Imodium

Imodium face parte din grupul medicamentelor antidiareice, antiinflamatoare/antiseptice intestinale, fiind un antipropulsiv.

Cuprins

Imodium

Ce este Imodium şi pentru ce se utilizeaza 

Imodium face parte din grupul medicamentelor antidiareice, antiinflamatoare/antiseptice intestinale, fiind un antipropulsiv.

In caz de diaree, Imodium face scaunele mai consistente si mai putin frecvente. Puteti sa utilizati Imodium pentru un episod brusc (acut) de diaree sau diaree de lunga durata (cronica). De asemenea, vi se poate recomanda Imodium daca vi s-a indepartat o parte din intestin, pentru ca aceasta poate produce frecvent diaree.

Daca dupa 2 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Imodium 

Nu utilizati Imodium:

-     daca aveti hiperersensibilitate la clorhidratul de loperamida sau la oricare dintre excipientii medicamentului;

  • copii cu varsta sub 6 ani;
  • daca aveti dizenterie acuta, exista sange in scaun sau daca aveti febra;
  • daca aveti o inflamatie a abdomenului inferior (de exemplu o colita ulcerativa sau colita pseudomembranoasa ca rezultat al utilizarii antibioticelor);
  • daca aveti enterocolita bacteriana produsa de microorganisme agresive, inclusiv Salmonella, Shigella şi Campylobacter;
  • daca medicul v-a spus ca incetinirea activitatii intestinului trebuie evitata, de exemplu, daca sunteti constipat

Atentionari si precautii

Nu luati acest medicament decat pentru indicatia aprobata (vezi pct. 1) si nu luati niciodata o cantitate mai mare decat cea recomandata (vezi pct. 3). La pacientii care au luat prea multa loperamida, substanta activa din Imodium, au fost raportate probleme cardiace grave (simptome care includ batai rapide sau neregulate ale inimii).

Inainte sa utilizati Imodium, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Deşi Imodium opreşte diareea, nu va trata cauza Ori de cate ori este posibil, cauza diareii trebuie, de asemenea, tratata.

Cand aveti diaree, pierdeti multe De aceea, trebuie sa inlocuiti lichidele pierdute (sa beti mai multe lichide ca de obicei). Acest lucru este important in special pentru copiii mici.

Farmacistul va fi in masura sa va ofere o pulbere speciala care contine zahar şi saruri. Cand este adaugata in apa, aceasta va inlocui sarurile pe care le-ati pierdut in cursul unui episod diareic.

Solutia este indicata in mod particular pentru copii. La copii cu varsta cuprinsa intre 2 şi 6 ani Imodium se administreaza numai cu prescriptia şi sub supravegherea medicului.

In cazul unui atac brusc (acut) de diaree, Imodium va opri de obicei simptomele in decurs de 48 ore. Daca lucrurile nu se petrec aşa, intrerupeti tratamentul şi adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca aveti SIDA şi sunteti tratati cu Imodium pentru diaree, daca aveti orice semn de balonare a abdomenului sau bombare a acestuia, intrerupeti tratamentul cu Imodium imediat şi informati medicul dumneavoastra. Au fost raportate cazuri izolate de de colita infectioasa şi megacolon toxic, produs de microorganisme bacteriene şi virale tratate cu clorhidrat de loperamida.

Informati medicul dumneavoastra daca aveti probleme cu ficatul; este posibil sa aveti nevoie de ingrijire medicala atenta cat timp luati Imodium.

Imodium impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau preparate din plante.

Spuneti medicului in special daca luati urmatoarele:

ritonavir (pentru tratamentul SIDA)

desmopresin administrat oral (pentru tratamentul urinarii excesive)

itraconazol sau ketoconazol (pentru tratamentul infectiilor fungice)

gemfibrozil (pentru tratamentul valoriilor crescute ale colesterolului)

Informati medicul dumneavoastra daca utilizati medicamente care incetinesc activitatea stomacului şi intestinelor (de exemplu, anticolinergice), pentru ca acestea pot potenta efectul Imodium.

Imodium impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Este necesar sa beti mai multe lichide in timpul administrarii Imodium.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu se recomanda sa utilizati Imodium daca alaptati, pentru ca in laptele dumneavoastra pot sa ajunga cantitati mici de Imodium.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Imodium nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Oboseala, ametelile sau somnolenta pot insoti insa diareea, de aceea este recomandabil sa fiti precaut cand conduceti vehicule sau folositi utilaje.

Cum sa utilizati Imodium

Utilizati intotdeauna acest medicament aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza de Imodium pe care trebuie sa o utilizati va depinde de varsta şi de tipul de diaree. Imodium este disponibil sub forma de capsule care se inghit.

Puteti utiliza Imodium oricand in cursul zilei. Capsulele trebuie inghitite cu o cantitate de lichid.

Utilizarea la adulti (inclusiv varstnici), copii şi adolescenti cu varsta intre 6 şi 17 ani pentru un episod brusc (acut), administrati 2 capsule Imodium (4 mg clorhidrat de loperamida) o data, apoi 1 capsula Imodium (2 mg clorhidrat de loperamida) dupa fiecare scaun Daca aveti un scaun solid sau tare sau daca trec 24 de ore fara a avea scaun, intrerupeti tratamentul.

pentru diaree de lunga durata (cronica), doza exacta va fi stabilita impreuna cu medicul dumneavoastra, dar nu administrati mai mult de 8 capsule Imodium (16 mg clorhidrat de loperamida) in decurs de 24 ore.

Utilizarea la copii şi adolescenti cu varsta intre 6 şi 17 ani

pentru un episod brusc (acut), administrati 1 capsula Imodium (2 mg clorhidrat de loperamida) o data, apoi continuati cu 1 capsula Imodium (2 mg clorhidrat de loperamida) dupa fiecare scaun eliminat. Daca copilul are un scaun solid sau tare sau daca trec 24 de ore fara a avea scaun, intrerupeti

pentru diaree de lunga durata (cronica), doza exacta va fi stabilita impreuna cu medicul dumneavoastra, dar nu administrati niciodata mai mult decat doza recomandata pe zi şi pe kilogram de greutate corporala a copilului dumneavoastra (3 capsule/20 kg care nu trebuie sa depaşeasca un maxim de 8 capsule pe zi).

Daca scaunele devin normale sau daca nu a fost eliminat un scaun timp de 12 ore, opriti administrarea de Imodium.

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Utilizarea la copii şi adolescenti

Exista date limitate cu privire la utilizarea la copii cu varsta sub 12 ani.

La copii cu varsta cuprinsa intre 2 şi 6 ani se utilizeaza alte forme farmaceutice, adecvate pentru copii. Imodium nu se utilizeaza la copii cu varsta sub 2 ani.

Daca utilizati mai mult Imodium decat trebuie

Daca ati luat prea mult Imodium, adresati-va imediat unui medic sau mergeti la cel mai apropiat spital pentru recomandari. Simptomele pot include: batai rapide ale inimii, batai neregulate ale inimii, modificari ale ritmului batailor inimii (aceste simptome pot avea consecinte potential grave, care va pot pune in pericol viata), rigiditate musculara, miscari necoordonate, somnolenta, dificultati de urinare  sau respiratie dificila.

Copiii reactioneaza mai puternic decat adultii la cantitati mari de Imodium. Daca un copil ia o cantitate prea mare sau daca prezinta oricare dintre simptomele de mai sus, adresati-va imediat unui medic.

Abuzul, utilizarea greşita, si/sau supradozajul cu doze mari de loperamida pot evolua spre sindrom Brugada.

Informatii pentru medic in caz de supradozaj.

Se administreaza naloxona

Se repeta administrarea naloxonei dupa 1-3 ore, daca este

Se impune o monitorizare de cel putin 48 de

Daca uitati sa utilizati Imodium

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce va amintiti. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Imodium

Intreruperea prematura a tratamentului nu va afecteaza in mod direct, dar este posibil ca vindecarea afectiunii pentru care ati utilizat Imodium sa apara mai tarziu.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);

mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane); rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);

foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);

cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactii adverse frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane):

ameteala

flatulenta

constipatie

greata

Reactii adverse mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane):

gura uscata

dureri abdominale

varsaturi

disconfort abdominal

dureri in partea superioara a abdomenului

distensie abdominala

inroşire a pielii

durere de cap

indigestie

Reactii adverse foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);

reactii de hipersensibilitate

reactii anafilactice (inclusiv şoc anafilactic) şi reactii anafilactoide

anomalii de coordonare

nivel scazut de conştienta

hipertonie

pierderea conştientei

somnolenta

stupoare

micşorarea pupilei

ileus (inclusiv ileus paralitic)

megacolon (inclusiv megacolon toxic)

glosodinie (senzatie de arsura la nivelul gurii)

umflarea fetei, gurii, gatului

eruptii buloase (inclusiv sindrom Steven-Johnson, necroliza toxica epidermica şi eritem polimorf)

mancarimi

urticarie

retentie urinara

oboseala

Reactii adverse la copii şi adolescenti cu varsta de 6 -17 ani

Reactiile adverse care pot sa apara la copii sunt in principal aceleaşi cu cele care apar la adulti. In plus au fost observate urmatoarele reactii adverse cu o incidenta diferita de cea observata la adulti:

Reactii adverse foarte frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane):

varsaturi

Reactii adverse mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane):

somnolenta

ameteala

greata

constipatie

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, aşa cum este mentionat pe websiteul Agentiei Nationale a Medicamentului http://www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Imodium

 Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii 

Ce contine Imodium

Substanta activa este clorhidratul de loperamida. O capsula contine 2 mg de clorhidrat de loperamida.

-     Celelalte componente sunt: Continutul capsulei: lactoza monohidrat, amidon din porumb, talc şi stearat de magneziu. Cap: oxid galben de fier (E 172), , indigotina (E 132), dioxid de titan (E 171) şi gelatina; Corp: oxid negru de fier (E 172), indigotina (E 132), eritrozina (E 127), dioxid de titan (E 171) şi gelatina.

Cum arata Imodium şi continutul ambalajului

Imodium se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari, marimea 4, cu cap de culoare verde-opac si corp de culoare gri-opac, care contin o pulbere de culoare alba.

Este disponibil in cutii a cate 6 capsule sau 20 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MCNEIL HEALTHCARE (IRELAND) LIMITED

Airton Road, Tallaght, Dublin 24, Irlanda

Fabricantul

Janssen-Cilag

Domaine de Maigremont, 27100 Val-de-Reuil Franta

Acest prospect a fost revizuit in Iunie 2021.

Denumire comercială IMODIUM 2 mg
DCI LOPERAMIDUM
Forma farmaceutică CAPS.
Concentrația 2mg
Cod ATC A07DA03
Acțiune terapeutică ANTIPROPULSIVE (INHIBITOARE ALE PERISTALTISMULUI) ANTIPROPULSIVE
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie x 1 blist. Al/PVC x 6 caps.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod CIM W64913001
Firma / țara producătoare APP JANSSEN-CILAG - FRANTA
Firma / țara deținătoare APP MCNEIL HEALTHCARE (IRELAND) LIMITED - IRLANDA
Nr. / data ambalaj APP 11594/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.

*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.