Clotrimazol

Clotrimazolul, substanta activa a cremei Clotrimazol Atb, penetreaza straturile afectate ale pielii şi ataca fungii. Rezultatul este distrugerea fungilor şi inhibitia creşterii acestora. Clotrimazol Atb crema este indicat in tratamentul micozelor cutanate şi mucoase determinate de dermatofiti, fungi, levuri şi microorganisme cum este Malassezia furfur şi infectii cutanate determinate de Corynebacterium minutissimum.

Cuprins

Clotrimazol

Ce este Clotrimazol Atb şi pentru ce se utilizeaza

Clotrimazolul, substanta activa a cremei Clotrimazol Atb, penetreaza straturile afectate ale pielii şi ataca fungii. Rezultatul este distrugerea fungilor şi inhibitia creşterii acestora.

Clotrimazol Atb crema este indicat in tratamentul micozelor cutanate şi mucoase determinate de dermatofiti, fungi, levuri şi microorganisme cum este Malassezia furfur şi infectii cutanate determinate de Corynebacterium minutissimum.

Acestea pot sa apara, de exemplu, sub urmatoarele forme:

  • infectii fungice ale piciorului (piciorul atletului), infectii interdigitale la nivelul mainilor sau piciorului, infectii periunghiale (paronichie) care apar in asociere cu infectiile unghiilor;
  • suprainfectii cu germeni patogeni sensibili la clotrimazol;
  • infectii fungice ale pielii şi pliurilor cutanate, candidoze cutanate, pitiriazis versicolor (Tinea versicolor, eritrasma), dermatita seboreica suprainfectata microbian cu germeni sensibili la clotrimazol;
  • infectii labiale şi ale ariei genitale determinate de fungi (vulvita candidozica);
  • inflamatii ale glandului penian şi infectii ale tegumentului glandului penian determinate de fungi (balanita candidozica).

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Clotrimazol Atb

Nu utilizati Clotrimazol Atb:

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la clotrimazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct 6);

Atentionari şi precautii

Clotrimazol Atb nu poate fi utilizat in tratamentul infectiilor situate la nivelul scalpului sau a unghiilor.

Inainte de aplicare, spalati zona afectata (de preferinta cu un sapun alcalin) şi uscati-o.

Nu aplicati crema in zona ochilor, a nasului şi a gurii sau pe leziuni deschise ale pielii. Daca accidental crema a ajuns in contact cu ochii, spalati zona afectata cu multa apa curata; daca apar reactii adverse care persista este necesar sa va adresati medicului.

Pentru vindecarea micozelor interdigitale (“picior de atlet”) se recomanda pudrarea ciorapilor şi a interiorului pantofilor cu talc sau o alta pudra absorbanta. Picioarele se vor spala şi se vor usca foarte bine, mai ales in zona afectata.

Daca in timpul tratamentului cu Clotrimazol Atb apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice, intrerupeti tratamentul şi adresati-va medicului dumneavoastra.

Clotrimazol Atb impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Daca se utilizeaza deodorante sau cosmetice pe suprafata de piele afectata, nu se poate exclude reducerea eficacitatii clotrimazolului.

Excipientii din Clotrimazol Atb (indeosebi stearatii) pot afecta calitatea produselor din latex (prezervative, diafragme, etc.) şi pot diminua siguranta acestor produse in caz de utilizare concomitenta. Eficacitatea spermicidelor vaginale poate fi diminuata. De aceea, se recomanda folosirea altor masuri contraceptive pe durata tratamentului şi inca 5 zile dupa intreruperea acestuia.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu exista studii clinice privind efectele clotrimazolului asupra fertilitatii. Studiile preclinice (pe animale) nu au demonstrat niciun efect al clotrimazolului asupra fertilitatii.

Nu exista studii clinice controlate efectuate la gravide. Se recomanda evitarea utilizarii clotrimazolului in primul trimestru de sarcina. In trimestrele II şi III de sarcina, clotrimazolul se va utiliza numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului risc potential fetal/beneficiu terapeutic matern.

Clotrimazol poate trece in laptele matern; de aceea, se va intrerupe alaptarea in timpul tratamentului cu Clotrimazol Atb.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Clotrimazol Atb nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Clotrimazol Atb contine alcool cetostearilic.

Poate provoca reactii adverse la nivelul pielii, localizate (de exemplu, dermatita de contact).

Clotrimazol Atb contine alcool benzilic 10 mg/g crema.

Alcoolul benzilic poate determina reactii alergice si iritatie locala de intensitate medie.

Cum sa utilizati Clotrimazol Atb 

Utilizati intotdeauna Clotrimazol Atb exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Clotrimazol Atb crema se administreaza cutanat. Aplicati crema de 2-3 ori pe zi, in strat subtire şi masati uşor pana cand crema patrunde in piele. In general, aproximativ ½ cm de crema este suficient pentru tratamentul unei zone de dimensiunea unei palme.

Pentru infectiile labiilor (vulvita candidozica) şi ale zonelor adiacente, balanita candidozica şi inflamatia glandului penian, se aplica crema pe zona afectata a pielii (de exemplu de la vagin spre anus), de 1-3 ori pe zi.

Pentru infectiile picioarelor, se recomanda spalarea şi uscarea picioarelor, in special interdigital, inainte de aplicarea cremei.

Durata tratamentului variaza in functie de severitatea infectiei şi localizarea acesteia.

Pentru a asigura o vindecare completa, tratamentul trebuie continuat conform indicatiilor; durata tratamentului este:

  • micoze cutanate, inclusiv piciorul atletului: 3-4 saptamani.
  • eritrasma: 2-4 saptamani.
  • pitiriazis versicolor: 1-3 saptamani.
  • vulvita şi balanita candidozica: 1-2 saptamani.

Pacientii trebuie sa se adreseze medicului daca simptomatologia nu se amelioreaza dupa 4 saptamani de tratament.

Prosoapele, imbracamintea, şosetele care vin in contact cu zonele de piele afectata trebuie schimbate zilnic. Aceste masuri simple vor imbunatati evolutia pozitiva a tratamentului şi previn transmiterea infectiei la alte zone de piele de pe corp şi la alti oameni.

Daca utilizati mai mult Clotrimazol Atb decat trebuie

Indepartati medicamentul prin spalarea zonei respective. In cazul ingestiei orale accidentale adresati- va medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de primire urgente al celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Clotrimazol Atb

Daca ati uitat sa utilizati o doza, administrati-o imediat ce v-ati amintit. Totuşi, daca este timpul pentru administrarea urmatoarei doze, utilizati-o doar pe aceasta. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Clotrimazol Atb

Daca incetati sa utilizati Clotrimazol Atb mai devreme decat este recomandat, este posibil ca afectiunea dumneavoastra sa reapara sau sa nu se vindece complet.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clotrimazol Atb poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

  • reactii de hipersensibilitate (sincope, tensiune arteriala mica, dificultate in respiratie, urticarie).
  • vezicule, inroşire, edem, mancarimi, iritatii, senzatie de intepatura, senzatie de arsura,
  • durere minora (jena), fisuri ale pielii, eruptie trecatoare pe

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478 – RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: + 4 0213 163 497

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Clotrimazol Atb 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati Clotrimazol Atb dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. A se utiliza in cel mult 16 saptamani dupa prima deschidere a tubului.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce contine Clotrimazol Atb

  • Substanta activa este Un gram crema contine clotrimazol 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: octildodecanol, alcool cetostearilic, cetilpalmitat, stearat de sorbitan, polisorbat 60, alcool benzilic, apa purificata.

Cum arata Clotrimazol Atb şi continutul ambalajului

Clotrimazol Atb se prezinta sub forma de crema omogena de culoare alba pana la alb-galbuie. Este disponibil in cutii cu un tub din aluminiu care contine 15 g, 35 g, 20 g sau 30 g crema.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Antibiotice SA

Str.Valea Lupului nr.1, 707410 Iaşi, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Mai 2021.

Denumire comerciala CLOTRIMAZOL ATB 10 mg/g
DCI CLOTRIMAZOLUM
Forma farmaceutica CREMA
Concentratia 10mg/g
Cod ATC D01AC01
Actiune terapeutica ANTIFUNGICE PENTRU UZ TOPIC DERIVATI DE IMIDAZOL SI TRIAZOL
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 1 tub Al x 15 g
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani-dupa ambalarea pentru comercializare;16 saptamani-dupa prima deschidere a tubului
Cod CIM W01378001
Firma / tara producatoare APP ANTIBIOTICE SA - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP ANTIBIOTICE SA - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 2116/2009/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale