Eritromicina Atb

Eritromicina Atb este un antibiotic din clasa macrolide şi este utilizat in tratamentul diferitelor infectii determinate de bacterii sensibile la eritromicina: infectii ale tractului respirator superior (incluzand infectii ORL): sinuzita, otita medie acuta, angine streptococice şi difterice; infectii ale tractului respirator inferior: acutizari ale bronşitelor cronice, pneumonii determinate de pneumococi (ca alternativa la penicilina), micoplasme, chlamidii; infectii cutanate şi ale tesuturilor moi: acnee, antrax, infectii produse de actinomicete, eritrasma.

Eritromicina Atb

Cuprins

Ce este Eritromicina Atb si pentru ce se utilizeaza 

Eritromicina Atb este un antibiotic din clasa macrolide şi este utilizat in tratamentul diferitelor infectii determinate de bacterii sensibile la eritromicina:

  • infectii ale tractului respirator superior (incluzand infectii ORL)sinuzita, otita medie acuta, angine streptococice şi difterice;
  • infectii ale tractului respirator inferior: acutizari ale bronşitelor cronice, pneumonii determinate de pneumococi (ca alternativa la penicilina), micoplasme, chlamidii;
  • infectii cutanate şi ale tesuturilor moi: acnee, antrax, infectii produse de actinomicete, eritrasma;
  • infectii genito-urinare: gonoree (ca alternativa la penicilina), endocervicite chlamidiene, uretrite negonococice, sifilis (in caz de alergie la peniciline), şancru moale;
  • infectii digestive: enterite cu Campylobacter jejuni;
  • prevenirea endocarditelor bacteriene şi a recaderilor reumatismului articular acut la pacientii alergici la betalactamine, conjuctivite chlamidiene, listerioza, infectii cu Legionella pneumophila, tuse convulsiva.

Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Eritromicina Atb

Nu luati Eritromicina Atb:

  • daca sunteti alergic lasubstanta activa, la alte macrolide sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • daca sunteti sub tratament cu cisaprida, astemizol, terfenadina, pimozida, ergotamina, dihidroergotamina.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Eritromicina Atb, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

  • La pacientii cu tulburari cardio-vasculare se recomanda prudenta, eventual monitorizarea electrocardiogramei in cazul utilizarii dozelor mari de Eritromicina Atb. Prelungirea intervalului QT impune intreruperea administrarii.
  • Eritromicina se excreta in principal de catre ficat, astfel se recomanda precautie in administrarea de antibiotice la pacientii cu insuficienta hepatica sau daca se administreaza concomitent medicamente cu potential toxic la nivelul ficatului. A fost raportata rar afectarea ficatului, inclusiv creşterea nivelului seric al enzimelor hepatice şi/sau inflamatie a ficatului, cu sau fara colorarea in galben a pielii sau a albului ochilor, in timpul administrarii
  • A fost raportata colita pseudomembranoasa la aproximativ toate medicamentele antibacteriene, inclusiv macrolide, şi poate varia in severitate de la cazuri uşoare pana la deces. Clostridium difficile asociat diareei trebuie sa fie luat in considerare de toti pacientii care prezinta diaree dupa utilizarea de antibiotice. Este necesara monitorizarea antecedentelor medicale deoarece aparitia Clostridium difficile asociat diareei a fost raportata dupa doua luni de la administrarea medicamentelor antibacteriene.
  • Exista rapoarte care sugereaza ca eritromicina administrata in cantitati adecvate pentru a preveni sifilisul congenital, nu afecteaza fatul. Copiii nascuti de femei tratate in timpul sarcinii cu eritromicina orala pentru sifilis, in stadiul timpuriu, trebuie tratati ulterior cu un regim adecvat de penicilina.
  • Exista rapoarte care precizeaza ca eritromicina poate agrava slabiciunea musculara in cazul pacientilor cu miastenia
  • Eritromicina interfera cu determinarea fluorimetrica a catecolaminelor
  • A fost raportata rabdomioliza, cu sau fara insuficienta renala, la pacientii cu afectare severa carora li s-au administrat eritromicina şi
  • Daca suferiti de astm bronşic şi sunteti sub tratament cu teofilina, monitorizati concentratiile plasmatice ale teofilinei şi urmariti eventuala aparitie a simptomelor caracteristice intoxicatiei cu teofilina (vezi pct. Eritromicina Atb impreuna cu alte medicamente).
  • Daca aveti o boala grava renala (insuficienta renala), este favorizata acumularea unor cantitati excesive de antibiotic cu risc de hipoacuzie tranzitorie; in caz de tratament prelungit se recomanda micşorarea
  • Au fost raportate cazuri de stenoza pilorica hipertrofica infantila, care apare la copii in urma tratamentului cu eritromicina. Parintii trebuie informati sa contacteze medicul daca apare starea de voma sau iritabilitate in timpul hranirii.

Eritromicina Atb impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Adresati-va medicului in conditiile in care mai luati: acenocumarol, alfentanil, astemizol, bromocriptina, carvedilol, cilostazol, ciclosporina, digoxina, dihidroergotamina, disopiramida, ergotamina, hexobarbitona, metilprednisolon, midazolam, omeprazol, fenitoina, chinidina, rifabutina, sildenafil, tacrolimus, terfenadina, teofilina, triazolam, valproat, vinblastina şi antifungice (de exemplu fluconazol, ketoconazol şi itraconazol), cisaprida, astemizol, ebastina, amiodarona, bretilium, antiaritmice, sotalol, vincamina, halofantrina, pentamidina, sultoprida, rifampicina, , carbamazepina, fenobarbital, sunatoare, lovastatina şi simvastatina.

In cazuri rare poate fi redus efectul pilulelor contraceptive in urma administrarii impreuna cu eritromicina. Utilizati in acest caz alte metode contraceptive.

Se recomanda prudenta la administrarea concomitenta a eritromicinei cu terfenadina, astemizol, pimozida şi mizolastina.

Eritromicina antagonizeaza actiunea clindamicinei, lincomicinei şi cloramfenicolului. Acelaşi efect se aplica şi streptomicinei, tetraciclinelor şi colistinei.

S-a observat inhibarea descompunerii eritromicinei in urma administrarii concomitente cu inhibitori de proteaza (indinavir, lopinavir, ritonavir, saquinavir).

Au fost raportate efecte anticoagulante crescute la utilizarea concomitenta de eritromicina şi anticoagulante orale (de exemplu warfarina).

Eritromicina reduce clearance-ul triazolamului, midazolamului şi al benzodiazepinelor inrudite şi creşte efectul farmacologic al acestor benzodiazepine.

Administrarea concomitenta a eritromicinei cu ergotamina şi dihidroergotamina se asociaza cu toxicitate acuta caracterizata prin vasospasm şi ischemie la nivelul sistemului nervos central, a extremitatilor şi a altor tesuturi.

Se recomanda precautie in cazul administrarii concomitente de pimozida şi claritromicina, alte antibiotice macrolide.

Au existat rapoarte de toxicitate a colchicinei dupa comercializare in urma administrarii concomitente a eritromicinei cu colchicina.

La pacientii tratati concomitent cu verapamil, un blocant al canalelor de calciu, au fost observate: hipotensiune arteriala, bradicardie şi acidoza lactica.

Cimetidina poate inhiba metabolismul eritromicinei, ceea ce poate conduce la creşterea concentratiilor plasmatice.

S-a raportat ca eritromicina reduce clearance-ul zopiclonei şi, astfel, poate creşte efectele farmacodinamice ale acestui medicament.

Eritromicina poate afecta rezultatele unor examene de laborator: creşterea falsa a catecolaminelor, 17- hidroxicorticosteroizilor urinari, ALAT (alanin aminotransferaza), scaderea falsa a folatului seric şi estriolului urinar.

Eritromicina Atb impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Eritromicina Atb poate fi administrata impreuna cu alimentele sau pe stomacul gol. Eritromicina Atb accelereaza absorbtia alcoolului.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Studiile observationale la om au raportat malformatii cardiovasculare in timpul sarcinii dupa expunerea la medicamente care contin eritromicina. In timpul sarcinii, administrati eritromicina numai dupa evaluarea atenta a raportului risc fetal/beneficiu matern.

Eritromicina se excreta in laptele matern. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Eritromicina Atb nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum sa luati Eritromicina Atb 

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti, pacienti varstnici cu functie renala normala şi adolescenti: doza recomandata este de 800 mg- 1 g eritromicina (4-5 comprimate Eritromicina Atb 200 mg) pe zi, fractionat la intervale de 8-12 ore; in functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta fara a depaşi 4 g eritromicina pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani: doza recomandata este de 30-50 mg eritromicina/ kg corp şi pe zi, fractionat la 6-8 ore. In functie de severitatea infectiei, doza poate fi crescuta pana la 60-100 mg eritromicina/ kg corp şi pe zi.

La copii cu varsta sub 6 ani se recomanda forme farmaceutice şi concentratii adecvate varstei.

Mod de administrare:

Comprimatele se administreaza oral, in timpul sau inainte de masa şi se inghit intregi, cu un pahar cu apa.

Daca luati mai mult Eritromicina Atb decat trebuie

In cazul supradozarii de Eritromicina Atb poate sa apara ototoxicitate şi hepatotoxicitate.

Intrerupeti administrarea eritromicinei şi adresati-va medicului dumneavoastra sau departamentului de primire urgente. Se va elimina medicamentul prin spalaturi gastrice şi se va administra tratament simptomatic. Hemodializa sau dializa peritoneala nu sunt eficiente.

Nu exista antidot specific.

Daca uitati sa luati Eritromicina Atb

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totuşi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o direct pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Eritromicina Atb

Adresati-va medicului inainte de a intrerupe tratamentul cu Eritromicina Atb. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate determina reaparitia infectiei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse mai putin frecvente: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, pancreatita, anorexie, stenoza pilorica hipertrofica infantila.

Reactii adverse rare: candidoza orala sau vaginala, surditate, zgomote in urechi, creşterea valorilor serice ale transaminazelor (ALAT, ASAT) şi fosfatazei alcaline, eruptii tranzitorii la nivelul pielii, mancarime, urticarie, exantem, angioedem.

Reactii adverse foarte rare: prelungirea intervalului QT, extrasistole ventriculare, torsada varfurilor, bloc atrioventricular, colita pseudomembranoasa, hepatita colestatica (la doze mari), hepatomegalie, insuficienta hepatica, hepatita hepatocelulara, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson şi necroliza epidermica toxica.

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: creşterea numarului anumitor celule ale sangelui numite eozinofile, reactii alergice care variaza de la eruptii cutanate uşoare şi urticarie la anafilaxie, halucinatii, confuzie, convulsii şi ameteala, hipertensiune arteriala, nefrita interstitiala.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca prezentati o reactie adversa grava la nivelul pielii: eruptie pe piele de culoare roşiatica, cu aspect de solzi, cu umflaturi sub piele şi başici (pustuloza exantematica). Frecventa acestei reactii adverse este considerata necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).

S-a folosit urmatoarea conventie pentru exprimarea frecventei:

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane

Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 persoane

Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 persoane

Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478 – RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: + 4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament

Cum se pastreaza Eritromicina Atb 

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati acest medicament daca observati comprimate crapate sau sfaramate.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Eritromicina Atb

  • Substanta activa este eritromicina. Fiecare comprimat contine eritromicina 200 mg (sub forma de propionat de eritromicina).
  • Celelalte componente sunt: povidona, celuloza microcristalina, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu.

Cum arata Eritromicina Atb şi continutul ambalajului

Eritromicina Atb se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba sau aproape alba, rotunde, plate, marcate pe una din fete cu literele ˝PE˝.

Este disponibila in cutii cu 2 blistere şi 150 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, Romania.

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Romania Antibiotice SA

Acest prospect a fost revizuit in iunie 2019.

Denumire comerciala ERITROMICINA ATB 200 mg
DCI ERYTHROMYCINUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 200mg
Cod ATC J01FA01
Actiune terapeutica MACROLIDE, LINCOSAMIDE SI STREPTOGRAMINE MACROLIDE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 2 blist. Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W61210001
Firma / tara producatoare APP ANTIBIOTICE SA - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP ANTIBIOTICE SA - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12037/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.