Captopril

Captoprilul este un medicament care face parte din grupul de medicamente numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei ajuta la largirea vaselor de sange, astfel inima putand pompa mai uşor sangele prin acestea.

Cuprins

Captopril

Ce este Captopril Terapia şi pentru ce se utilizeaza 

Captoprilul este un medicament care face parte din grupul de medicamente numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei ajuta la largirea vaselor de sange, astfel inima putand pompa mai uşor sangele prin acestea.

Captopril Terapia este utilizat in tratamentul tensiunii arteriale mari şi pentru tratamentul anumitor boli ale inimii. Daca tensiunea arteriala nu este tratata poate creşte riscul de aparitie a bolilor de inima sau riscul de atac cerebral. Captopril Terapia scade tensiunea arteriala şi reduce astfel acest risc.

Captopril Terapia este util şi in cazul in care inima nu mai pompeaza sangele la fel de bine ca in trecut. Aceasta boala se numeşte insuficienta cardiaca.

Captopril Terapia poate fi utilizat si pentru tratamentul pacientilor care au suferit recent un infarct miocardic. Infarctul miocardic apare atunci cand unul dintre vasele de sange majore care furnizeaza sange pentru muşchiul inimii este blocat. Acest lucru inseamna ca inima nu primeşte oxigenul de care are nevoie şi muşchiul inimii este deteriorat.

In plus, Captopril Terapia poate fi utilizat şi pentru tratamentul bolilor de rinichi la pacientii cu diabet.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Captopril Terapia

Nu luati Captopril Terapia

  • daca sunteti alergic la captopril sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni de sarcina (este, de asemenea, bine sa evitati captopril şi in perioada de inceput a sarcinii - vezi pct. Sarcina).
  • daca ati avut vreodata o reactie alergica la orice alt component al Captopril Terapia sau la orice alt medicament inclusiv la alt inhibitor al
  • daca ati avut vreodata o reactie alergica care a inclus umflarea mainilor, buzelor, fetei sau limbii de cauza necunoscuta.
  • daca suferiti de orice boala autoimuna (de exemplu, artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic sau sclerodermie).
  • daca aveti diabet zaharat sau functia rinichilor afectata şi urmati tratament cu un medicament pentru scaderea tensiunii arteriale care contine

Daca oricare dintre cele de mai sus va afecteaza, sau nu sunteti sigur daca o fac, spuneti medicului dumneavoastra care va fi in masura sa va sfatuiasca.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Captopril Terapia, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale:

Daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:

  • un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) (cunoscuti şi sub denumirea de „sartani” – de exemplu, valsartan, telmisartan, irbesartan), mai ales daca aveti probleme ale rinichilor asociate diabetului
  • aliskiren

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va verifice functia rinichilor, tensiunea arteriala şi valorile electrolitilor (de exemplu, potasiu) din sange, la intervale regulate de timp.

Vezi şi informatiile de la punctul „Nu luati Captopril Terapia”. Adresati-va medicului dumneavoastra:

  • daca aveti probleme cu rinichii
  • daca aveti probleme cu ficatul

-         daca sunteti supuşi dializei

  • daca aveti boli ale inimii cum sunt boli ale valvelor inimii
  • daca aveti diabet zaharat
  • daca ati avut recent varsaturi excesive sau diaree

-         daca aveti un tratament care reduce activitatea sistemului imunitar.

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida. Captopril Terapia nu este recomandat la inceputul sarcinii şi nu trebuie sa fie administrat in cazul in care aveti mai mult de 3 luni de sarcina, deoarece poate provoca vatamari grave copilului dumneavoastra daca este utilizat in acest stadiu (vezi pct. Sarcina).

Daca veti avea un tratament de desensibilizare pentru intepaturi de viespe sau albina trebuie sa spuneti medicului care va trateaza ca luati Captopril Terapia.

Daca veti avea un tratament pentru eliminarea colesterolului din sange de catre o maşina (denumit afereza LDL) trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra ca luati Captopril Terapia.

Spuneti medicului dumneavoastra ca luati Captopril Terapia inainte de orice teste de sange sau de urina deoarece comprimatele de Captopril Terapia pot interfera cu rezultatele unor teste.

Unii pacienti de rasa neagra pot necesita doze mai mari de Captopril Terapia pentru a obtine o reducere corespunzatoare a tensiunii arteriale.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea nu au fost stabilite la copii si adolescenti. Nou-nascutii si sugarii pot prezenta un risc mai mare pentru reactiile adverse de scadere ale tensiunii arteriale ale Captopril Terapia.

Captopril Terapia impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Este important sa informati medicul ca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea durerilor (de exemplu ibuprofen, indometacin),
  • imunosupresoare, medicamente care inhiba sistemul imunitar (azatioprina şi ciclofosfamida),
  • suplimente cu potasiu, inlocuitori de sare care contin potasiu sau orice alte medicamente care cresc cantitatea de potasiu in corp (de exemplu amilorid, spironolactona),
  • medicamente care favorizeaza eliminarea apei din organism (diuretice),
  • medicamente utilizate in tratamentul gutei (alopurinol),
  • medicamente utilizate in tratamentul diabetului (cantitatea care trebuie utilizata poate fi modificata ȋn timpul tratamentului cu Captopril Terapia).
  • medicamente vasodilatatoare (cum sunt minoxidil, clonidina),
  • medicamente utilizate in probleme de sanatate mintala sau in tratamentul depresiei (cum sunt litiu sau amitriptilina),
  • orice alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (de exemplu beta blocante cum sunt propranolol, atenolol sau blocante ale canalelor de calciu cum sunt amlodipina, nifedipina),
  • alte medicamente utilizate ȋn timpul şi dupa infarct

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa trebuiasca sa va modifice doza şi/sau sa ia alte masuri de precautie:

Daca luati un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) sau aliskiren (vezi şi informatiile de la punctele „Nu luati Captopril Terapia” şi „Atentionari şi precautii”).

Captopril Terapia impreuna cu alimente şi bauturi

Captopril Terapia poate fi luat cu sau fara alimente. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa limitati cantitatea de sare din dieta dumneavoastra in timp ce luati Captopril Terapia.

Cantitati moderate de alcool nu vor afecta Captopril Terapia, cu toate acestea, trebuie sa verificati cu medicul dumneavoastra daca alcoolul este recomandabil pentru dumneavoastra.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida.

In mod normal, medicul dumneavoastra va va recomanda sa opriti utilizarea Captopril Terapia inainte de a ramane gravida sau imediat ce aflati ca sunteti gravida şi va va recomanda sa luati alt medicament in loc de Captopril Terapia.

Captopril Terapia nu este recomandat la inceputul sarcinii şi nu trebuie utilizat daca aveti peste 3 luni de sarcina, deoarece poate determina afectarea grava a copilului dumneavoastra, daca este utilizat dupa luna a 3-a de sarcina.

Alaptarea

Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau intentionati sa alaptati. Nu este recomandata alaptarea pentru nou-nascuti (primele cateva saptamani dupa naştere) şi in special pentru copiii nascuti prematur, in timp ce luati Captopril Terapia.

In cazul unui copil mai in varsta, medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca cu privire la beneficiile şi riscurile alaptarii in timp ce luati Captopril Terapia, in comparatie cu alte tratamente.

Interventie chirurgicala

Daca veti avea orice interventie chirurgicala sau primiti anestezice (chiar şi la dentist), spuneti medicului dumneavoastra ca luati Captopril Terapia deoarece puteti avea o scadere brusca a tensiunii arteriale.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Captopril Terapia poate scadea abilitatea de a conduce şi utiliza maşini, mai ales la inceputul tratamentului sau cand se modifica doza.

Daca in timpul tratamentului cu Captopril Terapia prezentati stari de slabiciune sau va simtiti ametit nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje.

Captopril Terapia contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Captopril Terapia

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Dozele recomandate sunt:

Tratamentul tensiunii arteriale mari

Doza uzuala initiala este 12,5-25 mg captopril de 2 ori pe zi. Medicul dumneavoastra poate creşte treptat doza pana la maxim 100-150 mg/zi. Poate fi de asemenea necesara şi administrarea altor medicamente care scad tensiunea arteriala.

Doza initiala este mai mica pentru pacientii mai in varsta şi cu afectiuni ale rinichilor.

Tratamentul insuficientei cardiace

Doza uzuala initiala este 6,25-12,5 mg captopril de 2-3 ori pe zi. Medicul dumneavoastra poate creşte treptat doza pana la doza maxima de 150 mg/zi.

Dupa infarct miocardic

Doza uzuala initiala este de 6,25 mg captopril, care va fi crescuta de medicul dumneavoastra la maxim 150 mg captopril /zi.

Pentru tratamentul pacientilor diabetici cu boli ale rinichilor

Doza uzuala este 75-100 mg captopril/zi.

Utilizarea la copii şi adolescenti

Doza initiala este de 0,3 mg/kg greutate corporala, care poate fi crescuta treptat de catre medic.

Utilizarea la copii şi adolescenti cu probleme la rinichi, copii prematuri, nou-nascuti şi sugari

Doza initiala trebuie sa fie de 0,15 mg/kg greutate corporala.

Medicii prescriu uneori doze diferite de cele de mai sus şi in cazul in care acest lucru este valabil pentru dumneavoastra, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Uneori pacientii se pot simti ametiti dupa prima sau a doua doza de captopril. Daca vi se intampla acest lucru, trebuie sa va aşezati in pozitie orizontala pana cand aceste simptome dispar.

Trebuie sa incercati sa luati Captopril Terapia la aproximativ aceeaşi ora in fiecare dimineata. Acesta poate fi luat inainte, in timpul sau dupa mese.

Chiar daca va simtiti bine continuati sa luati Captopril Terapia pana cand medicul dumneavoastra va spune altfel.

Daca luati mai mult Captopril Terapia decat trebuie

Daca luati mai mult decat trebuie din captopril adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati acest prospect sau cateva comprimate pentru ca medicul sa ştie ce ati luat.

Daca uitati sa luati Captopril Terapia

Nu va ingrijorati daca ati uitat o doza. Luati urmatoarea doza la ora stabilita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Captopril Terapia

Nu incetati sa luati captopril fara sa vorbiti cu doctorul dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii incetati sa luati Captopril Terapia şi contactati imediat medicul dumneavoastra:

  • umflarea mainilor, fetei, buzelor sau a limbii,
  • dificultati in respiratie,
  • eruptie cutanata sau arsura neaşteptata brusca, inroşirea sau descuamarea pielii,
  • dureri in gat sau febra,
  • ameteli severe sau leşin,
  • dureri severe de stomac,
  • batai ale inimii neobişnuit de rapide sau neregulate,
  • ingalbenirea pielii şi/sau a ochilor (icter).

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • ameteli,
  • mancarime,
  • eruptii cutanate,
  • pierderea parului,
  • modificarea gustului,
  • dificultati in respiratie,
  • ulcere la nivelul stomacului,
  • uscaciunea gurii,
  • tulburari de somn,
  • diaree sau constipatie,
  • tuse uscata, iritativa,
  • probleme la stomac, greata, varsaturi, dureri

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • dureri de cap,
  • batai ale inimii rapide sau neregulate sau rare,
  • dureri in piept,
  • tensiune arteriala mica,
  • reducerea fluxului de sange la maini şi picioare (sindrom Raynaud),
  • inroşirea fetei,
  • intepaturi şi furnicaturi, amorteala sau furnicaturi,
  • oboseala,
  • stare de rau generalizata,
  • paloare,
  • umflarea ochilor sau a buzelor (angioedem),
  • pierderea poftei de mancare.

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • somnolenta,
  • ulceratii la nivelul gurii,
  • angioedem intestinal (dureri abdominale cu sau fara greata sau varsaturi),
  • afectarea rinichilor sau insuficienta renala,
  • modificari in frecventa urinarii.

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

  • afectarea functiei ficatului şi creşterea enzimelor hepatice,
  • confuzie, depresie, leşin,
  • accident vascular cerebral minor,
  • vedere incetoşata,
  • probleme ale inimii inclusiv infarct miocardic şi infectii,
  • inflamatia pancreasului,
  • nas curgator,
  • umflarea limbii,
  • imposibilitatea de a obtine sau de a mentine o erectie,
  • sindrom Stevens-Johnson (o boala grava cu vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor şi a organelor genitale),
  • afectarea ficatului, inflamatia ficatului sau icter,
  • dureri musculare,
  • dureri articulare,
  • respiratie şuieratoare sau dificultati in respiratie,
  • eruptii cutanate sau reactii ale pielii,
  • creşterea sanilor la barbati,
  • febra,
  • sensibilitatea pielii la lumina,
  • modificari in sange sau in sistemul limfatic a numarului unor celule sau a nivelurilor de substante chimice (de exemplu, celule roşii sau albe, sodiu, potasiu, zahar).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Captopril Terapia 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Captopril Terapia

Captopril Terapia 25 mg

  • Substanta activa este captoprilul. Fiecare comprimat contine captopril 25

Captopril Terapia 50 mg

  • Substanta activa este captoprilul. Fiecare comprimat contine captopril 50
  • Celelalte componente sunt: acid stearic, celuloza microcristalina PH 102, lactoza anhidra, amidon pregelatinizat.

Cum arata Captopril Terapia şi continutul ambalajului

Captopril Terapia 25 mg se prezinta sub forma de comprimate de forma cilindrica, de culoare alba pana la aproape alba, avand inscriptionate pe una din fete litera “C” şi o linie mediana (nu sunt date care sa demonstreze uniformitatea masei jumatatilor de comprimat, in acord cu prevederile monografiei “Tablets” din F. Eur., editia curenta), cu diametrul de 7 mm.

Captopril Tearpia 50 mg se prezinta sub forma de comprimate de forma cilindrica, de culoare alba pana la aproape alba, avand inscriptionate pe una din fete litera “C” şi doua linii mediane (nu sunt date care sa demonstreze uniformitatea masei jumatatilor si/sau sferturilor de comprimat, in acord cu prevederile monografiei “Tablets” din F. Eur., editia curenta), cu diametrul de 8 mm.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul 

Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Martie 2019.

Denumire comerciala CAPTOPRIL TERAPIA 50 mg
DCI CAPTOPRILUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 50mg
Cod ATC C09AA01
Actiune terapeutica INHIBITORI AI ENZIMEI DE CONVERSIE A ANGIOTENSINEI INHIBITORI AI ENZIMEI DE CONVERSIE A ANGIOTENSINEI
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 3 blist. Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 4 ani
Cod CIM W00777001
Firma / tara producatoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 10699/2018/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.