Lipofib

Lipofib apartine unui grup de medicamente cunoscute in mod obişnuit sub numele de fibrati. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scadea valorile grasimilor (lipidelor) in sange, de exemplu, grasimile cunoscute sub numele de trigliceride.

Cuprins

Ce este Lipofib si pentru ce se utilizeaza

Lipofib apartine unui grup de medicamente cunoscute in mod obişnuit sub numele de fibrati. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scadea valorile grasimilor (lipidelor) in sange, de exemplu, grasimile cunoscute sub numele de trigliceride.

Lipofib este utilizat pentru a scadea valorile grasimilor in sange, in asociere cu o dieta alimentara cu continut scazut de grasimi şi cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizica şi scaderea in greutate.

Lipofib poate fi utilizat in asociere cu alte medicamente (statine) in anumite situatii in care valorile grasimilor in sange nu sunt controlate numai prin tratamentul cu o statina.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Lipofib

Nu utilizati Lipofib:

  • daca sunteti alergic la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),
  • daca ati suferit reactii fotoalergice (reactie alergica determinata de expunerea la lumina solara sau la lumina UV) sau reactii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumina

solara sau la lumina UV) in timpul tratamentului cu fibrati (medicamente care modifica concentratiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator).

  • daca suferiti de boli severe ale ficatului, rinichilor sau ale vezicii biliare
  • daca aveti pancreatita (inflamarea pancreasului care determina dureri abdominale)- de alta cauza decat creşterea in exces a grasimilor din sange.

Nu luati Lipofib daca oricare dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Lipofib.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Lipofib, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

  • daca aveti orice fel de probleme cu ficatul sau rinichii
  • daca ati putea avea o inflamatie a ficatului (hepatita) - semnele includ: ingalbenirea pielii si aalbului ochilor (icter) si cresterea enzimelor hepatice (fapt indicat de testele de sange), dureri abdominale şi mancarime
  • daca aveti activitate diminuata a glandei tiroide (hipotiroidism).

Daca oricare dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Lipofib.

Efectele asupra muschilor

Intrerupeti administrarea Lipofib si consultati imediat un medic daca aveti dureri si crampe musculare inexplicabile sau tensiune sau slabiciune musculara in timp ce luati acest medicament.

Aceasta, din cauza faptului ca Lipofib poate cauza probleme musculare, ce pot deveni serioase. Astfel de probleme sunt rare, dar ele pot cauza inflamatii si leziuni ale muschilor, fapt ce poate determina afectiuni renale si chiar moarte.

Medicul dumneavoastra poate efectua un test de sange pentru a verifica starea muschilor dumneavoastra inainte si dupa inceperea tratamentului.

Riscul de leziuni musculare este mai mare la anumiti pacienti. Informati medicul dumneavoastra daca:

  • aveti varsta peste 70 ani,
  • aveti afectiuni renale,
  • aveti afectiuni tiroidiene,
  • dumneavoastra sau membrii apropiati ai familiei dumneavoastra sufera de afectiuni musculare mostenite,
  • consumati alcool etilic in exces,
  • luati medicamente pentru scaderea colesterolului, denumite statine, ca de exemplu: simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin sau fluvastatin,
  • daca ati avut vreodata probleme musculare in timpul tratamentului cu statine sau fibrati, ca de exemplu: fenofibrat, bezafibrat sau gemfibrozil.

Daca oricare dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Lipofib.

Lipofib impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

In mod special spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati unul din urmatoarele medicamente:

  • anticoagulante pentru subtierea sangelui (de exemplu, warfarina),
  • alte medicamente folosite pentru a controla nivelul grasimilor din sange (de exemplu statine sau fibrati). Utilizarea unei statine sau a unui fibrat in acelaşi timp cu Lipofib poate creşte riscul afectiunilor musculare,
  • o anumita clasa de medicamente utilizate in tratamentul diabetului (ca de exemplu: rosiglitazona

sau pioglitazona),

  • ciclosporina (un imunosupresor).

Daca vreuna din situatiile de mai sus vi se aplica (sau nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte sa luati Lipofib.

Lipofib impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Luati capsula cu un pahar cu apa. Este important sa luati capsula impreuna cu alimente, deoarece aceasta nu va actiona la fel de bine pe stomacul gol.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu luati Lipofib si discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca ati puteafi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.

Nu luati Lipofib daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Lipofib nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Lipofib contine zahar, p-hidroxibenzoat de metil şi p-hidroxibenzoat de propil

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

p-Hidroxibenzoatul de metil şi p-hidroxibenzoatul de propil pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Cum sa utilizati Lipofib

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicul dumneavoastra va determina concentratia medicamentului potrivita pentru dumneavoastra, in functie de afectiunea dumneavoastra, de tratamentul actual şi de riscul personal.

Cum sa luati acest medicament

  • Inghititi capsula intreaga cu o cantitate suficienta de apa (un pahar cu apa).
  • Nu mestecati
  • Este important sa luati capsula in timpul mesei, deoarece nu va actiona la fel de bine daca o luati pe stomacul

Cat sa luati

Doza recomandata pentru adulti este de o capsula Lipofib 160 mg o data pe zi.

Persoanele cu afectiuni renale

Daca aveti afectiuni renale, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati o doza mai mica. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul despre acest aspect.

Copii şi adolescenti

Lipofib nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Daca luati mai mult Lipofib decat trebuie

Daca luati din greşeala mai multe capsule sau daca credeti ca altcineva a inghitit capsulele, mergeti imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital sau spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa luati Lipofib

Daca uitati sa luati o doza de Lipofib luati doza urmatoare in timpul mesei urmatoare şi continuati apoi ca de obicei. Daca ati uitat sa luati medicamentul nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Daca incetati sa luati Lipofib

Nu intrerupeti administrarea Lipofib decat la recomandarea medicului dumneavoastra sau in cazul in care nu va simtiti bine din cauza medicamentului. Acest lucru este necesar, datorita faptului ca nivelul anormal al colesterolului necesita tratament pe o perioada indelungata. De asemenea, trebuie sa continuati o dieta saraca in grasimi si sa faceti regulat exercitii.

Daca medicul dumneavoastra va intrerupe medicamentul, nu pastrati capsulele ramase decat in cazul in care medicul va indica acest lucru.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Opriti administrarea Lipofib si consultati imediat un medic, daca observati oricare din urmatoarele reactii adverse grave – este posibil sa aveti nevoie de tratament medical de urgenta: Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

  • dureri si crampe musculare inexplicabile sau tensiune sau slabiciune musculara care pot fi semne ale inflamatiilor si leziunilor musculare, evenimente ce pot determina afectiuni renale si chiar moarte,
  • dureri abdominale - acest lucru poate fi un semn ca pancreasul este inflamat (pancreatita),
  • dureri in piept si dificultate in respiratie - aceastea pot fi semne ale unui cheag de sange in plamani (embolie pulmonara),
  • durere, roseata sau umflarea picioarelor - acestea pot fi semne ale unui cheag de sange la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda),

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • reactii alergice – semnele pot include: umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului, ceea ce poate cauza dificultati in respiratie,
  • ingalbenirea pielii si albului ochilor (icter) sau cresterea enzimelor hepatice - acestea pot fi semne ale unui ficat inflamat (hepatita).

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

-eruptii cutanate grave cu inrosire, descuamare si umflare a pielii care seamana cu arsuri

  • probleme pulmonare pe termen

Opriti administrarea Lipofib si consultati imediat un medic, daca observati oricare din reactiile adverse de mai sus.

Alte reactii adverse includ:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • diaree
  • dureri abdominale
  • flatulenta
  • greata
  • varsaturi
  • valori crescute ale enzimelor hepatice (indicate de testele de sange),
  • creşterea homocisteinei (nivel crescut al acestui aminoacid in sange a fost asociat cu risc crescut de boala coronariana, accident vascular cerebral şi boala vasculara periferica deşi nu a fost stabilita nicio legatura).

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

  • durere de cap
  • calculi biliari
  • astenie sexuala (lipsa dorintei de a face sex)
  • eruptie cutanata, senzatie de mancarime sau roseata pe piele
  • creşterea creatininemiei serice (analiza care reflecta functia rinichilor) - indicate de testele de sange

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

  • caderea parului (alopecie)
  • creşterea ureei serice (analiza care reflecta functia rinichilor) - indicate de testele de sange
  • creşterea sensibilitatii pielii la lumina solara sau la lumina UV artificiala (de exemplu, lampi solare)
  • scaderea hemoglobinemiei (componenta sangelui care transporta oxigenul), leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange)

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • distrugere musculara
  • complicatii ale calculilor biliari
  • senzatie de epuizare (oboseala).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Lipofib

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Lipofib

  • Substanta activa este fenofibrat O capsula contine fenofibrat micronizat 160 mg.
  • Celelalte componente sunt: zahar, amidon de porumb, hipromeloza (Pharmacoat 603), laurilsulfat de sodiu, dimeticona emulsie (contine: dimeticona, polietoxietanol, polietilenglicol sorbitan monolaurat, propilenglicol, benzoat de sodiu, p-hidroxibenzoat de metil, acid sorbic,p- hidroxibenzoat de propil), simeticona emulsie (contine: simeticona, polietilenglicol sorbitan tristearat, metilceluloza, polietilenglicol stearat, gliceride, guma xantan, acid benzoic, acid sorbic, acid sulfuric), talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), gelatina.

Cum arata Lipofib si continutul ambalajului

Capsule cu capac de culoare portocaliu opac şi corp transparent, continand microgranule albe sferice. Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 capsule.

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Terapia S.A.,

Str. Fabricii, nr.124, Cluj-Napoca, Romania

Acest prospect a fost revizuit in martie 2020.

Denumire comerciala LIPOFIB 160 mg
DCI FENOFIBRATUM
Forma farmaceutica CAPS.
Concentratia 160mg
Cod ATC C10AB05
Actiune terapeutica HIPOCOLESTEROLEMIANTE SI HIPOTRIGLICERIDEMIANTE FIBRATI
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 1 blist. PVC/Al x 10 caps.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W43325001
Firma / tara producatoare APP TERAPIA SA - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP TERAPIA SA - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 13069/2020/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.