Dicarbocalm

Dicarbocalm este indicat pentru tratamentul simptomatic al manifestarilor dureroase din afectiunile eso-gastro-duodenale care evolueaza cu hiperaciditate. Daca nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Cuprins

Dicarbocalm

Ce este Dicarbocalm şi pentru ce se utilizeaza 

Acest medicament face parte dintr-o grupa farmacoterapeutica numita: antiacide, combinatii cu compuşi de aluminiu, calciu şi magneziu.

Dicarbocalm este indicat pentru tratamentul simptomatic al manifestarilor dureroase din afectiunile eso-gastro-duodenale care evolueaza cu hiperaciditate.

Daca nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Dicarbocalm

Nu luati Dicarbocalm:

  • daca sunteti alergic la carbonat de calciu, carbonat de magneziu sau trisilicat de magneziu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
  • daca aveti insuficienta renala severa (din cauza sarurilor de magneziu continute in Dicarbocalm)
  • daca aveti o crestere a nivelului de calciu in sange
  • daca aveti o crestere a cantitatii de calciu eliminata in urina
  • daca aveti calculi la nivelul rinichilor
  • daca luati concomitent medicamente digitalice (utilizate pentru afectiuni ale inimii)
  • daca aveti sarcoidoza (o boala inflamatorie a plamanilor).

Atentionari si precautii

  • Inainte sa luati Dicarbocalm, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:daca aveti insuficienta renala cronica 
  • daca aveti antecendente de calculi la nivelul rinichilor
  • daca aveti insuficienta cardiaca (o afectiune a inimii)

Copii

Se recomanda supravegherea medicala pentru utilizarea Dicarbocalm la copii.

Dicarbocalm impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

S-au raportat interactiuni cu alte medicamente administrate oral. S-a constatat o scadere a absorbtiei digestive a medicamentelor administrate concomitent. De aceea, se prefera administrarea Dicarbocalm dupa o pauza de cel putin 2 ore de la administrarea celorlalte medicamente.

In special, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist daca luati:

  • medicamente digitalice (utilizate pentru afectiuni ale inimii): Acest medicament nu trebuie administrat impreuna cu medicamente digitalice din cauza riscului crescut de aritmie cardiaca.
  • medicamente care contin fier Administrarea acestui medicament impreuna cu medicamente care contin fier trebuie evitata din cauza scaderii absorbtiei acestor Medicamentele care contin fier trebuie luate dupa 2 pana la 3 ore de la administrarea Dicarbocalm.
  • medicamente care contin etidronat (utilizate penru probleme ale oaselor): administrarea acestui medicament impreuna cu medicamente care contin etidronat trebuie evitata din cauza scaderii absorbtiei acestor Medicamentele care contin etidronat trebuie luate dupa 2 pana la 3 ore de la administrarea de calciu.
  • fenitoina: adminstrarea acestui medicament impreuna cu fenitoina trebuie evitata din cauza scaderii concentratiei plasmatice a acestora.
  • tetracicline: administrarea acestui medicament impreuna cu tetracicline trebuie evitata din cauza scaderii absorbtiei acestor medicamente. Tetraciclinele trebuie luate dupa 2 pana la 3 ore de la administrarea Dicarbocalm.
  • vitamina D: absorbtia calciului este crescuta de vitamina D.
  • blocante ale canalelor de calciu: administrarea de doze mari de calciu poate reduce efectul blocantelor canalelor de calciu.
  • alcool: consumul excesiv de alcool poate reduce absorbtia
  • nicotina si produse care contin tutun: consumul de nicotina poate reduce absorbtia calciului
  • fibre: fibrele pot modifica absorbtia intestinala a calciului
  • cafeina: consumul excesiv de cafeina poate reduce absorbtia calciului.

Nu se recomanda asocierea cu chinidina, deoarece creşte concentratia plasmatica a chinidinei şi riscul de supradozaj, prin scaderea excretiei renale a chinidinei (prin alcalinizarea urinii).

Se recomanda prudenta in cazul asocierii cu indometacina, bifosfonati, digitalice, saruri de fier, lincomicina, nitrofurantoina, dexametazona (scade absorbtia lor digestiva daca se administreaza simultan cu antiacidele, de aceea se vor administra la distanta unele de altele).

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Dicarbocalm se administreaza in timpul sarcinii şi alaptarii dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Dicarbocalm trebuie administrat in timpul sarcinii sau alaptarii numai la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Dicarbocalm nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Dicarbocalm contine zahar

Acest medicament contine zahar 717,4 mg.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. Poate dauna dintilor.

In cazul administrarii la diabetici se va tine cont de continutul in zahar.

Cum sa luati Dicarbocalm 

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala recomandata este de 3 - 4 comprimate masticabile Dicarbocalm pe zi, administrate oral. Comprimatele se sfarama sau se lasa sa se dizolve in cavitatea bucala.

Se administreaza dupa masa sau in faza dureroasa.

Daca luati mai mult Dicarbocalm decat trebuie

In caz de supradozaj poate sa apara crestere a aciditatii gastrice, crestere a concentratiei calciului in sange, diaree, greata, varsaturi, constipatie, scaderea poftei de mancare, senzatie exagerata de sete, somnolenta, tulburari de ritm ale inimii si slabiciune musculara.

Se intrerupe administrarea Dicarbocalm şi se instituie tratament simptomatic şi de sustinere a functiilor vitale.

Daca uitati sa luati Dicarbocalm

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Au fost observate urmatoarele reactii adverse:

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

  • hipercalcemie (crestere a concentratiei calciului din sange) cu risc de insuficienta renala şi nefrocalcinoza (calculi la nivelul rinichilor)
  • tulburari gastro-intestinale, dureri la nivelul abdomenului
  • diaree

Administrat in doze mari timp indelungat poate determina dureri la nivelul abdomenului superior si fenomene de hiperaciditate prin rebound secretor.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Dicarbocalm

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Dicarbocalm

  • Substantele active sunt: carbonat de calciu 489 mg, carbonat de magneziu 11 mg şi trisilicat de magneziu 6 mg
  • Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, croscarmeloza sodica 900-1600 CP, povidona K 30, zahar, talc, ulei de menta.

Cum arata Dicarbocalm si continutul ambalajului

Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate masticabile Cutie cu 3 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate masticabile

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

OPELLA HEALTHCARE  ROMANIA SRL

Str. Gara Herastrau, nr. 4, Cladirea B, etajul 9 Sector 2, Bucuresti, Romania

Fabricantul

S.C. ZENTIVA S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50 Sector 3, Bucureşti, Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

Sanofi Romania SRL

Tel: + 40 21 317 31 36

Acest prospect a fost revizuit in Iunie, 2021.

Denumire comerciala DICARBOCALM
DCI COMBINATII
Forma farmaceutica COMPR. MAST.
Concentratia  
Cod ATC A02AD01
Actiune terapeutica ANTIACIDE COMBINATII SI COMPLEXE DE AL, CA SI MG
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr. mast.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W65276003
Firma / tara producatoare APP ZENTIVA S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP SANOFI ROMANIA SRL - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12158/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.