Heparina

Acest medicament apartine unui grup de medicamente denumit anticoagulante, care modifica felul in care coaguleaza sangele dumneavoastra.

Cuprins

Heparina

Ce este Heparina Sodica Panpharma şi pentru ce se utilizeaza 

Acest medicament apartine unui grup de medicamente denumit anticoagulante, care modifica felul in care coaguleaza sangele dumneavoastra.

Este utilizat pentru a trata:

  • Flebita sau embolism pulmonar (embolismul reprezinta obstruarea brusca a unui vas de sange de catre un cheag de sange)
  • Atac de cord sau amenintare de atac de cord
  • Anumite cazuri de embolism arterial
  • Anumite tulburari de coagulare a sangelui

De asemenea, este utilizat pentru a preveni embolismul arterial şi aparitia cheagurilor de sange in circuite in cursul interventiilor de chirurgie cardiaca sau dializei (la pacientii cu insuficienta renala).

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Heparina Sodica Panpharma

Nu utilizati Heparina Sodica Panpharma daca aveti:

  • Alergie cunoscuta la heparina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (vezi pct. 6, Alte informatii)
  • Antecedente de scadere puternica a plachetelor sanguine, cauzata de heparina (plachetele sanguine sunt componente ale sangelui care sunt importante pentru coagularea sangelui)
  • Tulburari cunoscute de coagulare a sangelui
  • Orice taieturi sau leziuni care predispun la sangerare
  • Hemoragie la nivelul creierului

Acest medicament nu trebuie utilizat la copiii nascuti prematur sau la nou-nascuti deoarece contine alcool benzilic (1 flacon contine 50 mg de alcool benzilic).

Nu trebuie administrata anestezie epidurala sau spinala pe durata tratamentului cu heparina.

Nu utilizati Heparina Sodica Panpharma in urmatoarele situatii, decat daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru:

  • In primele trei zile dupa un accident vascular cerebral, cu exceptia unei hemoragii la nivelul creierului, caz in care nu trebuie sa utilizati acest medicament
  • Tensiune arteriala crescuta, care nu este inca controlata prin tratament
  • Majoritatea cazurilor de endocardita (infectie a inimii)

Atentionari şi precautii 

In urmatoarele situatii, tratamentul trebuie monitorizat indeaproape, din cauza riscului de sangerare:

  • Antecedente de ulcer gastro-intestinal
  • Boala a retinei
  • Dupa interventiile chirurgicale la nivelul creierului sau maduvei spinarii
  • Punctie lombara (patrundere cu acul in maduva spinarii)

Acest tratament necesita prelevarea repetata a unor probe de sange, astfel incat numarul de plachete sanguine sa fie verificat cu regularitate. Acest lucru este necesar deoarece, in cazuri foarte rare, poate aparea o scadere semnificativa a numarului de plachete sanguine in cursul tratamentului cu heparina (vezi Reactii adverse posibile).

O asemenea scadere necesita intreruperea tratamentului cu heparina şi intensificarea monitorizarii, intrucat pot aparea complicatii severe, in special tromboze (cheaguri de sange care blocheaza o vena sau o artera).

Heparina Sodica Panpharma impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

In general, urmatoarele medicamente nu sunt recomandate in cursul tratamentului cu heparina:

  • Aspirina (utilizata impotriva durerii şi febrei)
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, denumite şi AINS
  • Dextran

Totuşi, daca primiti heparina ca protectie impotriva atacurilor de cord, medicul dumneavoastra va va putea prescrie şi aspirina, in mod concomitent, la doza potrivita.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Daca este necesar, medicul dumneavoastra ar putea decide sa va administreze tratament cu heparina in timpul sarcinii. In acest caz, nu trebuie utilizata anestezia epidurala, in special in cursul naşterii.

Alaptarea este permisa in timpul utilizarii acestui medicament.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Heparina Sodica Panpharma nu are nici o influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Heparina Sodica Panpharma contine sodiu si alcool benzilic:

Acest medicament contine aproximativ 27 mg de sodiu per flacon; acest lucru trebuie avut in vedere de catre pacientii care urmeaza o dieta stricta cu continut redus de sare.

Acest medicament contine aproximativ 50 mg de alcool benzilic per flacon şi poate cauza reactii toxice şi alergice la copii cu varsta sub 3 ani.

Cum sa utilizati Heparina Sodica Panpharma 

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze:

Aceasta heparina are o concentratie de 5000 UI/ml. Va rugam sa retineti ca nu toate heparinele au aceeaşi concentratie.

Acest medicament este utilizat in principal conform urmatoarelor metode:

  • Administrare continua cu ajutorul unui aparat de injectare actionat electric
  • La inceperea tratamentului, poate fi administrata o doza de 50 UI/kg direct, sub forma unei injectii scurte (bolus) pe cale intravenoasa
  • Doza de heparina utilizata pentru administrarea initiala cu ajutorul aparatului de injectare actionat electric este de 20 UI/kg/ora Aceasta doza va fi apoi ajustata conform rezultatelor testelor de sange efectuate ca parte a monitorizarii.
  • Tratamentul cu heparina trebuie verificat cel putin o data pe zi cu ajutorul testelor de sange: aPTT (timpul partial de tromboplastina activata, care masoara coagularea sangelui) sau masurarea nivelurilor sanguine ale
  • Daca este necesara inlocuirea heparinei cu un anticoagulant oral, administrarea heparinei nu trebuie oprita decat dupa cateva zile in care se administreaza ambele tratamente in acelaşi timp. Aceasta perioada este necesara pentru ca cel de-al doilea medicament sa işi faca efectul, iar rezultatele testelor de coagulare a sangelui sa se pastreze la nivelul precizat de medicul dumneavoastra.

Unele situatii necesita o doza diferita şi o metoda diferita de utilizare: trebuie respectata prescriptia medicului.

Mod de administrare

Administrare intravenoasa

A nu se injecta pe cale intramusculara.

Frecventa de administrare

Conform prescriptiei medicului.

Durata tratamentului

Conform prescriptiei medicului.

Daca utilizati mai mult Heparina Sodica Panpharma decat trebuie

Aparitia unei sangerari poate fi un semn de supradozaj: in acest caz, informati personalul medical cat mai curand posibil.

Daca este necesar, heparina poate fi neutralizata prin injectarea intravenoasa a unei doze adecvate de protamina.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt evenimentele hemoragice, creşterea reversibila a nivelurilor enzimelor hepatice, trombocitopenia reversibila şi diverse reactii pe piele. Au fost raportate cazuri izolate de reactii alergice generalizate, necroza a pielii şi priapism.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca credeti ca va simtiti rau din cauza medicamentului sau aveti vreuna dintre problemele de mai jos.

Pentru evaluarea reactiilor adverse, sunt utilizate urmatoarele categorii de frecventa: Foarte frecvente:                                                care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:                                               care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente:                              care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare:                                                       care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare:                                             care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti Cu frecventa necunoscuta:                                           care nu poate fi estimata din datele disponibile

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

Frecvente

Tulburari hematologice şi limfatice: Trombocitopenie de tip I.

Tulburari vasculare: Hemoragie: hemoragiile pot afecta orice organ, in special in cazul administrarii unor doze mari. In unele cazuri, hemoragia a condus la deces sau invaliditate permanenta.

Tulburari hepatobiliare: Creşterea nivelurilor transaminazelor, gama-GT, LDH şi lipazei. Aceste creşteri sunt reversibile dupa oprirea administrarii medicamentului.

Tulburari generale şi la nivelul locului de administrare: Reactii la locul de injectare; poate aparea iritatia locala in cazul injectarii subcutanate.

Mai putin frecvente

Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat: Eruptii cutanate tranzitorii (diferite tipuri de eruptii, de exemplu eritematoase şi maculopapulare), urticarie, prurit.

Tulburari musculo-scheletice şi ale tesutului conjunctiv: Au fost raportate cazuri de osteoporoza aflata in legatura cu tratamentul pe termen lung cu heparina.

Rare

Tulburari hematologice şi limfatice: Trombocitopenie de tip II, probabil de natura imunoalergica.

Tulburari ale sistemului imunitar: Reactii alergice de toate tipurile şi gradele de severitate, cu diferite manifestari.

Tulburari metabolice şi de nutritie: Hipoaldosteronism. Produsele pe baza de heparina pot cauza hipoaldosteronism care, la randul sau, poate cauza creşterea potasiului plasmatic. Rareori, poate aparea hiperpotasemie semnificativa clinic, in special la pacientii cu insuficienta renala cronica şi diabet zaharat.

Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat: Necroza a pielii. Daca apare aceasta reactie, tratamentul trebuie oprit imediat. De asemenea, a fost raportat un caz de eritem multiform.

Foarte rare

Tulburari ale sistemului imunitar: Reactii anafilactoide şi şoc anafilactic.

Tulburari ale aparatului genital şi sanului: Priapism.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Heparina Sodica Panpharma 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati Heparina Sodica Panpharma dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. A nu se congela.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Heparina Sodica Panpharma

Substanta activa este heparina sodica (5000 UI/ml).

Un flacon de 5 ml contine 25000 UI de heparina sodica.

Celelalte componente sunt: alcool benzilic, clorura de sodiu, hidroxid de sodiu sau acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului), apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Heparina Sodica Panpharma şi continutul ambalajului

Se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora.

Este disponibil in cutii cu 10 flacoane din sticla incolora a cate 5 ml solutie injectabila.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

PANPHARMA

ZI du Clairay 35133 Luitré Franta

Fabricantii: 

PANPHARMA

ZI du Clairay 35133 Luitré Franta

PANPHARMA GmbH

Bunsenstrasse 4

22946 Trittau Germania

Acest prospect a fost revizuit in Martie 2020.

Denumire comerciala HEPARINA SODICA PANPHARMA 5000 UI/ml
DCI HEPARINUM
Forma farmaceutica SOL. INJ.
Concentratia 5000UI/ml
Cod ATC B01AB01
Actiune terapeutica ANTITROMBOTICE GRUPUL HEPARINEI
Prescriptie PR
Ambalaj Cutie cu 10 flac. din sticla incolora x 5 ml sol. inj.
Volum ambalaj 5 ml
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod CIM W61666001
Firma / tara producatoare APP PANPHARMA - FRANTA
Firma / tara detinatoare APP PANPHARMA - FRANTA
Nr. / data ambalaj APP 7534/2015/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.