Varicela - ce trebuie sa stim despre varsatul de vant

Varicela, cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, reprezinta o boala infectioasa a copilariei, contagioasa, de cauza virala, fiind mai des intalnita in sezonul iarna - primavara. Transmiterea bolii se face atat prin contact direct cu persoana infectata (imbratisari), cat si pe cale aerogena (stranut, tuse). Varicela la copii si la adulti se raspandeste cu usurinta daca acestia nu au trecut prin boala anterior sau nu au fost vaccinati impotriva varicelei.
Varicela - ce trebuie sa stim despre varsatul de vant

Varicela este o boala frecventa si afecteaza in principal copiii, cu mentiunea ca boala poate aparea la orice varsta si ca se amelioreza simtiror in 1 pana la 2 saptamani de la debut, fara vreun tratament anume.

Cuprins

Ce este varicela?

Varicela face parte din categoria „bolile copilariei” si este cauzata de virusul varicelo-zosterian. Virus care dupa infectia primara se cantoneaza in organism la nivelul ganglionilor limfatici si se poate reactiva in conditii de imunitate scazuta. Zona Zoster apare la reactivare virala mult timp dupa infectia primara si se manifesta sub o forma de nevralgie postherpetica cu dureri puternice in zona afectata. Desi sunt destul de rare, infectiile secundare sunt caracterizate de simptome mult atenuate care se amelioreaza destul de repede.

Cum se transmite varicela la copii si cat timp este contagioasa?

Transmiterea bolii se face atat prin contact direct cu persoana infectata, prin imbratisari spre exemplu, cat si pe cale aerogena (stranut, tuse). Copiii sunt cei mai susceptibili la infectie din cauza colectivitatilor din gradinite si scoli, dar si al sistemului imunitar slab dezvoltat in primii ani ai copilariei, fiind contagiosi cu 2 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si pana in a 5-a zi de boala manifestata.

Varicela la adulti

Adultii care nu s-au vaccinat impotriva varicelei si nu au intrat in contact cu virusul sunt mai expusi riscului de imbolnavire in cazul in care isi desfasoara activitatea in colectivitati de copii (gradinite, scoli, centre de copii), precum si in institutii medicale cu activitate specifica (sectii de boli infectioase, ingrijirea imunocompromisilor cu zona zoster activa).

Varicela in sarcina

Daca infectia cu virusul varicelei are loc in primul trimestru de sarcina, gravida prezinta un risc crescut de pasaj transplacentar al virusului la fat, cu aparitia de malformatii grave ale acestuia (microcefalie, malformatii ale membrelor, retard de crestere intrauterina, malformatii oculare), in timp ce contractarea patogenului imediat inainte de nastere se poate solda cu infectarea nou nascutului (in forma severa).

Simptome si evolutie varicela

Din momentul contractarii virusului pana la primele manifestari, are loc perioada de incubatie de aproximativ 2-3 saptamani. De la contractarea virusului, poate dura pana la trei saptamani pana la aparitia bubitelor specifice bolii. Simptomele specifice varicelei sunt:

  • Febra
  • Lipsa poftei de mancare
  • Dureri de cap
  • Oboseala si stare generala alterata
  • Manifestari cutanate: macule (pete rosii) sau papule (umflaturi) tegumentare ce cauzeaza prurit intens, vezicule cu lichid transparent, cruste care se desprind si cad spre finalul evolutiv al infectiei.

Atentie, modificarile tegumentare pot coexista in toate stadiile de evolutie enumerate, in functie de puseele eruptive consecutive care apar de-a lungul episodului infectios, cu extindere la nivelul mucoaselor (gat, anus, vagin, uretra) si al ochilor.

Se recomanda consult medical de urgenta in cazul in aparitiei complicatiilor de tipul:

  • Suprainfectare bacteriana a veziculelor (infectie cu streptococ de gr. A)
  • Extinderea eruptiei la ambii ochi
  • Febra persistenta mai mare de 39 grade Celsius (pneumonie, septicemie)
  • Stare de confuzie, ameteala, tahicardie (deshidratare), dificultati de respiratie, tuse persistenta (pneumonie), varsaturi sau redoare de ceafa (encefalita).

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Complicatii severe ale varicelei sunt:

  • Ataxie cerebeloasa
  • Encefalita
  • Varicela hemoragica.

Alte complicatii sunt datorate infectiilor bacteriene si includ:

  • Septicemia
  • Sindromul de soc toxic
  • Fasciita necrozanta
  • Osteomielita
  • Pneumonie bacteriana
  • Artrita septica.

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta o forma severa de varicela sunt pacientii imunocompromisi din diferite cauze, boala - leucemie, cancer limfatic, tratamente administrate.

Diagnostic

Diagnosticul este in principal unul clinic (bazat pe manifestarile clinice), insa in anumite situatii medicul infectionist poate recomanda recoltarea de lichid vezicular sau tesut lezional pentru determinarea agentului etiologic prin analize specifice de laborator.

Tratament varicela

Prima etapa in managementul varicelei o reprezinta izolarea persoanei infectate pentru a preveni raspandirea infectiei in colectivitate.

Tratamentul administrat in caz de varicela este frecvent simptomatic si se bazeaza pe utilizarea antitermicelor si al antiinflamatoarelor (NU aspirina). Acestea se administreaza la recomandarea medicului pentru scaderea febrei si a durerilor de cap ori durerilor musculare asociate varicelei, alaturi de topice (mixturi mentolate sub forma de unguente) sau antihistaminice care sa amelioreze pruritul (mancarimile pielii) si disconfortul mai ales pe timpul noptii.

Este recomandata hidratarea corespunzatoare a bolnavului cu regim alimentar bazat pe excluderea bauturilor carbogazoase si consumul de fructe si legume proaspete datorita aportului lor de vitamine si minerale. Trebuie evitata scarpinarea si indepartarea crustelor formate pentru prevenirea infectiei leziunilor (infectia bacteriana necesita tratament cu antibiotice).

Pe scurt, tratarea varicelei la domiciliu include urmatoarele:

  • Hidratati-va corespunzator, asigurati-va ca cel mic consuma suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea
  • Folositi sosete pentru a acoperi mainile copilului in timp somnului, in felul aceste veti evita sa se scarpine
  • Folositi mixturile si cremele pentru calmarea pruritului recomandate de catre medic/ farmacist
  • Un dus cu apa nu foarte fierbinte poate fi de ajutor in ameliorarea pruritului
  • Imbracati-va in haine largi, lejere
  • Nu administrati aspirina la copii cu varsta de sub 16 ani
  • Nu utilizati ibuprofen decat daca este recomandat de catre medic
  • Nu stati in preajma nou-nascutilor, femeilor gravide, persoanelor cu sistem imunitar compromis
  • Nu va scarpinati.

Luati legatura cu medicul de familie daca nu sunteti siguri ca este varicela sau va preocupa manifestarile clinice ale copilului.

Cum putem sa prevenim varicela?

Vaccinarea reprezinta cea mai sigura modalitate de preventie a infectiei cu virusul varicelo zosterian, asigurand o imunitate pe tot parcursul vietii impotriva patogenului in situatia administraii corecte a dozelor (inainte de expunere la virus, in 2 doze cu interval mai mare de 6 saptamani intre ele). Vaccinul poate fi efectuat oricand pe parcursul vietii daca persoana respectiva nu a trecut prin infectie, insa este recomandat ca acesta sa fie facut in special in perioada 9 luni-12 ani de viata.

In cazul persoanelor de sex feminin care nu au fost vaccinate si nici nu au intrat in contact cu virusul pe parcursul vietii si vor sa ramana insarcinate, este recomandata vaccinarea cu cel putin 4 saptamani inainte de conceptie, interval necesar aparitiei anticorpilor cu rol protector.

Vaccinarea imunocompromisilor (HIV, postchimioterapie/radioterapie), a celor cu neoplasme in remisie sau a persoanelor sub tratament cu steroizi se va face numai la recomandarea medicului.

 

Referinte: 

 

Data publicării 08.06.2023