Metronidazol

Metronidazolul, substanta activa din acest medicament, face parte din grupa medicamentelor numite medicamente antiinfectioase, folosite in tratamentul anumitor infectii determinate de microorganisme sensibile la metronidazol (bacterii, paraziti).

Cuprins

Metronidazol

Ce este Metronidazol Arena şi pentru ce se utilizeaza

Metronidazolul, substanta activa din acest medicament, face parte din grupa medicamentelor numite medicamente antiinfectioase, folosite in tratamentul anumitor infectii determinate de microorganisme sensibile la metronidazol (bacterii, paraziti), cum ar fi:

  • amoebiaza (infectie determinata de un parazit),
  • tricomoniaza urogenitala (infectii urinare sau genitale determinate de un parazit numit Trichomonas)
  • vaginite nespecifice (infectii genitale la femei determinate de bacterii),
  • giardiaza (infectie parazitara),
  • tratamentul curativ al infectiilor medico-chirurgicale cu germeni anaerobi sensibili,
  • continuarea tratamentelor curative parenterale ale infectiilor cu germeni anaerobi sensibili,
  • in timpul operatiilor cu risc mare de infectie, pentru prevenirea infectiilor care apar dupa operatii.

In timpul administrarii Metronidazol Arena 250 mg, trebuie respectate ghidurile oficiale pentru utilizarea adecvata a medicamentelor antimicrobiene.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Metronidazol Arena

Nu luati Metronidazol Arena

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la metronidazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca sunteti alergic la alte medicamente din clasa nitroimidazolilor (clasa de antiinfectioase din care face parte metronidazolul).

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Metronidazol Arena, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

  • Nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice sau administrarea medicamentelor care contin alcool, in timpul tratamentului, datorita riscului de reactii adverse cum sunt valuri de caldura asociate cu inroşirea fetei, varsaturi, accelerarea ritmului
  • Se recomanda sa intrerupeti tratamentul şi sa va adresati medicului dumneavoastra daca apar tulburari de coordonare a mişcarilor voluntare, ameteli sau
  • Se recomanda prudenta in administrarea acestui medicament daca aveti tulburari nervoase severe, cronice sau in evolutie.
  • Daca aveti creierul afectat datorita unei afectiuni hepatice (encefalopatie hepatica), administrarea metronidazolului se va face cu grija.
  • In caz de antecedente de tulburari sanguine, tratament cu doze mari şi/sau tratament prelungit, medicul dumneavoastra poate dori sa va controleze periodic numarul de celule albe sanguine, prin teste ale sangelui.
  • In caz de tratament prelungit, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca apar tulburari nervoase (furnicaturi, dificultate in coordonarea mişcarilor, ameteli, convulsii).

Daca tratamentul depaşeşte 10 zile este necesar sa va prezentati la medic pentru analize detaliate.

Copii

Administrarea comprimatelor de Metronidazol Arena 250 mg, la copii cu varsta sub 6 ani nu este recomandata, deoarece pot sa apara accidente la inghitire (sufocare). Se recomanda administrarea de forme farmaceutice adecvate varstei.

Metronidazol Arena impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

In special spuneti medicului dumneavoastra daca luati unul din urmatoarele medicamente:

  • consumati alcool;
  • disulfiram (medicament folosit in tratamentul dependentei de alcool);
  • anticoagulante orale (medicamente folosite pentru subtierea sangelui);
  • litiu (medicament folosit in tratamentul depresiei);
  • fenobarbital sau fenitoina (medicament folosit in tratamentul epilepsiei);
  • 5-fluorouracil (medicament utilizat in tratamentul cancerului);
  • busulfan (medicament folosit in tratamentul leucemiei);
  • ciclosporina (medicament folosit in cazul transplantului de organe);

Daca aveti nevoie de analize de sange sau de urina, spuneti medicului dumneavoastra ca luati Metronidazol Arena 250 mg, inainte de efectuarea analizelor.

Metronidazol Arena impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului, datorita riscului de reactii adverse cum sunt valuri de caldura asociate cu inroşirea fetei, varsaturi, accelerarea ritmului cardiac.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Se recomanda sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului, inainte de a lua acest medicament. Dupa o evaluare atenta, in cazul in care administrarea medicamentului este absolut necesara, medicul dumneavoastra va decide daca veti lua metronidazol in timpul sarcinii. Nu sunt recomandate tratamentele de scurta durata cu doze mari.

Deoarece metronidazolul trece in laptele matern, evitati alaptarea in timpul tratamentului cu acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje in timpul utilizarii acestui medicament daca apar ameteli, confuzie, halucinatii, convulsii sau tulburari trecatoare de vedere.

Metronidazol Arena contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Metronidazol Arena

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Acest medicament se utilizeaza numai la adulti şi copii cu varsta peste 6 ani. Dozele depind de varsta si de indicatia terapeutica.

Adulti si adolescenti

Doza recomandata este de 2 comprimate Metronidazol Arena 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi pana la 6 comprimate Metronidazol Arena 250 mg (1,5 g metronidazol) pe zi, de 2-3 ori pe zi.

In anumite cazuri, este absolut necesar ca partenerul dumneavoastra sa fie tratat, indiferent daca are sau nu semne clinice.

Utilizarea la copii

La copii varsta cu varsta peste 6 ani doza recomandata este de 20-40 mg metronidazol/kg si zi, divizata in 3 prize.

Metronidazol Arena se administreaza pe cale orala, de 2 - 3 ori pe zi, conform recomandarii medicului. Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa.

Pentru a fi eficace, acest medicament antiinfectios trebuie utilizat cu regularitate, in dozele prescrise şi atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Disparitia febrei sau a oricarui alt simptom nu arata ca v-ati vindecat. Eventuala senzatie de oboseala nu se datoreaza tratamentului antiinfectios, ci bolii. Reducerea sau intreruperea tratamentului nu va avea efect asupra acestei senzatii de oboseala şi va va intarzia vindecarea.

Cazuri particulare: durata tratamentului giardiazei (infectie cu un parazit) este de 5 zile; durata tratamentului amoebiazei (infectie cu un parazit) şi al anumitor vaginite (infectii ale mucoasei vaginului) este de 7 zile, iar durata tratamentului tricomoniazei (infectie cu un parazit) este de 10 zile.

Daca luati mai mult Metronidazol Arena decat trebuie

Daca luati mai multe comprimate decat cele recomandate, este posibil sa aveti: varsaturi, dificultati de coordonare a mişcarilor şi dezorientare. In acest caz adresati-va imediat medicului. Luati acest prospect sau cutia medicamentului cu dumneavoastra pentru ca medicul sa stie ce ati luat.

Daca uitati sa luati Metronidazol Arena

Daca uitati sa luati o doza din acest medicament, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Totuşi, daca este momentul pentru doza urmatoare, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata şi reveniti la schema de tratament obişnuita.

Daca incetati sa luati Metronidazol Arena

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente:

care afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:

care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100

Mai putin frecvente:

care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000

Rare:

care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare:

afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000

Cu frecventa necunoscuta

care nu poate fi estimata din datele disponibile

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse:

  • reactii alergice: eruptii si macarimi ale pielii, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului, febra sau dificultati in respirati

Reactii adverse foarte rare:

  • scaderea numarului de celule din sange care se poate manifesta prin: cresterea predispozitiei la vanatai, sangerari nazale, dureri in gat, infectii;
  • probleme de sanatate mentala, inclusiv halucinatii (vederea sau auzirea unor lucruri care nu exista);
  • cazuri de encefalopatie (manifestata, de exemplu, prin confuzie, febra, dureri de cap, halucinatii, paralizii, sensibilitate la lumina, tulburari de vedere si de miscare) şi sindrom cerebelos subacut (manifestat, de exemplu, prin proasta coordonare a mişcarilor voluntare, dificultatea de a vorbi, tulburari de mers, mişcari ritmice involuntare ale ochilor şi tremuraturi). Acestea sunt reversibile la intreruperea tratamentului;
  • somnolenta, ameteli, convulsii, dureri de cap;
  • tulburari de vedere trecatoare, cum sunt diplopia (vedere dubla), miopia (scaderea vederii la distanta);
  • modificari ale testelor functiei hepatice şi hepatita, icter (colorarea in galben a pielii sau albului ochilor, pancreatita, (inflamatia pancreasului), reversibile la intreruperea tratamentului;
  • eruptie pe piele, mancarime, valuri de caldura cu inroşirea fetei (eruptie cutanata asemanatoare cu cea determinata de urzica), eruptie de vezicule cu lichid tulbure (pustuloasa);
  • dureri de muschi si articulatii;
  • urina mai inchisa la culoare datorita metabolitului

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta

  • febra, umflare brusca a fetei şi gatului, de cauza alergica (edem Quincke), mancarimea pielii;
  • depresie;
  • greata, varsaturi, dureri de stomac, diaree;
  • inflamatia limbii cu senzatie de uscaciune a gurii, inflamatia mucoasei bucale, afectarea gustului (gust metalic), lipsa poftei de mancare.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Metronidazol Arena

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Metronidazol Arena

  • Substanta activa este metronidazolul. Fiecare comprimat contine metronidazol 250
  • Celelalte componente sunt: amidon de porumb, lactoza monohidrat, gelatina, dioxid de siliciu coloidal, talc, stearat de magneziu

Cum arata Metronidazol Arena şi continutul ambalajului

Metronidazol Arena se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, de culoare alb-galbuie, marcate pe una din fete cu CAS

Este disponibil in cutii cu 3 sau 100 blistere a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

ARENA GROUP S.A.

Str. Ştefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucureşti, cod 024022, Romania

Fabricantul

ARENA GROUP S.A.

Bd. Dunarii nr. 54, 077190-Voluntari, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Aprilie 2014.

Denumire comerciala

METRONIDAZOL ARENA 250 mg (P01AB1)

DCI

METRONIDAZOLUM

Forma farmaceutica

COMPR.

Concentratia

250mg

Cod ATC

J01XD01

Actiune terapeutica

ALTE ANTIBIOTICE DERIVATI DE IMIDAZOL

Prescriptie

PRF

Ambalaj

Cutie cu 3 blist. PVC/Al x 10 compr.

Volum ambalaj

 

Valabilitate ambalaj

4 ani

Cod CIM

W53689002

Firma / tara producatoare APP

ARENA GROUP S.A. - ROMANIA

Firma / tara detinatoare APP

ARENA GROUP S.A. - ROMANIA

Nr. / data ambalaj APP

6350/2014/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.