Doxiciclina

Doxiciclina face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de antibacteriene pentru uz sistemic, tetracicline. Doxiciclina Atb este utilizata pentru a trata infectiile bacteriene, incluzand pneumonie şi alte infectii ale tractului respirator, infectii ORL, acnee, infectii ale pielii, infectii de la nivel genital şi urinar şi infectii la nivelul ochiului.

Cuprins

Doxiciclina

CE ESTE DOXICICLINA ATB ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 Doxiciclina face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de antibacteriene pentru uz sistemic, tetracicline. Doxiciclina Atb este utilizata pentru a trata infectiile bacteriene, incluzand pneumonie şi alte infectii ale tractului respirator, infectii ORL, acnee, infectii ale pielii, infectii de la nivel genital şi urinar şi infectii la nivelul ochiului.

Doxiciclina Atb mai poate fi utilizata in boala Lyme, in ornitoza, trahom, holera, tifos exantematic, febra Q, dizenterie.

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.

CE TREBUIE SA ŞTIŢI INAINTE SA LUAŢI DOXICICLINA ATB

Nu utilizati Doxiciclina Atb:

  • daca sunteti alergic la tetracicline sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Semnele unei reactii alergice pot include eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, umflarea fetei, buzelor, gatului (angioedem), dificultate in respiratie; in caz de alergie, intrerupeti utilizarea medicamentului şi anuntati-l pe medicul dumneavoastra;
  • daca sunteti gravida sau alaptati;
  • la copii cu varsta sub 12

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Doxiciclina Atb, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aveti grija deosebita cand utilizati doxiciclina:

  • daca aveti afectiuni grave la nivelul ficatului sau rinichilor;
  • daca aveti diabet zaharat;
  • daca suferiti de reactii alergice la orice medicament sau orice alt tip de alergie;
  • daca trebuie sa urmati un tratament cu doxiciclina pe termen lung, este necesara evaluarea periodica a functiei renale, hepatice şi efectuarea de teste sanguine;
  • daca aveti miastenia gravis sau lupus eritematos sistemic;
  • daca aveti infectii cu streptococi beta-hemolitici de grup A;
  • daca in urma tratamentului pe termen lung cu doxiciclina observati bombarea fontanelelor la copii sau semne de hipertensiune intracraniana (dureri de cap, tulburari de vedere), intrerupeti utilizarea de doxiciclina;
  • daca vi se efectueaza teste de determinare a glucozei urinare;
  • daca tratamentul este de lunga durata, deoarece exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice. Suprainfectia cu stafilococ la nivel intestinal poate ameninta viata.

In timpul tratamentului cu doxiciclina, trebuie sa evitati expunerea prelungita la soare sau raze UV artificiale, deoarece pot sa apara reactii alergice la nivelul pielii (reactii de fotosensibilizare).

Doxiciclina scade eficacitatea contraceptivelor orale. Folositi o alta metoda contraceptiva pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite (vezi şi subpunctul Doxiciclina Atb impreuna cu alte medicamente).

La copii, doxiciclina poate determina colorarea in galben sau brun a dintilor sau afectarea smaltului dentar (vezi şi punctul Reactii adverse posibile).

Doxiciclina Atb impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Daca luati acest medicament impreuna cu altele, se poate modifica modul lor de actiune.

In special, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • alte antibiotice (medicamente pentru tratamentul infectiilor);
  • anticoagulante orale (medicamente care subtiaza sangele);
  • medicamente contraceptive (pilulele),caz in care, in timpul şi pana la 7 zile dupa tratamentul cu doxiciclina trebuie sa utilizati masuri contraceptive suplimentare, cum este utilizarea prezervativului;
  • retinoizi (derivati de vitamina A);
  • glicozide digitalice, cum este digoxina;
  • didanosina;
  • quinapril;
  • fenitoina, carbamazepina, barbiturice;
  • sulfoniluree şi insulina.

Absorbtia doxiciclinei din tractul gastro-intestinal este scazuta de ionii bi- sau trivalenti, cum sunt cei de aluminiu, magneziu (aflat, de exemplu, in antiacide), calciu, produse cu care formeaza chelati neabsorbabili.

Anestezia cu metoxifluran in timpul administrarii de tetracicline poate duce la aparitia nefrotoxicitatii, care poate fi letala.

Doxiciclina poate influenta rezultatul anumitor teste, cum sunt testele de determinare a glucozei (zaharului) in sange sau urina.

Doxiciclina Atb impreuna cu alimente şi bauturi

Absorbtia doxiciclinei nu este influentata semnificativ de prezenta alimentelor, dar este uşor modificata de ingestia de lapte.

Trebuie sa evitati administrarea doxiciclinei impreuna cu alcoolul etilic, deoarece alcoolul etilic ii poate reduce eficacitatea.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

La copii, doxiciclina poate afecta creşterea şi dezvoltarea dintilor. De aceea nu utilizati tetracicline in timpul sarcinii sau alaptarii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Doxiciclina Atb nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

CUM SA LUAŢI DOXICICLINA ATB

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata este de 200 mg doxiciclina pe zi, in prima zi, apoi 100 mg doxiciclina pe zi, in prize unice, dar poate varia in functie de tipul infectiei.

Nu zdrobiti şi nu mestecati capsulele. Inghititi-le intregi, la intervale de timp regulate.

Luati toate dozele prescrise de medicul dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai bine. In caz contrar, infectia poate reaparea.

Daca luati mai mult Doxiciclina Atb decat trebuie

Daca ati luat mai multe capsule decat cele recomandate de medicul dumneavoastra puteti manifesta: greata, varsaturi, dureri abdominale, ulceratii la nivelul gurii, iritatii la nivelul anusului, creşterea tensiunii arteriale intracraniene (la copii). Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati Doxiciclina Atb

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti. Totuşi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Doxiciclina Atb

Exista situatii in care tratamentul cu doxiciclina trebuie sa dureze timp indelungat, de exemplu in acnee, minim 3 luni, in infectiile cu streptococ beta-hemolitic grup A cel putin 10 zile. Informati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a intrerupe tratamentul cu Doxiciclina Atb. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate determina reaparitia infectiei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra daca observati urmatoarele reactii: eruptii trecatoare pe piele, inroşirea pielii, mancarimi, umflaturi, anafilaxie, dureri in piept, inflamatia unei foite care inveleşte inima, agravarea lupusului eritematos sistemic, lipsa poftei de mancare, dificultati la inghitit, dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, ulceratii la nivelul gurii, inflamatii la nivelul mucoasei gurii, mancarimi la nivelul anusului.

In timpul tratamentului de lunga durata, pot sa apara suprainfectii cu Candida albicans.

Doxiciclina poate determina afectiuni renale (toxicitate) şi hepatice (colestaza), precum şi reactii la nivelul sangelui (scaderea numarului de globule roşii, scaderea numarului de trombocite, scaderea numarului de neutrofile şi eozinofile).

Alte reactii adverse: ameteli, dureri de cap, tulburari de vedere. La copii s-a observat bombarea fontanelei. Acest semn dispare dupa intreruperea tratamentului cu doxiciclina. Mai poate sa apara colorarea in brun a dintilor şi afectarea smaltului dentar in cazul administrarii la copii sub 12 ani şi in ultimul trimestru de sarcina. Daca doxiciclina este administrata perioade indelungate de timp, poate produce colorarea maro-neagra a glandei tiroide observata microscopic, fara afectare functionala.

Mai pot sa apara decolorarea unghiilor şi onicoliza. Raportarea reactiilor adverse:

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

CUM SE PASTREAZA DOXICICLINA ATB

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament daca observati semne vizibile de deteriorare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

CONŢINUTUL AMBALAJULUI ŞI ALTE INFORMAŢII

Ce contine Doxiciclina Atb

  • Substanta activa este hiclatul de doxiciclina. O capsula contine doxiciclina 100 mg sub forma de hiclat.
  • Celelalte componente sunt: continutul capsulei - amidon de porumb, talc, stearat de magneziu; capsula - dioxid de titan (E 171), tartrazina (E 102), roşu Allura AC (E 129), albastru stralucitor FCF (E 133), gelatina.

Cum arata Doxiciclina Atb şi continutul ambalajului

Doxiciclina Atb se prezinta sub forma de capsule de forma cilindrica, cu capete emisferice, de culoare ivoriu (corp şi capac), continand o pulbere omogena de culoare galben deschis.

Doxiciclina Atb este ambalata in cutii cu unul, respectiv 100 blistere a cate 10 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Antibiotice SA

Str.Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, Romania

Acest prospect a fost revizuit in iulie 2016.

Denumire comerciala

DOXICICLINA ATB 100 mg

DCI

DOXYCYCLINUM

Forma farmaceutica

CAPS.

Concentratia

100 mg

Cod ATC

J01AA02

Actiune terapeutica

TETRACICLINE TETRACICLINE

Prescriptie

PRF

Ambalaj

Cutie cu 1 blist. PVC/Al x 10 caps.

Volum ambalaj

 

Valabilitate ambalaj

3 ani

Cod CIM

W56642001

Firma / tara producatoare APP

ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA

Firma / tara detinatoare APP

ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA

Nr. / data ambalaj APP

3356/2011/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.