Rolul neonatologului

rolul medicului neonatolog

Neonatologia este specialitatea medicala care se ocupa cu studiul nou-nascutului sanatos, cu depistarea, diagnosticarea si tratarea bolilor specifice acestei grupe de varsta, precum si cu ingrijirea si protejarea pentru mentinerea starii de sanatate a nou-nascutului prematur.

Departamentul de neonatologie dispune de 10 paturi pentru nou nascuti, iar pentru situatiile de urgenta exista posibilitatea ingrijirii acestora in regim de terapie intensiva neonatala asigurat de unitatea de terapie intensiva ce contine incubator, ventilator mecanic, monitor de functii vitale, cort de oxigen, lampa de fototerapie, pompa de perfuzie, acestea asigurand monitorizarea si suportul functiilor vitale ale micilor pacienti si realizarea in conditii optime a adaptarii acestora la viata extrauterina.

 

Primele momente din viata bebelusului tau

Viitoarele mamici se intreaba intotdeauna ce se intampla cu copilul lor in timpul scurs de la nastere si pana cand le este adus in rezerva. In acest interval, precum si pana la externare, bebelusul este ingrijit cu maxima atentie pentru a-i asigura cea mai buna dezvoltare.

Imediat dupa nastere, daca nou-nascutul este echilibrat din punct de vedere cardiorespirator, se asaza pe pieptul mamei pentru a se putea cunoaste inca din primele minute de viata. In situatia in care nou-nascutul are dificultati de adaptare la viata extrauterina, se initiaza manevrele de reanimare  conform  protocolului de reanimare neonatala.

Concomitent cu primele ingrijiri la nastere, se evalueaza nou-nascutul, calculand SCORUL APGAR. Acesta estimeaza bataile cordului , efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reactivitatea. Fiecare parametru se noteaza cu  0, 1, 2, un nou-nascut cu adaptare  buna are scorul  Apgar  intre 8 - 10.

Toti nou nascutii beneficiaza in primele momente dupa nastere de un set de ingrijiri de rutina: plasarea sub radiantul termic sau pe pieptul mamei, stergerea tegumentelor,aspirarea secretiilor daca sunt abundente,  sectionarea  bontului  ombilical si  toaleta  sa cu betadina, primul contact cu mama.  Ulterior se transporta nou-nascutul in sectia de neonatologie, unde se pozitioneaza pe radiantul termic (acesta asigura o temperatura apropiata de cea intrauterina, ajutand bebelusul sa se adapteze la mediu) si se monitorizeaza  functiile vitale; i se administreaza vitamina K (pentru profilaxia hemoragiilor) si vaccinul AHB (impotriva Hepatitei B).

Dupa ce nou-nascutul se echilibreaza, este imbracat, asezat in patut si este readus langa mamica pentru a fi hranit.

In timpul internarii, personalul medical este permanent in interactiune cu noua mamica si persoanele din anturajul acesteia, dand primele sfaturi despre ingrijirea nou-nascutului si informatii medicale despre evolutia acestuia.

Pana la plecare mamele invata sa alapteze, sa schimbe nou-nascutul, sa faca baie si de asemenea li se raspunde la primele intrebari despre acesta. Ingrijirea este individualizata, tinand cont de faptul ca fiecare cuplu mama-copil are propriile nevoi.

Inainte de externare se poate recolta sange pentru efectuarea testelor metabolice. Spitalul Medicover realizeaza acest set de analize prin Cytogenomic Medical  Laboratory (extra pachet). Acest test consta in recoltarea catorva picaturi de sange, putandu-se detecta peste 50 de boli metabolice (dintre care 17 defecte de metabolizare a aminoacizilor, 30 de defecte de metabolizare a acizilor grasi, cele mai grave fiind: hipotiroidismul congenital – intarziere in dezvoltarea psihomotorie congenital; fenilcetonuria – retard mental sever; hiperplazia congenitala de suprarenala – varsaturi, deshidratare, deces in absenta tratamentului; fibroza chistica – intarzierea cresterii, infectii frecvente; galactozemia – leziuni nervoase, suferinta a altor organe).

La externare se efectueaza  vaccinul BCG (impotriva tuberculozei).

Testarea auditiva se realizeaza, in principiu, dupa cateva zile de la nastere, deoarece nou-nascutii pot avea inca  vernix (o substanta onctuoasa alba care le acopera pielea, cu rol de protectie in viata intrauterina) in conductul auditiv, ce ar putea impiedica testarea corecta.
 
Ecografia de sold se recomanda a se efectua  intre 0 si 1 luni maximum.

 

Situatii speciale:

In situatia in care apare icterul precoce si intens se poate trata prin folosirea fototerapiei.

In bolile de izoimunizare ale mamei (de grup sangvin sau Rh), se poate de asemenea efectua exsangvinotransfuzia , Spitalul Medicover avand suportul necesar pentru a realiza aceasta manevra in conditii de siguranta medicala.

Testarea glucozei din sangele copilului se face cand acesta este prea mare sau subponderal, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi etc.). La nevoie, aceasta se poate face oricand, sectia de neonatologie fiind dotata cu un glucotest.

La 24 ore de la nastere, daca mama prezinta un risc infectios sau nou-nascutul a prezentat o adaptare la viata extrauterina mai greoaie, se recolteaza analize de sange sau/ si bacteriologice pentru a identifica precoce eventualele probleme si a le trata, pentru ca nou-nascutul si mama sa se externeze in conditii bune.

In cazul in care nou nascutii necesita ingrijiri speciale la domiciliu mamele sunt instruite  asupra acestora si asupra semnelor de alarma ce ar putea indica necesitatea prezentarii la spital pentru a rezolva impreuna orice problema aparuta.

In situatiile de prematuritate (in functie de varsta de gestatie a nou-nascutului, de bolile asociate ale mamei), pot fi necesare ingrijiri suplimentare: monitorizare si tratament. Fiecare caz se discuta in echipa, de medici, obstetrician–neonatolog–anestezist si se ia o decizie impreuna cu parintii si rudele micutului pacient. In cazul in care copilul prematur se naste in urgenta, exista aparatura medicala de sustinere si de investigatii si posibilitatea de tratament conform protocoaleor terapeutice in vigoare.

Un nou-nascut se transfera obligatoriu in clinici de specialitate in caz de necesitatea chirurgiei pediatrice de urgenta (malformatii la nastere), in caz de hipertensiune pulmonara, ce necesita o ventilatie cu aparatura specifica, in caz de prematuritate extrema (26-30 de saptamani). Intre 30 si 34 de saptamani se discuta conform protocolului si se ia o decizie comuna.

Recomandam ca in prima luna dupa nastere nou nascutii sa fie consultati de neonatolog la 1 saptamana si la 1 luna pentru a evalua adaptarea la domiciliu si a identifica problemele tardive de adaptare la viata extrauterina. Aceasta recomandare poate fi suplimentata in situatia nou nascutilor cu probleme speciale.

Asigura-te ca micutul tau este sanatos programandu-l la un consult de neonatologie. Echipa noastra de neonatologi si medici pediatrii te vor indruma astfel incat sa stii sa ii oferi micutului tau o ingrijire corecta si  potrivita.

Afla mai multe detalii