Flagyl

Flagyl este un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor infectii vaginale determinate de microorganisme sensibile (bacterii, protozoare).

Cuprins

Flagyl

Ce este Flagyl 500 mg şi pentru ce se utilizeaza

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul anumitor infectii vaginale determinate de microorganisme sensibile (bacterii, protozoare).

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Flagyl 500 mg

Nu utilizati Flagyl 500 mg

  • daca sunteti alergica la metronidazol, la alte medicamente din clasa imidazolilor (medicamente inrudite cu metronidazolul) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • daca urmati tratament concomitent cu

Consumul de alcool etilic este contraindicat pe durata tratamentului.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Flagyl 500 mg, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului

  • daca apar tulburari de coordonare a mişcarilor voluntare, ameteli sau Se recomanda sa intrerupeti tratamentul.
  • daca aveti tulburari nervoase severe, cronice sau in evolutie. Se recomanda prudenta in administrarea acestui
  • daca aveti creierul afectat datorita unei afectiuni hepatice (encefalopatie hepatica); administrarea metronidazolului se va face cu grija.
  • in caz de antecedente de tulburari sanguine, tratament cu doze mari şi/sau tratament prelungit; medicul dumneavoastra poate dori sa va controleze periodic numarul de celule albe sanguine, prin teste ale sangelui.
  • in caz de tratament prelungit, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca apar tulburari nervoase (furnicaturi, dificultate in coordonarea mişcarilor, ameteli, convulsii).

Utilizarea acestor ovule concomitent cu prezervative sau diafragme poate creşte riscul de ruptura a acestor dispozitive contraceptive.

Urina dumneavoastra poate avea o culoare mai inchisa datorita tratamentului cu metronidazol.

Cazuri de hepatotoxicitate severa/insuficienta hepatica acuta, inclusiv cazuri cu rezultat letal, au fost raportate la pacientii cu sindrom Cockayne, in cazul administrarii de medicamente care contin metronidazol.

Daca sunteti diagnosticat cu sindrom Cockayne, medicul dumneavoastra trebuie sa va monitorizeze frecvent functia hepatica in perioada in care sunteti tratat cu metronidazol si dupa aceea.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra si intrerupeti tratamentul cu metronidazol daca prezentati:

  • durere de stomac, lipsa a poftei de mancare, greata, varsaturi, febra, stare generala de rau, oboseala, icter, urina inchisa la culoare, scaune urat mirositoare sau de culoare deschisa sau mancarimi.

In cursul tratamentului pot sa apara reactii adverse grave pe piele, cum sunt: eruptie trecatoare pe piele, ulceratii la nivelul cavitatii bucale, agravarea unei afectiuni preexistente la nivelul pielii, roşeata, vezicule sau descuamare a pielii (sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica) sau eruptie solzoasa, cu inroşirea pielii, noduli sub piele şi vezicule (pustuloza exantematoasa generalizata acuta) (vezi punctul 4). Daca apar aceste simptome sau semne, tratamentul cu Flagyl 500 mg va fi intrerupt imediat.

Flagyl 500 mg impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Reactiile adverse pot fi mai frecvente sau mai intense daca metronidazolul este administrat in acelaşi timp cu alte medicamente. De asemenea, metronidazolul poate modifica efectele sau poate creşte frecventa de aparitie a reactiilor adverse ale altor medicamente cand sunt administrate in acelaşi timp.

Urmatoarele medicamente interactioneaza cu metronidazolul, daca sunt administrate concomitent:

  • disulfiram (utilizat in tratamentul dependentei de alcool etilic)
  • busulfan (utilizat inainte de transplantul de organe)
  • anticoagulante cu administrare orala de tipul warfarina (medicamente care subtiaza sangele)
  • litiu (utilizat in tratamentul depresiei)
  • ciclosporina (utilizata dupa transplantul de organe)
  • fenitoina sau fenobarbital (utilizate in tratamentul epilepsiei)
  • 5-fluorouracil (utilizat in tratamentul anumitor forme de cancer).
  • medicamente care contin alcool etilic (vezi punctul 2, „Flagyl 500 mg impreuna cu alimente, bauturi şi alcool”).

Utilizarea acestui medicament poate modifica rezultatele anumitor teste de laborator (testul pentru treponeme); metronidazolul poate determina un rezultat fals pozitiv la testul Nelson-Mayer.

Flagyl 500 mg impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Nu consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Flagyl 500 mg şi timp de 48 de ore dupa terminarea acestuia, datorita riscului de reactii adverse cum sunt valuri de caldura asociate cu inroşirea fetei, varsaturi, accelerarea ritmului cardiac, stare generala de rau.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

In timpul sarcinii, medicul dumneavoastra va poate prescrie Flagyl 500 mg numai daca va considera ca este absolut necesar.

Daca alaptati, medicul dumneavoastra va va recomanda sa intrerupeti alaptarea. Veti putea reincepe sa alaptati dupa 2 pana la 3 zile de la intreruperea tratamentului cu metronidazol.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este putin probabil ca substanta activa din Flagyl 500 mg sa se absoarba la nivelul organismului. Totuşi, daca acest lucru se intampla pot sa apara somnolenta, ameteli, confuzie, halucinatii, convulsii sau tulburari tranzitorii ale vederii. Ca urmare, nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje daca prezentati astfel de manifestari.

Cum sa utilizati Flagyl 500 mg

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Mod şi cale de administrare

Flagyl 500 mg se administreaza pe cale vaginala.

Doza uzuala este un ovul pe zi, in asociere cu un tratament pe cale orala, daca este necesar. Ovulul se introduce profund in interiorul vaginului, stand relaxata, in pozitia culcat, de preferinta seara, inainte de culcare.

Este absolut necesar ca partenerul dumneavoastra sa fie tratat concomitent, indiferent daca are sau nu simptome.

Durata tratamentului

Pentru a fi eficace, acest medicament antiinfectios trebuie utilizat cu regularitate, in dozele prescrise şi atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Durata tratamentului variaza de la 7 la 10 zile, in functie de indicatie. Cu toate acestea, acest tratament nu trebuie prescris pentru mai mult de 10 zile şi nu trebuie repetat mai mult de 2 - 3 ori pe an.

Daca utilizati mai mult Flagyl 500 mg decat trebuie

Deoarece este putin probabil ca substanta activa din Flagyl 500 mg sa se absoarba la nivelul intregului organism, daca ati utilizat mai multe ovule decat v-a fost recomandat este putin probabil sa apara reactii adverse. In cazul inghitirii din greşeala a ovulelor, pot sa apara varsaturi, afectarea coordonarii efectuarii mişcarilor (ataxie) şi dezorientare uşoara. In acest caz, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Flagyl 500 mg

Utilizati Flagyl 500 mg imediat ce v-ati amintit. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Flagyl 500 mg

Continuati sa luati Flagyl 500 mg pana la terminarea tratamentului, atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Aveti nevoie de fiecare doza pentru a ajuta la combaterea infectiei. Daca o parte din bacterii supravietuiesc, ele pot provoca revenirea infectiei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt dependente de doza şi, in general, dispar la intreruperea administrarii medicamentului.

Reactii adverse foarte rare (care apar la mai putin de 1 din 10000 de persoane):

  • modificari ale numarului de celule sanguine (agranulocitoza, neutropenie, trombocitopenie)
  • reactie alergica grava (şoc anafilactic)
  • o afectiune a creierului (manifestata prin dezorientare, febra, dureri de cap, halucinatii, paralizie, intoleranta la lumina, afectare a vederii şi a mişcarilor ochilor, senzatie de intepenire a cefei), un sindrom de leziuni la nivelul creierului (manifestat prin afectare a coordonarii mişcarilor (ataxie), afectare a vorbirii, afectare a mersului, mişcari rapide şi intrerupte, neintentionate ale ochilor (nistagmus), tremuraturi)
  • vedere dubla trecatoare, scadere trecatoare a vederii la distanta
  • inflamatie a pancreasului, reversibila la intreruperea tratamentului
  • modificari ale testelor functiei ficatului, inflamatie a ficatului (hepatita colestatica), uneori cu colorarea in galben a pielii şi mucoaselor, mai vizibila la nivelul albului ochilor (icter)
  • eruptii pe piele, cu aspect de vezicule pline cu puroi

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • reactie alergica care determina inroşire urmata de umflare a fetei şi gatului, care poate fi suficient de severa pentru a determina dificultati la respiratie (angioedem), urticarie
  • eruptie solzoasa, cu inroşire a pielii, noduli sub piele şi vezicule (pustuloza exantematoasa).
  • tulburari psihotice (confuzie, halucinatii), dispozitie depresiva
  • senzatie de amorteala, furnicaturi, crize epileptice trecatoare
  • dureri la nivelul stomacului, greata, varsaturi, diaree, inflamatie a limbii, senzatie de uscaciune a gurii, inflamatie la nivelul gurii, senzatie de gust metalic, pierderea poftei de mancare (anorexie)
  • urina de culoare brun-roşiatica
  • eruptii trecatoare pe piele
  • senzatie de mancarime.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Flagyl 500 mg

A nu se lasa la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25ºC.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Flagyl 500 mg

  • Substanta activa este metronidazolul. Fiecare ovul contine metronidazol 500
  • Celelalte componente sunt gliceride solide de semisinteza.

Cum arata Flagyl 500 mg şi continutul ambalajului

Flagyl 500 mg se prezina sub forma de ovule de forma ovoida, de culoare alba pana la galben pal. Flagyl 500 mg este disponibil in cutii cu 2 folii termosudate din PE/PVC a cate 5 ovule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Sanofi Romania SRL

Str. Gara Herastrau, nr. 4, Cladirea B, etajele 8-9 Sector 2, Bucureşti, Romania

Fabricant

Unither Manufacturing Liquid 1-3 allée de la Neste

z.i d’en Sigal

31770 Colomiers, Franta

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

Sanofi Romania SRL

Tel: 021.317.31.36

Fax: 021.317.31.34

Acest prospect a fost revizuit in martie 2023.

Denumire comerciala FLAGYL 500 mg
DCI METRONIDAZOLUM
Forma farmaceutica OVULE
Concentratia 500mg
Cod ATC G01AF01
Actiune terapeutica ANTIINFECTIOASE SI ANTISEPTICE(EXCL.COMB.CU CORTICOSTEROIZI) DERIVATI DE IMIDAZOL
Prescriptie P-RF
Ambalaj Cutie cu 2 folii termosudate PE/PVC x 5 ovule
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W63536001
Firma / tara producatoare APP UNITHER LIQUID MANUFACTURING - FRANTA
Firma / tara detinatoare APP SANOFI ROMANIA S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 2155/2009/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.