Colchicina

Colchicina Biofarm contine substanta activa colchicina, care apartine grupului de medicamente antigutoase si care nu modifica metabolismul acidului uric. Colchicina are actiune antiinflamatorie specifica in criza acuta de guta. De asemenea, se administreaza in profilaxia crizelor acute de guta la pacientii cu guta cronica, atunci cand se incepe un tratament hipouricemiant.

Cuprins

Colchicina

Ce este Colchicina Biofarm şi pentru ce se utilizeaza

Colchicina Biofarm contine substanta activa colchicina, care apartine grupului de medicamente antigutoase si care nu modifica metabolismul acidului uric.

Colchicina are actiune antiinflamatorie specifica in criza acuta de guta. De asemenea, se administreaza in profilaxia crizelor acute de guta la pacientii cu guta cronica, atunci cand se incepe un tratament hipouricemiant.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Colchicina Biofarm

Nu luati Colchicina Biofarm

  • daca sunteti alergic la colchicina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca aveti insuficienta renala severa, insuficienta hepatica severa

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Colchicina Biofarm, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului, daca:

-aveti insuficienta renala şi/sau hepatica uşoara-moderata;

-aveti insuficienta cardiaca;

-aveti afectiuni gastrointestinale;

-aveti deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza;

-aveti intoleranta la galactoza.

Colchicina Biofarm impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu se recomanda asocierea cu ciclosporina, fenilbutazona, deprimantele maduvei hematopoietice, citostaticele, alcoolul etilic şi medicamentele cu risc de a produce hemoragii.

Colchicina Biofarm impreuna cu alimente şi bauturi

Eficacitatea colchicinei poate fi influentata de bauturile alcoolice. Este indicata respectarea stricta a regimului dietetic recomandat pentru guta.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Colchicina Biofarm este contraindicata in timpul sarcinii.

Deoarece colchicina trece in laptele matern nu se recomanda administrarea produsului in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Colchicina Biofarm nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Colchicina Biofarm contine lactoza monohidrat

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Colchicina Biofarm

Luati intotdeauna Cochicina Biofarm exact aşa cum v-a recomandat medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze şi mod de administrare

Criza acuta de guta

Este necesara instituirea cat mai rapida a tratamentului.

In prima zi se administreaza o doza de 3 comprimate Colchicina Biofarm (3 mg colchicina) repartizata in 3 prize; in ziua a doua şi a treia doza este de 2 comprimate Colchicina Biofarm (2 mg colchicina) repartizata in 2 prize (dimineata şi seara); din ziua a patra doza de intretinere este de 1 comprimat Colchicina Biofarm (1 mg colchicina) administrat seara.

La nevoie se pot folosi doze mai mari, divizate in mai multe prize, de exemplu ½ comprimat Colchicina Biofarm (0,5 mg colchicina) din 2 in 2 ore, pana la disparitia durerii sau la aparitia fenomenelor dispeptice care impun intreruperea tratamentului. Se recomanda sa nu se depaşeasca 6 comprimate Colchicina Biofarm (6 mg colchicina) pe zi.

Profilaxia crizei acute

Doza recomandata este de 1 comprimat Colchicina Biofarm (1 mg colchicina) pe zi, administrat timp de cateva luni (3-6), cu pauze de 10-15 zile; eventual, se poate folosi regimul fara pauze, cu doza de ½ -1 comprimat Colchicina Biofarm (0,5 - 1 mg colchicina), zilnic sau la 2 zile, in functie de severitatea sindromului.

Daca luati mai mult Colchicina Biofarm decat trebuie

Pot sa apara greata, varsaturi, diaree cu sange, dureri abdominale sau pierderea cunoştintei; tulburari ale celulelor din sange (creşterea, apoi scaderea numarului celulelor albe, scaderea plachetelor sangvine); respiratie rapida, superficiala; caderea parului (din ziua a zecea); afectarea rinichilor, cu scaderea cantitatii de urina şi aparitia de sange in urina; evolutia poate fi grava, pana la deces.

Daca ati luat din greşeala mai mult decat trebuie din Colchicina Biofarm, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra sau celui mai apropiat spital.

Daca, deşi dumneavoastra considerati ca ati respectat dozele recomandate de medic, constatati ca apar manifestari ca cele descrise mai sus, intrerupeti utilizarea de Colchicina Biofarm şi adresati-va de urgenta medicului.

Daca uitati sa luati Colchicina Biofarm

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Colchicina Biofarm

Medicul dumneavoastra va stabili durata tratamentului şi dozele potrivite pentru dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, Colchicina Biofarm poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente: foarte frecvente (care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10), frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti), mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti), rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti), foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari hematologice si limfatice

Mai putin frecvente: deprimarea maduvei hematopoietice cu agranulocitoza, trombocitopenie şi anemie aplastica.

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: greata, varsaturi, diaree.

Tulburari ale sistemului nervos

Rare: nevrite periferice.

Foarte rare: tulburari neuromiopatice reversibile la intreruperea tratamentului.

Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente: alopecie.

Foarte rare: urticarie, eruptii cutante morbiliforme.

Tulburari ale aparatului genital

Foarte rare: azoospermie.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Colchicina Biofarm 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa „Data expirarii”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Colchicina Biofarm

  • Substanta activa este colchicina. Fiecare comprimat contine colchicina 1
  • Celelalte componente (excipienti) sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, metilceluloza, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu

Cum arata Colchicina Biofarm şi continutul ambalajului

Colchicina Biofarm se prezinta sub forma de comprimate lenticulare cu margini netede, de culoare alba sau aproape alba.

Este disponibil in cutie cu 2 blistere Al/PVC a cate 20 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

SC BIOFARM SA

Str. Logofatul Tautu Nr. 99, Sector 3, Bucureşti, Romania Telefon: 021 30.10.600

Fax: 021 30.10.605

E-mail: office@biofarm.ro

Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2016.

Denumire comerciala COLCHICINA 1 mg
DCI COLCHICINUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 1mg
Cod ATC M04AC01
Actiune terapeutica ANTIGUTOASE MED.CARE NU MODIFICA METABOLISMUL ACIDULUI URIC
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 2 blist. Al/PVC x 20 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W01429002
Firma / tara producatoare APP BIOFARM S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP BIOFARM S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 8817/2016/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.