Glurenorm

GLURENORM este un medicament care scade concentratia de zahar din sange si care face parte din clasa sulfoniluree.

Cuprins

Ce este GLURENORM şi pentru ce se utilizeaza

GLURENORM este un medicament care scade concentratia de zahar din sange si care face parte din clasa sulfoniluree.

GLURENORM este indicat in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la pacientii de varsta mijlocie şi inaintata, cand metabolismul carbohidratilor nu mai poate fi controlat in mod satisfacator numai prin dieta.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati GLURENORM

Nu utilizati GLURENORM:

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la gliquidona, sulfoniluree sau la oricare dintre celelalte componente ale Glurenorm.
  • daca aveti diabet zaharat de tip 1
  • daca diabetul de tip 2 de care suferiti este complicat fie de creşterea aciditatii sangelui sau un nivel crescut de cetone in sange
  • daca aveti coma diabetica (complicatie a diabetului zaharat care pune viata in pericol şi care produce pierderea conştientei) sau pre-coma
  • daca aveti infectii severe
  • daca aveti porfirie acuta intermitenta (o boala ereditara care produce dureri abdominale şi simptome neurologice)
  • daca v-a fost scos pancreasul
  • daca veti fi supuşi unei interventii chirurgicale
  • daca aveti insuficienta hepatica
  • daca suferiti de afectiuni ereditare care pot produce incompatibilitati cu vreuna dintre componentele acestui medicament (vezi punctul 2).

Atentionari şi precautii

  • daca apar semne clinice de hipoglicemie cum sunt inconştienta, batai rapide ale inimii, piele umeda, nelinişte, reflexe hiperactive (spasme) sau tulburari gastrice trebuie sa ingerati imediat alimente cu continut crescut de zahar. Daca hipoglicemia persista trebuie consultat imediat medicul sau trebuie mers la cel mai apropiat spital deoarece este necesara intensificarea tratamentului şi monitorizarea.
  • daca aveti febra, iritati ale pielii sau ameteli - trebuie sa consultati imediat medicul.
  • daca aveti functia rinichiului sever afectata - medicul dumneavoastra va va monitoriza cu atentie.
  • daca sunteti extenuat fizic - este posibil ca efectul de scadere a zaharului din sange sa fie
  • daca sunteti stresat - acest lucru poate reduce/creşte efectul de scadere a zaharului din sange.
  • daca aveti o afectiune numita insuficienta a glucozo-6 fosfat-dehidrogenazei (o afectiune moştenita care produce o distrugere anormala a celulelor roşii din sange) - administrarea concomitenta a medicamentelor de scadere a zaharului din sange din clasa sulfonilureei poate produce anemie hemolitica (scaderea concentratiei hemoglobinei şi a celulelor roşii). Trebuie avuta in vedere administrarea unei terapii alternative.
  • daca luati alte medicamente - multe alte medicamente pot influenta efectul de scadere a concentratiei de zahar din sange al GLURENORM (vezi punctul 2).
  • daca sunteti gravida – trebuie sa va consultati medicul imediat ce ati aflat acest lucru deoarece va fi necesara o schimbare a tratamentului dumneavoastra (vezi punctul 2).

Tratamentul diabetului zaharat necesita observatie medicala atenta şi constanta. Aveti grija sa va vizitati medicul periodic, mai ales in cazul in care vi se modifica doza sau vi se schimba tratamentul cu GLURENORM cu un alt medicament (vezi punctul 2).

GLURENORM impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Deoarece se cunosc un numar de medicamente care influenteaza metabolismul glucozei, medicul trebuie sa ia in considerare posibile interactiuni:

Urmatoarele substante pot mari efectul hipoglicemic al GLURENORM-ului:

  • inhibitori ECA (pentru tratamentul tensiunii arteriale),
  • allopurinol (pentru tratamentul concentratiilor sanguine mari de acid uric, inclusiv guta),
  • analgezice şi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (pentru tratamentul afectiunilor reumatice şi al durerii),
  • antifungice, cloramfenicol, claritromicina, fluorochinolona, sulfonamide şi tetraciclina (toate antibiotice pentru tratarea infectiilor),
  • clofibrat (pentru tratamentul colesterolului),
  • anticoagulante cumarinice, heparina şi sulfinpirazona (medicamente pentru subtierea sangelui),
  • inhibitori MAO şi antidepresive triciclice (pentru tratamentul depresiei),
  • ciclofosfamide şi derivati ai acestora (pentru tratarea cancerului),
  • insulina şi alte medicamente pentru scaderea concentratiei zaharului din sange.

Este posibil ca diferite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (blocanti ai receptorilor beta, clonidina, rezerpina şi guanetidina) sa poata mari efectul hipoglicemiant al GLURENORM-ului şi pot, de asemenea, sa mascheze simptome de hipoglicemie.

Administrea concomitenta a urmatoarelor substante poate micşora efectul hipoglicemic al GLURENORM- ului:

  • aminoglutotimide (pentru tratamentul cancerului),
  • corticosteroizi (pentru tratarea inflamatiilor),
  • diazoxide, tiazide şi diuretice de ansa (pentru tratamentul hipertensiunii arteriale),
  • contraceptive orale (pentru prevenirea sarcinilor),
  • medicamente simpatomimetice (cum sunt bronhodilatatoarele pentru tratamentul astmului),
  • rifamicina şi rifampicina (pentru tratamentul tuberculozei),
  • hormoni tiroidieni,
  • glucagon (un hormon secretat de pancreas),
  • fenotiazine (pentru tratarea afectiunilor psihiatrice),
  • acid nicotinic (supliment de vitamine pentru tratarea colesterolului marit şi a altor grasimi),
  • barbiturice (sedative),
  • fenitoina (pentru tratamentul epilepsiei).

Micşorarea sau marirea efectului hipoglicemiant al GLURENORM-ului a fost descris in cazul antagoniştilor receptorilor H2 (cimetidina, ranitidina - utilizate pentru reducerea acidului gastric) şi a alcoolului.

GLURENORM impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Asigurati-va ca utilizati GLURENORM şi ca va supravegheati dieta conform indicatiilor medicului. Nu pierdeti sau amanati o masa dupa ce ati luat doza dumneavoastra de GLURENORM, deoarece acest lucru poate reduce considerabil nivelul zaharului in sange şi poate produce pierderea cunoştintei (de exemplu, in cazul in care comprimatul este luat dupa masa in loc sa fie luat inaintea mesei).

Trebuie sa mentineti regimul terapeutic deoarece in tratamentul diabetului zaharat dieta are rolul principal de a controla greutatea pacientului şi este independenta de tratamentul prescris de medic.

Alcoolul poate creşte sau scadea glucoza din sange, scazand efectul GLURENORM.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

La femeile gravide cu diabet zaharat este necesar un control strict şi intensiv al concentratiilor plasmatice de glucoza. Acest lucru este posibil cu ajutorul medicatiei de scadere a zaharului din sange administrate oral.

Din aceasta cauza GLURENORM nu trebuie administrat femeilor gravide sau care alapteaza.

In cazul in care, pe parcursul tratamentului, deveniti gravida sau intentionati sa deveniti gravida, spuneti medicului dumneavoastra. Acesta va intrerupe administrarea de GLURENORM şi va va schimba tratamentul cu insulina.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu au fost efectuate studii in legatura cu abilitatea de a conduce maşini sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, daca simtiti o stare de somnolenta, ameteala şi dificultati de concentrare sau alte semne clinice de hipoglicemie pe parcursul perioadei de tratament cu GLURENORM trebuie sa evitati activitati potential periculoase cum sunt conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

GLURENORM contine lactoza.

Un comprimat de 30 mg contine 134,6 mg lactoza, rezultand 538,4 mg lactoza per doza maxima recomandata zilnic. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, de exemplu, galactozemie, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie a glucozei-galactozei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Cum sa utilizati GLURENORM

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Initierea tratamentului

Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

In general, tratamentul cu GLURENORM se incepe cu jumatate de comprimat (15 mg) la micul dejun. GLURENORM comprimate trebuie administrat inaintea meselor. Nu pierdeti sau amanati o masa dupa ce ati luat doza dumneavoastra de GLURENORM.

Daca aceasta doza este insuficienta, medicul dumneavoastra poate creşte treptat doza.

Doza zilnica ce nu depaşeşte doua comprimate (60 mg) de GLURENORM pe zi, poate fi administrata odata pe zi, la micul dejun. Daca sunt necesare doze mai mari, se imparte doza zilnica in doua sau trei administrari, pentru a putea obtine un efect mai bun. In acest caz, doza cea mai mare trebuie administrata la micul dejun.

Cea mai mare doza zilnica recomandata este de 4 comprimate (120 mg/zi) Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Daca utilizati mai mult GLURENORM decat trebuie

Daca utilizati mai mult GLURENORM decat trebuie, adresati-va medicului sau farmacistului. Supradozajul cu GLURENORM poate produce o scadere prelungita a concentratiilor sanguine de zahar (spasm) sau tulburari la nivelul stomacului.

Daca uitati sa utilizati GLURENORM

Daca uitati sa luati o doza, luati urmatoarea doza imediat ce va aduceti aminte, dar nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati GLURENORM

Nu se recomanda intreruperea tratamentului fara avizul medicului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

A fost utilizata urmatoarea clasificare a frecventelor de aparitie a reactiilor adverse Foarte frecvente:                                                      pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

Frecvente:                                     pot afecta 1 din 10 persoane

Mai putin frecvente:                     pot afecta pana la 1 din 100 persoane Rare:                                             pot afecta 1 din 1000 persoane

Foarte rare:                                   pot afecta 1 din 10000 persoane

Cu frecventa necunoscuta            care nu poate fi estimata din datele disponibile Au mai fost raportate urmatoarele reactii adverse:

Tulburari hematologice şi limfatice

Rare:                                reducerea numarului celulelor albe din sange (agranulocitoza), scaderea celulelor albe din sange (leucopenie), reducerea numarului de plachete sangvine (trombocitopenie)

Tulburari metabolice şi de nutritie

Frecvente:                       scaderea concentratiei de zahar din sange

Rare:                                scaderea apetitului

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente:       somnolenta, ameteala, dureri de cap

Rare:                                senzatii de furnicaturi şi intepaturi in picioare

Tulburari oculare

Mai putin frecvente:       dificultati de focalizare

Tulburari cardiace

Rare:                                angina pectorala, extrasistole (batai neregulate ale inimii)

Tulburari vasculare

Rare:                               insuficienta cardiovasculara (probleme cardiace şi circulatorii) tensiune arteriala scazuta

Tulburari gastro-intestinale

Mai putin frecvente:       diaree, varsaturi, disconfort abdominal, greata, constipatie, senzatie de uscaciune a gurii

Tulburari hepatobiliare

Rare:                                flux de bila redus/secretie biliara redusa

Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente:       iritatii/eruptie trecatoare pe piele, mancarimi

Rare:                                sindrom Stevens-Johnson (o afectiune severa care efecteaza pielea, in care stratul superior al pielii moare şi se exfoliaza), reactii de fotosensibilitate, reactii alergice cutanate

Tulburari generale şi la nivelul locului de administrare Rare:          durere in piept, oboseala

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza GLURENORM 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine GLURENORM

  • Substanta activa este gliquidona. Un comprimat contine 30 mg gliquidona.
  • Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Cum arata GLURENORM şi continutul ambalajului

Se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba, cu margini tesite si linie  mediana (pentru divizare in doze egale), incriptionate cu “57C/linie mediana/57C” pe una din fete si cu ”simbolul companiei” pe cealalta fata, cu diametrul de aproximativ 9,1 mm.

Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Este disponibil in cutii cu 6 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Straβe 173

D-55216 Ingelheim am Rhein, Germania

Fabricantul

Boehringer Ingelheim Ellas A.E., Grecia subsidiara a firmei

Boehringer Ingelheim International GmbH, Germania

Acest prospect a fost revizuit in martie 2017.

Denumire comerciala GLURENORM 30 mg
DCI GLIQUIDONUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 30mg
Cod ATC A10BB08
Actiune terapeutica ANTIDIABETICE ORALE SI PARENTERALE , EXCLUSIV INSULINE SULFONAMIDE, DERIVATI DE UREE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 6 blist. PVC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W03352001
Firma / tara producatoare APP BOEHRINGER INGELHEIM HELLAS SINGLE MEMBER S.A. - GRECIA
Firma / tara detinatoare APP BOEHRINGER INGELHEIM INTERNATIONAL GMBH - GERMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9794/2017/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.