Lanzul

Substanta activa din Lanzul este lansoprazolul, care este un inhibitor de pompa de protoni. Inhibitorii de pompa de protoni reduc cantitatea de acid din stomacul dumneavoastra.

Cuprins

Ce este Lanzul şi pentru ce se utilizeaza

 Lanzul este indicat la adulti.

Medicul dumneavoastra va poate prescrie Lanzul pentru urmatoarele indicatii:

  • Tratamentul ulcerului duodenal sau de stomac
  • Tratamentul inflamatiei esofagului dumneavoastra (esofagita de reflux)
  • Prevenirea esofagitei de reflux
  • Tratamentul arsurilor si a regurgitatiei acide
  • Tratamentul infectiei cauzate de bacteria Helicobacter pylori, administrat in combinatie cu antibiotice
  • Tratamentul sau prevenirea ulcerului duodenal sau stomacal la pacientii care necesita tratament continuu cu AINS (tratamentul cu AINS este utilizat impotriva durerii sau inflamatiei)
  • Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison.

Medicul dumneavoastra va poate prescrie Lanzul pentru o alta indicatiei sau cu o alta doza decat cea prezentata in acest prospect. Va rugam urmati recomandarile medicului dumneavoastra.

Trebuie sa va adresati unui medic, daca nu va simtiti mai bine sau daca va simtiti mai rau dupa 14 zile de tratament.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Lanzul

Nu luati Lanzul

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la lanzoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Lanzul, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Spune-ti medicului dumneavoastra daca aveti o boala severa la ficat. In acest caz, medicul va poate ajusta dozele.

Daca ati avut vreodata o reactie alergica pe piele in timpul tratamentului cu un medicament similar cu Lanzul, care reduce cantitatea de acid din stomac, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Lanzul.

Spune-ti medicului dumneavoastra daca urmeaza sa faceti o analiza de sange specifica (Cromogranina A).

Medicul dumneavoastra poate efectua sau a efectuat o investigatie suplimentara, numita endoscopie, pentru a stabili diagnosticul afectiunii dumneavoastra si/sau a exclude o boala maligna.

Daca in timpul tratamentului cu Lanzul apare diaree, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece utilizarea Lanzul a fost asociata cu o usoara crestere a diareei infectioase.

Daca medicul dumneavoastra v-a recomandat Lanzul concomitent cu alte medicamente pentru tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori (antibiotice) sau impreuna cu medicamente antiinflamatoare, pentru tratamentul durerii sau al unei afectiuni reumatice: va rugam cititi cu atentie si prospectele acestor medicamente.

Daca luati Lanzul pentru o perioada indelungata (mai mult de 1 an), probabil medicul dumneavoastra va va monitoriza cu regularitate. Trebuie sa-i spuneti despre orice situatie sau simptome noi si neasteptate de fiecare data cand mergeti la control la medicul dumneavoastra.

Daca faceti tratament cu un inhibitor al pompei de protoni, cum este Lanzul, in special pentru o perioada mai mare de 1 an, poate creşte uşor riscul de fractura de şold, incheietura mainii sau coloana vertebrala. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti osteoporoza sau luati corticosteroizi (care pot creşte riscul osteoporozei).

Daca va apare o eruptie pe piele, mai ales in zonele expuse la soare, adresati-va imediat medicului, deoarece s-ar putea sa fie necesara oprirea tratamentului cu Lanzul. Nu uitati sa mentionati si orice alte manifestari, cum sunt dureri la nivelul articulatiilor.

Inainte sa luati pantoprazol spune-ti medicului dumneavoastra daca aveti concentratii scazute de vitamina B12 sau daca prezentati factori de risc privind malabsorbtia vitaminei si urmati tratament pe termen lung cu lansoprazol. Lansoprazolul, la fel ca toate medicamentele care inhiba secretia acida, poate reduce absorbtia vitaminei B12.

Lanzul impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

In special, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati medicamente care contin urmatoarele substante active, deoarece Lanzul poate afecta efectele acestora:

  • inhibitori de proteaza HIV, cum sunt atazanavir si nelfinavir (utilizati pentru tratamentul infectiei cu HIV)
  • metotrexat (utilizat pentru tratamentul bolilor autoimune si a cancerului)
  • ketoconazol, itraconazol, rifampicina (utilizata pentru tratamentul infectiilor)
  • digoxina (utilizata in tratamentul problemelor inimii)
  • warfarina (utilizat pentru tratamentul cheagurilor de sange)
  • teofilina (utilizata in tratamentul astmului bronsic)
  • tacrolimus (utilizat in prevenirea respingerii transplantului)
  • fluvoxamina (utilizata in tratamentul depresiei si a altor afectiuni psihice)
  • antiacide (utilizate in tratamentul arsurilor sau regurgitatiei acide)
  • sucralfat (utilizat in tratamentul ulcerelor)
  • sunatoare (Hypericum perforatum) (utilizata in tratamentul depresiei usoare).

Lanzul impreuna cu alimente si bauturi

Pentru cele mai bune rezultate ale tratamentului, luati Lanzul cu cel putin 30 minute inainte de masa.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Utilizarea Lanzul nu este recomandata in timpul sarcinii, deoarece nu exista suficiente date clinice asupra utilizarii lansoprazolului in timpul sarcinii.

Nu exista suficiente date clinice asupra utilizarii lansoprazolului in timpul alaptarii. Rezultatele studiilor la animale sugereaza ca lansoprazolul trece in laptele matern.

In evaluarea necesitatii continuarii/intreruperii alaptarii sau a tratamentului cu lansoprazol, medicul curant va lua in considerare beneficiile alaptarii pentru sugar si beneficiile tratamentului cu Lanzul pentru dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Efecte secundare, cum ar fi ameteli, vertij, oboseala si tulburari de vedere apar uneori la pacientii care iau Lanzul. Daca prezentati reactii adverse ca acestea, trebuie sa fiti precaut, deoarece capacitatea dumneavoastra de a reactiona poate fi scazuta.

Sunteti singurul responsabil pentru a decide daca va aflati intr-o stare adecvata pentru a conduce un vehicul cu motor sau de a efectua alte sarcini care necesita concentrare crescuta. Din cauza efectelor sau a rectiilor adverse, medicamentele pe care le luati pot constitui unul dintre factorii care pot reduce capacitatea dumneavoastra de a face aceste lucruri in conditii de siguranta.

Descrieri ale acestor efecte pot fi gasite in alte sectiuni ale prospectului. Cititi toate informatiile din acest prospect pentru date suplimentare.

Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur de ceva.

Lanzul contine zahar si sodiu

Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele glucide, intrebati medicul inainte de a utiliza acest medicament.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per capsula, adica poate fi considerat "fara sodiu”.

Cum sa luati Lanzul

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Inghititi capsula intreaga cu un pahar de apa. Daca vi se pare dificil sa inghititi capsulele, medicul dumneavoastra va poate recomanda o alternativa la modul de administrare al medicamentului. Nu zdrobiti si nu mestecati aceste capsule sau continutul acestora, deoarece medicamentul nu va avea efectele adecvate.

Daca luati Lanzul o data pe zi, incercati sa il luati la aceeasi ora, in fiecare zi. S-ar putea sa aveti rezultate optime daca luati Lanzul la prima ora a diminetii.

Daca luati Lanzul de doua ori pe zi, trebuie sa luati prima doza dimineata, iar a doua doza seara.

Doza de Lanzul depinde de afectiunea dumneavoastra. Dozele recomandate de Lanzul la adulti sunt descrise mai jos. Medicul dumneavoastra poate prescrie uneori o doza diferita si va va spune care este durata tratamentului.

Tratamentul arsurilor si regurgitatiei acide: 15 mg sau 30 mg pe zi, timp de 4 saptamani. Daca simptomele persista, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra. Daca simptomele dumneavoastra nu dispar in 4 saptamani de tratament, va rugam adresati-va medicului dumneavoastra.

Tratamentul ulcerului duodenal: o capsula de 30 mg pe zi, timp de 2 saptamani.

Tratamentul ulcerului de stomac (ulcer gastric): o capsula de 30 mg pe zi, timp de 4 saptamani.

Tratamentul inflamatiei esofagului (esofagita de reflux): o capsula de 30 mg pe zi, timp de 4 saptamani.

Prevenirea pe termen lung a esofagitei de reflux: 15 mg pe zi; medicul dumneavoastra va poate ajusta doza la 30 mg pe zi.

Tratamentul infectiei cu Helicobacter pyloridoza recomandata este de o capsula de 30 mg in combinatie cu doua antibiotice diferite dimineata si o capsula de 30 mg in combinatie cu doua antibiotice diferite seara. Durata tratamentului zilnic este de 7 zile.

Combinatiile recomandate (lansoprazol + antibiotice) sunt:

  • 30 mg Lanzul impreuna cu claritromicina 250-500 mg si amoxicilina 1000 mg
  • 30 mg Lanzul impreuna cu claritromicina 250 mg si metronidazol 400-500 mg

Daca sunteti tratat pentru infectie, deoarece aveti ulcer, este putin probabil ca ulcerul sa reapara dupa vindecarea infectiei. Pentru a avea cele mai bune sanse de succes, luati medicamentele la timp si nu pierdeti nicio doza.

Tratamentul ulcerului duodenal sau stomacal la pacientii care necesita tratament continuu cu AINS: o capsula de 30 mg timp de 4 saptamani.

Prevenirea ulcerului duodenal sau stomacal la pacientii care necesita tratament continuu cu AINS: 15 mg pe zi; medicul dumneavoastra va poate ajusta doza la 30 mg pe zi.

Sindromul Zollinger-Ellison: doza recomandata este de doua capsule de 30 mg pe zi la inceputul tratamentului, dupa care doza pe care o va prescrie medicul dumneavoastra depinde de modul in care raspundeti la tratament.

Utilizarea la copii si adolescenti

Lanzul nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Daca luati mai mult Lanzul decat trebuie

Daca ati luat mai mult Lanzul decat v-a indicat medicul dumneavoastra, contactati-l imediat.

Daca uitati sa luati Lanzul

Daca nu ati luat doza de medicament la ora indicata, luati-l cat mai repede posibil, cu exceptia cazului in care se apropie ora pentru doza urmatoare. Daca este timpul pentru doza urmatoare, luati-o numai pe aceasta, fara sa luati o doza pierduta.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Lanzul

Nu intrerupeti tratamentul mai devreme, deoarece va simtiti bine. S-ar putea ca boala sa nu se fi vindecat si sa poata reapare, daca nu terminati ciclul de tratament recomandat.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • durere de cap, ameteli
  • senzatie sau stare de rau, diaree, constipatie, dureri de stomac, gaze, uscaciunea gurii sau durere a gurii si in gat
  • modificari ale valorilor testelor ficatului
  • eruptie trecatoare pe piele, mancarimi
  • oboseala
  • polipi benigni in stomac.

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

  • modificari ale numarului globulelor sangelui
  • depresie
  • durere articulara sau musculara, fractura de şold, incheietura mainii sau coloana vertebrala
  • retinere de lichide in organism şi umflaturi.

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

  • anemie (paloare)
  • insomnie, halucinatii, confuzie
  • nelinişte, vertij, furnicaturi (parestezie), somnolenta, tremuraturi
  • tulburari vizuale
  • inflamarea limbii (glosita), candidoza (infectie fungica, ce poate afecta pielea sau mucoasele), pancreatita, modificarea gustului
  • inflamarea ficatului (poate aparea ingalbenirea pielii şi albului ochilor)
  • reactii ale pielii, cum sunt arsuri sau intepaturi, vanatai, inroşirea pielii, caderea parului, sensibilitate crescuta la lumina
  • probleme ale rinichilor
  • umflarea sanilor la barbati
  • febra, transpiratii abundente, angioedem, pierderea apetitului, impotenta; Trebuie sa contactati imediat medicul dumneavoastra daca apar simptome de angioedem, cum sunt umflaturi ale fetei, limbii sau faringelui, dificultate la inghitire, urticarie şi dificultate respiratorie.

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):

  • scaderea numarului celulelor albe din sange, astfel incat rezistenta dumneavoastra la infectii poate scadea. Daca apare o infectie, cu febra şi afectarea severa a starii generale, sau febra şi simptome locale de infectie, cum sunt dureri in gat/faringe/gura sau probleme urinare, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Vi se va indica o testare a sangelui, pentru evaluarea reducerii posibile a celulelor albe din sange (agranulocitoza)
  • colita (inflamarea intestinelor), inflamarea gurii (stomatita)
  • reactii foarte severe ale pielii, cu inroşire, aparitie de vezicule, inflamare severa şi descojirea pielii
  • reactii severe de hipersensibilitate, inclusiv şoc. Simptomele reactiei de hipersensibilitate pot include febra, eruptie cutanata, umflaturi şi, uneori, scaderea brusca a tensiunii arteriale
  • modificari ale valorilor testelor de sange, cum sunt nivelele concentratiilor sodiului, colesterolului şi trigliceridelor.

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • scaderea nivelului de magneziu din sange - daca luati lansoprazol mai mult de 3 luni este posibil ca nivelul magneziului in sange sa scada. Concentratiile scazute ale magneziului pot determina oboseala, contractii involuntare ale muşchilor, dezorientare, convulsii, ameteala, creşterea frecventei batailor Daca aveti oricare dintre simptomele acestea, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Concentratiile scazute ale magneziului pot de asemenea sa duca la scaderea concentratiilor potasiului şi calciului din sange. Medicul dumneavoastra poate prescrie efectuarea regulata de teste de laborator, pentru monitorizarea nivelelor de magneziu din sange.
  • halucinatii vizuale (vederea unor lucruri care nu exista)
  • eruptie trecatoare pe piele, posibil asociata cu dureri la nivelul articulatiilor.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct catre Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Lanzul

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC. A se pastra in ambalajul original.

Nu luati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Lanzul

  • Substanta activa este lansoprazol.

O capsula de Lanzul contine lansoprazol 30 mg.

  • Celelalte componente suntsfere de zahar (sucroza şi amidon de porumb), hidroxipropilceluloza (E463), carbonat de magneziu greu, sucroza (zahar), amidon de porumb, laurilsulfat de sodiu, hipromeloza (E464), copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) ca dispersie 30%*, talc (E553b), macrogol 6000, dioxid de titan (E171).
  • Corpul şi invelişul capsulei: gelatina (E441), dioxid de titan (E171). Vezi 2: „Lanzul contine zahar si sodiu”.

* declarat ca substanta uscata; dispersia contine 0,7% laurilsulfat de sodiu şi 2,3% polisorbat 80

Cum arata Lanzul şi continutul ambalajului

Capsule gastrorezistente de culoare alba care contin granule de culoare alba pana la slab maronie sau slab roz.

Lanzul este disponibil in cutie cu 2 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 7 capsule gastrorezistente.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

KRKA d.d., Novo mesto,

Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Acest prospect a fost revizuit in August 2020.

Denumire comerciala LANZUL
DCI LANSOPRAZOLUM
Forma farmaceutica CAPS. GASTROREZ.
Concentratia 30mg
Cod ATC A02BC03
Actiune terapeutica MED. PT. TRAT. ULCERULUI GASTRO-DUODENAL SI BOLII-REFLUX G.E INHIBITORI AI POMPEI DE PROTONI
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC-PE-PVDC/Al x 7 caps. gastrorez.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W03936001
Firma / tara producatoare APP KRKA, D.D., NOVO MESTO - SLOVENIA
Firma / tara detinatoare APP KRKA, D.D., NOVO MESTO - SLOVENIA
Nr. / data ambalaj APP 12761/2019/01
Rezumat caracteristici produs vizualizare in pagina noua

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.