si a anxietatii
  • Contribuie la instalarea a ceea ce numim oboseala cronica
  • Creste riscul de dementa
  • Este responsabil pentru starea de dispozitie alterata, schimbari bruste de dispozitie, tulburari de memorie si probleme de concentrare
  • Lipsa somnului contribuie la diminuarea apetitului sexual din cauza oboselii acumulate si a modificarilor de dispozitie specifice
  • Lipsa de somn pe perioade lungi de timp ne imbatraneste creierul intre 3 si 5 ani.

Afla mai multe despre Somnul insuficient | La ce riscuri ne expunem cand nu dormim?

Sindromul de apnee obstructiva in somn Centrul de Diagnostic si Tratament al Sindromului de Apnee in Somn in clinica Medicover The Bridge

In clinica Medicover The Bridge, din Bucuresti, functioneaza Centrul de Diagnostic si Tratament al Sindromului de Apnee in Somn. Centrul de tratare a apneei a fost creat pentru a raspunde nevoii pacientilor de a gasi intr-un singur loc o echipa de medici din diferite arii de expertiza, si unde pot beneficia de servicii medicale specializate in evaluarea si gestionarea apneei, asigurand:

  • Gama completa de teste si investigatii pentru diagnosticarea si evalurea gradului de severitate a sindromului de apnee in somn.
  • Echipa multidisciplinara - medici din specialitatile Pneumologie, ORL, Cardiologie, Diabet si Boli de Nutritie colaborareaza in beneficiul pacientului.
  • Tratament personalizat, monitorizare continua si ajustare a tratamentului in functie de evolutia patologiei.

Recomandat este sa apelam la ajutor specializat cat mai repede atunci cand ne confruntam cu:

  • Somnolenta diurna excesiva si atipiri frecvente in situatii comune (asteptat intr-o sala de asteptare, citind ziarul, privind televizorul)
  • Tulburari cognitive de atentie si concentrare pe timpul zilei (pacientul este mai iritabil si are un randament scazut la serviciu si acasa)
  • Cefalee matinala
  • Tulburari de ritm cardiac (face episoade de fibrilatie atriala in special noaptea).

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Nu uitati ca apneea in somn netratata poate conduce la: infarct miocardic, hipertensiune arteriala rezistenta la medicatie, AVC, disfunctii sexuale, depresie, cresterea rezistentei la insulina si aparitia sindromului X metabolic, reflux gastroesofagian datorat presiunii intratoracice crescute.

Pe langa simptomele specifice cardiace, neurologice, metabolice si pulmonare, apneea in timpul  somnului afecteaza calitatea vietii pacientilor prin scaderea performantelor fizice si a functiilor cognitive cu diminuarea randamentului activitatilor profesionale.

Diagnosticul de apnee obstructiva in somn

Exista 2 tipuri de teste care se pot face pentru a stabili diagnosticul de apnee obstructiva in somn:

  • Poligrafia nocturna
  • Polisomnografia.

Poligrafia este un test care se efectueaza cel mai adesea la domiciul pacientului pentru a confirma diagnosticul de apnee obstructiva in somn.

Polisomnografia este un test care se efectueaza in spital sub supraveghere medicala, indicat atunci cand exista forme de apnee mai complexa sau narcolepsie, parasomnii (el include si efectuarea electroencefalogramei, electromiogramei si a electrooculogramei).

Din 2019 s-a introdus screeningul obligatoriu pentru soferii profesionisti pentru apneea in somn.

Controlul pneumologic in vederea diagnosticarii de apnee in somn este obligatorie la persoanele care doresc sa obtina permise de conducere de grupa II, din cauza riscurilor majore de producere a accidentelor prin scaderea acuitatii vizuale, a atentiei, dar si intarzierea reflexelor motorii.

In Romania, diagnosticul de apnee in somn este obligatoriu inaintea realizarii unei interventii chirurgicale bariatrice, fiind inclusa in protocolul specific interventiei, din cauza riscurilor operatorii date de utilizarea anestezicelor cu efect de deprimare a centrului respirator nervos.

Ce este poligrafia ventilatorie nocturna, cand se realizeaza?

Poligrafia – efectuata la domiciliul pacientului, pe o durata de aproximativ 8 ore, presupune montarea unui aparat care cuprinde una sau 2 centuri (toracica si abdominala), o canula nazala care masoara fluxul de oxigen, un pulsoximetru care masoara saturatia in oxigen si pulsul si un termistor care da informatii despre miscarile toracelui. Pentru a fi relevanta, sunt necesare macar 5 ore de inregistrare corecte.

Poligrafia reprezinta o investigatie efectuata adesea la indicatia medicului generalist, pneumolog, cardiolog, otorinolaringolog (ORL) sau neurolog in scopul stabilirii diagnosticului de apnee obstructiva in somn.

De multe ori, pacientul care sufera de apnee in somn se adreseaza medicilor de mai multe specialitati incercand sa gaseasca sursa simptomatologiei lui. Senzatia de sufocare in timpul somnului, sforaitul puternic, episoadele repetate de oprire a respiratiei in timpul somnului, somnul agitat si neodihnitor cu somnolenta excesiva pe durata zilei, durerile de cap dimineata la trezire, starile de nervozitate si iritabilitate pot fi semnele sindromului de apnee in somn.

Apneea obstructiva in somn reprezinta un cumul de cel putin 5 evenimente pe durata noptii care sa cuprinda apnee (oprirea fluxului respirator oral si nazal) si hipopnee (scaderea fluxului respirator cu mai mult de 30-50% fata de valoarea normala, asociata cu scaderea saturatiei oxigenului in sange cu peste 3-4% fata de normal).

In Romania, se trateaza apneea in somn moderata si severa (atunci cand numarul de evenimente depaseste 15 pe ora de somn).

Chestionar - test pentru evaluare risc de apnee in somn

Exista mai multe tipuri de chestionare care orienteaza medicul pentru a aprecia riscul de apnee in somn.

Cele mai importante sunt si des utilizate in practica medicala sunt:

Poligrafia este indicata atunci cand chestionarele si anamneza sunt sugestive pentru apneea obstructiva in somn. In general, pacientii cu sindrom de apnee au o calitate scazuta a somnului, intrerupt frecvent de pauze de respiratie carora li se asociaza sforaitul.

Cum se realizeaza poligrafia ventilatorie nocturna?

Poligrafia se realizeaza cu ajutorul poligrafului sau somnografului, un aparat usor de utilizat atat in confortul casei ,cat si in cadrul cabinetului de somnologie, care urmareste o serie de parametri tehnici cu ajutorul senzorilor integrati.

In timpul poligrafiei nocturne, senzorii colecteaza informatii de la nivelul cutiei toracice (prin intermediul unei centuri), nasului si/sau gurii (prin intermediul mastii faciale) si a pulsoximetrului (montat pe indexul mainii drepte), cu inregistrarea datelor care urmeaza apoi sa fie interpretate de catre medicul specialist.

Durata desfasurarii testului este de minim 5 ore de somn, timp in care sunt urmariti urmatorii parametri:

  • Activitatea toracica si abdominala (miscarile in timpul respiratiei);
  • Fluxul respirator (monitorizeaza respiratia pe durata somnului);
  • Valori ale saturației de oxigen(nivelul de oxigen din sânge);
  • Frecventa cardiaca;
  • Pozitia corpului.

Raportul poligrafului va cuprinde date care stabilesc:

  • Prezenta apneei si hipopneei nocturne
  • Cauza aparitiei evenimentelor respiratorii: apnei obstructive(la nivelul cailor respiratorii superioare), centrale (neurologice sunt afectati anumiti receptori care regleaza ventilatia) sau mixte
  • Indicele de severitate al patologiei
  • Pozitia corpului la aparitia evenimentelor respiratorii
  • Modificarile ritmului cardiac (aparitia fibrilatiei atriale)
  • Saturatia oxigenului pe parcursul noptii.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea unei poligrafii?

Orice investigatie somnologica trebuie sa cuprinda consultul somnologic si poligrafia care poate fi realizata la domiciliul (utila mai ales pentru bolnavii imobilizati) sau in laboratorul de somn. In ambele situatii pacientul trebuie sa cunoasca si sa respecte cateva reguli esentiale inainte de efectuarea poligrafiei:

  • Evitarea consumului de alcool
  • Evitarea consumului de cafea, ciocolata, ceai negru sau alte produse ce contin cafeina
  • Evitarea somnului in cursul zilei premergatoare testului
  • Sa indeparteze lacul de unghii inainte de procedura (poate afecta masuratorile pulsoximetrului)
  • Evitarea miscarilor bruste in timpul noptii
  • Furnizarea medicului curant de informatii cu privire la bolile preexistente.

Dupa interpretarea datelor, medicul specialist stabileste atat diagnosticul apneei in somn, cat si tipul acesteia (obstructiva, centrala, mixta), urmand sa stabileasca impreuna cu pacientul un plan de tratament adecvat. Tratamentul este reprezentat de cele mai multe ori de terapia CPAP ce presupune introducerea aerului la nivelul cailor respiratorii nazale cu presiune pozitiva egala in inspir si expir.

Referinte:

Data publicării 07.06.2023