Jodid

Iodul este un microelement, esential pentru producerea hormonilor tiroidieni ca şi pentru buna functionare a glandei tiroide.

Cuprins

Ce este Jodid şi pentru ce se utilizeaza

Iodul este un microelement, esential pentru producerea hormonilor tiroidieni ca şi pentru buna functionare a glandei tiroide. In mod normal este asigurat prin alimentatie, in special din produse marine sau lactate. Aportul insuficient de iod poate conduce la reducerea secretiei de hormoni

tiroidieni şi la guşa, chiar şi la fat. Iodura de potasiu, substanta activa din Jodid, poate suplini un aport insuficient de iod.

Jodid este folosit pentru:

  • Prevenirea guşii datorate aportului insuficient de iod din alimente, in special in timpul sarcinii şi perioadei de alaptare.
  • Prevenirea reaparitiei guşii in continuarea tratamentului sau dupa tratamentul chirurgical al guşii.

-Tratamentul guşii la nou-nascuti, copii şi adolescenti, datorate aportului insuficient de iod.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Jodid

Nu utilizati Jodid

  • daca sunteti alergic la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6);
  • daca aveti secretie in exces de hormoni tiroidieni;
  • daca aveti anumiti noduli sau zone din glanda tiroida cu secretie necontrolata de hormoni (nodul tiroidian autonom, autonomie tiroidiana focalizata sau difuza).

Este important sa discutati cu medicul in cazul in care nu sunteti sigur daca va aflati in una dintre aceste situatii.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Jodid, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca aveti in antecedente activitate crescuta a glandei tiroide sau guşa, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul cu Jodid. Medicul dumneavoastra trebuie sa verifice orice disfunctie a glandei tiroide.

Acest lucru se aplica şi in cazul in care ati avut guşa cu noduli. Numai in cazul in care aveti noduli “calzi”, sunteti sfatuit sa nu luati mai mult de 150 micrograme Jodid pe zi.

Inainte de a va supune terapiei sau testarii cu iod radioactiv, spuneti medicului dumneavoastra ca luati Jodid. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa opriti administrarea de Jodid pentru o perioada, deoarece poate influenta efectul iodului radioactiv.

Jodid impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati una din substantele de mai jos, deoarece ele pot reduce efectul medicamentului Jodid si pot produce guşa:

  • medicamente antitiroidiene (medicamente utilizate pentru tratarea producerii in exces de hormoni tiroidieni),
  • perclorat, tiocianat şi alte substante care blocheaza fixarea Jodid la nivelul glandei tiroide,
  • litiu (continut de exemplu de medicamente utilizate in tratamentul depresiei) asociat cu doze mari de Jodid.

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati anumiti hormoni care stimuleaza functia tiroidiana (tireotropina, TSH), deoarece pot creşte efectul medicamentului Jodid.

Jodid impreuna cu alimente şi bauturi

Nu se cunosc interactiuni cu alimentele sau bauturile.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti insarcinata sau alaptati, sunteti sfatuita sa continuati tratamentul cu Jodid. Luati legatura cu medicul dumneavoastra, pentru verificare regulata. Medicul dumneavoastra va stabili doza tinand cont de aportul alimentar de iod. Copilul dumneavoastra nu necesita aport suplimentar de iod daca il alaptati şi luati Jodid, deoarece va primi suficient iod prin laptele matern.

Asigurati-va ca nu depaşiti doza recomandata, deoarece doze foarte mari de Jodid in timpul sarcinii sau alaptarii pot afecta tiroida fatului sau nou-nascutului. Prin urmare, luati in considerare continutul in iod al suplimentelor nutritive (de exemplu vitamine) luate in acelaşi timp. Intrebati medicul daca nu sunteti sigura.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Jodid nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Jodid contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Jodid 

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza dumneavoastra zilnica de Jodid depinde de aportul nutritional şi de motivul pentru care folositi Jodid. In general dozele recomandate de Jodid sunt urmatoarele. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul, in special pentru doza corecta a nou-nascutului sau a copilului sub 4 ani.

Pentru prevenirea guşii datorate aportului insuficient de iod

 Sugari şi copii

Doza recomandata este de 50 - 100 micrograme Jodid pe zi (1/2 – 1 comprimat Jodid).

La copii cu varsta sub 6 ani, nu este recomandata administrarea unor forme farmaceutice care nu pot fi inghitite uşor. De aceea comprimatele Jodid trebuie mai intai sfaramate.

 Adolescenti şi adulti

Doza recomandata este de 100 - 200 micrograme Jodid (1 – 2 comprimate Jodid) pe zi.

 Sarcina şi alaptare

Doza recomandata este de 100 - 200 micrograme Jodid (1 – 2 comprimate Jodid) pe zi.

Prevenirea recidivelor de guşa in continuarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau dupa tratamentul chirurgical al guşii

100 - 200 micrograme Jodid (1 – 2 comprimate Jodid) pe zi.

Tratamentul guşii datorate aportului insuficient de iod la nou- nascuti, copii şi adolescenti

Nou- nascuti, copii

Doza recomandata este de 100 - 200 micrograme Jodid (1 – 2 comprimate Jodid) pe zi.

 Adolescenti

200 micrograme Jodid (2 comprimate Jodid) pe zi.

Durata tratamentului

Durata tratamentului poate varia in functie de motivul utilizarii Jodid.

  • pentru prevenirea guşii, administrarea de Jodid trebuie efectuata timp de mai multi ani, uneori toata viata;
  • pentru tratamentul guşii datorate deficitului de iod la nou- nascuti, de obicei este suficienta o perioada de tratament de 2 - 4 saptamani. Copiii şi adolescentii necesita de obicei un tratament de 6 - 12 luni sau mai mult.

Daca nu sunteti sigur adresati-va medicului sau farmacistului.

Administrare

Jodid se administreaza oral.

Luati doza zilnica dupa masa, cu o cantitate de lichid, de exemplu cu jumatate de pahar cu apa.

Daca ati utilizat mai mult Jodid decat trebuie

Daca ati luat doze mai mari decat cele recomandate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca ati uitat sa utilizati Jodid

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta imediat ce v-ati amintit, daca v-ati amintit in aceeaşi zi. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Jodid

Inainte de a inceta sa utilizati Jodid intrebati mai intai medicul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca tiroida prezinta zone mari cu secretie hormonala necontrolata (zone de autonomie), la dozele zilnice de Jodid mai mari de 150 micrograme, exista posibilitatea de aparitie a unei secretii excesive de hormoni tiroidieni, care necesita tratament.

Intrebati-va medicul daca va aflati in aceasta situatie.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http:/www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Jodid

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.

A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina. Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Jodid

  • Substanta activa este iodura de potasiu. Un comprimat contine iodura de potasiu 130,8 micrograme, echivalent cu iod 100
  • Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidon de porumb, celuloza pulbere, lactoza

Cum arata Jodid şi continutul ambalajului

Jodid se prezinta sub forma de comprimate de culoare aproape alba pana la gri - galbui deschis, rotunde, cu linie mediana de divizare pe ambele fete, inscriptionate cu EM 33 pe una din fete.

Comprimatul se poate diviza in doua parti egale.

Ambalaj

Este disponibil in cutii cu 4 blistere din PP/Al a cate 25 comprimate sau in cutii cu 4 blistere din PVC/Al a cate 25 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Merck Romania SRL

Str. Gara Herastrau Nr. 4D, Cladirea C, Etaj 6, Sector 2 020334 Bucureşti, Romania

Tel: +40 21 319 8850

Fax: +40 21 319 8848

Fabricantul

Merck Healthcare KGaA

Frankfurter Strasse 250, 64293 Darmstadt, Germania

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie, 2022.

Denumire comerciala JODID 100 micrograme
DCI KALII IODIDUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 100micrograme
Cod ATC H03CA01
Actiune terapeutica IODOTERAPIE IODOTERAPICE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 4 blist. PP/Al x 25 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W66151003
Firma / tara producatoare APP MERCK HEALTHCARE KGAA - GERMANIA
Firma / tara detinatoare APP MERCK ROMANIA SRL - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12016/2019/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.