Metoprolol

Metoprolol Terapia este un medicament din grupa medicamentelor beta-blocante selective. Acest medicament este utilizat in: tratamentul tensiunii arteriale crescute; profilaxia crizelor de durere in piept care apar la efort (angina de efort); tratamentul de lunga durata dupa atac de cord (infarct miocardic); tratamentul aritmiilor (batai cardiace neregulate sau rapide); manifestari functionale ale inimii: perceptie exagerata a batailor de inima.

Cuprins

Metoprolol

Ce este Metoprolol Terapia şi pentru ce se utilizeaza

Metoprolol Terapia este un medicament din grupa medicamentelor beta-blocante selective. Acest medicament este utilizat in:

  • tratamentul tensiunii arteriale crescute;
  • profilaxia crizelor de durere in piept care apar la efort (angina de efort);
  • tratamentul de lunga durata dupa atac de cord (infarct miocardic);
  • tratamentul aritmiilor (batai cardiace neregulate sau rapide);
  • manifestari functionale ale inimii: perceptie exagerata a batailor de inima.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Metoprolol Terapia Nu utilizati Metoprolol Terapia:

  • daca sunteti alergic la substanta activa sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca sunteti alergic la alte medicamente din clasa beta-blocante;
  • daca aveti astm bronşic sever sau boli cronice ale bronhiilor si plamanilor cu congestie in formele lor severe;
  • daca aveti insuficienta cardiaca (afectare grava a inimii) care nu raspunde la tratament;
  • daca aveti şoc cardiogen (situatie in care inima nu mai poate pompa brusc sange pentru a ȋndeplini nevoile organismului);
  • daca aveti tulburari cardiace (bloc atrioventricular de grad II şi III - tulburare de conducere a influxului electric la nivelul inimii);
  • daca aveti sindrom de sinus bolnav (tulburare a transmiterii şi formarii impulsurilor electrice ale inimii);
  • daca aveti alte tipuri de angina (angina Prinzmetal);
  • daca aveti bradicardie (bataile inimii sub 45-50 batai/minut);
  • daca aveti tulburari severe de circulatie a sangelui la nivelul arterelor periferice şi fenomen Raynaud (tulburari circulatorii simetrice ale degetelor adesea declansate de frig, cu senzatie de amorteala, cu o culoare albastruie a pielii şi durere) in formele lor severe;
  • daca aveti feocromocitom netratat (boala a glandei suprarenale, cu producere excesiva de hormoni determinand tensiune arteriala mare severa);
  • daca aveti tensiune arteriala scazuta;
  • daca aveti istoric de reactii alergice;
  • daca aveti tratament cu floctafenina (analgezic) sau sultoprida (medicament pentru sistemul nervos).

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Metoprolol Terapia, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Nu intrerupeti brusc tratamentul mai ales daca suferiti de angina pectorala, fara recomandarea medicului dumneavoastra.

Acest medicament nu este recomandat in general in combinatie cu bepridil, diltiazem, verapamil (medicamente pentru inima) si in timpul alaptarii.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca:

  • aveti probleme la nivelul circulatiei periferice a sangelui (ale extremitatilor, ale mainilor şi picioarelor), sindrom Raynaud;
  • aveti astm bronşic şi boli cronice cu congestie la nivelul plamanilor şi a bronhiilor;
  • aveti diabet zaharat (boala caracterizata prin valori crescute ale glucozei in sange);
  • aveti afectarea ficatului;
  • aveti feocromocitom (boala a glandei suprarenale);
  • aveti psoriazis;
  • aveti istoric de reactii alergice;
  • aveti probleme cu glanda tiroida;
  • aveti ritm al inimii modificat ȋn special bradicardie şi bloc atrioventricular (ritm cardiac ȋncetinit).

Daca aveti nevoie de o interventie chirurgicala, medicul anestezist trebuie prevenit ca luati acest medicament.

La varstnici, este necesara respectarea contraindicatiilor. Tratamentul va fi initiat cu o doza mica si efectuat sub supraveghere medicala.

Atentionare pentru sportivi: Medicamentul contine metoprolol care poate pozitiva testele antidoping.

Metoprolol Terapia impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Trebuie evitata administrarea concomitenta a metoprolol cu floctafenina, sultoprida, bepridil, diltiazem, verapamil (medicamente prescrise pentru inima), şi trebuie sa consultati medicul dumneavoastra sau farmacistul pentru orice alt tratament.

Trebuie sa anuntati medicul sau farmacistul de orice alte medicamente deoarece unele medicamente pot afecta actiunea metoprololului sau actiunea acestora poate fi afectata de acesta.

Metoprolol Terapia impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Comprimatele trebuie administrate in timpul sau imediat dupa masa, deoarece alimentele cresc biodisponibilitatea metoprololului.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Daca este necesar, acest medicament poate fi luat in timpul sarcinii. Daca tratamentul este administrat spre sfarşitul sarcinii, este necesara monitorizarea medicala a nou-nascutului pentru cateva zile, deoarece unele efecte ale medicamentului sunt observate şi la copii.

Metoprololul se administreaza la gravide doar daca beneficiul potential pentru mama depaşeşte riscul potential pentru fat.

Alaptare

Acest medicament trece in laptele matern. Prin urmare, alaptarea nu este recomandata.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Metoprololul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, deoarece exista posibilitatea aparitiei ametelilor sau oboselii (fatigabilitate).

Cum sa utilizati Metoprolol Terapia

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze

Doza poate varia in functie de afectiunea tratata. Aceasta este, de asemenea, adaptata pentru fiecare pacient. La varstnici, tratamentul trebuie inceput cu o doza scazuta. In orice caz, sa se respecte strict recomandarea medicului.

Tensiune arteriala mare

Doza este de 100 – 200 mg tartrat de metoprolol pe zi in 1-2 prize. Metoprolol Terapia se administreaza singur sau asociat. Doza va fi adaptata in functie de raspunsul tensiunii arteriale, ea poate fi scazuta la 50 mg tartrat de metoprolol pe zi sau crescuta.

Profilaxia crizelor de angina de efort

Tratamentul se incepe cu 50 – 100 mg tartrat de metoprolol pe zi in 1-2 prize. In functie de raspunsul clinic doza poate fi, eventual, crescuta saptamanal.

Tratamentul de lunga durata al infarctului miocardic

Doza recomandata este de 100-200 mg tartrat de metoprolol pe zi in 2-3 prize.

Tratamentul unor tulburari de ritm

Se administreaza ȋn general 100-200 mg tartrat de metoprolol pe zi in 2-3 prize. Uneori, in functie de situatia clinica, poate fi suficienta o doza de 50 mg tartrat de metoprolol pe zi.

Manifestari functionale ale inimii (eretism cardiac) Doza este de 50-100 mg tartrat de metoprolol pe zi.

Durata tratamentului

In cele mai multe afectiuni, tratamentul cu beta-blocante este prelungit (cateva luni sau ani), uneori poate dura doar cateva saptamani: medicul dumneavoastra il recomanda.

Copii şi adolescenti

Administrarea nu este recomandata.

Daca utilizati mai mult Metoprolol Terapia decat trebuie

Daca ati luat mai mult medicament decat doza prescrisa, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau contactati sectia de urgenta a celui mai apropiat spital pentru evaluarea riscului şi recomandari.

Daca uitati sa utilizati Metoprolol Terapia

Daca ati uitat sa luati o doza nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Metoprolol Terapia

Nu ȋntrerupeti brusc tratamentul cu Metoprolol Terapia fara a discuta cu medicul dumneavoastra, deoarece acest lucru poate produce agravarea unor simptome cum sunt palpitatiile şi angina pectorala.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane): oboseala, ameteli, probleme digestive (dureri de stomac, greata, diaree sau constipatie), tensiune arteriala mica ortostatica (scaderea tensiunii arteriale la schimbarea pozitiei poate fi insotita de ameteala), palpitatii, ameteli, dureri de cap, dificultati de respiratie la efort.

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane): varsaturi, insuficienta cardiaca, scaderea tensiunii arteriale, dureri in piept, depresie, somnolenta, insomnie, cosmaruri, eruptii cutanate (urticarie, prurit, eczema), detresa respiratorie, hipoglicemie, cresterea in greutate.

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane): senzatie de furnicaturi, crampe musculare, uscaciunea gurii, cresterea enzimelor hepatice, anumite tulburari ale inimii (tulburari de conducere si a ritmului cardiac), sindrom Raynaud (tulburari circulatorii simetrice ale degetelor deseori declansate de frig, cu amorteala, culoare albastruie a pielii si durere), agravarea claudicatiei intermitente, nervozitate, anxietate, impotenta, caderea parului, rinita, tulburari de vedere, uscarea sau iritarea ochilor, conjunctivita.

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane): dureri articulare, tulburari de gust, hepatita, gangrena (la pacientii cu tulburari periferice circulatorii severe), accident vascular cerebral, confuzie, halucinatii, transpiratie excesiva, reactii de fotosensibilitate, agravarea psoriazisului, tinitus, trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite in sange).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Metoprolol Terapia

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Metoprolol Terapia

  • Substanta activa este tartrat de Un comprimat contine tartrat de metoprolol 50 mg.
  • Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, acid stearic, amidon pregelatinizat, ulei vegetal hidrogenat, talc, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Cum arata Metoprolol Terapia şi continutul ambalajului

Metoprolol Terapia se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba, cu o linie mediana pe una din fete.

Metoprolol Terapia este ambalat in cutii cu 3 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2017.

Denumire comercială METOPROLOL TERAPIA 50 mg
DCI METOPROLOLUM
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația 50mg
Cod ATC C07AB02
Acțiune terapeutică MEDICAMENTE BETABLOCANTE BETABLOCANTE SELECTIVE
Prescripție P6L
Ambalaj Cutie cu 3 blist. Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W52231001
Firma / țara producătoare APP TERAPIA SA - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP TERAPIA SA - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 8316/2015/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.