Sindrom Raynaud: simptome, diagnostic si tratament

Sindromul Raynaud reprezinta atacuri de ischemie periferica, secundare unei afectiuni vasculare de tip acut (trauma vibratorie, degeraturi, compresiuni sustinute la nivelul degetelor mainii) sau cronice (boli vasculare obstructive, boli endocrine si dezechilibre metabolice, tumori maligne, afectiuni autoimune) care se manifesta sub forma de vasospasm al arterelor mici ale extremitatilor.
Sindrom Raynaud: simptome, diagnostic si tratament

Cuprins

Ce reprezinta sindromul Raynaud?

Sindromul Raynaud reprezinta atacuri de ischemie periferica, secundare unei afectiuni vasculare de tip acut (trauma vibratorie, degeraturi, compresiuni sustinute la nivelul degetelor mainii) sau cronice (boli vasculare obstructive, boli endocrine si dezechilibre metabolice, tumori maligne, afectiuni autoimune) care se manifesta sub forma de vasospasm al arterelor mici ale extremitatilor.

Afectiunea este intalnita în special la persoanele adulte de sex feminin si la populatiile din zone cu climat rece, fiind cunoscuta si sub numele de asfixie periodica si gangrena simetrica a extremitatilor. Zonele afectate de ischemie acuta ale pacientilor cu sindrom Raynaud sunt reprezentate mai ales de catre degetele de la maini, insa manifestarile pot interesa si extremitatile distale ale membrelor inferioare, urechile, nasul sau buzele si in cazuri rare, organele interne (creier, cord, plaman, rinichi).

Care sunt cauzele sindromului Raynaud?

Sindromul Raynaud apare ca o manifestare secundara in cadrul unor patologii de fond care creeaza conditii favorabile pentru aparitia dereglarilor tonusului vascular. Aparitia vasospasmului periferic dupa varsta de 30 de ani se asociaza cu risc crescut de colagenoza si alte boli de tesut conjunctiv si evolueaza cu leziuni vasculare simetrice.

Cauzele care duc la aparitia modificarilor vasculare specfice fenomenului Raynaud sunt reprezentate de catre:

  • Afectiunile reumatologice si bolile autoimune: sclerodermie, boala mixta de tesut conjunctiv, lupus eritematos sistemic LES, artrita reumatoida, sindrom antifosfolipidic, vasculite sistemice, sindromul Sjögren;
  • Obstructie vasculara determinata de ateroscleroza, tromboza, embolii, microangiopatie diabetica, compresiuni externe;
  • Afectiuni endocrine si tulburari metabolice: hipotiroidism, feocromocitom, sindrom carcinoid;
  • Procese tumorale maligne;
  • Administrarea terapiilor medicamentoase cu beta blocante neselective, cyclosporina, mynociclina, interferon, estro progestative;
  • Prezenta proteinelor anormale in sange: crioglobuline, paraproteine, policitemie vera, aglutinine la rece;
  • Infectii virale cu virusuri hepatice B si C, citomegalovirus, parvovirus B19.

Expunerea la frig, consumul de nicotina si factorii de stres emotionali reprezinta factori predispozanti care determina activitate exagerata a receptorilor alfa adrenergici cu declansarea vasospasmului periferic.

Simptomele sindromului Raynaud

Simptomele specifice vasospasmului evolueaza in 3 etape distincte cu modificarea coloratiei tegumentare de la paloare (vasospasm) la cianoza (hipoxie) si in cele din urma, eritem (roseata se datoreaza reperfuzarii tisulare prin reluarea circulatiei), insotite de parestezii (amorteala si furnicaturi) si durere la nivelul teritoriului afectat. In anumite situatii pot aparea ulceratii ale pulpei degetelor si cicatrizare in special dupa atacuri ischemice prelungite si severe la nivelul extremitatilor distale de la maini si picioare.

Afectarea diferitelor organe si sisteme in cadrul sindromului Raynaud poate determina aparitia dispneei de efort, anginei pectorale, sincopei (pierderea constientei) sau migrenei in functie de teritoriul in care se manifesta ischemia-plaman, cord, creier.

Sindrom Raynaud: simptome, diagnostic si tratament

Diagnosticul de sindrom Raynaud

Diagnosticul sindromului Raynaud este stabilit cu ajutorul anamnezei, examenului clinic al pacientului si al informatiilor obtinute dupa efectuarea de analize medicale reprezentate de: hemoleucograma, markeri inflamatori, electroforeza proteinelor serice, imunoglobuline, factor reumatoid, anticorpi antinucleari ANA sau anti peptide citrulinate, crioglobuline, determinare de hormoni, coagulograma.

Investigatiile imagistice radiologice si ecografice alaturi de capilaroscopia periunghiala pot identifica anomalii ale vaselor mici de sange specifice bolilor de colagen care determina manifestarile caracteristice sindromului Raynaud.

Tratamentul in sindromul Raynaud

Tratamentul nemedicamentos cuprinde recomandari cu privire la evitarea activitatilor care predispun pacientul la atacurile de ischemie periferica si se refera la protejarea extremitatilor cu manusi si sosete calduroase pe durata expunerii la frig, evitarea contactului cu apa rece, consumului de cofeina si bauturi reci, a stressului si renuntarea la fumat.

Terapia medicamentoasa va fi initiata in situatia in care metodele de preventie enumerate anterior nu amelioreaza simptomatologia clinica a sindromului Raynaud si consta in administrarea de vasodilatatoare, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie si agonisti ai serotoninei. Prostaglandinele si inhibitorii de endotelina sunt terapii rezervate cazurilor cu evolutie severa in timp ce debridarea chirurgicala se aplica in cazul leziunilor necrotice datorate ischemiei periferice prelungite.

Afla mai multe:

Data publicării 08.02.2022
Data ultimei actualizari 09.02.2022