Loperamid

Loperamid Laropharm contine clorhidratul de loperamida, care apartine unui grup de medicamente denumite antidiareice. In caz de diaree, Loperamid Laropharm 2 mg capsule face scaunele mai consistente şi mai putin frecvente.

Cuprins

Loperamid

Ce este Loperamid Laropharm 2 mg capsule şi pentru ce se utilizeaza

Loperamid Laropharm contine clorhidratul de loperamida, care apartine unui grup de medicamente denumite antidiareice.

In caz de diaree, Loperamid Laropharm 2 mg capsule face scaunele mai consistente şi mai putin frecvente. Loperamid Laropharm 2 mg capsule se utilizeaza pentru tratamentul unui episod de:

  • diaree acuta la adulti şi adolescenti cu varsta mai mare de 12 ani;
  • diaree asociata cu sindromul colonului iritabil la adulti cu varsta mai mare de 18 ani

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Loperamid Laropharm 2 mg capsule

Nu utilizati Loperamid Laropharm 2 mg capsule daca:

  • sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de loperamida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • aveti varsta mai mica de 12 ani in cazul tratarii diareei acute (forma şi concentratia Loperamid Laropharm 2 mg capsule nu sunt destinate administrarii pentru aceasta categorie de varsta);
  • aveti varsta mai mica de 18 ani in cazul tratarii diareei asociate sindromului de colon iritabil;
  • diareea apare in timpul tratamentului cu antibiotice (cu spectru larg); poate fi semnul unei colite pseudomembranoase, caz in care nu se recomanda tratamentul cu clorhidratul de loperamida;
  • daca aveti o inflamatie a abdomenului inferior (de exemplu colita ulceroasa sau colita pseudomembranoasa ca rezultat al utilizarii antibioticelor);
  • aveti dizenterie – diaree cu sange in scaun sau febra;
  • medicul dumneavoastra v-a comunicat sa evitati utilizarea medicamentelor cu actiune de incetinire a motilitatii gastro-intestinale: risc crescut de complicatii precum ileus, megacolon sau megacolon toxic;
  • sunteti constipat sau abdomenul dumneavoastra este balonat

Atentionari şi precautii

Tratamentul cu clorhidrat de loperamida este un tratament simptomatic, ceea ce inseamna ca Loperamid Laropharm 2 mg capsule poate face scaunele mai consistente şi mai putin frecvente, insa nu va trata cauza diareei. Ori de cate ori este posibil, cauza diareei trebuie, de asemenea, tratata.

In cazul unui episod brusc (acut) de diaree, Loperamid Laropharm 2 mg capsule opreşte de obicei simptomele in decurs de 48 ore. Daca lucrurile nu se petrec astfel, intrerupeti tratamentul şi adresati-va medicului dumneavoastra.

In cazul diareei asociate sindromului de intestin iritabil, daca in timp ce luati Loperamid Laropharm 2 mg capsule constatati aparitia unor manifestari noi, daca episodul diareic dureaza mai mult de 48 de ore, daca starea dumneavoastra se agraveaza sau daca episoadele diareice repetate persista mai mult de doua saptamani, adresati-va medicului dumneavoastra.

Intrerupeti imediat utilizarea Loperamid Laropharm 2 mg capsule daca apare constipatie sau distensie abdominala (senzatie de balonare).

Inainte sa utilizati Loperamid Laropharm 2 mg capsule, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

  • sunteti insarcinata sau alaptati;
  • suferiti de afectiuni ale ficatului – este posibil ca eliminarea loperamidei din organism sa se faca mai lent, motiv pentru care medicul poate sa va recomande ajustarea dozelor;
  • beti periodic alcool in cantitati mari;
  • sunteti infestat cu virusul imunodeficientei umane dobandite (HIV).

Daca ati fost diagnosticat anterior cu sindromul „colonului iritabil”, cereti sfatul medicului inainte de a utiliza Loperamid Laropharm 2 mg capsule daca:

  • aveti peste 40 ani şi manifestarile bolii dumneavoastra s-au modificat comparativ cu cele precedente sau a trecut mai mult timp de la ultimul episod diareic;
  • aveti scaune cu sange;
  • aveti constipatie severa;
  • aveti stare de rau sau daca vomati;
  • nu mai aveti pofta de mancare sau ati slabit in ultima perioada de timp, fara a avea aceasta intentie;
  • aveti durere sau dificultati la urinare;
  • aveti febra;
  • ati calatorit de curand in tari indepartate.

Cand aveti diaree, organismul pierde multe lichide şi poate sa apara deshidratarea. Incidenta şi riscurile asociate deshidratarii sunt mai mari in cazul copiilor mici, varstnicilor şi persoanelor cu boli cronice şi cresc in functie de severitatea deshidratarii. Prin urmare este necesar ca in timpul unui epidod diareic sa beti mai multe lichide, eventual sa consumati solutii de hidratare orala (pulberi speciale care contin glucoza şi saruri dizolvate in apa sau ceai). Aceasta masura va va ajuta sa inlocuiti apa şi sarurile pe care le-ati pierdut in timpul unui episod diareic. Adresati-va farmacistului sau medicului dumneavoastra pentru mai multe informatii privind modul in care puteti sa preveniti deshidratarea.

Loperamid Laropharm 2 mg capsule impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

In special, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati urmatoarele medicamente:

  • alte medicamente pentru diaree, constipatie sau alte afectiuni ale stomacului şi intestinelor;
  • ritonavir (medicament folosit pentru tratarea infectiei HIV);
  • chinidina (pentru tratarea tulburarilor de ritm cardiac);
  • gemfibrozil (pentru tratarea excesului de grasimi din sange);
  • itraconazol, ketoconazol (pentru tratarea infectiilor fungice);
  • desmopresina (pentru tratarea urinarilor frecvente).

Loperamid Laropharm 2 mg capsule impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

In administrare nu este necesar sa se tina cont de orarul meselor, deoarece medicamentul nu interactioneaza cu alimentele.

Este recomandata creşterea ingestiei de lichide.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Deşi studiile preclinice nu au evidentiat potential embriotoxic sau teratogen pentru clorhidratul de loperamida, iar excretia medicamentului in laptele matern este in concentratii foarte mici, se recomanda evitarea administrarii in sarcina şi alaptare. Eventuala administrare in aceste situatii se va face strict la recomandarea şi sub supravegherea specialistului, dupa atenta cantarire a raportului beneficiu – risc.

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament poate provoca somnolenta uşoara şi tranzitorie sau vertij (ameteala). Este recomandat sa nu conduceti şi sa nu folositi utilaje cat timp luati loperamida.

Loperamid Laropharm 2 mg capsule contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Loperamid Laropharm2 mg capsule contine carmoisina (E122) care poate provoca reactii alergice.

Cum sa utilizati Loperamid Laropharm 2 mg capsule

Utilizati intotdeauna acest medicament aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze şi mod de administrare

Puteti utiliza Loperamid Laropharm 2 mg capsule oricand in cursul zilei. Capsulele trebuie inghitite cu o cantitate adecvata de lichid.

Loperamid Laropharm 2 mg capsule va fi numit mai jos Loperamid Laropharm.

Nu administrati mai mult de 6 capsule Loperamid Laropharm in decurs de 24 de ore!

Daca diareea persista mai mult de 48 de ore, intrerupeti tratamentul cu Loperamid Laropharm şi adresati-va medicului dumneavoastra.

Tratamentul diareei acute

Adulti şi adolescenti cu varsta peste 12 ani

Administrati 2 capsule Loperamid Laropharm o data, apoi o capsula Loperamid Laropharm, dupa fiecare scaun diareic eliminat. Daca aveti un scaun solid sau tare sau daca trec 24 de ore fara a avea scaun, intrerupeti tratamentul.

Tratamentul diarei acute asociate sindromului de colon iritabil

Adulti cu varsta mai mare de 18 ani

La inceput administrati 2 capsule Loperamid Laropharm odata, apoi cate o capsula Loperamid Laropharm dupa fiecare scaun diareic eliminat, daca medicul nu va recomanda altfel. Daca episoadele repetate de diaree continua mai mult de doua saptamani adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult Loperamid Laropharm decat trebuie

Daca ati luat o doza mai mare decat cea recomandata adresati-va imediat medicul dumneavoastra sau prezentati-va la cea mai apropiata camera de garda. Luati acest prospect sau cutia medicamentului cu dumneavoastra pentru ca medicul sa ştie ce ati luat.

Simptomele supradozajului includ: somnolenta, modificari ale starii de conştienta, tulburari de coordonare, rigiditate a muşchilor, probleme de respiratie, dilatarea pupilelor, retentie de urina, constipatie şi oprirea mişcarilor intestinului. Copiii sau persoanele cu afectiuni ale ficatului manifesta o incidenta şi o severitate mai mare a reactiilor adverse cauzate de supradozaj.

Daca uitati sa utilizati Loperamid Laropharm 2 mg capsule

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca, in timpul utilizarii Loperamid Laropharm 2 mg capsule prezentati:

  • respiratie dificila, scurta sau şuieratoare;
  • umflarea fetei, limbii sau gatului;
  • eruptii cutanate severe, cu aparitia veziculelor sau generalizate sau descuamarea pielii;
  • pierderea cunoştintei sau alterarea starii de cunoştinta, leşin sau stare de leşin, mişcari necontrolate, incetati sa utilizati medicamentul şi prezentati-va imediat la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.

Incetati utilizarea Loperamid Laropharm 2 mg capsule şi adresati-va medicului dumneavoastra daca apare oricare dintre urmatoarele reactii adverse:

  • frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori): dureri de cap, constipatie, greata, flatulenta;
  • mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori): ameteli, varsaturi, dureri abdominale sau disconfort abdominal, uscaciunea gurii, eruptii cutanate;
  • rare (afecteaza mai putin de 1 din 1 000 utilizatori): distensie abdominala (balonare), somnolenta, indigestie, oboseala generala, dificultate la urinare (mictiune), urticarie, mioza (micşorarea diametrului pupilei).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale:

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Loperamid Laropharm 2 mg capsule

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original.

Nu aruncati nici un medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Loperamid Laropharm 2 mg capsule

  • Substanta activa este clorhidratul de loperamida. Fiecare capsula contine clorhidrat de loperamida 2
  • Celelalte componente sunt: continutul capsulei - amidon de porumb, lactoza monohidrat, talc, stearat de magneziu; invelişul capsulei - dioxid de titan (E171), albastru stralucitor FCF (E133), carmoisina (E122), gelatina.

Cum arata Loperamid Laropharm 2 mg capsule şi continutul ambalajului

Loperamid Laropharm 2 mg se prezinta sub forma de capsule de marime 2, cu cap albastru opac şi corp roz opac, continand o pulbere de culoare alba pana la aproape alba.

Este ambalat in cutie cu un blister a 10 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. Laropharm S.R.L.

Şoseaua Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, Judetul Ilfov, Romania Tel/Fax: 021.369.32.02/03/06

E-mail: contact@laropharm.ro

Acest prospect a fost revizuit in aprilie 2018.

Denumire comercială LOPERAMID LAROPHARM 2 mg
DCI LOPERAMIDUM
Forma farmaceutică CAPS.
Concentrația 2mg
Cod ATC A07DA03
Acțiune terapeutică ANTIPROPULSIVE (INHIBITOARE ALE PERISTALTISMULUI) ANTIPROPULSIVE
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie cu 1 blist. Al/PVC x 10 caps.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W42860001
Firma / țara producătoare APP LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 8833/2016/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.