Varicela - ce trebuie sa stim despre varsatul de vant

Cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, varicela reprezinta o boala contagioasa a copilariei de cauza virala, fiind mai frecvent intalnita in sezonul iarna-primavara. Transmiterea bolii se face atat prin contact direct cu persoana infectata (imbratisari) cat si pe cale aerogena (stranut, tuse).
Varicela

Cuprins

Ce este varicela

Cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, varicela reprezinta o boala contagioasa a copilariei de cauza virala, fiind mai frecvent intalnita in sezonul iarna-primavara.

Care este agentul etiologic al varicelei

Responsabil de aparitia varicelei este virusul varicelo-zosterian care dupa infectia primara se cantoneaza in organsim la nivelul ganglionilor limfatici si se poate reactiva in conditii de imunitate scazuta (Zona Zoster apare la reactivare virala mult timp dupa infectia primara si se manifesta sub o forma de nevralgie postherpetica cu dureri puternice in zona afectata). Desi sunt destul de rare, infectiile secundare sunt caracterizate de simptome mult atenuate care se amelioreaza destul de repede.

Cum se transmite virusul varicelo zosterian

Transmiterea bolii se face atat prin contact direct cu persoana infectata (imbratisari) cat si pe cale aerogena (stranut, tuse). Copii sunt cei mai susceptibili la infectie datorita colectivitatilor din gradinite si scoli dar si al sistemului imunitar slab dezvoltat in primii ani ai copilariei, fiind contagiosi cu 2 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate pana in a 5 a zi de boala manifesta.

Daca infectia are loc in primul trimestru de sarcina, gravida prezinta un risc crescut de pasaj transplacentar al virusului la fat cu aparitia de malformatii grave ale acestuia (microcefalie, malformatii ale membrelor, retard de crestere intrauterina, malformatii oculare), in timp ce contractarea patogenului imediat inainte de nastere se poate solda cu infectarea nou nascutului (in forma severa).

Adultii care nu s au vaccinat si nu au intrat in contact cu virusul sunt mai expusi riscului de imbolnavire in cazul in care isi desfasoara activitatea in colectivitati de copii (gradinite, scoli, centre de copii) si in institutii medicale cu activitate specifica (sectii de boli infectioase, ingrijirea imunocompromisilor cu zona zoster activa).

Varicela

Cum se manifesta afectiunea

Din momentul contractarii virusului pana la primele manifestari are loc perioada de incubatie de aproximativ 2-3 saptamani, specifice simptomelor varicelei fiind:

  • Febra;
  • Inapetenta;
  • Dureri de cap;
  • Oboseala si stare generala alterata;
  • Manifestari cutanate: macule (pete rosii) sau papule (umflaturi) tegumentare ce cauzeaza prurit intens, vezicule cu lichid transparent, cruste care se desprind si cad spre finalul evolutiv al infectiei; modificarile tegumentare pot coexista in toate stadiile de evolutie enumerate, in functie de puseele eruptive consecutive care apar de a lungul episodului infectios, cu extindere la nivelul mucoaselor (gat, anus, vagin, uretra) si al ochilor.

Se recomanda consult medical de urgenta in cazul in aparitiei complicatiilor de tipul:

  • Suprainfectare bacteriana a veziculelor (infectie cu streptococ de gr. A);
  • Extinderea eruptiei la ambii ochi;
  • Febra persistenta mai mare de 39 grade Celsius (pneumonie, septicemie);
  • Stare de confuzie, ameteala, tahicardie (deshidratare), dificultati de respiratie, tuse persistenta (pneumonie), varsaturi sau redoare de ceafa (encefalita).

Diagnosticul varicelei

Diagnosticul este in principal unul clinic insa in anumite situatii medicul infectionist poate recomanda recoltarea de lichid vezicular sau tesut lezional pentru determinarea agentului etiologic prin analize specifice de laborator.

Metode de preventie

Vaccinarea reprezinta cea mai sigura modalitate de preventie a infectiei cu virusul varicelo zosterian, asigurand o imunitate pe tot parcursul vietii impotriva patogenului in situatia administraii corecte a dozelor (inainte de expunere la virus, in 2 doze cu interval mai mare de 6 saptamani intre ele). Vaccinul poate fi efectuat oricand pe parcursul vietii daca persoana respectiva nu a trecut prin infectie, insa este recomandat ca acesta sa fie facut in special in perioada 9 luni-12 ani de viata.

In cazul persoanelor de sex feminin care nu au fost vaccinate si nici nu au intrat in contact cu virusul pe parcursul vietii si vor sa ramana insarcinate este recomandata vaccinarea cu cel putin 4 saptamani inainte de conceptie, interval necesar aparitiei anticorpilor cu rol protector.

Vaccinarea imunocompromisilor (HIV, postchimioterapie/radioterapie), a celor cu neoplasme in remisie sau a persoanelor sub tratament cu steroizi se va face numai la recomandarea medicului.

Care este tratamentul bolii

Prima etapa in managementul varicelei o reprezinta izolarea persoanei infectate pentru a preveni raspandirea infectiei in colectivitate. Tratamentul administrat este frecvent simptomatic si se bazeaza pe utilizarea antitermicelor si al antiinflamatoarelor nu aspirina (pentru scaderea febrei si a durerilor de cap sau musculare asociate) alaturi de topice (mixturi mentolate sub forma de unguente) sau antihistaminice care sa amelioreze pruritul (mancarimile pielii) si disconfortul mai ales pe timpul noptii.

Este recomandata hidratarea corespunzatoare a bolnavului cu regim alimentar bazat pe excluderea bauturilor carbogazoase si consumul de fructe si legume proaspete datorita aportului lor de vitamine si minerale. Trebuie evitata scarpinarea si indepartarea crustelor formate pentru prevenirea infectiei leziunilor (infectia bacteriana necesita tratament cu antibiotice).

Afla mai multe: 

Data publicării 17.03.2021