Meloxicam Mcc

MELOXICAM MCC face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nestereoidiene şi este utilizat pentru a reduce inflamatia şi durerea la nivelul articulatiilor şi muşchilor.

Cuprins

Meloxicam

Ce este MELOXICAM MCC şi pentru ce se utilizeaza

MELOXICAM MCC face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nestereoidiene şi este utilizat pentru a reduce inflamatia şi durerea la nivelul articulatiilor şi muşchilor. MELOXICAM MCC este recomandat in tratamentul simptomatic al urmatoarelor afectiuni:

  • boala artrozica (artroze, boala degenerativa articulara) (tratament pe termen scurt);
  • poliartrita reumatoida (tratament pe termen lung);
  • spondilita anchilopoietica (tratament pe termen lung).

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati MELOXICAM MCC

Nu utilizati MELOXICAM MCC :

  • daca sunteti alergic la meloxicam sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • daca sunteti alergic la acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare nesteriodiene ;

Nu  utilizati  meloxicam  daca  dupa  un  tratament anterior cu     acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare nesteriodiene ati avut vreunul dintre urmatoarele semne:

  • respiratie şuieratoare, apasare in piept, senzatie de lipsa de aer (astm bronşic);
  • obstructie la nivelul nasului datorita inflamatiei mucoasei nazale (polipi nazali);
  • eruptii trecatoare pe piele sau urticarie;
  • aparitia brusca a tumefactiilor la nivelul pielii sau mucoaselor, cum este tumefactia din jurul ochilor, fetei, buzelor, gurii şi gatului, putand determina dificultati in respiratie (edem angioneurotic);
  • in caz de ulcer gastro-duodenal activ sau recidivant;
  • in caz de sangerari la nivelul stomacului sau intestinului, sangerari cerebrovasculare sau alte afectiuni hemoragice;
  • daca aveti insuficienta hepatica grava;
  • daca aveti insuficienta renala grava netratata prin dializa;
  • daca aveti insuficienta cardiaca grava;
  • daca sunteti insarcina in trimestrul al treilea sau alaptati;
  • daca sunteti copil sau adolescent şi aveti varsta sub 15

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati MELOXICAM MCC , adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Medicamente precum MELOXICAM MCC comprimate se pot asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a atacului de cord (“infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi in cazul tratamentului d elunga durata. Nu depaşiti doza şi durata recomandate pentru tratament.

Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni(de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Daca prezentati reactii alergice severe, tratamentul cu Meloxicam MCC trebuie intrerupt la aparitia primelor semne de eruptie pe piele, leziuni ale tesuturilor moi (leziuni mucoase) sau oricarui alt semn de alergie.

Intrerupeti tratamentul cu Meloxicam MCC imediat ce observati sangerari (care determina scaune de culoare neagra) sau ulceratii la nivel digestiv (determinand dureri abdominale).

Meloxicam MCC poate masca simptomele unei infectii (de exemplu febra). Daca aveti impresia ca ati putea avea o infectie, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Aveti grija deosebita cand utilizati MELOXICAM MCC comprimate daca:

  • aveti antecedente de afectiuni gastrointestinale sau sunteti in tratament cu anticoagulante ;

Ca şi in cazul altor AINS pot sa apara sangerari gastrointestinale, ulceratii sau perforatii potential letale insotite sau nu de simptome de avertizare chiar şi in absenta antecedentelor de evenimente gastro-intestinale severe .

  • aveti antecedente de hipertensiune şi/sau insuficienta cardiaca congestiva uşoara pana la moderata deorece administrarea meloxicamului se poate asocia cu retentie lichidiana şi edeme;
  • suferiti de afectiuni la nivelul rinichiului, mai ales daca sunteti pacient varstnic, pacient deshidratat, suferiti de insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic şi alte afectiuni renale manifeste, cei tratati concomitent cu diuretice, inhibitori ECA sau antagonişti de receptori de angiotensina II sau cei care au suferit o interventie chirurgicala majora urmata de hipovolemie ;

Rar, AINS pot sa produca nefrita interstitiala, glomerulonefrita, necroza medulara renala sau sindrom nefrotic. La pacientii cu insuficienta renala in stadiul terminal hemodializati, doza de MELOXICAM MCC nu trebuie sa depaşeasca 7,5 mg pe zi. La pacientii cu insuficienta renala uşoara sau medie nu este necesara reducerea dozei (de exemplu la pacientii cu clearance al creatininei mai mare de 25 ml/min).

  • sunteti pacient varstnic deoarece reactiile adverse apar mai frecvent la varstnici;
  • suferiti de afectiuni la nivelul ficatului;

Ca şi pentru alte AINS, s-au raportat creşteri ocazionale ale valorilor serice ale transaminazelor sau ale altor parametri ai functiei hepatice. In majoritatea cazurilor, creşterile au fost mici şi tranzitorii, fata de valorile normale. Daca aceste anomalii sunt semnificative sau persistente, administrarea MELOXICAM MCC trebuie intrerupta şi se vor monitoriza parametrii respectivi.

La pacientii cu ciroza hepatica stabila clinic nu este necesara reducerea dozei.

La administrarea de AINS pot sa apara atat retentie hidrosalina, retentie de potasiu, cat şi interferenta cu efectele natriuretice ale diureticelor. De aceea, la pacientii predispuşi pot fi agravate insuficienta cardiaca sau hipertensiunea arteriala.

MELOXICAM MCC impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati sau ati utilizat recent vreunul din urmatoarele medicamente:

  • alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), incluzand acid acetilsalicilic
  • anticoagulante orale, ticlopidina, heparina administrata sistemic, trombolitice
  • litiu- medicament utilizat pentru tratamentul tulburarilor de dispozitie
  • metotrexat- medicament utilizat pentru tratamentul cancerului sau afectiunilor severe ale pielii necontrolate terapeutic şi acutizarilor poliartritei reumatoide
  • oricare dintre medicamentele diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism). Se recomanda monitorizarea functiei
  • medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (cum sunt beta-blocantele,
  • inhibitori ECA, agenti vasodilatatori, diuretice);
  • colestiramina- medicament utilizat pentru scaderea valorilor colesterolului din sange
  • ciclosporina- medicament utilizat dupa transplantul de organ sau pentru afectiuni grave ale pielii, poliartrita reumatoida sau sindrom nefrotic . Se recomanda monitorizarea functiei
  • chinolone
  • medicamente care trateaza afectiunile inimii şi ale rinichilor
  • daca sunteti o femeie care utilizeaza un dispozitiv anticonceptional intrauterin (DIU), cunoscut in general ca

MELOXICAM MCC impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Comprimatele trebuie administrate cu apa sau alt lichid şi cu alimente.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Fertilitatea

Daca intentionati sa ramaneti gravida, MELOXICAM MCC poate impiedica aceasta. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca intentionati sa ramaneti gravida sau intampinati probleme in a ramane gravida.

Sarcina

  • La animale au fost raportate efecte letale asupra embrionului, la doze mai mari decat cele utilizate in clinica.
  • Se recomanda evitarea administrarii meloxicamului in timpul primelor doua trimestre de sarcina.
  • In ultimul trimestru de sarcina, medicamentele din clasa inhibitoarelor sintezei de prostaglandine pot expune fatul la efecte toxice cardio-pulmonare (hipertensiune pulmonara, cu inchiderea prematura a canalului arterial) şi renale, sau pot conduce la inhibarea contractiilor Acest efect asupra uterului este asociat cu o incidenta crescuta a distociei şi cu prelungirea travaliului la animale. Din acest motiv, toate AINS sunt absolut contraindicate in timpul ultimelor trei luni de sarcina.

Alaptarea

AINS trec in laptele matern. Din acest motiv, nu este recomandata administrarea medicamentului la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Daca in timpul utilizarii MELOXICAM MCC manifestati stari de confuzie, de ameteala sau de somnolenta, vedere neclara, nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje.

MELOXICAM MCC contine lactoza.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati MELOXICAM MCC

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze uzuale:

Boala artrozica: 7,5 mg meloxicam/zi. Medicul poate creşte doza la 15 mg meloxicam pe zi cand considera necesar.

Poliartrita reumatoida şi spondilita anchilozanta : 15 mg meloxicam /zi. Medicul poate sa scada doza la 7,5 mg meloxicam pe zi.

Doza zilnica maxima recomandata de meloxicam este de 15 mg.

Pacienti varstnici şi pacienti cu risc crescut de reactii adverse

Doza zilnica recomandata pentru tratamentul pe termen lung al poliartritei rematoide şi al spondilitei anchilopoetice la pacientii varsnici este de 7,5 mg meloxicam. La pacientii cu risc crescut de reactii adverse tratamentul trebuie initiat cu doza de 7,5 mg meloxicam pe zi .

Insuficienta renala

La pacientii dializati, cu insuficienta renala severa, doza zilnica nu trebuie sa depaşeasca 7,5 mg meloxicam. La pacientii cu insuficienta renala uşoara sau moderata (de exemplu, pacienti cu clearence al creatininei mai mare de 25ml/min), nu este necesara reducerea dozei. Meloxicam este contraindicat in tratamentul pacientilor cu insufcienta renala severa, nedializati (nedializabili).

Insuficienta hepatica

La pacientii cu disfunctie hepatica uşoara şi moderata nu este necesara reducerea dozei. Meloxicam este contraindicat pentru tratamentul pacientilor cu insuficienta hepatica severa .

Utilizarea la copii şi adolescenti

Meloxicam MCC comprimate nu se administreaza la copii şi adolescenti cu varsta sub 15 ani. Linia mediana nu este destinata ruperii comprimatului.

Daca utilizati mai mult MELOXICAM MCC decat trebuie

Adresati imediat medicul dumneavoastra sau contactati cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati MELOXICAM MCC

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca ati uitat sa administrati o doza, aplicati-o imediat ce va amintiti. Daca a mai ramas mai putin de jumatate din timpul obişnuit intre cele doua doze, nu utilizati doza uitata, ci reveniti la orarul obişnuit de administrare.

Daca incetati sa utilizati MELOXICAM MCC

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecventa reactiilor adverse se clasifica astfel:

Foarte frecvente:

care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente:

care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare:

care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare:

afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventa necunoscuta

care nu poate fi estimata din datele disponibile

Daca in timpul tratamentului cu meloxicam manifestati una din urmatoarele reactii adverse sau simptome, opriti administrarea medicamentului şi adresati-va imediat unui medic:

-reactii alergice (de exemplu, respiratie şuieratoare aparuta in scurt timp de la administrare, dificultate in respiratie, umflarea pleoapelor, fetei sau buzelor, eruptie pe piele sau mancarime şi senzatie de stare de rau).

-aparitia eruptiei la nivelul pielii sau a oricaror leziuni la nivelul mucoaselor (de exemplu, vezicule sau ulceratii la nivelul mucoasei bucale).

Daca in timpul tratamentului cu meloxicam manifestati reactii adverse gastrointestinale, mai ales daca sunteti pacient varstnic, solicitati imediat sfatul medicului, deoarece ulcerele gastrointestinale, hemoragiile gastrointestinale şi perforatiile gastrointestinale pot aparea oricand in cursul tratamentului cu meloxicam şi pot fi cateodata severe mai ales la pacientii varstnici.

Daca ati manifestat in trecut reactii adverse gastrointestinale datorate utilizarii pe termen lung a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicul dumneavoastra va monitoriza cu atentie tratamentul cu meloxicam administrat dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse prezentate mai jos devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In cursul tratamentului cu AINS au fost raportate edemul, hipertensiunea arteriala şi insuficienta cardiaca.

Reactii adverse frecvente

  • ameteli, durere de cap, indigestie, greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie, gaze in intestine (flatulenta), diaree, prurit, eruptii, acumulare de lichide in organism inclusive la nivelul membrelor inferioare.

Reactii adverse mai putin frecvente

  • anemie, urticarie, somnolenta, vertij, palpitatii, creşterea tensiunii arteriale, inroşirea brusca sau eritem tranzitoriu al fetei şi gatului, hemoragii gastrointestinale, ulcere gastro-duodenale, stomatita, alterarea tranzitorie a testelor hepatice, stomatita, retentie de sodiu şi apa, hiperkaliemie, modificari ale analizelor de laborator care evalueaza functia renala.

Reactii adverse rare

  • modificari ale numarului de elemente figurate sanguine, reactii alergice, cum ar fi mancarime sau alte reactii adverse severe cum ar fi greata sau varsaturi, umflarea mucoasei cavitatii bucale, a limbii, a cailor respiratorii superioare sau respiratie şuieratoare, tulburari ale dispozitiei, insomnia, coşmaruri, confuzie, tulburari de vedere, inclusive vedere incetoşata, conjunctivite, zgomote in urechi (tinnitus), debutul crizelor acute de astm la anumite persoane cu alergie la acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nestereoidiene inclusiv meloxicam, gastrita, colita, esofagita, perforatii gastrointestinale, hepatita, sindrom Stevens-Johnson şi necroliza epidermica toxica, angioedem, reactii buloase cum este eritemul multiform, reactii de fotosensibilizare, insuficienta renala.

Medicamente precum MELOXICAM MCC se poate asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a acidentului vascular cerebral.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http//www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza MELOXICAM MCC

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine MELOXICAM MCC

MELOXICAM MCC 7,5 mg comprimate Substanta activa este meloxicam.

Fiecare comprimat contine meloxicam 7,5 mg .

Celelalte componente sunt: Celuloza microcristalina, lactoza monohidrat,citrat de sodiu dihidrat, crospovidona, povidona, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu

MELOXICAM MCC 15 mg comprimate Substanta activa este meloxicam.

Fiecare comprimat contine meloxicam 15 mg .

Celelalte componente sunt: Celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, crospovidona, povidona K 30, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu.

Cum arata MELOXICAM MCC şi continutul ambalajului

MELOXICAM MCC 7,5 mg comprimate

Comprimate, cu forma rotunda, plate, de culoare galbuie, cu diametrul de 7 mm. Cutie plianta cu 2 blistere din folie PVC /Al a cate 10 comprimate fiecare.

MELOXICAM MCC 15 mg comprimate

Comprimate, cu forma rotunda, lenticulare, de culoare galbuie, avand pe una din fete o linie mediana, cu diametrul de 9 mm.

Cutie plianta cu 2 blistere din folie PVC/Al a cate 10 comprimate fiecare.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C.MAGISTRA C&C S.R.L.,

Bd Aurel Vlaicu nr. 82A, Constanta, Romania Telefon- 0241/634742

Fax- 0241/634742

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Romania

S.C.MAGISTRA C&C S.R.L.

Bd Aurel Vlaicu nr. 82A

Constanta 900055 – RO Tel: + 40241634742

office@magistracc.com

Acest prospect a fost revizuit in iunie 2016. 

Denumire comercială MELOXICAM MCC 7,5 mg
DCI MELOXICAMUM
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația 7,5mg
Cod ATC M01AC06
Acțiune terapeutică ANTIINFLAMATOARE SI ANTIREUMATICE NESTEROIDIENE OXICAMI
Prescripție P6L
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W43916001
Firma / țara producătoare APP MAGISTRA C&C S.R.L. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP MAGISTRA C&C S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9035/2016/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.