Leridip

Leridip, clorhidrat de lercanidipina, apartine clasei de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu (derivati de dihidropiridina), care scad tensiunea arteriala.

Cuprins

Leridip

Ce este Leridip şi pentru ce se utilizeaza 

Leridip, clorhidrat de lercanidipina, apartine clasei de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu (derivati de dihidropiridina), care scad tensiunea arteriala.

Leridip este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, numita şi hipertensiune arteriala, la adulti cu varsta peste 18 ani (nu este recomandat pentru copii cu varsta sub 18 ani).

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Leridip

Nu luati Leridip

-daca sunteti alergic la clorhidratul de lercanidipina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

  • daca suferiti de unele afectiuni ale inimii:
    • obstacol in ieşirea sangelui din ventriculul stang al inimii,
    • insuficienta cardiaca netratata,
    • angina pectorala instabila (disconfort in piept in stare de repaus sau care creşte progresiv),
    • atac de cord in urma cu cel mult o luna.
  • daca aveti afectiuni severe ale
  • daca aveti afectiuni severe ale rinichiului sau faceti dializa.
  • daca luati medicamente care sunt inhibitori ai metabolismului hepatic, precum:
    • medicamente antifungice (de exemplu ketoconazol sau itraconazol),
    • antibiotice din clasa macrolide (de exemplu eritromicina, troleandomicina sau claritromicina),
    • medicamente antivirale (de exemplu ritonavir).

-daca luati alte medicamente numite ciclosporine sau ciclosporina (folosite dupa transplant pentru a preveni respingerea de organ).

-cu grapefrut sau suc de grapefrut.

Atentionari şi precautii

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati Leridip:

  • daca aveti afectiuni ale
  • daca aveti afectiuni ale ficatului sau ale

Spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea fi) gravida sau alaptati (vezi pct. „Sarcina, alaptarea şi fertilitatea”).

Copii şi adolescenti

Siguranta şi eficacitatea Leridip la copii şi adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost inca stabilite.

Leridip impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Leridip poate afecta modul in care actioneaza anumite medicamente şi anumite medicamente pot avea influenta asupra Leridip sau anumite reactii adverse pot aparea cu o frecventa mai mare (vezi şi pct. 2 “Nu luati Leridip”).

In special, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre medicamentele urmatoare:

  • fenitoina, fenobarbital sau carbamazepina (medicamente pentru epilepsie)
  • rifampicina (un medicament pentru tratamentul tuberculozei)
  • astemizol sau terfenadina (medicamente pentru alergii)
  • amiodarona, chinidina sau sotalol (medicamente pentru tratamentul batailor rapide sau neregulate ale inimii)
  • midazolam (un medicament care va ajuta sa dormiti)
  • digoxina (un medicament pentru tratamentul problemelor inimii)
  • beta-blocante, de exemplu, metoprolol (un medicament pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace şi a batailor anormale ale inimii)
  • cimetidina (in doze mai mari de 800 mg zilnic, un medicament pentru ulcer, indigestie sau arsuri la stomac)
  • simvastatina (un medicament pentru scaderea nivelului de colesterol din sange)
  • alte medicamente folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale

Leridip impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

  • Mesele bogate in grasimi cresc semnificativ nivelul medicamentului in sange (vezi 3).
  • Consumul de alcool poate creşte efectul . Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu Leridip.
  • Nu trebuie sa consumati grapefrut sau suc de grapefrut (efectul hipotensiv poate creşte. Vezi 2 „Nu luati Leridip”.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Leridip nu este recomandat daca sunteti gravida şi nu ar trebui folosit in perioada alaptarii. Nu sunt disponibile date legate de utilizarea Leridip la femeile gravide sau la mamele care alapteaza.

Daca sunteti gravida sau alaptati, daca nu folositi metode contraceptive, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Daca aveti ameteli, stari de slabiciune sau somnolenta dupa ce luati acest medicament, nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje.

Leridip contine lactoza.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Leridip 

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti

Doza recomandata este de 10 mg zilnic, la aceeaşi ora, preferabil dimineata cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun.

Medicul va poate recomanda sa creşteti doza la 20 mg (1 comprimat Leridip 20 mg) zilnic, daca este necesar (vezi pct. 2 “Leridip impreuna cu alimente, bauturi şi alcool”).

Comprimatele trebuie inghitite, de preferinta, intregi, cu o cantitate suficienta de apa.

Utilizarea la copii şi adolescenti

Acest medicament nu trebuie utilizat de catre copii şi adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Varstnici

Nu este nevoie de ajustarea dozei zilnice. Cu toate acestea, trebuie precautii speciale la initierea tratamentului.

Pacienti cu afectiuni ale ficatului şi rinichiului

Este necesara precautie deosebita la initierea tratamentului la aceşti pacienti şi creşterea dozei zilnice la 20 mg ar trebui abordata cu atentie.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca luati mai mult Leridip decat trebuie

Nu depaşiti doza recomandata.

Daca ati utilizat mai mult decat doza prescrisa, consultati medicul sau mergeti la spital imediat. Luati cu dumneavoastra comprimatele şi/sau cutia.

Depaşirea dozei corecte poate determina scaderea excesiva a tensiunii arteriale şi bataile inimii dumneavoastra devin neregulate sau mai rapide.

Daca uitati sa luati Leridip

Daca uitati sa luati comprimatul, pur şi simplu nu mai luati doza uitata şi continuati conform prescriptiei medicului.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Leridip

Daca intrerupeti utilizarea Leridip tensiunea arteriala va poate creşte iar. Va rugam sa va consultati medicul inainte de a opri tratamentul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Urmatoarele reactii adverse pot aparea in urma utilizarii acestui medicament:

Unele reactii adverse pot fi grave.

Daca aveti una din aceste reactii adverse, anuntati-va medicul imediat:

Rare (pot afecta mai putin de 1 din 1000 persoane): angina pectorala (durere in piept cauzata de slaba irigare a inimii), reactii alergice (simptome care includ mancarime, eruptie cutanata tranzitorie, urticarie), leşin.

Pacientii cu angina pectorala pre-existenta (durere la nivelul inimii), pot experimenta creşterea frecventei, duratei sau severitatii crizelor de angina, din cauza medicamentelor care apartin acestui grup din care face parte şi Leridip. Au fost observate cazuri izolate de atac de cord.

Alte reactii adverse posibile: 

Frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 10 persoane): durere de cap, puls crescut, batai rapide sau neregulate ale inimii (palpitatii), inroşirea brusca a fetei, gatului şi toracelui, inflamatii ale gleznelor.

Mai putin frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 100 persoane): ameteli, scaderea tensiunii arteriale, arsuri la stomac, stare de rau, dureri de stomac, eruptii cutanate, mancarimi, dureri musculare, eliminarea unor cantitati mari de urina, senzatie de oboseala sau slabiciune.

Rare (pot afecta mai putin de 1 din 1000 persoane): somnolenta, greata, varsaturi, diaree, urticarie, volum crescut al urinei, dureri in piept.

Cu frecventa necunoascuta (nu poate fi estimata din datele disponibile): inflamarea gingiilor, modificari ale functiei hepatice (determinate prin analize de sange), lichid tulbure (cand se practica dializa printr-un tub in abdomenul dumneavoastra), umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului care pot determina dificultate in respiratie sau la inghitire.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare ale carui detalii sunt publicate pe web- site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Leridip 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, cutie sau blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Leridip

  • Substanta activa este clorhidrat de lercanidipina.

Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de lercanidipina 20 mg (echivalent la lercanidipina 18,8 mg).

  • Celelalte componente sunt: nucleu - lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A), polividona K30, stearat de magneziu; film - hipromeloza, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 6000, oxid roşu de fer (E172).

Cum arata Leridip şi continutul ambalajului

Comprimate filmate circulare, biconvexe, de culoare roz, cu şant median pe una din fete. Comprimatul poate fi divizat in doze egale

Leridip este disponibil in:

Cutie cu 1 blister din PVC/Al alb, opac cu 7 comprimate filmate Cutie cu 1 blister din PVC/Al alb, opac cu 14 comprimate filmate

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 14 comprimate filmate Cutie cu 5 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 7 comprimate filmate Cutie cu 3 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 14 comprimate filmate Cutie cu 5 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 4 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 14 comprimate filmate Cutie cu 6 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 9 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 7 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 14 comprimate filmate Cutie cu 10 blistere din PVC/Al albe, opace a cate 10 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Berlin-Chemie AG (Menarini Group)

Glienicker Weg 125,

12489 Berlin, Germania

Fabricantii

RECORDATI INDUSTRIA CHIMICA E FARMACEUTICA S.p.A.

Via Matteo Civitali, 1-20148 Milano, Italia

BERLIN-CHEMIE AG

Glienicker Weg 125,

12489 Berlin, Germania

Acest prospect a fost revizuit in Iunie, 2021.

Denumire comerciala LERIDIP 10 mg
DCI LERCANIDIPINUM
Forma farmaceutica COMPR. FILM.
Concentratia 10mg
Cod ATC C08CA13
Actiune terapeutica BLOC. SELECTIVE CANALE CALCIU CU EF. PREPONDERENT VASCULAR DERIVATI DIHIDROPIRIDINICI
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 1 blist. PVC/Al alb, opac x 7 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W12827001
Firma / tara producatoare APP BERLIN-CHEMIE AG - GERMANIA
Firma / tara detinatoare APP BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP) - GERMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12290/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.