Duspatalin

Duspatalin contine o substanta numita clorhidrat de mebeverina. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumite antispastice care actioneaza la nivelul colonului şi intestinului.

Cuprins

Duspatalin

CE ESTE DUSPATALIN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZA 

Numele acestui medicament este Duspatalin 200 mg, capsule cu eliberare prelungita. Duspatalin contine o substanta numita clorhidrat de mebeverina. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumite antispastice care actioneaza la nivelul colonului şi intestinului.

Intestinul este un tub muscular lung prin care trec alimente pentru a fi digerate. Daca apar spasme la nivelul intestinului şi sunt prea puternice, apar durerile. Acest medicament actioneaza prin ameliorarea spasmelor şi a duderilor.

Pentru ce se utilizeaza Duspatalin

Duspatalin se utilizeaza pentru ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil (SII). Aceste simptome variaza de la persoana la persoana, insa pot include:

  • Dureri şi crampe abdominale
  • Senzatie de balonare şi flatulenta
  • Diaree, constipatie sau o combinatie a acestora
  • Scaune reduse cantitativ, dure, asemanatoare scaunelor de oaie sau sub forma de creion (fecale).

Duspatalin este, de asemenea, utilizat pentru a calma crampele şi durerile abdominale sau intestinale cauzate de alte afectiuni medicale.

INAINTE SA UTILIZAŢI DUSPATALIN

Nu utilizati Duspatalin

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la mebeverina sau la oricare dintre celelalte componente ale Duspatalin (vezi pct. 6).

Nu luati Duspatalin daca cele de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua acest medicament.

Utilizarea altor medicamente

Nu este de aşteptat ca Duspatalin sa afecteze alte medicamente pe care le luati. Cu toate acestea, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau medicamente din plante.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti insarcinata sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

  • Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau ati putea ramane insarcinata. Duspatalin nu este recomandat in timpul Medicul dumneavoastra va poate recomanda intreruperea administrarii Duspatalin, sau inlocuirea lui cu un alt medicament.
  • Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa incepeti alaptarea. Duspatalin nu este recomandat pentru mamele care alapteaza. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa opriti alaptarea sau va poate prescrie un alt medicament daca doriti sa alaptati.
  • Nu exista date clinice privind impactul asupra fertilitatii masculine sau feminine.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este putin probabil ca acest medicament sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

CUM SA UTILIZAŢI DUSPATALIN 

Utilizati intotdeauna Duspatalin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Administrare:

Duspatalin poate fi utilizat de catre adulti şi copii cu varsta peste 10 ani.

Inghititi capsulele intregi, cu un pahar plin cu apa. Nu trebuie sa le zdrobiti sau sa le mestecati. Incercati sa luati capsulele aproximativ la aceeaşi ora in fiecare zi. Acest lucru va va ajuta sa va reamintiti sa le luati.

Cat de mult sa utilizati

Adulti si copii cu varsta peste 10 ani

Doza recomandata este de o capsula Duspatalin 200 mg de doua ori pe zi, o capsula dimineata şi una seara.

Nu administrati Duspatalin la copii cu varsta sub 10 ani.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Duspatalin

Daca ati utilizat mai mult Duspatalin decat trebuie, adresati-va unui medic sau mergeti imediat la  spital. Luati cu dumneavoastra ambalajul medicamentului si acest prospect.

In caz de supradozaj, teoretic, se poate produce creşterea excitabilitatii nervoase. Nu se cunoaşte un antidot specific; se recomanda lavaj gastric şi tratament simptomatic.

Daca uitati sa luati Duspatalin

Daca ati uitat sa luati o capsula de Duspatalin, luati-o imediat ce v-ati amintit. Totuşi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE 

Ca toate medicamentele, Duspatalin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In cazul utilizarii acestui medicament, pot aparea urmatoarele reactii adverse:

Incetati sa luati Duspatalin şi consultati imediat medicul, daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave – este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urenta:

  • Dificultati de respiratie, umflarea fetei, gatului, buzelor, limbii sau a laringelu Este posibil sa aveti o reactie alergica severa (hipersensibilitate) la acest medicament.

Daca manifestati oricare dintre reactiile adverse de mai sus, incetati sa luati Duspatalin şi consultati imediat medicul.

Alte reactii alergice includ:

Puteti manifesta o reactie alergica minora (hipersensibilitate) la medicament: de exemplu, eruptie cutanata, inroşirea pielii insotita de mancarimi.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

CUM SE PASTREAZA DUSPATALIN 

Nu utilizati Duspatalin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. A nu se lasa la vederea şi indemana copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce contine Duspatalin

  • Substanta activa este clorhidrat de mebeverina 200 mg.
  • Celelalte componente sunt: continutul capsulei: stearat de magneziucopolimer acrilat de etil- metacrilat de metil, talc, hipromeloza, copolimer acid metacrilic - acrilat de etil (1:1), triacetat de glicerol; capsula: dioxid de titan (E 171), gelatina; cerneala de inscriptionare: shellac (E 904), oxid negru de fer (E 172), propilenglicol, solutie concentrata de amoniac, hidroxid de potasiu.

Cum arata Duspatalin şi continutul ambalajului

Duspatalin se prezinta sub forma de capsule de culoare alb opac, inscriptionate cu ,,245’’, continand o pulbere granulara de culoare alba pana la aproape alba.

Este disponibil in:

  • Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule cu eliberare prelungita
  • Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 capsule cu eliberare prelungita.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MYLAN HEALTHCARE B.V.

Krijgsman 20, 1186 DM Amstelveen, Olanda

Producator

MYLAN LABORATORIES S.A.S.

Route de Belleville, Lieu dit Maillard, 01400 Chatillon-sur-Chalaronne, Franta

Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2023

Denumire comerciala DUSPATALIN 200 mg
DCI MEBEVERINUM
Forma farmaceutica CAPS. ELIB. PREL.
Concentratia 200mg
Cod ATC A03AA04
Actiune terapeutica MED. PT.TULBURARI INTESTINALE FUNCTIONALE ANTICOLINERGICE DE SINTEZA, ESTERI CU GRUP AMINOTERTIAR
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 3 blist. x 10 caps. elib. prel.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W64562001
Firma / tara producatoare APP MYLAN LABORATORIES S.A.S. - OLANDA
Firma / tara detinatoare APP MYLAN HEALTHCARE B.V. - OLANDA
Nr. / data ambalaj APP 902/2008/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.