Ingrijirea postpartum

ingrijirea dupa nastere

Perioada postpartum sau de recuperare este perioada de refacere dupa nastere, cand organele genitale revin la normal. Putem vorbi de lehuzia imediata, care incepe dupa expulzia fatului si dureaza 2-3 ore si lehuzia tardiva care dureaza pana la 6 saptamani dupa nastere.

Pierderea vaginala, „lohia”, provenita dupa nastere din uter, este un amestec de sange, mucoasa uterina (decidua), leucocite si poate persista 6 saptamani.
In cazul in care lohiile contin cheaguri mari sau isi schimba aspectul si mirosul, este semn de  infectie postpartum. In acest caz poti sa te adresezi de urgenta moasei sau obstetricianului.

Ridicarea din pat imediat dupa nastere o vei face treptat, cu ajutor, in functie de starea generala, cu cat mai repede cu atat mai bine. E bine sa bei ceva inainte de a te ridica din pat pentru prevenirea hipovolemiei. Mobilizarea precoce previne complicatiile pulmonare si tromboembolice, evita formarea cheagurilor (trombi) pe traiect venos, ajuta lohiile sa se elimine, in virtutea gravitatiei. Pozitia verticala si mobilizarea ajuta la reasezarea organelor abdominale interne in spatiile lor anatomice, iti faciliteaza miscarile peristaltice si eliminarea de gaze, deci, reluarea tranzitului intestinal.

Dupa nasterea prin operatie cezariana, mobilizarea se face in trei timpi: intai in pozitie sezand, la marginea patului, apoi in pozitie verticala, dupa care se fac primii pasi, cu ajutor. Vei observa ca sangele acumulat in vagin prin pozitia orizontala, se va exterioriza cand te ridici, in virtutea gravitatiei. E normal.
Durerile dupa nastere se datoreaza contractiilor si relaxarilor uterine, ajutand astfel uterul sa involueze; ele pot fi mai atenuate la prima nastere si mai intense la nasterile urmatoare. Involutia uterina dureaza 6 saptamani, uterul involueaza, necesitand 2 saptamani pana intra sub simfiza pubiana, redevenind organ pelvin.

Timp de cateva zile dupa nastere, pot persista dureri in regiunea perineala (portiunea cuprinsa intre vagin si rect), ele intensificandu-se in cazul unei epiziotomii. Durerea perineala poate diminua prin aplicarea de gheata local, in primele 24 de ore.

Trebuie sa ti se faca toaleta perineala dupa fiecare scaun, cu apa oxigenata, solutie Cloramina, apoi cu o solutie diluata de Betadine, pentru prevenirea infectiei, cel putin de 2 ori pe zi. Se usuca bine zona perineala, prin tamponare cu comprese sterile si se aplica un tampon / pansament steril.

Pentru durerile perineale, iata cateva sugestii de a mari confortul:

  • Stai pe o parte, poate fi mai bine decat in sezut.
  • Baile de sezut sunt reconfortante; fii sigura ca baia e curata; nu polua apa cu sapun.
  • In perioada de lehuzie se recomanda dus, nu cada.
  • Aplica comprese reci/calde cu gel pentru a atenua disconfortul de la nivelul perineului.
  • Spala bine zona perineala de cate ori ai scaun.

Poti incepe exercitiile Kegel (contractarea musculaturii perineale) imediat dupa nasterea naturala. Este foarte important ca muschii perineali sa-si revina la forma si tonusul initial, pentru a deveni functionali.

Aceste exercitii previn prolapsul uterin si incontinenta urinara si ajuta la tonifierea planseului pelviperineal dupa nastere, cu importanta in reluarea activitatii sexuale.

Dupa operatia cezariana se pastreaza pansamentul abdominal adeziv pe plaga 24 de ore, cu controlul hemostazei. Daca este imbibat seros sau sanghinolent, se schimba, dupa ce se efectueaza mai intai toaleta plagii operatorii. Se suprima pansamentul dupa 24 de ore. Se face toaleta plagii operatorii cu solutii dezinfectante si se aplica, dupa uscare, solutie Betadine, de 2-3 ori/zi.

Ajunsa acasa, continua in acelasi fel toaleta plagii operatorii timp de 7-10 zile si aplica solutie Betadine pe cicatricea abdominala de 2 ori/zi.

Angorjarea sanilor apare dupa nastere, de obicei intre ziua a 2-a si a 4-a, cand vorbim de asa zisa «furia laptelui». Sanii sunt mai grei, sensibili, tensionati si durerosi, plini de lapte. Senzatia de disconfort dispare dupa alaptat, iar daca sanul este in continuare plin, poti sa mulgi cu delicatete, manual sau cu pompa electrica, pentru a goli surplusul de lapte, pe care-l vei pastra la frigider, intr-un recipient curat.

Nutritia si odihna: a avea un copil necesita efort si consum de energie. Poti sa te simti insetata, deshidratata, de aceea poti sa bei ceai cu miere sau suc de fructe, pentru suport energetic si pentru a preveni hipotensiunea ortostatica. Dupa nastere poti sa pierzi cam 8-10 kg in primele doua saptamani. In perioada postnatala, mai ales daca alaptezi, nu este indicata o dieta de slabire.

Alimentatia ta va fi asemanatoare cu cea din timpul sarcinii, bogata in proteine si vitamine, repartizata in mese mici si consistente, insotita de fructe si legume proaspete, sucuri si lapte. Un regim hiperproteic, hipercaloric, bine echilibrat, iti confera energie pozitiva, putere si incredere in sine.

Alaptarea arde 600-1000 calorii/zi, asa ca, impreuna cu un regim echilibrat si exercitiu, silueta ta se va ajusta considerabil in cateva luni. Nu ai nevoie de regimuri de slabit; revenirea la greutatea initiala se va face progresiv, in timp.

De cate ori alaptezi, nu uita sa ai aproape un pahar cu suc de fructe, cu apa plata sau cu lapte. Ti se va face sete, semn ca bebe suge!

Lichidele sunt foarte importante pentru perioada in care alaptezi, pentru a asigura echilibrul hidric si necesarul de lapte. Este posibil ca dupa nastere sa fii constipata, de aceea sucul de prune (compot) poate ajuta la instalarea tranzitului – primul scaun.

Odihneste-te ori de cate ori se poate, profita de momentul cand doarme bebelusul sau cand sta cu el cateva ore taticul. Organismul tau are nevoie de odihna pentru a se reface dupa nastere.

Vezica urinara si intestinele: in primele zile dupa nastere exista nevoia unei urinari mai dese; uneori urinatul creeaza o puternica senzatie de arsura sau usturime, daca exista epiziotomie.

Constipatia poate fi de asemenea o problema dupa nastere, deci este indicat sa se consume multe lichide si, in general, alimentatia sa fie semisolida, dar consistenta, bogata in vitamine si nutrienti, fructe, fibre si vegetale proaspete. Se poate administra medicatie de stimulare a peristaltismului intestinal. La nevoie, pentru reluarea tranzitului, se poate folosi un laxativ usor sau chiar o clisma evacuatoare.

Hemoroizii – reprezinta o problema frecventa in timpul sarcinii si dupa nastere. Ei pot sa se reduca sau chiar sa dispara dupa nastere. Sunt cazuri in care inflamatia persista cateva zile; durerea se calmeaza prin bai caldute de sezut, igiena riguroasa, medicatie antiinflamatorie si desigur, evitand constipatia.

Revenirea menstrelor

Pot aparea incepand cu a patra saptamana dupa nastere, pana la 6-8 saptamani. De obicei, menstrele revin dupa oprirea alaptatului. Exista o inhibitie temporara a functiei ovariene in timpul alaptarii dar, o data relatiile sexuale reluate, exista riscul de a ramane insarcinata, chiar inainte de revenirea menstrelor. Asadar atentie, alaptarea nu este o metoda contraceptiva!

Controlul postnatal

Se face aproximativ la 6-8 saptamani dupa nastere de catre medicul obstetrician. Este momentul favorabil de a discuta toate problemele aparute dupa nastere, inclusiv despre posibilitatile de contraceptie, pentru a evita o sarcina nedorita, neprogramata.

Reluarea activitatii sexuale – este indicata dupa vindecarea completa a leziunilor vaginale, a epiziotomiei sau a uterului dupa operatia cezariana iar medicul obstetrician si-a exprimat acordul.

E important momentul in care te simti pregatita pentru asta, nu numai din punct de vedere fizic, ci mai ales, emotional. Nu te teme, e un nou inceput!

Depresia postnatala: tulburarile psihiatrice in perioada de sarcina si cea de postpartum intra in cadrul generic al tulburarilor afective: tulburari psihotice, tulburari depresive de intensitate variabila, tulburari anxioase, blues post-natal, „baby blues” sau „furia laptelui”.

Ca urmare a schimbarilor hormonale, a starii de spirit, a emotivitatii crescute in aceasta perioada, poti avea stari depresive, de obicei de scurta durata, care pot disparea fara tratament. Intre a 4-a si a 8-a saptamana, datorita stresului, a oboselii marcate, provocate sau nu de problemele familiale, lipsa de intelegere, sau lipsa de incredere in capacitatea de a face fata responsabilitatilor noi, legate de cresterea unui copil, poate aparea depresia postnatala.

Aceasta se manifesta in tendinta la plans, deprimare, insomnie, agitatie, frica pentru sanatatea nou nascutului, sau dimpotriva, lipsa de interes, ducand la neglijarea copilului si la refuzul de a-l hrani si ingriji.

In aceasta situatie se solicita consult medical. Daca fenomenele acestea sunt ignorate, ele pot conduce catre depresia postnatala care necesita ingrijire de specialitate, chiar internare uneori.

Te asteptam la Cursul de educatie prenatala “Arta de a fi parinte” coordonat de Angela Dinu - Moasa Senioara si coordonator al Maternitatii din Spitalul Medicover, un program care ofera module de consiliere de alaptare, va ajuta sa intelegeti ce se intâmpla cu bebelusul, cum sa va pregatiti voi ca parinti si cum sa va purtati cu nou-nascutul.

Afla mai multe detalii