Dilatan

Acest medicament este destinat utilizarii la adulti, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere in piept cauzata de boala coronariana).

Cuprins

 

Ce este Dilatan MR şi pentru ce se utilizeaza

Acest medicament este destinat utilizarii la adulti, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere in piept cauzata de boala coronariana).

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Dilatan MR

Nu utilizati Dilatan MR

  • daca sunteti alergic la trimetazidina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
  • daca aveti boala Parkinson: boala a creierului care afecteaza mişcarile (tremuraturi, pozitie rigida, mişcari incetinite şi mers tarşait şi dezechilibrat)
  • daca aveti probleme severe ale rinichilor.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Dilatan MR, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament nu constituie un tratament curativ pentru crizele de angina pectorala şi nici nu este indicat ca tratament initial pentru angina instabila sau infarctul miocardic acut.

In cazul crizelor de angina pectorala, adresati-va medicului dumneavoastra. Poate fi necesara efectuarea unor teste, iar tratamentul dumneavoastra poate fi modificat.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti vreo nelamurire.

Acest medicament poate provoca sau inrautati simptome cum sunt: tremuraturi, pozitie rigida, mişcari incetinite, mers tarşait şi dezechilibrat, in special la pacientii varstnici; aceste simptome trebuie investigate şi raportate medicului dumneavoastra, care poate sa reevalueze tratamentul.

Copii şi adolescenti

Dilatan MR nu este recomandat copiilor şi adolescentilor cu varsta sub 18 ani.

Dilatan MR impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Pana in prezent, nu au fost raportate interactiuni cu alte medicamente.

Dilatan MR impreuna cu alimente şi bauturi

Vezi pct. 3 Cum sa utilizati Dilatan MR.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Este de preferat sa nu utilizati acest medicament in timpul sarcinii. Daca descoperiti ca sunteti gravida in timp ce utilizati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece numai acesta poate aprecia necesitatea continuarii tratamentului.

In absenta datelor privind eliminarea medicamentului in lapte, nu este recomandata alaptarea in timpul tratamentului.

Daca sunteti gravida sau daca alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament va poate face sa va simtiti ametit şi somnolent, ceea ce va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Cum sa utilizati Dilatan MR

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata de Dilatan MR 35 mg este un comprimat de doua ori pe zi, in timpul meselor, dimineata şi seara.

Daca aveti probleme cu rinichii sau daca aveti varsta peste 75 de ani, medicul dumneavoastra va poate modifica doza recomandata.

Daca utilizati mai mult Dilatan MR decat trebuie

Daca ati utilizat in mod accidental mai multe comprimate din Dilatan MR decat vi s-a recomandat, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca uitati sa utilizati Dilatan MR

Luati doza urmatoare conform schemei obişnuite. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

Ameteli, durere de cap, dureri abdominale, diaree, indigestie, greata, varsaturi, eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, urticarie şi senzatie de slabiciune.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

Batai rapide sau neregulate ale inimii (numite şi palpitatii), batai suplimentare ale inimii, batai accelerate ale inimii, scadere brusca a tensiunii arteriale la ridicarea in picioare care poate produce ameteli, senzatie de confuzie sau leşin, stare generala de rau, ameteli, caderi, inroşire trecatoare la nivelul fetei şi gatului.

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

Simptome extrapiramidale (mişcari neobişnuite, inclusiv tremuraturi şi scuturare a mainilor şi degetelor, mişcari de rasucire a corpului, mers tarşait, intepenire a mainilor şi picioarelor), de obicei reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Tulburari ale somnului (dificultati de adormire, somnolenta), constipatie, eruptii generalizate grave pe piele (pielea devine roşie şi apar vezicule), umflare a fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului care poate provoca dificultati la inghitire sau la respiratie.

Scadere severa a numarului de celule albe din sange, care face mai posibile infectiile, reducere a trombocitelor din sange, fapt care determina creşterea riscului de sangerare sau invinetire.

O boala a ficatului (greata, varsaturi, pierdere a poftei de mancare, senzatie generala de rau, febra, mancarimi, ingalbenire a pielii şi a albului ochilor, materii fecale deschise la culoare, urina inchisa la culoare).

Alte reactii adverse au aparut la un numar foarte mic de persoane, dar frecventa lor exacta nu este cunoscuta: senzatie de invartire (vertij).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare la Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania.

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478 – RO

Tel:+4 0757 117 259

Fax:+4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Dilatan MR

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Dilatan MR

  • Substanta activa este diclorhidratul de trimetazidina. Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine diclorhidrat de trimetazidina 35
  • Celelalte componente sunt: - nucleu: hipromeloza E 4M CRceluloza microcristalina PH 101, povidona K 30, dioxid de siliciu coloidal anhidrustearat de magneziu; film: Opadry II 85F 24190 roz [macrogol 3350, talc, alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), Ponceau 4R (E 124), galben amurg (E 110), galben de chinolina (E 104)].

Cum arata Dilatan MR şi continutul ambalajului

Comprimate acoperite cu un film uniform, omogen, de culoare roz, cu suprafata convexa şi margini intacte.

Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita Cutie cu 6 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Aprilie, 2021.

Denumire comerciala DILATAN MR 35 mg
DCI TRIMETAZIDINUM
Forma farmaceutica COMPR. CU ELIB. PREL.
Concentratia 35mg
Cod ATC C01EB15
Actiune terapeutica ALTE MEDICAMENTE PENTRU AFECTIUNI CARDIACE ALTE MEDICAMENTE PENTRU AFECTIUNI CARDIACE
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 3 blist. PVC-PE-PVDC/Al x 10 compr. elib. prel.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 1 an
Cod CIM W42406001
Firma / tara producatoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12284/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.