Maxidex

MAXIDEX este un medicament utilizat in tratarea inflamatiilor oculare (contine dexametazona, o substanta similara cortizonului).

Cuprins

Ce este MAXIDEX şi pentru ce se utilizeaza

MAXIDEX este un medicament utilizat in tratarea inflamatiilor oculare (contine dexametazona, o substanta similara cortizonului).

MAXIDEX este utilizat

  • in tratarea inflamatiilor de pe suprafata ochiului (conjunctiva, corneea) si ale partii frontale a ochiului (segmentul anterior)
  • in toate cazurile ce necesita tratament cu antiinflamatoare steroidiene: conjunctivita si blefaroconjunctivita alergica, keratita, sclerita si episclerita.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati MAXIDEX

Nu utilizati Maxidex

Daca sunteti alergic la dexametazona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)

  • Daca aveti sau credeti ca aveti:
    • o infectie bacteriana oculara netratata.
    • keratita indusa de Herpes simplex, variola, varicela/herpes zoster sau orice alte infectii virale ale ochiului
    • afectiuni fungice ale ochiului
    • tuberculoza oculara

Atentionari si precautii:

Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati vedere incetosata sau alte tulburari vizuale.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati umflare si creştere in greutate in zona

trunchiului si a fetei, deoarece acestea sunt, de obicei, primele manifestari ale unui sindrom numit sindromul Cushing. Supresia functiei glandelor suprarenale poate aparea dupa oprirea tratamentului de lunga durata sau intensiv cu Maxidex. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a intrerupe tratamentul pe cont propriu. Aceste riscuri sunt importante mai ales la copii, adolescenti si la pacientii tratati cu medicamente care contin ritonavir sau cobicistat.

Consultati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Maxidex.

Utilizati Maxidex, picaturi oftalmice, suspensie, doar pentru administrare oculara.

  • Daca utilizati Maxidex, picaturi oftalmice, suspensie pe perioada indelungata, exista riscul:
    • de crestere a presiunii intraoculare. Pe durata tratamentului cu Maxidex, picaturi oftalmice, suspensie se recomanda verificarea regulata a presiunii intraocula Discutati cu medicul dumneavoastra. Acest lucru este important mai ales la copii şi adolescenti, deoarece riscul de hipertensiune oculara indusa de corticosteroizi poate fi mai mare la copii şi poate sa apara mai devreme decat raspunsul adultilor la corticosteroizi. Utilizarea Maxidex la pacientii copii şi adolescenti nu este aprobata. Riscul de hipertensiune oculara indusa de corticosteroizi si/sau de formare a cataractei este mai mare la pacientii predispusi (de ex. diabetici).
  • de aparitie a cataractei. Mergeti regulat la medicul dumneavoastra in cazul in care utilizati Maxidex, picaturi oftalmice, suspensie pe termen
  • Contactati imediat medicul dumneavoastra daca simptomele se inrautatesc sau reapar br

Utilizarea acestui produs va poate face susceptibil la aparitia infectiilor oculare.

  • Daca aveti o infectie, medicul dumneavoastra va va prescrie un alt medicament pentru tratarea infectiei.
  • Steroizii administrati la nivelul ochilor pot intarzia procesul de vindecare a leziunilor AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene) administrate topic au de asemenea ca efect incetinirea sau intarzierea procesului de vindecare. Utilizarea concomitenta a AINS administrate topic si a steroizilor administrati topic poate creste riscul de probleme la vindecare.
  • Daca aveti o afectiune care produce subtierea tesuturilor oculare, adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.

MAXIDEX impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati ritonavir sau cobicistat, deoarece acestea cresc cantitatea de dexametazona din sange.

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati AINS administrate topic. Utilizarea concomitenta a steroizilor administrati topic si a AINS administrate topic poate favoriza problemele de vindecare a leziunilor corneene.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vederea dumneavoastra poate sa fie neclara o perioada de timp dupa ce ati utilizat Maxidex. In aceasta perioada nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Maxidex picaturi oftalmice, suspensie contine clorura de benzalconiu.

Acest excipient din Maxidex poate provoca iritatii şi poate decolora lentilele de contact moi. In cazul in care vi se permite purtarea lentilelor de contact, acestea trebuie indepartate inainte de a utiliza Maxidex. Asteptati cel putin 15 minute inainte de a le aplica din nou.

Cum sa utilizati MAXIDEX

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Urmatoarea procedura este utila pentru a limita cantitatea de medicament care ajunge in sange dupa aplicarea picaturilor:

  • Inchideti pleoapa si aplicati simultan cu degetul o usoara presiune pe canalul lacrimal, timp de cel putin 1 minut.

Adulti: doza uzuala este de o picatura instilata in sacul conjunctival al ochiului/ochilor afectat/afectati de 4 ori pe zi (la intervale de 6 ore).

In forme severe se pot administra doze mai mari. Doza zilnica se adapteaza in functie de raspunsul terapeutic. Dupa ameliorarea simptomatologiei se recomanda ca dozele sa fie scazute treptat.

Durata tratamentului trebuie sa fie stabilita de medic in functie de severitatea afectiunii şi de raspunsul terapeutic. Nu se recomanda ca durata tratamentului sa depaşeasca 2 saptamani. Daca situatia impune prelungirea tratamentului se recomanda supraveghere oftalmologica atenta. Daca se administreaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci pana la zece minute.

Copii: nu exista studii privind siguranta şi eficacitatea administrarii medicamentului la copii.

Varstnici: nu sunt necesare precautii speciale.

Daca una din picaturi a cazut pe langa ochi, incercati o noua administrare.

Daca ati utilizat mai mult Maxidex picaturi oftalmice, suspensie decat ar fi trebuit, clatiti-va ochii cu apa calduta. Nu administrati alte picaturi, ci continuati cu doza urmatoare, conform schemei de tratament.

Daca ati uitat sa utilizati Maxidex picaturi oftalmice, suspensie, continuati cu doza urmatoare conform schemei de tratament. Daca este momentul administrarii urmatoare, nu administrati şi doza uitata ci continuati tratamentul aşa cum v-a fost recomandat. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca utilizati alte medicamente administrate pe cale oftalmica, trebuie sa lasati un interval de minim 5 minute intre administrari. Unguentele oftalmice vor fi ultimele administrate.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Mod de administrare

Flaconul se agita inainte de administrare pentru a asigura o repartitie uniforma a substantei active. Se indeparteaza pleoapele şi se instileaza picaturile in sacul conjunctival.

Pentru a preveni contaminarea picuratorului şi a suspensiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete. Flaconul se pastreaza inchis intre administrari.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, Maxidex poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in urma utilizarii Maxidex: Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • Reactii oculare: disconfort ocular

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

  • Reactii oculare: inflamarea suprafetei ochiului, ochi uscati, pata pe cornee, sensibilitate la lumina, vedere incetosata, senzatii anormale in ochi, lacrimatie excesiva, formarea de cruste pe gene, mancarime oculara, iritatie sau roseata oculara.
  • Reactii generale: gust rau.

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

  • Vedere incetosata.

Reactii adverse, cu frecventa necunoscuta:

  • Probleme hormonale: crestere a parului pe corp (mai ales la femei), slabiciune si atrofiere a muschilor, pete purpurii pe piele, tensiune arteriala mare, menstruatii neregulate sau absente, modificari ale concentratiilor de proteine si calciu din sange, oprire a cresterii la copii si

adolescenti si umflare si creştere in greutate la nivelul corpului si fetei (numit „sindromul Cushing”) (vezi pct. 2, „Avertizari si precautii”).

Reactii adverse suplimentare raportate dupa punerea pe piata, insa cu frecventa necunoscuta:

  • Reactii oculare: cresterea presiunii intraoculare, afectarea campului vizual, leziuni ale corneei, caderea pleoapei, durere oculara, marirea pupilei.
  • Reactii generale: alergie, ameteala, durere de cap.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Maxidex

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A nu se utiliza dupa 28 zile de la prima deschidere a flaconului.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se congela.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Maxidex

  • Substanta activa este dexametazon
  • Ceilalti excipienti  sunt:  fosfat  disodic,  polisorbat  80,  edetat  disodic,  clorura  de  sodiu,  acid  citric monohidrat, hidroxid de sodiu, clorura de benzalconiu, hipromeloza, apa purificata.

Cum arata Maxidex şi continutul ambalajului

Cutie cu un flacon picurator din polietilena 5 ml picaturi oftalmice, suspensie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

NOVARTIS PHARMA GmbH

Roonstrasse 25, D-90429, Nürnberg Germania

Fabricantul

Alcon-Couvreur NV

Rijksweg 14, 2870 Puurs, Belgia sau

Siegfried El Masnou, S.A.

Camil Fabra 58, El Masnou, 08320 Barcelona, Spania sau

Novartis Farmacéutica, S.A.

Gran Vía de les Corts Catalanes 764, 08013 Barcelona, Spania sau

Novartis Pharma GmbH

Roonstrasse 25, 90429 Nürnberg, Germania

Acest prospect a fost revizuit in august 2022.

Denumire comerciala MAXIDEX 1 mg/ml
DCI DEXAMETHASONUM
Forma farmaceutica PIC. OFT., SUSP.
Concentratia 1 mg/ml
Cod ATC S01BA01
Actiune terapeutica ANTIINFLAMATOARE CORTICOSTEROIZI
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu 1 flac. din PEJD, prevazut cu picurator din PEJD x 5 ml pic. oft., sol.
Volum ambalaj 5ml
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W63597001
Firma / tara producatoare APP ALCON-COUVREUR N.V. - BELGIA
Firma / tara detinatoare APP NOVARTIS PHARMA GMBH - GERMANIA
Nr. / data ambalaj APP 11112/2018/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.