Lioresal

Lioresal este utilizat pentru scaderea şi ameliorarea rigiditatii musculare excesive şi/sau spasmelor musculare, care apar in diferite afectiuni cum sunt: paralizie cerebrala infantila, scleroza multipla, accidente cerebrovasculare, afectiuni ale maduvei spinarii şi alte boli cerebrale.

Cuprins

Ce este Lioresal şi pentru ce se utilizeaza

Lioresal face parte din grupul medicamentelor numite miorelaxante.

Pentru ce se utilizeaza Lioresal

Medicul dumneavoastra a decis ca dumneavostra sau copilul dumneavoastra aveti nevoie de acest medicament pentru tratarea bolii dumneavoastra.

Lioresal este utilizat pentru scaderea şi ameliorarea rigiditatii musculare excesive şi/sau spasmelor musculare, care apar in diferite afectiuni cum sunt: paralizie cerebrala infantila, scleroza multipla, accidente cerebrovasculare, afectiuni ale maduvei spinarii şi alte boli cerebrale.

Cum actioneaza Lioresal

Datorita relaxarii musculaturii şi ameliorarii consecutive a durerii, Lioresal imbunatateste capacitatea dumneavoastra de mişcare, permitandu-va desfaşurarea activitatilor zilnice şi efectuarea fizioterapiei.

Daca aveti orice intrebari despre cum actioneaza Lioresal sau de ce acest medicament v-a fost prescris, intrebati-l pe medicul dumneavoastra.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Lioresal 

Urmati cu atentie toate instructiunile medicului. Acestea pot diferi de informatiile generale din acest prospect.

Nu utilizati Lioresal:

  • daca sunteti alergic la substanta activa sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

Daca oricare dintre acestea vi se potrivesc, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Lioresal.

Daca credeti ca este posibil sa fiti alergic, cereti sfatul medicului.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Lioresal, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

  • daca aveti boala Parkinson sau anumite afectiuni psihice insotite de confuzie sau depresie;
  • daca aveti epilepsie (crize);
  • daca aveti durere acuta de stomac (ulcer) sau intestine, dificultate la respiratie, afectiuni hepatice sau renale, tulburari ale circulatiei sanguine cerebrale;
  • daca aveti afectiuni ale Medicul dumneavoastra va decide daca Lioresal este sau nu tratamentul adecvat pentru dumneavoastra;
  • daca aveti dificultati la urinare;
  • daca aveti diabet

Lioresal impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Medicamente cunoscute ca interactioneaza cu Lioresal sunt:

  • alcool etilic;
  • medicamente sedative;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul tulburarilor de dispozitie, cum sunt antidepresivele şi litiul;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul bolii Parkinson; medicamente utilizate pentru tratamentul artritei sau durerii.

Lioresal impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Utilizati Lioresal in timpul meselor şi inghititi comprimatele cu putin lichid. Nu trebuie sa beti alcool etilic in timpul tratamentului cu Lioresal.

Copii şi adolescenti

Lioresal comprimate nu este adecvat pentru copii cu greutatea corporala sub 33 kg.

Pacienti varstnici (cu varsta de 65 de ani şi peste aceasta varsta) sau persoane cu spasme musculare cauzate de o afectiune a creierului

Daca faceti parte din oricare dintre aceste grupe, este posibil sa prezentati mai multe reactii adverse. Prin urmare, medicul dumneavoastra va va supraveghea indeaproape şi poate ajusta doza de Lioresal.

Masuri suplimentare de siguranta

Inainte de orice interventie chirurgicala (inclusiv stomatologica) sau tratament de urgenta, spuneti medicului care va trateaza ca luati Lioresal.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie sa utilizati Lioresal in timpul sarcinii decat daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa deveniti gravida. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra despre riscul potential privind utilizarea Lioresal in timpul sarcinii. Daca trebuie sa luati Lioresal in timpul sarcinii, copilul dumneavoastra poate avea convulsii imediat dupa naştere.

Lioresal se excreta in laptele matern numai foarte putin sau deloc. Puteti alapta atat timp cat medicul dumneavoastra va permite aceasta şi copilul este atent supravegheat in vederea aparitiei reactiilor adverse.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

La anumite persoane, utilizarea Lioresal poate fi asociata cu aparitia ametelilor, somnolentei sau a tulburarilor vizuale. Daca aveti aceste manifestari, nu conduceti vehicule, nu folositi utilaje sau nu efectuati alte activitati care necesita atentie.

Lioresal contine amidon de grau

Lioresal contine amidon de grau, care poate contine gluten, dar numai in cantitati neglijabile şi, de aceea, Lioresal poate fi administrat pacientilor cu boala celiaca.

Pacientii care au alergie la grau (afectiune diferita de boala celiaca) nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Cum sa utilizati Lioresal

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Nu depaşiti doza recomandata. Acest lucru va va ajuta sa obtineti un raspuns terapeutic optim şi sa reduceti riscul aparitiei reactiilor adverse.

Cat Lioresal trebuie sa luati

La adulti, in general, tratamentul se incepe cu 15 mg pe zi, preferabil in 2-4 prize. Ulterior, doza este crescuta treptat pana cand se obtin cele mai bune rezultate; aceasta poate fi cuprinsa intre 30 mg pana la 80 mg pe zi, administrata in 2-4 prize.

Medicul dumneavoastra poate chiar sa decida sa va administreze o doza mai mare.

Utilizarea la copii şi adolescenti (sub 18 ani)

La copii, tratamentul este stabilit in functie de greutatea corporala. Tratamentul la copii incepe, de regula, cu o doza foarte redusa (de aproximativ 0,3 mg/kg pe zi), in 2-4 doze (preferabil in 4 doze).

Doza este ulterior marita pana ajunge la un nivel suficient pentru a satisface necesitatile individuale ale copilului; aceasta poate fi intre 0,75 şi 2 mg/kg corp.

Doza zilnica totala nu trebuie sa depaşeasca 40 mg/zi la copii cu varsta sub 8 ani. La copii cu varsta de peste 8 ani, poate fi administrata o doza zilnica maxima de 60 mg/zi.

Lioresal comprimate nu este adecvat pentru copii cu greutatea corporala sub 33 kg. Lioresal este intotdeauna utilizat in mai multe prize zilnice, in general, de 3 sau 4 ori pe zi.

Doza recomandata de medicul dumneavoastra poate sa fie diferita de cea prezentata in acest prospect. In acest caz, respectati recomandarile medicului dumneavoastra.

Medicul dumneavoastra va va spune exact cate comprimate de Lioresal sa utilizati.

In functie de raspunsul terapeutic, medicul dumneavoastra va poate recomanda o doza mai mare sau mai mica.

Cand trebuie sa luati Lioresal

Utilizati Lioresal in timpul meselor şi inghititi comprimatele cu putin lichid. Daca este necesar, comprimatele pot fi rupte pentru a uşura inghitirea.

Administrarea Lioresal la aceeaşi ora in fiecare zi va va ajuta sa va amintiti cand luati medicamentul.

Cum trebuie sa luati Lioresal

Utilizati periodic acest medicament şi aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Acest lucru va va ajuta sa obtineti raspunsul optim la tratament şi sa reduceti riscul aparitiei reactiilor adverse.

Cat timp trebuie sa luati Lioresal

Adresati-va medicului dumneavoastra daca dupa 6 pana la 8 saptamani de tratament nu simtiti nicio imbunatatire a starii dumneavoastra de sanatate. Medicul dumneavoastra va decide daca trebuie sa continuati tratamentul cu Lioresal.

Continuati sa luati Lioresal cum va spune medicul dumneavoastra.

Daca aveti intrebari despre cat timp trebuie sa luati Lioresal, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Daca utilizati mai mult Lioresal decat trebuie

Daca ati utilizat accidental mai multe comprimate decat cele recomandate de medicul dumneavoastra, spuneti imediat medicului dumneavoastra. Este posibil sa aveti nevoie de asistenta medicala.

Principalele simptome ale dozelor mari sunt: somnolenta, dificultate la respiratie, afectarea starii de conştienta şi inconştienta (coma).

Alte simptome pot sa includa: stare confuzionala, halucinatii, agitatie, convulsii, incetoşarea vederii, slabiciune musculara neobişnuita, contractia brusca a muşchilor, reflexe slabe sau absente, tensiune mare sau mica, ritm cardiac lent, rapid sau neregulat, temperatura scazuta a corpului, greata, varsaturi, diaree sau salivare excesiva.

Daca uitati sa utilizati Lioresal

Daca ati uitat sa utilizati o doza conform schemei terapeutice, luati-o imediat ce va amintiti.

Totuşi, daca este aproximativ timpul pentru urmatoarea doza, nu utilizati doza omisa in acelaşi timp cu cea programata, altfel veti dubla doza. Reveniti doar la schema dumneavoastra terapeutica recomandata.

Daca ati uitat sa utilizati mai multe doze, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca incetati sa utilizati Lioresal

Nu intrerupeti brusc utilizarea Lioresal fara sa-l intrebati mai intai pe medicul dumneavoastra. Acesta va va spune cand şi in ce mod sa intrerupeti utilizarea acestui medicament; intreruperea brusca va poate agrava boala de care suferiti.

Daca intrerupeti tratamentul brusc, pot sa apara: agitatie, stare de confuzie, halucinatii, gandire sau comportament anormal, convulsii, spasme musculare necontrolabile, ritm cardiac rapid, febra. De asemenea, se poate agrava starea de rigiditate a muşchilor dumneavoastra (spasmele).

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Acestea sunt de obicei uşoare şi apar in special la inceputul tratamentului şi in general, dispar dupa cateva zile de tratament.

Unele reactii pot fi grave:

Daca aveti vreuna dintre aceste reactii, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra:

  • dificultati la respiratie;
  • stare confuzionala;
  • euforie;
  • stare de tristete (depresie);
  • pierderea coordonarii mişcarilor, afectand echilibrul şi mersul, mişcarile membrelor şi ochilor şi/sau vorbirea (semne ale ataxiei cerebeloase);
  • tremuraturi;
  • halucinatii;
  • coşmaruri;
  • vedere incetoşata/tulburari de vedere;
  • dificultate la respiratie in repaus sau in timpul efortului, umflarea picioarelor şi oboseala (semne ale scaderii debitului cardiac);
  • tensiune arteriala mica (hipotensiune arteriala);
  • eruptii pe piele şi urticarie;
  • dificultate la eliminarea urinei, durere la eliminarea urinei sau scaderea brusca a cantitatii de urina eliminata;
  • convulsii;
  • dureri abdominale, colorarea in galben a pielii sau albului ochilor şi oboseala (semne ale afectarii ficatului);
  • temperatura scazuta a corpului;
  • batai lente ale inimii;
  • simptomele care urmeaza intreruperii bruşte a administrarii medicamentului (sindrom de sevraj) aşa cum sunt enumerate mai sus, la pct. 3 (daca incetati administrarea Lioresal).

Daca prezentati oricare dintre acestea, spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Unele reactii adverse sunt foarte frecvente (raportate la mai mult de 1 din 10 pacienti):

  • hipersomnie,
  • somnolenta,
  • greata.

Daca oricare dintre acestea va afecteaza sever, spuneti medicului dumneavoastra.

Unele reactii adverse sunt frecvente (raportate la mai mult de 1 la 100 pacienti, dar la mai putin de 1 la 10 pacienti):

  • oboseala,
  • ameteala,
  • durere de cap,
  • insomnie,
  • slabiciune a bratelor şi picioarelor,
  • dureri musculare,
  • mişcari necontrolate ale ochilor,
  • gura uscata,
  • tulburari digestive,
  • eructatii,
  • varsaturi,
  • constipatie,
  • diaree,
  • transpiratii abundente,
  • eliminarea unei cantitati mai mari de urina decat in mod normal,
  • incontinenta urinara.

Daca oricare dintre acestea va afecteaza sever, spuneti medicului dumneavoastra.

Unele reactii adverse sunt rare (raportate la mai mult de 1 la 10000 pacienti, dar la mai putin de 1 la 1000 pacienti):

  • furnicaturi sau amorteli ale mainilor şi/sau picioarelor,
  • dificultati la vorbire,
  • tulburari ale gustului,
  • dureri abdominale,
  • scadere brusca a cantitatii de urina,
  • incapacitatea de a avea sau de a mentine o erectie (impotenta).

Daca oricare dintre acestea va afecteaza sever, spuneti medicului dumneavostra.

Alte reactii raportate (cu frecventa necunoscuta)

  • nivel ridicat al zaharului din sange.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Lioresal

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor

A se pastra la temperaturi sub 25°C - pentru medicamentul ambalat in blister din PVC/Al

A se pastra la temperaturi sub 30°C- pentru medicamentul ambalat in blister din PVC-PE- PVDC/Al

A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate

Nu utilizati Lioresal dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Lioresal

  • Substanta activa este baclofen. Fiecare comprimat contine baclofen 10
  • Celelalte componente sunt celuloza microcristalina (Avicel PH 101), celuloza microcristalina (Avicel PH 102), amidon de grau, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, povidona K

Cum arata Lioresal şi continutul ambalajului Lioresal 10 mg

Medicamentul este ambalat in:

Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate

Cutie cu 5 blistere din PVC-PE- PVDC/Al a cate 10 comprimate.

Se prezinta sub forma de comprimate rotunde, de culoare alba pana la slab galbuie, avand imprimat pe una din fete „CG”, iar pe cealalta fata „K/J” şi o linie mediana.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Novartis Pharma GmbH Roonstrasse 25

D-90429 Nürnberg, Germania

Fabricantul

NOVARTIS PHARMA GmbH

Roonstraße 25 und Obere Turnstraße 8-10, 90429 Nürnberg, Germania sau

NOVARTIS FARMA S.p.A.

Via Provinciale Schito 131, 80058 Torre Annunziata, Italia

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Martie, 2022.

Denumire comerciala LIORESAL 10 mg
DCI BACLOFENUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 10mg
Cod ATC M03BX01
Actiune terapeutica MIORELAXANTE CENTRALE ALTE MIORELAXANTE CU ACTIUNE CENTRALA
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 5 blist. Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W10193001
Firma / tara producatoare APP NOVARTIS PHARMA GMBH - GERMANIA
Firma / tara detinatoare APP NOVARTIS PHARMA GMBH - GERMANIA
Nr. / data ambalaj APP 6380/2014/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.