Codamin

Codeina poate fi utilizata o perioada scurta de timp la adolescenti cu varsta peste 12 ani, pentru ameliorarea durerilor moderate, care nu sunt ameliorate de alte analgezice, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul administrate singure.

Ce este Codamin P şi pentru ce se utilizeaza

Codamin P este un medicament pentru combaterea durerii, cu administrare orala, disponibil fara prescriptie medicala, fiind o combinatie de trei substante active: codeina (sub forma de codeina fosfat hemihidrat) – are efect moderat de combatere a durerii prin actiune centrala, paracetamol – are efect de combatere a durerii şi febrei şi cafeina – are actiune uşoara de stimulare psihomotorie prin mecanism central şi proprietati antimigrenoase.

Acest medicament contine codeina. Codeina apartine unei clase de medicamente denumita analgezice opioide, care amelioreaza durerea prin actiunea lor. Poate fi utilizata singura sau in asociere cu alte analgezice, cum este paracetamolul.

Codamin P este indicat pentru tratamentul durerilor de intensitate uşoara pana la moderata, incluzand diferite tipuri de dureri de cap cum sunt durerile de cap de tip migrena, durerile de cap cu caracter constrictiv, dureri dentare, dureri la nivelul sinusurilor, dureri la nivelul urechii, nevralgii şi dismenoree. Codamin P este indicat şi pentru tratamentul starilor febrile, al durerilor de gat, precum şi pentru ameliorarea simptomelor din raceala şi gripa.

Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Codamin P

Nu luati Codamin P

  • daca sunteti alergic la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
  • daca aveti insuficienta hepatica severa, insuficienta respiratorie, creşterea secretiilor la nivelul plamanilor (hipersecretie traheo-bronşica), criza de astm bronşic, ati suferit recent interventii chirurgicale la nivelul cailor biliare (codeina creşte presiunea la nivelul cailor biliare).
  • pentru ameliorarea durerii la copii şi adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani) dupa indepartarea amigdalelor sau a vegetatiilor adenoide (polipilor) pentru tratamentul sindromului de apnee obstructiva in somn.
  • daca ştiti ca metabolizati foarte repede codeina la morfina.
  • daca alaptati.

Copiii cu varsta sub 12 ani nu trebuie sa utilizeze Codamin P.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Codamin P, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

  • daca aveti insuficienta renala severa, hipotiroidism (glanda tiroida nu functioneaza bine), creştere in volum a prostatei sau stricturi uretrale (obstructie la nivelul cailor de eliminare a urinii);
  • daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune intracraniana, abdomen acut sau traumatism cranian;
  • daca sunteti in varsta sau cu debilitati;
  • atentionare pentru sportivi: Codamin P poate pozitiva rezultatele testelor antidoping.

Codeina este transformata in morfina de catre o enzima de la nivelul ficatului. Morfina este o substanta care determina ameliorarea durerii. Anumite persoane au o alta varianta a acestei enzime, iar acest fapt le poate afecta in diferite moduri. La unele persoane nu se produce morfina sau se produce in cantitati foarte mici şi nu va aparea o ameliorare suficienta a durerii. Alte persoane sunt mai predispuse la aparitia de reactii adverse grave, din cauza ca se produce o cantitate foarte mare de morfina. Daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, trebuie sa opriti administrarea acestui medicament şi sa va adresati imediat unui medic: frecventa scazuta a respiratiilor sau respiratie superficiala, confuzie, somnolenta, pupile mici, senzatie sau stare de rau, constipatie, lipsa poftei de mancare.

Copii şi adolescenti

Utilizarea la copii şi adolescenti dupa interventii chirurgicale

Codeina nu trebuie utilizata pentru ameliorarea durerii la copii şi adolescenti dupa indepartarea amigdalelor sau vegetatiilor adenoide (polipilor) pentru tratamentul sindromului de apnee obstructiva in somn.

Utilizarea la copii cu probleme cu respiratia

Codeina nu este recomandata la copiii cu probleme cu respiratia, deoarece simptomele toxicitatii la morfina pot fi mai grave la aceşti copii.

Codamin P impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Utilizarea concomitenta a Codamin P si medicamente sedative, cum sunt benzodiazepine sau medicamentele asociate, creste riscul de somnolenta, dificultati de respiratie (depresie respiratorie), coma si pot pune viata in pericol. Din acest motiv, utilizarea concomitenta trebuie luata in considerare numai atunci cand alte optiuni de tratament nu sunt posibile.

Cu toate acestea, daca medicul dumneavoastra prescrie Codamin P impreuna cu medicamente sedative, doza si durata tratamentului concomitent trebuie sa fie limitate de catre medicul dumneavoastra.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra despre toate medicamentele sedative pe care le luati si sa urmati cu atentie recomandarile medicului dumneavoastra. Ar putea fi util sa informati prietenii sau rudele sa cunoasca semnele si simptomele mentionate mai sus. Adresati-va medicului dumneavoastra atunci cand aveti astfel de simptome.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Codamin P daca luati:

  • medicamente pentru depresie (numite inhibitori de monoaminooxidaza);
  • medicamente pentru subtierea sangelui numite anticoagulante (warfarina);
  • medicamente care induc enzimele hepatice (intrebati medicul dumneavoastra care sunt acestea);
  • unele medicamente numite barbiturice (medicamente pentru somn) sau primidona (utilizata pentru tratamentul convulsiilor);
  • metoclopramida şi domperidona;
  • colestiramina;
  • nalbufina, buprenorfina, pentazocina;
  • medicamente cu actiune de deprimare a SNC;
  • medicamente numite anticolinergice;
  • bupropion, cimetidina, fluoxetina, paroxetina, chinidina şi ritonavir;
  • loperamida, pectina, kaolin (medicamente antidiareice).

Codamin P impreuna cu alimente şi bauturi

Codamin P trebuie luat cu apa.

Alcoolul etilic creşte riscul de hepatotoxicitate al Codamin P; nu trebuie sa consumati alcool etilic in timpul tratamentului cu Codamin P.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Deoarece contine codeina, Codamin P nu trebuie utilizat in timpul sarcinii. Nu luati codeina in timpul alaptarii. Codeina şi morfina trec in laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Datorita sedarii şi scaderii reactivitatii reflexe, Codamin P poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. De aceea, trebuie sa fiti atenti daca luati Codamin P şi conduceti vehicule sau folositi utilaje.

Cum sa luati Codamin P

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti, varstnici

In functie de indicatia terapeutica, doza recomandata este de 1 - 2 comprimate Codamin P; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4 – 6 ore. Nu trebuie depaşita doza maxima zilnica de 7 comprimate Codamin P.

Comprimatele trebuie administrate cu un pahar de apa sau cu alte lichide.

Adolescentii cu varsta de 12 ani sau peste trebuie sa ia 1 - 2 comprimate Codamin P la fiecare 6 ore, dupa cum este necesar. Nu luati mai mult de 7 comprimate Codamin P intr-un interval de 24 ore.

Acest medicament nu trebuie administrat mai mult de 3 zile. Daca durerea nu se amelioreaza dupa 3 zile, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a fi sfatuit.

Codamin P nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 12 ani, din cauza riscului de aparitie a problemelor severe cu respiratia.

Daca luati mai mult Codamin P decat trebuie

Daca luati mai mult decat trebuie din Codamin P adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati Codamin P

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

La dozele recomandate, reactiile adverse determinate de paracetamol sunt rare şi moderate, aparand in special cand se utilizeaza doze mari de medicament.

Totuşi, s-au raportat reactii hematologice (la nivelul sangelui), incluzand leucopenie (scaderea numarului celulelor albe), neutropenie (scaderea numarului anumitor celule albe), pancitopenie (scaderea numarului tuturor celulelor din sange) şi agranulocitoza.

Ocazional, pot sa apara greata, varsaturi, transpiratii, congestia brusca a fetei, dureri de cap, vertij, senzatie de uscaciune a mucoasei bucale, tulburari de vedere sau vedere dubla, ameteli, batai cardiace rapide, palpitatii, scaderea tensiunii arteriale la ridicarea in picioare, reactii alergice (eruptii cutanate, mancarimi, edem la nivelul fetei) şi dificultati in urinare (usturimi la urinare, urinari frecvente), spasm la nivelul cailor urinare sau biliare.

Rareori s-au raportat halucinatii, agitatie şi modificari de dispozitie, scaderea libidoului sau a functiei sexuale, crampe la nivelul stomacului.

Au fost raportate cazuri foarte rare de reactii cutanate grave.

Utilizarea codeinei in doze mari, in special la copii, poate determina excitatie psihomotorie şi convulsii. Tratamentul prelungit cu doze mari de codeina creşte riscul de dependenta şi de sindrom de abstinenta la intreruperea brusca a medicatiei.

Cafeina in doze mari poate determina agitatie, insomnie, palpitatii, tremor, nervozitate şi iritabilitate.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Codamin P

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Codamin P

  • Substantele active sunt paracetamolul, cafeina şi codeina. Fiecare comprimat contine paracetamol 400 mg, cafeina anhidra 23 mg şi fosfat de codeina hemihidrat 15 mg.
  • Celelalte componente sunt: amidon pregelatinizat, celuloza microcristalina, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic, povidona, croscarmeloza sodica.

Cum arata Codamin P şi continutul ambalajului

Codamin P se prezinta sub forma de comprimate in forma de discuri, de culoare alba sau aproape alba, avand inscriptionate pe una dintre fete CODAMIN P.

Codamin P este disponibil in cutie cu 2 blistere din Al/PVC opaca alba sau Al/PVC-PVDC opaca alba a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Terapia SA

Str. Fabricii Nr.124, Cluj-Napoca, Judetul Cluj, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in decembrie 2019.

Denumire comerciala CODAMIN P
DCI COMBINATII
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia  
Cod ATC N02BE51
Actiune terapeutica ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE ANILIDE (INCLUSIV COMBINATII)
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 2 blist. din folie Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W12476001
Firma / tara producatoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9561/2016/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.